Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 19 November 2015

CITY OF ANGELS LOS ANGELES L.A

Alhamdulillah setelah 3 malam 4 hari berada di Seattle macam2 yg putri lalui sepanjang berada disana. Daripada tak pernah banyak jalan kepada ringan berjalan..hehehe. Maunya tak kurus putri kalau terus camni kalah ziana hokeyy hahahaha....perasan nak lenteq lattew (u knoe who u are :p). Anyway pada hari kerr 4 tu juga iaitu hari selasa kami checkout dari hotel lebih kurang jam 11 lebih pagi. Masa tu my sis ijan datang dengan minuman yg putri pesan...air apalagi kalau bukan hot chocolate from Ihop tu hehehe. Thks ijan dah susah payah tlg belikan tuk akak n geng. Sib baik dapat juga isi minyak dalam perut nie huhu. Ingatkan checkout awal bole laa mencekik sarapan kat airport kerr kan sbb setakat air jerr mana nak kenyang. 

Menuju kerr Tacoma airport dengan menaiki transfer lebih kurang 10 minit kami dah sampai. So mmg ada few hrs lagi tuk nak bersarapan but then masa kita nak check in luggage haa masa ni laa masalah mula timbul. Dengan menggunakan self check in kiosk kat Alaska counter...si adiknya cuba laa beberapa kali untuk mendaftar tapi tak berhasil. Pelik sangat just sbb nama2 kita so the melayu gitu n not mat saleh name...mesin tu macam tak bole nak cham kita laa hahahaha...CI LA KO punya mesin muahahahaha. Dekat 15-20 minit jugak laa kita hang ard kat mesin tolol tu huhu last2 terpaksa minta bantuan Offcr Alaska yg registered kita org semua kat counter dia. It took quite sometimes nak settlekan kami berlima so bila dah nak settled tu tengok jam dah 1 lebih. Macam tak sempat nak bersarapan dengan ijan so kita org decided nak breakfast kat dlm jerr laa n its time to say goodbye to my sista ijan. Uwaaaaa masa nie terasa betul hati putri tau. Masa dtg ari tu tak rasa apa2 pun teruja membuak2 lagi ada tapi time balik aduhaiiii sebak semacam jerr. Putri cuba control taknak nangis hokey but then lepas dah lambai2 dari jauh TERnanes laa pulak huhu. Emo pulak saat tu tapi putri control taknak nanes banyak2 kang nanti tak comei hehehe apa seyyy...anyway perjalanan harus diteruskan.

Masuk dlm dapatkan boarding pass dan lalui semua process security check dan sebagainya. Disbbkan terlalu ramai org masa tu so by the time kita masuk dlm pun tak sempat juga nak bersarapan. Sempat beli air jerr....airrrr lagiii adoiiyaiii kembung air jerr ari tu boringggnyaaa hahaha. Poyot putri kan cam berdangdut2 tau lapo tapi mak bertahan laa sbb setiap kali nak naik flight jerr mak nebes tau but not to the max laa mini jerr nebes tu wahahahaha. 
Sekali lagi mak terdiam sejenak bila jalan menuju masuk dalam kapal terbang. Kali ni sebaris tempat duduk dengan adiknya si yusry tu so agak terlupa akan nebes tu disbbkan celoteh mamat sorg nie hahaha. Ntah apa2 jerr yg dia explain kan...putri pun tak paham sbb perhatian tertumpu kepada tempat duduk yg agak sompet hahaha. Putri hanya mampu dengar jerr sbb tak kuasa nak tanya atau jawap apa2 kat dia hahaha yerr laa tu. Padahal aku laa yg terror tanya n jawap bila dia bercakap huhu...almaklum dalam flight so must be good gerl ok hehehe. Actually tak teringat langsung pun yg si yus nie was beside me all dis while. Bila tengok n susun pic balik baru tau seyyy yg kita duduk next to each other cheyyy...agaknya sbb ayat2 dia kot yg mematikan ingatan putri...tu yg terlupa tu bahahahaha. Jgn marah adiknya kang nanti kena jual susah kang...kakak juga yg kena beli kat pasar borong hehehe. 

So bermula laa penerbangan kami selama lebih kurang 2 jam lebih dari Tacoma airport kerr Los Angeles atau nama singkatannya LAX. Actually kalau ikutkan mmg tak puas lagi jalan kat Seattle sbb ada beberapa tempat masih lagi belum redah. Terutama Cheese Cake factory huhuhu kempunan kita tau. Seriously sbb terkejar2kan masa hingga sampai Lax pun kami tak dapat singgah Cheese cake factory yg terkenal tu. Haiii laa nak buat camna kan masa terhad tapi takpe ini percubaan holiday putri yg pertama...so many more to come ngee. Since penerbangan nie tak lama so tak laa tertekan jiwa dan perasaan mak nie. Cuma keluasan dalam plane tu jerr agak terhad sbb domestic flight kan...yah ok mak paham hehehe. Takde laa nak bergerak kerr tandas kerr apa kann(teringat lak kisah tandas sedut tu muahahaha) just duk diam2 sampai laa kerr destinasinya. Terlena juga kami berlima walaupun setakat 2 jam lebih...nak berborak mmg takde mood sbb bunyi enjin flight jerr dah stress hokey...apa yg putri buat...putri toleh kiri org tido toleh kanan pun tido tengok depan tutup mata putri pun join tidooo hahahaha. Tau2 buka mata wahhh dah nak sampai apalagi mood hapi pun dtg bergolek2 lerr hehehe. Sejak dah naik plane ni kan...yg paling buat mak stress kan bila time flight take off dan flight landing...hati ada goyang sikit but maintain cool mcm real jerr hehehe.














