Aduhaiii sbb keletihan terlena laa pulak tadi ptg tak sempat nak load. Ni mlm2 baru laa free sikit dapat laa share resepi ni buat tatapan semua. Tadi anak putri ada bagitau yg putri ngigau tak tau membebel apa siap bercakap2 dengan anak lagi masa tengah mimpi tu. Wooo bahaya ni kalau ada rahsia2 yg tak patut budak kecil tau tapi terbilang camna ek...mampos aku hehehe. Bila siasat tanya apa mama cakap tadi...ira kata "tak tau laa mama cam merepek pasal masak kerr apa laa" muahahahaha. Tergelak2 putri bila ingat balik apa yg putri dah cakap tadi. Dok pikir2 balik...a'ar laa putri ada cakap pasal berapa biji nak gunakan buat kek...muahahahaha LOL. MasyaAllah sampai termimpi2 pasal baking pulak dahhh...ishh ishhh dahsyat tul laa putri ni kan sbb baking bole termimpi2. Ni belom lagi pasal tengok citer drama korean yg sedang putri ikoti...silap2 punnn bole terbawak2 mimpi jugak akan watak dalam satu drama tu. Tngah hot bengkak hati sbb kekasih hati sang gadis adalah org yg telah membunuh ayahnya dan si gadis lom tau lagi...uwaaa geramnya mak tengok....huhuhu. Jgn termimpi dah laa kang siap bertekak pulak ngan org2 yg tak bersalah lam umah ni hahaha. Alkisah terbawak2 dalam tido...ni laa dia....ada aku kisah wahahaha.
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 4 GULUNGAN KECIL)
- 4 BIJI TELUR
- 70 GM GULA KASTOR
- 60 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1½ SUDU KECIL TEPUNG SUSU DIAYAK
- ¾ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
-1½ SUDU KECIL OVALETTE
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 60 ML MINYAK MASAK
- SEDIKIT COLKAT PASTE
- SEDIKIT WARNA OREN/ORANGE PASTE
CARA2NYA
1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI MINYAK, WARNA OREN DAN COKLAT PASTE. PUKUL HINGGA ADUNAN MENJADI KEMBANG PEKAT SELAMA 5-7 MINIT DENGAN KELAJUAN TINGGI. BIASANYA TERBALIKKAN PUN DIA TAK GERAK.
2. SETELAH PEKAT MASUKKAN MINYAK MASAK TADI DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA.
Ok berbalik kisah nyata yerr...kali ni putri nak share resepi yg putri cuba buat smlm. Kek ni kalau tak mau lapiskan dia pun bole buat asing2 tapi kalau lapis lagi best wooo rasa dia sangat2 unik oren dan coklat. Seperti mana yg putri buat ni putri laspikan dia. Warna oren yg sangat mengancam tu membuatkan kek ni manis dipandang dan keharuman bau oren tu yg tergoda maut tu. Masa masak kek ni bau oren dia adoiiiyaiiii terkenyit2 mata menahan air liur dari terkeluar hehehe. Hidung lak sampai nak tersumbat sbb haruman oren menusuk hingga kerr tulang sum2 muahahaha over2 hehe. Oh well apa yg putri bole katakan...kek ni unik mesti nak try buat...dapat laa merasa yerr tak. Kalau tak buat pun takpe...tatap jerrr pun ok lagi kira berimaginasi makan kek ni laa ek hehehe. Ok pada semua2 yg nak kan resepinya...jom kita pegi minang ok hehehe...jom jom...
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 4 GULUNGAN KECIL)
- 4 BIJI TELUR
- 70 GM GULA KASTOR
- 60 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1½ SUDU KECIL TEPUNG SUSU DIAYAK
- ¾ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
-1½ SUDU KECIL OVALETTE
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 60 ML MINYAK MASAK
- SEDIKIT COLKAT PASTE
- SEDIKIT WARNA OREN/ORANGE PASTE
*** PUTRI GUNA 2 LOYANG SIZE 14X10 INCI. GRISKAN DAN LETAK PARCHMENT BAKING PAPER. SETELAH MASAK TERBALIKKAN ATAS TUALA DAN GULUNG. UNTUK MENGELAKKAN KEK DARI TERKUPAS KULITNYA, PASTIKAN KEK DISEJUKKAN SEMALAMAN SEBELOM MEMOTONGNYA. ***
1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI MINYAK, WARNA OREN DAN COKLAT PASTE. PUKUL HINGGA ADUNAN MENJADI KEMBANG PEKAT SELAMA 5-7 MINIT DENGAN KELAJUAN TINGGI. BIASANYA TERBALIKKAN PUN DIA TAK GERAK.
