Ok pasal kek ni tak banyak mak nak cakap mmg texture kek ni lembut. Apa yg putri amati dah mula semua resepi mereka cuba praktikan all in maksudnya semua bahan disatukan. Dengan kaedah sebegini lebh memudahkan kita untuk membuatnya. Kalau dulu kek selalu buat perangai...bantat...mendap dan mcm2 lagi laaa. Putri tak terkecuali mmg pernah melalui saat2 sebegitu. Takpe bak kata org belajar dari kesilapan. Kalau tak buat silap mcm mana nak pandai kan. So dalam process pembelajaran mmg kita kena lalui semua2 tu tuk berjaya. So dalam hal kek ni insyaAllah menjadi. Kombinasi kek dengan mousse durian masyaAllah menikam kalbu tau hehehe. Bagai pinang dibelah dua bagai pengantin dua sejoli gitu ekekekeke ni ibarat jerr tuk menggambarkan rasa kek tu. Apa2 pun korg kena try...tak try mmg bukan sajerr rugi malah kempunan 25 keturunan tau hahahaha.Jom laa sediakan hp tinggal petik jerr gambo...tak yah tulis2...lambat tulis2...zaman sekarang semua petik gambo jerr. Jgn lupa petik gambo mak sekali tau hehehe jom jom....
BAHAN2 KEK (GUNAKAN 2 LOYANG BULAT 10"INCI)
- 5 BIJI TELUR YG SEJUK
- 100 GM GULA KASTOR
- 80 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 50 GM TEPUNG JAGUNG DIAYAK
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU BESAR ESEN VANILA
- 150 ML MINYAK MASAK ATAU BUTTER DICAIRKAN
- 5 BIJI TELUR YG SEJUK
- 100 GM GULA KASTOR
- 80 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 50 GM TEPUNG JAGUNG DIAYAK
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU BESAR ESEN VANILA
- 150 ML MINYAK MASAK ATAU BUTTER DICAIRKAN
1. SATUKAN SEMUA BAHAN KECUALI MINYAK DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-7 MINIT.
2. MASUKKAN MINYAK DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA.
3. LOYANG DIGRIS DAN LETAK PARCHMENT BAKING PAPER. TUANG ADUNAN DAN BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 15-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
4. SETELAH KEK MASAK KLUARKAN DAN TERBALIKKAN LOYANG. BIAR IANYA SEJUK SEPENUHNYA.
5. SEMENTARA KEK DIBIARKAN SEJUK KITA BUAT DURIAN MOUSSE NYA.
A
- 3 BIJI KUNING TELUR
- 10 GM GULA KASTOR
B
- 170 ML SUSU SEGAR
- 90 GM GULA KASTOR
C
- 180 GM ISI DURIAN DIHANCUR2KAN
D
- 15 GM GELATINE POWDER
- 80 GM AIR SUAM
E
- 220 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
CARA2 DURIAN MOUSSE
1. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL HINGGA RATA.
2. SATUKAN BAHAN2 B KEDLM PERIUK DAN MASAK ATAS API YG SEDERHANA SEHINGGA MENDIDIH DAN GULANYA LARUT LALU MATIKAN API DAN KETEPIKAN.
3. MASUKKAN BAHAN A TADI KEDALAM BAHAN B DAN KACAU HINGGA RATA.
4. MASUKKAN PULA BAHAN C IAITU DURIAN DAN KACAU RATA.
5. MASUKKAN GELATINE KEDALAM AIR SUAM DAN KACAU RATA HINGGA GELATINE LARUT. KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM BAHAN2 YG TELAH DISATUKAN DIATAS. KACAU HINGGA RATA.
6. ADUNAN DISEJUKKAN DIATAS MANGKUK AIR ICE DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER) LIHAT GAMBAR
***MANGKUK YG BAWAH TU ISI AIR SEJUK DAN LETAK BEBERAPA KETUL ICE DIDALAMNYA. KEMUDIAN LETAK MANGKUK MOUSSE DIATASNYA LALU SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEKETIKA. ***
7. PUKUL WHIPPING CREAM DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KEMBANG BERTANDUK DAN MASUKKAN ADUNAN MOUSSE YG SEJUK TADI KEDALAM KREM DAN PUKUL LAGI HINGGA SEMUANYA SEBATI. MASUKKAN ADUNAN KEDLM PIPING BAG.
8. SEDIAKAN LOYANG LOOSE BASE TIN DAN MASUKKAN 1 KEK LALU PIPEKAN MOUSSE DIATASNYA.
9. MASUKKAN SATU LAGI KEK DAN TEKAN2 SEDIKIT BIAR MAMPAT. PIPEKAN MOUSSE LAGI DIATAS KEK KEDUA MEMENUHI LOYANG DAN RATAKAN SEPERTI DALAM GAMBAR.
1. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL HINGGA RATA.
2. SATUKAN BAHAN2 B KEDLM PERIUK DAN MASAK ATAS API YG SEDERHANA SEHINGGA MENDIDIH DAN GULANYA LARUT LALU MATIKAN API DAN KETEPIKAN.
3. MASUKKAN BAHAN A TADI KEDALAM BAHAN B DAN KACAU HINGGA RATA.
4. MASUKKAN PULA BAHAN C IAITU DURIAN DAN KACAU RATA.
5. MASUKKAN GELATINE KEDALAM AIR SUAM DAN KACAU RATA HINGGA GELATINE LARUT. KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM BAHAN2 YG TELAH DISATUKAN DIATAS. KACAU HINGGA RATA.
6. ADUNAN DISEJUKKAN DIATAS MANGKUK AIR ICE DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER) LIHAT GAMBAR
7. PUKUL WHIPPING CREAM DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KEMBANG BERTANDUK DAN MASUKKAN ADUNAN MOUSSE YG SEJUK TADI KEDALAM KREM DAN PUKUL LAGI HINGGA SEMUANYA SEBATI. MASUKKAN ADUNAN KEDLM PIPING BAG.
8. SEDIAKAN LOYANG LOOSE BASE TIN DAN MASUKKAN 1 KEK LALU PIPEKAN MOUSSE DIATASNYA.
9. MASUKKAN SATU LAGI KEK DAN TEKAN2 SEDIKIT BIAR MAMPAT. PIPEKAN MOUSSE LAGI DIATAS KEK KEDUA MEMENUHI LOYANG DAN RATAKAN SEPERTI DALAM GAMBAR.
10. SEJUKKAN KEK BEBERAPA JAM SEBELUM DIPOTONG.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : BAKE KING RECIPE
FOR THIS RECIPE
assalamualaikum puteri..
ReplyDeletewah, sedapmya durian mousse cake tu..best nih kalau dapat makan..
W'salam my dear...mmg fav ni lalinkk kalau makan tak ingat org tau hehehee
Deleteputih mulus durian lagi my all favourite...bole try nanti thnks
ReplyDeleteMy fav tooo yes must try ^__^
Delete