Lebih kurang jam 5pm gitu kita dah kluar dari airport Lax. Since kita dah awal2 booked transfer dari airport kerr Anaheim Quality Inn Hotel so kita cari spot nak duduk sementara tunggu transfer bus dtg. Dari pagi sampai kerr ptg kita semua masih kebulur tak makan apa2 lagi selain minum air jerr...yg ada dalam kepala kita org hanya pikir biar settlekan bag2 nie semua baru bole pikir pasal makan. Masa terus bergerak...dekat sejam lebih juga tunggu bus tak muncul2 aduhhh poyot mak masih berbunyi2 tau bila laa bus nak dtg nie. Daripada perut tak meragam sampai laa perut buat hal nak pegi tandas nanti tertinggal transfer kena tunggu lagiii so bertahan jerr laaa hahaha. Rupanya2 bukan putri sorg jerr yg sakit perut...kelima2 kita org pun mmg tunggu masa nak berebut masuk tandas muahahahaha. Laaa kisahnya...tu pun sbb tunggu bus lama sangat tak tau apa nak borak masing2 tercerita/tercakap pasal "sampai jerr hotel nak buang segala kotoran" muahahahahahaha aduhh sakit perut putri ketawa tau wahahahaha. Its nature's call ok so tak yah laa nak gelakkan mak ek korg pun mesti pernah alami situasi nie kannn baik ngaku jerr hahahahaha. Oh well transfer pun dtg bawak kita kerr hotel...perjalanan tak jauh...lebih kurang setengah jam kot dari airport. Dari dlm bus putri dah nampak nama hotel kita n the bus driver cam calling out "Quality Inn & Suites"!!Memandangkan it was not infront of our hotel so kita berlima cam buat dak jerr laa bila bus driver sebut nama hotel kita(actually bila bus drvr dah sebut nama mana2 hotel...kita yg kat dalam bus tu sepatutnya respond n get the hell out of the bus...hahaha). Ni takde sampai 2 kali dia sebut2....kita baru nak respond "Oooohhh yess yess" then baru kita sedar yg bus tu berhenti kat busstop jauh sikit dari hotel kita n not depan2 hotel tu hahaha ok ok paham!!. Kelam kabut lima2 mambang nie turun sebelum kena sound lagi hehehehe.




Yeayyy akhirnya sampai juga kat Hotel kita. Dalam keadaan masih kelaparan kita mempercepatkan gerak langkah letak semua bagasi2 kami di bilik masing2. Waduhhh silap langkah bilik the gerls n the boys berjauhan laa pulak. Masa booking silap tak request join room so terpisah laa kita org. Pilihan kita the gerls nak mudah bergerak dengan bag masing2 so kita pilih bilik bawah manakala tingkat 2 adalah bilik the boys yg harus pikul bag2 dorg naik tanpa lif ngeeee...kes buli hahaha. OMG!!!! haaa kannn nak kenakan sangat the boys...turns out bilik the gerls aircon NOT WORKING!!! amikkk ko padan muka hahahaha n the best part the boys bila dapat tau dorg CEPAT2 cabut pegi bilik dorg tinggalkan kita kat bawah muahahahaha. Cekik darah punyaaa mambang bukannya nak bantu kita dorg cabut naik atas lakk cisss mcm nak rembat jerrr huhu. 
Oh well sebelum buat apa2 aduan kita "bersihkan" apa2 yg patut dulu wahahahaha. Dah lama terpendam sejak dari Seattle lagi sbbnya SHARING room so nak buang pun cam tersendat2 kot wahahahahaha ayat yg lebih tepat tak bole nak focus/concentrate kah3 apa seyyy ayat mak nie skeyyymaaa betul macam paham hahaha. Memandangkan Putri tak urgent so I let the 2 gerls settlekan hal2 dalaman dorg tu dulu wahahahaha. Ishhh kisah dalaman lak terciter huhu jgn marah ek nie semua pengalaman putri n the gerls plus the boys too ngeee. Lepas dah settle down sikit kita patah balik kerr lobi hotel minta tukar bilik but was so disappointed sbb masa check in dari luar dah nampak sign no vacansy kat hotel tu so mmg takde room available at dat point. So nothing can be done n got to wait till next day to check the availability n at the same time bilik yg sedia ada tu dorg antar org service aircon yg rosak tu. As for today the gerls kena shared room lagi dengan the boys AGAINNN!!. Aduhaiiii nak buat camna takkan nak tido tepi kolam kannn. Takpe laa kita pun dah terbiasa shared masa kat Seattle so no hal laa. Patah balik kerr bilik kita org angkut semua bag2 bawa naik kerr bilik atas. Settle down sikit2 then kita cepat2 kluar sbb nak cari makan dah lapo sangat nie.

Yg nie gambar depan bilik hotel bahagian bawah...so called the gerls room...hahaha yerr laa tu padam muka kannn.


If u can see 2nd floor sebelah kanan pintu merah pertama...so called the boys room..yerr laa tu...BORINGGG hahahaha. 





Ingatkan dah settle barang bole laa cari kedai makan but then terpaksa bertahan sikit lagi sbb kita kena cari tempat nak buat booking star tour Hollywood. Kena book hari ni juga kalau tak mmg susah nanti n kucar kacir plan yg kita dah buat. Kita booked star tour on Friday. So perancangannya seperti berikut...Wednesday Knotts Berry Farm....Thusday Disneyland...Friday Star Tour Hollywood...Saturday free n easy Citadel kaching3 hahahaha. Yg last tu mmg putri enjoyed sangat2 mcm tak nak balik hehehehe. 
Oh well berbalik kisah nak book star tour nie....ingat lagi kan kita masih tak makan apa2 dari pagi kat Seattle sampai laa kerr destinasi Lax nie pun masih tak makan lagi sbbnya terkejar2kan masa. Mmg Tuesday tu mcm sejarah hitam putri lerr...apa taknya mula2 kita tanya kat front desk hotel kita mana nak book star tour nie...dorg lead kita kerr hotel berdekatan katanya kat situ provide booking n all. Ok takpe laa nak buat camna kan so kita bergerak jalan kerr hotel berdekatan...nama hotel pun tak ingat sbb lapo punya hal huhuhu. Jalan dekat 5 minit masa nie waktunya dah 6 lebih kot...wahhhh tak ingat laa dalam kepala nie duk pikir nak makan mcm2 tu jerr. Akan tetapi hotel yg dikatakan provide mcm2 nie pulak pushed kita kerr tempat lain. Katanya pulak dorg tak buat booking tuk org luar...hmmm yerr laaa tu kita pun paham so dorg tunjukkan arah dan nama tempat yg nak buat booking tu. Disini laa PERJALANAN yg sengsara buat putri pun bermula...hua3. 
Jalan punya jalan punya jalan tak sampai2 lagi dekat 30-40 minit juga laa berjalan kaki. Tuk pengetahuan semua kengkawan pls ek MAKE URSELF FIT sebelum dtg kerr Lax tau hehehe. Like I said...kalau lama putri kat sini...gerenti super LENTIQ mak tau wahahaha. Ikutkan kat spore nie jalan tak sampai 1km dah cari tempat nak rehat n minum2 dulu. Berlainan kat Lax nie kena banyak jalan kalau kita tak memandu. Oh well after 30-40 minutes tak sampai2 tempat tu putri pun dah mula cranky....meragam macam budak kecik....perhatikan perbualan kami berlima..Ain n Yusry jalan depan sekali...putri izan n kelly jalan belakang dorg...

