Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 6 July 2015

SEJARAH BATU KARANG DAN PENYEMBUHANNYA

Bismillahirrahmannirrahim...Assalamualaikum dan salam sejahtera pada semua teman2 yg masih ingatkan putri. Lama sangat putri tak bersiaran sejak jatuh sakit beberapa bulan lepas. Tak laa serious mana pun cuma bila sejarah berulang tu yg buat putri pikiran sampai takde mood nak buat apa2. Ada laa juga buat sikit2 tapi putri tak sempat nak share dalam blog ni. Hari ni putri terpanggil tuk meluahkan perasaan bersyukur putri setelah mendapat berita dari DR. yg bertugas ttg keputusan xray putri. Keputusannya sangat2 luar biasa. Kidney stone yg putri hidapi telah lenyap!!! Ya Allah bersyukur sangat2...putri tak menaruh sebarang harapan pun masa buat check up ari tu. Nie laa yg dinamakan berkat bulan ramadhan dan segalanya juga atas izinNYA. Sebelum ni pun putri pernah terkena sakit yg sama pada tahun 2009. Yup 6 tahun yg lalu...jom kita baca kisahnya sbb ada beberapa perkara yg patut kita ketahui dari awal penceritaan...

Tahun 2009...dalam pertengahan bulan march putri tiba2 kena demam panas yg agak tinggi mencecah 40-41 darjah celcius. Makan panadol setiap 4 jam pun tak jalan. Then terasa kekerapan nak buang air kecil. Masa ni dah rasa pelik..takde batok takde selsema tiba2 deman n kerap kerr tandas. Haa dah jangka dah since putri keje klinik so bole dapat agak laa yg putri terkena UTI (Urinary Tract Infections). Jangkitan kuman pada air kencing/pundi kencing. Esok pagi2 hubby drive bawak pegi clinic yg putri bekeje. Kena suntikan...aduhhh makkk sakit juga laa punggung nie hahahaha. Ingatkan dah kena suntik dan deman pun turun sekejap ingatkan dah ok dan baik...oh tidakkkk sama sekali!!! Deman mula naik bila malam menjelma...( alamak sound dah mcm citer hantu laa pulok..hahaha). Kepala mcm nak pecah dan otak dah rasa mcm agar2...time tu jugak hubby terus drive bawa putri kerr A&E TTSH. Disbbkan deman yg terlalu tinggi...putri dapat keutamaan berjumpa Dr. dan hari tu jugak kena tahan sbb mereka nak buat ujian terperincin. But then selepas 3 hari putri dibenarkan kluar... tak berapa ingat laa kenapa bole balik ek hahaha...dah bole balik pun jadi persoalannya hehehe. Perhaps masa tu takde laa nak ingat apa2 dan ujian terperinci pun tak dibuat lagi sbb pertama kali kena masuk hospital kot....so dorg kira kes tak serious laa. Lepas dorg kasi ubat antibiotic melalui iv drip mmg terus baik laa...sihat seyyy. I can run like a horse and fly like a bird wahahahaha. Tu yg kes closed bole balik tu.

Lat beberapa bulan kena lagi the same thing happened...deman panas yg tak turun2 tapi kali ni plus sakit pinggang yg teramat sangat. Nak bangun pun susah...hubby kena papah. Masuk hospital lagi...kali ni baru laa dorg buat ujian terperinci seperti imbasan xray...blood test..urine test dan CT scan...putri telah diberitahu yg putri menghidapi KIDNEY STONE (batu karang dalam buah pinggang) dan sebesar kira2 dalam 2.3cm...angaran hampir 1"inci. Wahhh besau juga tu....mmg confirm tak bole kluar dalam saluran kencing dan perlu menjalani pembedahan tapi sebelum tu kena kasi turunkan deman dulu n jalani beberapa ujian darah lagi. Ada beberapa procedure yg putri kena lalui sebelum tarikh pembedahan ditetapkan. Wow tak sangka laa pulak kena counselling pasal general anesthesia yg akan diberi semasa procedure tu nanti. Belom apa2 lagi dah bagitau yg sesetengah pesakit bole mengalami alahan pada ubatan tersebut yg bole membawa kepada kematian. Laaaa...what can I say...terkebil2 laa...huhu. What the hal man buat putri nervous jerr. Mmg laa mereka kena bagitau semua tu pada pesakit supaya sekiranya berlaku perkara yg tak dingini...kiranya mereka tidak akan dipersalahkan tapi seriously...sapa yg ada dalam kedudukan putri waktu itu mmg akan merasa gementar. Putri tau semua yg hidup pasti akan mati satu masa nanti tapi dengan memberitau sesuatu yg bakal berlaku seolah2 tak banyak sikit meninggalkan kesan dalam hati kita dan buat kita terpikir2 kan. Yerr laa kita kan manusia biasa so tak hairan laa berperasaan seperti tu. Kemudian ujian darah lagi bagi menentukan jenis darah apa yg pesakit itu di kategorikan.