2. SETELAH PEKAT MASUKKAN MINYAK MASAK TADI DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA.
3. ADUNAN DIBAHAGI KEPADA 2 BAHAGIAN. SATU BAHAGIAN LETAK OREN PASTE DAN SATU LAGI COKLAT PASTE.
4. TUANG ADUNAN KE DALAM LOYANG BERASINGAN YG TELAH DIGRIS TADI DAN RATAKAN. ASINGKAN SEDIKIT WARNA COKLAT TUK BUAT CORAK BATIK SEPERTI DALAM GAMBAR.
5. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.
6. SETELAH MASAK TERBALIKAN PADA KAIN SEPERTI DALAM GAMBAR. POTONG DUA DAN GULUNG DENGAN KAIN2 SEKALI. DI BIARKAN SEBENTAR DAN BUKA SEMULA GULUNGAN.
7. SAPUKAN NUTELLA PADA KEK OREN DAN LAPISKAN DENGAN KEK COKLAT. SAPU LAGI NUTELLA PADA KEK COKLAT PULA DAN GULUNG DENGAN KEMAS. BALUTKAN PLASTIK CLING DAN PERKEMASKAN LAGI BIAR MAMPAT.
4. TUANG ADUNAN KE DALAM LOYANG BERASINGAN YG TELAH DIGRIS TADI DAN RATAKAN. ASINGKAN SEDIKIT WARNA COKLAT TUK BUAT CORAK BATIK SEPERTI DALAM GAMBAR.
5. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.
6. SETELAH MASAK TERBALIKAN PADA KAIN SEPERTI DALAM GAMBAR. POTONG DUA DAN GULUNG DENGAN KAIN2 SEKALI. DI BIARKAN SEBENTAR DAN BUKA SEMULA GULUNGAN.
7. SAPUKAN NUTELLA PADA KEK OREN DAN LAPISKAN DENGAN KEK COKLAT. SAPU LAGI NUTELLA PADA KEK COKLAT PULA DAN GULUNG DENGAN KEMAS. BALUTKAN PLASTIK CLING DAN PERKEMASKAN LAGI BIAR MAMPAT.
8. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEMALAMAN SEBELUM DIPOTONG.
SELAMAT MENCUBA!!!
OLAHAN : PUTERI MANJA
FOR THIS RECIPE
Wow cantik sekali warna oren tu....thk u dah sudi share resepinya...=)
ReplyDeletesama2 kasih...nanti bole laa try yerr..^__^
Deletesalam. apa beza antara tepung hong kong dgn tepung kek@ tepung naik sendiri
ReplyDeleteHii salam kembali arie...ok apa bezanya yerr...ohhh sangat2 beza dear...tepung cake..jgn silap yerr..kena pastikan ayat tu...istilah tepung kek ada terjual dear its cake flour...dan tepung kek tidak sama sekali tepung naik sendiri...sbb tepung naik sendiri dan tepung kek fungsi BEZA juga. Dear u jgn silap tau...masalahnya kat sini kebanyakan org suka kata tepung kek@tepung naik sendiri...tu sama sekali salah tu. Cake flour n self rising cake 2 jenis yg berbeza tau. ingat tau dearr. Make sure u got the rite recipe. Ttg tepung hongkong pulak biasanya digunakan tuk kek gulung. Bole jerr guna tepung gandum tapi sama sekali tidak selembut tepung hongkong yg kadungannya lebih halus dan ringan. So yg terdapat dipasaraya adalah ...cake flour, self rising cake, plain flour, hongkong flour dan sebagainya...wah panjang pulak terjemahan ku ini hehehe sori....
Delete