Putri : "Bila nak sampai nie....arrgghhh dah lapar nie...stop bole tak?" dengan muka cramp hahaha...
Yusry : " After dis block depan lagi sikit jerr nie..." jawap tanpa menoleh kebelakang...jalan terus jerr mamat sorg nie huhu...
Putri : "Dari tadi asyik kata lepas dis block jerr tapi tak sampai2 punggg...mak dah lapo nie haus lagi...stop laa pls stop..." siap merayu cheyyy...

Ain toleh belakang tapi tak bersuara just jalan terus cari tempat tu manakala Yusry langsung tak toleh2 jalan menonong jerr n makin laju pergerakkan dia. Wahhh mak dah rasa lemah melangkah pun dah makin slow. Izan terpaksa pimpin n sambil tarik/tolak putri supaya tak ketinggalan jauh kerr belakang...

Putri : "Izan...Im hungry...dah jauh sangat nie kita jalan...mama nak stop laa" sambil berhenti kejap...
Izan : "Eh mama...u better dnt stop dorg main jalan jerr tu" sambil tolak belakang putri...huhu...
kelly : "Im hungry too...wahhh seriously my throat dry" sambil bercakap dengan putri n izan....
Putri : "Dats y laaa Im super thirsty oso but more hungry" sambil gosok2 perut hahahaha...

Dari jauh putri ternampak ada beberapa restaurants kecil like Subway...Pizza House n satu lagi tu mcm kebab Hs laa...wahhhh membuak2 nak berhenti kat sana tau...

Putri : "Can I stop over there...I go makan n wait for u guys over there can?" sambil tunjuk tempat tu dan mata tak lepas nak pandang terus jerr kat situ hahaha...
Izan : "Kurang asam mama....hehehe....cnnt laaa kita org pun lapar so jalan jerr dulu" sambil ketawa n tarik tangan putri yg dah mula nak membelok kerr arah tempat makan tu hahahaha....

Again Ain N Yusry...nie dua mambang seriously telinga sumbat ear plug ker haperr nie buat tak dengar jerr dengan kata2 putri...dorg punya focus macam buat marathon lak. Masa nie 2 mambang nie jerr yg dah start muka serious maut sbb masih tak jumpa lagi tempat yg disebutkan. While putri sama jerr perangai kalahkan baby ngeee...nak buat camna mmg dari pagi tak makan...posa tu lain laa ada alas perut n siap baca doa tu yg bertahan tau yg nie tak baca apa2 pungg so mmg tak tahan wahahahaha...ayat skeyymaaa huhu...

Putri : "Korg tak lapar ek...jalan menonong jerr...bila nak sampai nie" konon cam sindir org depan tu hahaha...
Yusry n Ain : "Lapar laa but we got to find dis plc 1st..." dengan muka 5sen dorg huhuhu...
Putri : "Izan I think I remember putting Yusry's Biscuits inside ur backpack..cuba check" cepat2 tarik bag dia...
Izan : "Oh yahhh ada laa.." dengan pantas dia pun kluarkan biskut tu...

Kita bertiga yg kat belakang tu pun dengan rakusnya membahang biskut yg sikit tu hahahaha dahsyatttnyaaa!!! ingatkan putri sorg jerr yg kebulur maut...rupanya si Izan dan Kelly pun lapar bagai nak rak cuma tak cranky cam putri hua3. So kita bertiga kat belakang tu mcm berebut2 makan biskut yg hanya tinggal beberapa ketul jerr. Ada juga laa pelawa org depan....tu pun pelawa alaa2 acah gitu hahahahaha apa seyy but Ain makan juga tapi si adiknya isshhh isshhh eksen taknak seyy...kalau dia ayam dah lama mak telan dia idup2 wahahahaha. Akhirnya selepas biskut habis baru laa jumpa tempat tu....mak oii jauhnyaaaa jalan nasib baik tempat tu masih buka dan sempat laa nak booking for Friday Tour nanti. So the guys buat tempahan manakala the gerls ikut putri yg awal2 dari jauh dah nampak Jack in the box kerr haper ntah nama restaurant tu tak kisah laa yg penting just nak beli air kat situ dah haus sangat jahh oiii hehehe. Waduhhhh lega sangat2 dapat minum air plus freeee refills hokeyyy!! tu yg putri minum n minum sampai kenyanggg. Lepas the boys settled the booking things dorg pun joined kita n then we all patah balik kerr restaurant yg mula2 kita jumpa tu for our BRUNCDIN huhuhu. Masa tu tak tau dah pukul berapa mmg dah gelap sikit pun when we arrived there. Kebetulan Kebab hs tu mmg halal...nama kedai lupa tau nak snap pic kawasan tu pun tak teringat. I think sbb masing2 semua dah kelaparan tu yg langsung tak terpikir tu. Kat restaurant tu semua melantak puas2 laa masa tu. Hanya putri yg tak makan sbbnya kekenyangan air...kannnn rugi sendiri dari tadi kelaparan bagai nak rak merengek then minum air pun tak agak2 berbaldi2 minum last2 sampai restaurant pandang geng2 makan jerr huhuhu but putri ada beli bawak balik laa just incase (takde incase pun mmg sampai hotel terus belasah hehe).