Contoh gambar dimana batu tu berada...

Sebelum tarikh pembedahan diberi putri sekali lagi jatuh sakit demam yg terlalu tinggi dan dimasukkan ke hospital lagi. Haaiii laaa popular betul laa aku ni sampai masuk wad dan tingkat yg sama plus size baju hospital pun dah tau dah huhuhu. Dr. yg bertugas memberitahu sebulan akan datang pembedahan akan dijalankan.

Sehari sebelum tarikh pembedahan yg telah ditetapkan putri kena demam lagi laa pulak tapi tak nak amik kisah...makan panadol setiap 4 jam. Panas turun naik sampai laa kerr pagi. Paginya demam masih ada telan lagi ubat then siap2 nak pi hospital...masa tu mak putri dan suami yg temankan putri. Sesampai jerr kat sana tukar persalinan pembedahan....nurse check temperature 38.9c. Lepas tu dia tanya putri.."are u having fever?"...n putri jawap laa "I dnt think so." hahaha aduhaiii... Guys korg tau tak kenapa putri jawap camtu sbbnya putri nak teruskan pembedahan tu. Sekiranya tak jadi putri kena tunggu sekali lagi tarikh sesuai tu yg leceh...bila nak game kannn but then nothing can be done. Nurse called Dr. dan bagitau putri demam. Beberapa minit kemudian sepasukan Urologist datang dan menasihatkan putri yg pembedahan terpaksa dibatalkan sbb putri demam dan sangat bahaya sekiranya mereka meneruskan pembedahan itu nanti (1st operation cancel). Again kena tahan hospital tak bole balik sbb demam. Kali ni 4 hari dalam hospital. Bayangkan dah berapa banyak jarum yg dicucuk kerr tangan putri bagi memberi antibiotic melalui IV drip ni. Putri minta nak makan antibiotic tu tapi Dr. kata tak bole sbb kesan dia agak lambat nak kasi demam tu turun so kena laa pasang iv tu. Hmmm...kesian mak putri...dtg nak temankan jadi lain lak dan hubby was soooo disappointed sbb operation kena cancel. Cuti dia dah semakin sikit disbbkan putri sakit dari beberapa bulan lepas lagi...tapi apa nak buatkann terima jerr laa...huhu.

The next appointment 3 minggu lagi. Antibiotic yg diberi last for 7 days...bila dah abis jerr demam mula naik...haizzzz again??? Kali ni pula giliran adik angkat putri Ijan datang dari jauh US, menemani putri pada tarikh tersebut. Pagi tu masa siap2 dah rasa lain dah...alamakkk...teruskan jugak perjalanan kerr TTSH. Sampai sana suhu badan makin naik....ijan tlg putri tuamkan supaya suhu turun tapi seperti yg dijangkakan...demam ni degil yg amat...akhirnya 2nd Operation cancel!!. Siap bertekak dengan Dr. sbb tak game2 dan putri suffered kena stayed in hospital with that iv lagi tapi tak operate2 apa kes kann....ijan dan hubby pun mula bersuara dengan pakar pasal op cancel n fixed again tarikh baru..apa dah jadi nie asyik cancel n booked new apptment jerr. I dnt know how long benda ni akan jadi camni...last2 selepas kena sound n slow talk from each one of them Pakar tu serankan putri makan antibiotic sampai tarikh pembedahan baru. Baru laaa berhasil dan tak deman sampai laa tarikh op yg baru . Kesian laa pulak ijan yg datang jauh2 nak jaga putri tapi tak jadi lak....mmg nasib betul laa masa tu.