Lepas makan sekali lagi kena berjalan kaki balik kerr hotel kami....alaaaaa boringgggnyaaa laaa balik2 jalan kaki lagi...bila nak game nieee. Kaki putri mcm nak tercabut kepala lutut nie tau but then again kita tak memandu so mmg kena banyak berjalan kaki hmmm kalau bole nak suh dukung muahahahaha banyak laa kau punya dukung silap ari bulan kena campak dalam tong nanti hahahaha. Sampai kat bilik hotel kami berlima dah lepak masing2 main terjun jerr katil mana yg terpilih. Yg sorg tido sana yg sorg lagi tido sini...bercampur aduk mmg tak sempat nak susun semua dah kepenatan naik atas katil terus senyap lena sampai kerr pagi. Rasanya mlm tu ada sorg nie pegi merayap ntah pukul berapa dia balik kita semua pun tak tau. Sedar2 jerr esok paginya tengok ada org tu menggigil kesejukkan....alahaiii kesiannya...putri amik selimut n selimutkan dia. Lepas tu putri siap2 then satu persatu mula bangkit dari tido dan bersiap juga. Sarapan sikit lebih kurang kat lobby hotel dan terus bertolak kerr destinasi yg telah dirancang. 





Pemandangan kawasan hotel kami diwaktu malam...bermula tak tau hari apa tiap2 malam ada fireworks. Sampai tak heran putri tau hahaha...

Pagi tu Wednesday 7 October 2015 tepat jam 8.30am kita dah sampai kat Perhentian pertama...its Knotts Berry Farm Theme Park. Uikkkss awal kerr kita sampai hahahaha tengok2 mmg belum buka pun tempat nie. Kita laa org pertama yg sampai dulu tapi tak bole masuk kah3. Lawak betul laaa ghairah sampai tak perasan timing dia buka pukul berapa...ingat sampai awal bole laa redah taman nie sementara org tak ramai kannn hehehe...last2 amik ko kena tunggu 2 jam lagi...ishhh kalau tau tido lagi 2 jam kannn hahahaha. So wat we do kita pun tangkap gambar sebanyak yg bole...bagus juga sbb tempat takde org amik pic pun cunn jerr kann...perfect shot! Redah satu2 tempat dah berjalan disekitarnya. Kita pun berhenti kat satu restaurant just to have our hot chocolate. Berborak2 dilly dally tup2 dah pukul 10 lebih pagi. Bergerak balik kerr tempat theme park tadi...fuyooooo tengok2 dah ramai org beratur depan ticket counter tu. Anyway tak lama pun kita beratur tuk beli ticketnya yg berharga USD $67 seorg. Kami berlima pun melangkah masuk kerr kawasan theme park tu. Kita redah satu persatu kawasan yg tidak begitu luas untuk mulakan permainan mana satu kah yg menjadi pilih kita tapi sebelum tu HARUS kerr tandas dulu hokeyyy. This is my very 1st time rides so far so kena banyak kali ulang alik masuk tandas dah macam sudin pulak asyik nak terkucil muahahahaha. Kalau tak kerana si adiknya yg kes paksa ajak putri mmg mak tak layan laa rides2 mcm nie ngeee. So our 1st ride was LA Revolucion...ya ampunnn macam nak tercabut jantung nie lerrr bila mana di hayun kiri kanan makin tinggi dan tinggi sambil berpusing2 macam gasing....putri pun terjerit2 sambil suruh stop hahahaha yerr laaa tuu stop laa sangat kannn hahahaha but seriously it was fun!! Next putri n kelly tak join dorg for the 2nd ride...Serra Sidewinder. Yg ride nie mmg super gilerr2 sambil bergerak atas bawah sambil continually rotating bahagian tempat duduknya.


















Next ride was Montezuma's Revenge...yerr kerrr hahaha ntah laa camtu laa ayatnya. Againn before ride kena masuk tandas lagiiii hahahahaha. Wohooo ride nie putri ikut adiknya yg pilih tuk duduk bahagian belakang sekali. Seriously putri tak perasan pun yg kita duduk paling belakang tu haa manakala Ain n kelly dorg pilih tengah. Izan pulak tak nak join. Then bila dah pasang seat belt baru perasan mana 2 org gerl nie...laaa rupanya dorg duduk jauh dari kita. Masa tu juga putri dah mula cuak sambil tengok muka adiknya...


Putri : "Yus biar betul kita kat belakang nie....dah salah tempat nie" siap nak terkucil lagi laa pulak hahahaha...

Yusry : "Takde apa2 laa kak....ok jerr kat belakang nie...kalau U takut tengok I kay" sambil beri semangat kat putri...

Haa yerr laa tu ok laaa sangattt kannn lagi pun tempat duduk dah kena locked redha jerr laa. In split second zooooommmm punyaaa laa lajuuu and then bila dia mula bergerak kebelakang rasa macam nak terjunam sakkkkk sempat bersuara lagi "Mak kauuu tinggginyaaa!!!" hahahaha dahsyatttnyaaa ride dia!!tobattt kejap hehehe. Turun jerr ride terus masuk tandassss wahahahaha apa seyyyy kalau tau mak pakai pampers tau muahahahahahaha. Actually masuk tandas takde apa nak buang pun cuma perasaan rasa tu yg tak reti mak nak story...I think mak ngan sudin jerr yg saling memahami isi hati kita masing2 hahahaha.







Lepas ride tadi putri mcm tersegan kejap nak naik yg lain2 hahahaha so putri tak join dorg for dis Silver Bullet ride. Amin2 nasib baik putri tak join lepas dorg naik nie...masing2 dah terhoyong hayang mabuk teruk. Si adiknya mcm takde apa2 seyyy dia nie...pelik putri tau. Yg lain2 dah start mabuk termenung sejenak tapi yg paling ketara was Izan n Kelly. Ain secara bertahap2 hilang peningnya so ok lagi laa. Then semua terduduk mcm nak pengsan...putri lak duk perhatikan dorg sambil tergelak tengok satu2 tengah pegang kepala masing2. Fuyyooo Im so lucky tak join ride tu then kat sini kita semua dah start relax 1 corner sambil makan n minum. Masing2 kecuali si adiknya...masih ada rasa mual dan mabuk yg tak hilang lagi. After awhile putri, ain n yus kita sambung lagi...kali nie kita pilih Log Ride. Wahhhh yg nie putri suka3 sangat2 best wooo cuma ada 1 part tu masuk dalam gelap pastu putri cam takut sikit then meraba2 ingat nak peluk ain muahahahaha abis tu tercucuk pinggang dia lak hahahaha...apa seyyy. Nasib baik ain kat depan kalau si adiknyaa abis lerrr kes molest dah nie kah3. Macam2 jerr putri tau huhuhu. Then lepas ride nie kita berkumpul kat satu kawasan dimana 2 member nie yg masih mabuk tak tertahan....last2 dua2 org nie kena balik hotel sbb kepala dorg berpusing2 so tinggal laa kita bertiga yg masih bertahan. Lets enjoy for few more rides!!! jom...






Next Boomerang ride!!! Ohh no no nvm me ok...I will not try no matter wat so adiknya yg ride sorg2 sbb putri n ain tak bole take it pusing2 banyak camni takut nanti kita pulak yg join izan n kelly tinggalkan si yus tu sorg2 taknak kannnn....hehehe. Then after dis ride putri teringin nak rasa naik Supreme Scream!!! wow betul2 punya berani putri nie...bersemangat nak merasa tau. Seperti yg kita tau mak tak pakai pampers so kena pi tandas lagi hahahahaha...nebes laa naik rides nie semua sbb tu laaa. Then kita join the queue...ingatkan ada masa nak reda kan nebes nie. Tengok2 queue tak ramai punggg. Masuk jerr dah nak dekat our turn so sempat lagi laaa tengok org yg terdahulu naik ride nie. Bila dia naik senyap jerr org2 yg duduk tu but then bila dia DROPPPP wow!!!! mak terus terperanjat beruk bila dengar semua terpekik2 camtu sekali. Abis terus cam nak backoff...si ain n yus dorg pun cam berbelah bagi bila tengok mak mengelabah. Actually dorg ni pun sama gak ngan putri ada perasan takut tapi act macho hahahaha. Last2 sambil tengok ain sambil toleh yus...tengok pulak sebelah kita ada budak umur 7-8 tahun 3-4 org nak naik....takde rasa mender pun dorg nie. Wahh dah macam kasi kita semangat hehehe so kita bertiga pun setuju laa nak try ride nie. Masing2 beri semangat antara satu sama lain....putri siap tanya lagi masa tengah bergerak naik ok kerr tak dorg nie padahal aku yg tak hokeyy huhuhu. Wahhhh pemandangan ketika berada diatas sekali mmg awesome. Belum sempat kita nak menikmati sepenuhnya tiba2...Aaaaaaaaahhhhhhhhhhhh!!!! semua terpekik bila dia dropp kerr bawah....hahahaha fuyyooooo walaupun terangkat punggung mcm nak melambung kluar namun feel dia tu yg superrr GEREK!!!! seriously guys...pls do not miss dis ride bila u dtg sini ok...terbaik!!! diantara semua rides yg ada. 




Last ride for the day kita naik Xcelerator. Ride yg nie sesungguhnya mak taknak naik lagi hehehe dia punya laju masa nak start tu mcm tercicir putri punya soul tau. Tak sempat nak jerit...ternganga jerr tapi takde sound hahahaha. Then after all the rides kita jalan2 disekitarnya dan cuba laa merasa churros disana...wooohooo sedappp ok!!! kalau tak silap after 4 kerr 5pm the ticket entrance murah...lebih kurang usd $37 jerr. Mmg ard dis timing dah banyakkk kurang org kat dlm tu nak naik apa2 rides pun tak perlu beratur terus naik tu yg best. Lepas dah puas jalan time nak balik kena laa phone abg transfer tuk dtg amik kita kat sini n bawa kita balik kerr hotel. Ptg tu sampai bilik hotel jerr tengok si izan n kelly dah bole bangun dan agak stabil so mlmnya kita dinner kat luar tempat yg sama iaitu kebab restaurant tu juga. Sementara tu ada berita BAIK...masa sampai kat lobby hotel kami diberitahu yg bilik bawak tu dah aircon dah OK. Wahhhh gd news kannn...now kelima2 kita org bergegas kerr bilik bawah tu pegi check n at the same berbicanggggg lagi pasal bilik bawah tu. Haiii laaaa dugaan betul laaa sbb sepatutnya bilik bawah tu bilik for all the gerls but then budak2 nie miang tau dorg dah selesa kat atas n dorg taknak tukar room. Wahhhh bengkak betul hati putri sbb putri nak bilik bawah yg tak perlu turun naik tangga kann. Oh welll....nvm putri join the boys pun ok watttt kannn bukan org lain pun semmua family wat so everythng pun dah set n semua pun hapi dengan bilik masing2.(ingat mak hapi ek hahahaha) Kalau nak tau selama 4 malam 5 ari tu tak pernah2 putri tido seawal jam 10 lebih tau. Biasanya kat spore nie jam 12 mlm pun masih terbeliak mata tapi kat sana mak oiiii dia punya letih mcm keje angkat batu seyyy hahahaha.











Hari kedua...hari khamis dan destinasi seterusnya...Disneyland Adventure! Harga tiket usd $99....agak mahal sedikit berbanding Knott berry farm. Oh well nak buat camna kan mmg tujuan kita kerr sini sbb nak pegi Disneyland. Kat sini mak takde laa nak story banyak tau sbbnya sini terlalu ramaiiii orgggg. Dah tu semua tempat penuh sesak dengan org dah macam semut berbaris tau hehehe. Dlm nie kalau nak main apa2 ride kena beratur agak lama sikit berjam2 juga laa so boringgggnyaaa hahahaha. Berlainan pula kat Knotts berry tu tak payah beratur lama perhaps sbb taman tu tuk org dewasa kot sedangkan kat sini tarikkan lebih tuk kanak2 kot tu yg sesak tak kira masa.













Kawasan pertama yg kita berhenti for the ride was Hollywood Tower Hotel. Katanya ada sejarah laa kononya like bla bla bla mak lupa kisahnya wahahahaha. Bukan apa tak bole nak focus tau kalau dalam keadaan sesak ngan org ramai dah tu cuaca pulakk fuhhh. Pikiran putri terus jam...apa yg bermain2 dalam otak hanya nak cepat2 belah dari kesesakkan org ramai but then rata2 semua tempat pun ramai org laa so nak belah apanya kann hua3.



Then jalan punya jalan termasuk kat kawasan Frozen hs nie. Seriously ingatkan masuk dalam nie ada 3D show kerr atau live show kerr kan but then...OMG!!! kita dah salah masuk...nak patah balik kluar mmg tak bole sbnya hmmm alaa susah nak explain tau kalau korg dah termasuk sini tau laa nasib korg hahahaha. Mau tak mau kita teruskan apa2 yg patut. The best part masa kita masuk dalam nie masing2 semua ingat mesti ada something special sbb tak bole masuk ramai2. Dalam hati cam wahhh nie mesti bestnya...kita semua super excited. Masing2 tak tau lagi apa benda yg ada dlm bilik tu (muahahahahaha gelak dulu) tup2 yaaa ampunnnn menyesalnya kita org masuk muahahahaha. Kalau nak tau nie adalah kawasan budak2 dimana dorg akan diperkenalkan dengan watak Frozen Elsa dan Anna secara dekat. Maksudnya bole berbual2 dengan watak nie secara berdepan...kira budak2 kecik yg suka citer cartoon mmg suka laa dilayan dan dipeluk oleh watak2 nie kan but then kita nie ORG2 dewasa/tua apa kes masuk sini pulak!! aduhh makkk **tepuk dahi**Apa nak berbual seyyyy...dah masing2 cam buat muka ronyok sbb tak tau apa nak berbual ngan watak2 frozen nie...aduhhhhaiiii malunyaa laa situasi camni hahahaha. Nak back off kluar dari room tu mmg tak bole so mambang2 4 org nie dah mula laa tolak semua perbualan kepada putri cheyyyy cekik darah tau dorg tapi dah takde pilihan so belasah jerr laa berbual merapu.Then bila turn kita...all dis 4 mambang pushed me berbual sorg2 dengan watak frozen nie dorg lak diri jauh2....kurang asam punya geng hahahaha nasib baik laa si watak Anna tu giler2 so tak laa kaku sangat PLUS watak mak yg selamba nie muahahaha. Fuhh lepas dah kluar mmg serik taknak dah masuk tempat2 camni gini lagi hahahaha. Ingat ek nampak papan tanda cam kat atas tu n kalau korg takde budak2 kecik yg tau citer2 frozen PLS JGN MASUK dan malukan diri sendiri ek hahaha ingat tu....haiiii laaa.



Mak macam kenal laa mambang sorg nie...awat cunnn sangat ko nie nyottt muahahahahaha.



Nie laa dia Watak yg putri sebutkan tadi...kalau setakat amik gambo takpe laa juga....nie siap kena interview lagiii tu yg stress sambil tepuk dahi dan ketawa sendiri hahaha.



Next dorg makan Churros kat sini lak...




Disini laa ride yg paling ohsem sekali!! Kalau u guys dtg sini kena naik ride nie ok but the queue superrr longggg. Apapun best juga sesekali dapat naik The Car rides camni mmg gerekk!!



Ride nie pun kita naik...dorg panggil Soarin kerr haperr laa...watever ek hehehe. Yg nie seolah2 kita dibawa terbang dimana screen depan akan bertukar2 gambar (terbang ek...tapi atas tu nampak kaki org lain hahahaha). Anyway yg nie mak tak berapa suka...sangat memabukkan kepala hehehe.


Then tak lepaskan peluang kita cuba Grizzly River run. Waduhhh2 best tu mmg best cuma dia punya gerakkan tu agak berpusing2 all the time n kepala mabuk seyyy. I think started from here putri dah mula rasa tak selesa but masih bertahan huhu...(apa dahhh semua games kat sini mak mabukkkk rabak!!)

Last but not least....nie laa ride yg terakhir putri naik ari tu...Paradise Pier. After ride nie terus kepala berpusing2 none stop. Masa nie mood terus down jerr...putri tak ikut dorg main apa2 rides lagi dah. Lantak korg laa nak main sampai kerr malam kerr atau taknak balik kerr takpe mak nak duduk kejam mata jerr sambil jadi tukang jaga bag2 dorg tu huhu. Tekak dah mula mual2...semlm izan n kelly kena ari nie my turn lak tapi tak laa sampai nak kena balik. I just hang ard duduk diam2....berbual pun tak hahaha. Seriously kalau ada bantal mmg dah terbaring kat situ juga huhu. Sepanjang kita berjalan kaki dari hotel sampai kerr Disneyland nie then back to our hotel again...a total of 21km....WOW!!!! Biar betikkk kannn jauhhh tu mak jalan tapi awat tengok cermin tak kurus2 lagi muahahahahaha perasan nak lentiq lattew hua3. Seriously mmg tak rasa tau tapi bila dah sampai bilik hotel jerr...bersihkan diri terus landing ok...tv tak pernah tengok pung. Psssshhh mak nak citer cikit ek (cikit mender dah panjang lebah pun storynya hahaha)...ni kisah bilik kita org yg kat bawah tu...1st nite tido bilik tu mmg tak rasa apa2 pun tapi yg peliknya siapa off tv mlm2 ek sedangkan I was told that the tv was on the whole nite bagi menerangi bilik tu n kasi supaya tak sunyi dlm tu so dorg on sampai pagi. Bila setiap kali jam 5pagi putri bangun n asked ard sapa tutup tv? takde sapa pun yg ngaku. Ok takpe! we shall ON AGAIN mlm nie n we shall see wat happen esok....sapa main2 mmg nak kena terajang sulung mak tau hahaha.






Tetiba ada org tu perasan nak jadi minah saleh lattew siap pakai topi lagi...sapa ntahh cam nak kena cubit jerr ngeee tapi mcm ada gaya laa muahahahaha y bother y bother hehehehe..


Day 3...Jumaat pagi same timing...pagi2 dah bersuara tanya pasal tv on smlm sapa tutup paginya. Again seperti malam semlm semua kata dorg tak tutup...HOKEYYY dah bertambah creeppy dan kita masih ada lagi 2 mlm so pretend "ohhh agaknyaaa tv nie ada sleep timer....dia mati sendiri....ok fineee" hahahaha yerr laa tu. Then warning kat dorg jgn nak tengok remote control tu samada ada button sleep timer ada kerr tidak. Kalau nak check TUNGGU last day baru chck hahahahaha apa seyy. Nie sebenarnya nak sedapkan hati jerr hua3 watever hehehe. 


Destinasi hari Jumaat nie lebih bersantai sbb kita ikut Starline Touryg kita awal2 dah book masa jejak kaki kerr Lax..ingat tak kisah kebulur tu...hehehe. Anyway nak kata santai pun tak santai sbb cuaca ari tu ya ampunnnn 38C laa plus aircon dalam bus tu NOT WORKING!! Macam kena panggang dalam tu...sungguh tak selesa...dah tu takde tingkap yg bole kita buka. Tu yg peluh meleleh2 tu. I thnk kat sini kot dah start pijam tuala si nyott tu buat lap Perjalana peluh mak nie kah3. Perjalanan yg tak selesa menuju kerr Hollywood Blvd mengambil masa agak lama lebih kurang 1 jam kot baru sampai sana....fuhhh merana sangat2 huhu. 1st stop ntah rumah artis mana laa yg dia cakap sbb masa tu hampir semua org dalam bus tu tengah tido...tau2 dia berhenti then dia explained cam berbual sorg2. Mak terdengar buka mata jap then tido balik hahaha. Tau2 kita dah sampai kat tepi pandai Santa Monica Pier. Terus terang ek putri cakap...putri betul2 kuatkan semangat jalan dari bridge depan nie (lihat gambar) sampai kerr jeti sana tau. Its not abt tired but more abt the weather yg terlalu terik. Sampai kat hujung tu amik gambar sikit2 pegi tandas patah balik...apa seyyy mcm takde apa2 punggg hahahaha. Actually ada taman permainan jugak kat sini tapi masa yg diberi kat kita tak cukup hanya 1 jam. Jalan pi sana jerr dah 20 30 minit termasuk bernafas wahahaha. Adoiiyyaii then naik bus balik kita menuju kerr hollywood pula. Perjalanan kerr sana mengambil masa sejam juga....laaa penatnyaaa ngeee. Besar betul laa Lax nie...nak pegi tempat2 dia semua jauh2 haiii laaa.



















Akhirnya sampai juga kita kat Hollywood nie. Kita diberi masa lebih kurang 3 jam kot so dengan tidak melengahkan masa kita pun redah tempat2 sepanjang kawasan Hollywood tu. Berjalan merentasi Walk of Fame...berdekatan kawasan tu ada Madame Tussands Hollywood so kita masuk laa tengok2. Mula2 ingat nak ala kadar jerr dalam nie n bole jalan tempat lain but then I think kita tak perasan kita dah hang ard dlm tu dekat 2 jam. Si nyott pun buat tangan patung dia laa n kita tengok show lagi plus shopping dalam tu...tup2 tengok time dah terover hanya 1 tempat. Nie laa kalau ikut tour mmg terkejar2 masa leceh kan....abis nak buat camna takde yg bole drv (putri mmg bole drv tapi kat spore jerr OK hahaha). Masa nie mambang 4 org tu nak sangat naik atas kawasan ntah kat mana tuk Petik Gambar the HOLLYWOOD kinda of logo. Putri lak LAPO tak abis2 bahahahaha...I cnt help it laa mmg dah time makan dorg tu jerr yg sibok nak bergambar sanggup tak makan...so watever laa kann hahaha. Putri sorg2 pegi cari makan yg lain semua pegi tempat yg dorg nak tuju. Lagi pun kita dah set kat mana nak jumpa so tak laa worry sangat pungg. Putri cari fastfood jerr senang sikit nak bergerak. Time kluar dari kawasan fasfood tu tetiba cam lupa kat mana ek yg si yus tunjuk putri tadi...wahhh mampos aku hahahahaha. Toleh depan toleh belakang sama jerr jalan dia mana satu nie...sambil capai fries sambil tengok jalan...sempattt lagi mencekik walau dalam keadaan kehilangan hahahaha....teruk seyyy mak nie. Then pikir sejenak (mungkin sbb dah masuk fries tu kot tu yg otak berfungsi hahaha) ohhh kat sana tu haa...dah jumpa pun jalannya huhu. Sampai kat satu kawasan yg dijanji tunggu mambang2 nie semua then kelam kabut patah balik kerr tempat tunggu bus tadi. Our journey kerr Hollywood mmg tak enjoy langsung. Hari nie masa abis cam tu jerr sbb jalan pegi balik dah makan masa yg panjang. Sampai bilik hotel dah ptg...bersihkan diri sikit2 kita kluar makan malam lak kat Bubba Gump Shrimp Co. Masa nak cari tempat nie aduhh hati putri sangat2 bengkak sbbnya berjalannnnnnn kaki punyaaaaa laaa jauhhh dekat 20 minit tup2 jalan balik 5 - 10 minit jerr. Wahhhh rupanya time pegi tu dah salah jalan! muka mak ada muncung wahaha yerr laa tu. Malam tu sampai bilik hotel set again...tv on sampai pagi lagi.
















































Day 4...Sabtu pagi cam biasa bangun tapi tak soal lagi terus cakap kat dorg yg tv nie mmg ada sleep timer...huhuhu. Dah kompem SESUNGGUHnya mak takkan book hotel tu lagi kwang3. Apa2 pun yg penting destinasi hari ni laaa yg sangat membahagiakan putri hahaha. Its Kaching kaching kaching $ time lalinkkk oiii but 1st nak bagitau ek tuk sampai kerr Citadel Outlet nie kena naik transfer n OFCOZ not free ok hahaha. Mula2 ingatkan free shuttle service tau...mmg pun shuttle bus tapi kena bayo okeyyy hehehe. Sampai kat sana dashyatttt betuiii laa dorgnya harga....mmg berbaloi shopping kat sini. Setiap kedai ada jenama tersendiri n dekat 20 30 buah kedai kot yg ada kat sana. Macam2 jenama ada...dari Coach, Mickael Kors, Nike, Guess, Reebok, Puma, Tommy, Calvin K, Addidas n many more sampai tak tersebut. Yg pasti membuat anda2 semua senyum sampai kerr telinga...ngeee. Sempat laa after shopping tu kita makan2 sikit sementara tunggu bus datang. Balik bilik hotel muka ada senyum tapi hati ada sakit juga hahahaha. Sampai hotel mmg tak rehat putri terus susun barang n semua pakaian. Time nie super duper streeeeesssd gilerr seyyy sbb terover load!!! haa kannnn sapa suh bawak baju banyakkk adoiiiiyaiiii. Now nak sumbat2 dah mcm parah...backpack oso overload dengan coklat2....nasib baik laaa si yus nie dengan baik hati offered nak tlg bawakan sampai kerr spore. Waduhhhh hati berjoget2 riang...lega sikit sbb ada yg tlg bantu mak kann...ishh berat juga tau sbb isi coklat full pulak tu huhu. To adikk yus cayanggg hahaha (skeyyymaaa laa pulak ayat mak) thks alot oteyyy dah tlg kakak bawakan bag sampai kerrr spore. Kakak hargai sampai saat nie tau sbb tu lerr kakak cayanggg adikk more n more everyday ngeee...yerr laa tu hahaha. Seriously walaupun ko tinggalkan kakak time panas terik berjalan bak cartoon beep beep tanpa menoleh belakang namun kakak redha tau hahahaha ko mmg tau kalau panas jerr zooommmm laju jerr jalan tapi tang lain2 hal U always the best!!!Hugs U bro!!!























Banyak betul belanja...patut laa bag sarat mauttt huhu...alaa tak semua putri punya ok ngee...


Ok pagi tu dah bersiap2 nak bertolak kerr airport. Tang tv remote tu putri dah chckd mmg takde sleep timer n kompem ada entiti yg gatai duk main off tv kita mlm2...mmg SE TU PIDD punya mambang muahahahaha. Anyway dah nak balik so tak kisah laa kan nak pikir apa....dah tu main kluar jerr tak chck betul2 last2 kunci luggage tertinggal. Haaa kannnn duk mengata entiti nie kan dah kena. Oh well nak buat camna teruskan jerr laa. Sampai airport settlekan semua barang2 check in luggage then off we go cari makan n minum.

Bermula laa Perjalanan dari Lax kerr Dubai selama 15jam 40 minit. Wahhh part nie mak sakit hati sikit tau dengan adikknya sbb penerbangan kali nie bukan main lagi dia sorg dapat conquer 4 tempat duduk!!! Mmg tempat duduk kita berjauhan...ingatkan mula2 nak ajak dia join duduk ngan kita but then bila dapat tau dia dapat conquer sekali 4 seater fuhhh panas sungguh hati mak hahahaha. Masa nak berjalan kerr tandas tu sempat laa putri singgah kerr teratak nyott nie....amboiiiiii3 jahhhh dia dah berlunjur terbaring siap buat mcm katil sakkkkkk tempat duduk tu semua wahahahahahaha....cekik darah betul...mak tengok pun jeleessssss tahap MAX!!! ikutkan hati nak jerr tolak dia kerr bawah n mak lak baring kat situ hahahaha. 


During transit kat Dubai...ingatkan nak celebrate besday si Yus tapi takde masa sbb timing cun2. Journey from Dubai to Spore agak terasa sikit letihnya. Mungkin sbb kita dah tau kita nak balik n no more shopping tu yg rasa masa dia sooo boriingggg hehehe. This time round 7 hrs journey. Makan pun mak dah boringggg pegi tandas laggiiii boringgg dengan air pressure yg tak sudahnya tu hahahaha. Ya lawaknya kita tido kejap.....time makan buka mata pastu tido balik wahhhhh boringgggg tau. 

Tepat jam 8 lebih pagi kita dah sampai kat Singapore airport. Calling BF mak sambil tu kita pegi sarapan kat terminal 3. Ishhh nampak semua makanan nak sebat tau hahaha seriously mmg rindu ngan makanan2 kat sini. Dalam pada tu sempat juga laa kita raikan besday boy. Muka satu2 mmg penat dan letih habiss...masa kat airport Lax punyaa laa berseri2 semua....sampai spore mak aiiii satu2 berkilattt hahahaha. Throughtout the journey Seattle Lax putri sangat2 enjoyed. Sekiranya terdapat kecacatan atau ketidak sempurnaan dalam perjalanan kita semua...kakak mohon maaf yerr adiknya. Buat adikknya Yusry (walaupun dah terlepas jauhh tetap nak ucap juga kat sini) Happy Belated Birthday darling adikku...moga yus diberi kesihatan yg sempurna dipanjangkan usia dan diperluaskan rezekinya inshaa Allah....amin2. Hopefully there will be many more up coming holiday with U....till then stay healthy okeyyy! jgn lupa jaga our Lola elok2 ek hahaha.









To Ain, Izan n Kelly...to u too nyott...til next trip! inshaa Allah kita plan lagi ek. Pada semua yg membaca ruangan ini...terimakasih banyak dah sudi nantikan journey Lax nie n sori to keep u guys waiting....lama lak tu baru n3 nie masuk aduhhh. Takpe laa anyway pengalaman yg dikongsikan nie mungkin sedikit sebanyak memberi pengetahui buat kita semua. Inshaa Allah ada lagi pengalaman di tempat lain akan putri kongsikan disini lagi ek...til then have a nice Dec holiday with ur loved ones!!


6 comments:

  1. Ty pu3 dah sudi shr pnglmn dluar negr srnk bc ksh pu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. no problem at all my fren...anyway thks juga sudi membaca kisah kali nie yg agak panjang nie hehehe

      Delete
  2. Waaah pnjngnya tapi best. Lucu lah ksh putri mnja

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha yup2...thks yerr sudi baca ruangan kali nie...^__^

      Delete
  3. U pegi L.A...waa bestlaa mcm canteq tempt dia tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rezeki bole laa travel jauh sikit kan...apa2 pun kena plan dulu dearr...^__^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...