Masuk kali yg ketiga takde sapa2 pun teman just me n hubby huhu. Pada hari pembedahan....masuk bilik tukar pakaian...sempat lagi minta izin nak kerr tandas. Putri masih ingat lagi peranan yg putri mainkan sewaktu menantikan masa pembedahan tu...sejukkan tangan pada air(bilik aircon so air mmg cam ais)...tekap pada leher....dahi dan telinga beberapa kali. Ini bagi memastikan suhu dalam badan tak panas. Then kluar dari tandas naik atas katil pegang pulak besi2 katil yg sejuk tu...tekap kat dalam telinga so bila nurse datang nak check temperature suhu tak naik laa KONONnya...hahaha tak nak cancel lagi cukup2 laaa. Then nurse dtg bawak thermometer...check temperature tengok2 35c...aikkk nurse pelik apasal 35c dahhh. OK maybe temperature rosak. Dia cari yg lain...then check again...36.1c...wahhh putri dah hapi lega...but then!!!! walao ehhh dia bole kata.."ok u rest 1st later I check again"...WHATTT!!!! again...WHY tak percaya kerr 36.1c...oh well I got to do something b4 my crazy temperature suddenly appeared kann. Again asked permission nak kerr tandas...main kan peranan lagi cam tadi...hahaha. Dah sejuk semua area baru kluar...sama juga naik atas katil pegang besi...OMG what am I doing!!! aduhaiii sbb takot sangat temperature naik I keep on pegang besi katil yg sejuk tu then tekap kat telinga kasi sejuk LOL!!!. Padahal bila pikir2 balik...if I got a fever I can never escape kann...what the hal laa putri ni hahahaha. Anyway after a few attempt sampai ada part tu sbb nervous sangat2 my Blood Pressure naik 200!!! apa nieeee demam ok bp lak terperanjat beruk!!!hihihi but it was just bcoz Im nervous tu jerr...last2 everythg went smooth...selamat. Ya Allah takutnya laa masa kat dalam operation theater tu. Im doing PCNL operation that needs general anesthesia. Fuhh sekejap jerr knockout...dlm beberapa saat pakai oxygen mask terus pengsan. Sedar2 putri dikejutkan dari tido yg sangat lena. Waduhhh camni rasanya lepas operate...berpusing2 mcm gasing ward hospital...I cnt breathe properly. Terasa sakit yg amat sangat kat belakang badan. Dorg letak oxygen wire kat hidung sbb pernafasan agak lemah. OMG kalau bole tak mau laa lalui procedure camni lagi...betul2 serik nak lalui saat tu lagi. I guess thats abt it yg patut kalian tahu bahawa batu karang bole membuat anda jatuh sakit dan demam berlarutan. Perhaps semuanya bergantung pada size dan dimana batu tu berada. Kalau kat dalam kidney seperti yg putri alami haa symptom nya lebih kepada demam panas dan kerap kerr tandas n not forgetting sakit belakang. U might join me keluar masuk hospital few times...hua3.



contoh gambar peralatan PCNL procedure...


Waduhhh benda yg kat atas tu laa yg menebuk lubang belakang menembusi buah pinggang putri untuk mengeluarkan batu karang. If U ask me sakit kerr tak?? wooo I cnt really say ok...yg pasti tlg laa NO MORE ok. Putri ingat dah operate dan buang batu tu dah ok laa mesti tak dtg balik...hmmm tekaan ku melesat...
Tahun ni 2015 sekali lagi putri terkena batu karang. Yg tak bestnya batu tu berada ditempat yg SAMA!!! yup2 tempat yg lama. Ya Allah tak sangka betul batu tu bole kembali menghantui putri. I was told by the Dr. that the size of the stone cuma 1.3cm dalam setengah inci camtu. Gd news nya tak perlu buat operation dulu where by I need to do just some procedures yg dipanggil bla bla bla yg short formnya ESWL hehehe korg nak tau google k. ESWL ni erti kata shockwave kinda procedure dimana gegeran akan dilakukan bagi memecahkan batu...tu pun tak semua batu pecah OK...cheyyy mcm buang masa mak jerr tau huhuhu but then terpaksa laa terima sbb tak mau operate kann. Tu operation kira last choice laa kalau semua yg di ikhtiarkan tak berkesan maka PCNL lagi laa jawapnya and wat worse sama tempat nak tebuk!!! aduhhh just imagine...sama tempat!! no no forget abt pcnl ok. Berbalik pasal shockwave ni putri menjalaninya dalam awal bulan JUNE 2015 tau n yes baru sebulan yg lepas. Dengar cam senang jerr procedure nya...cam ok jerr....but its NOT OK!!! sbbnya kena cucuk jarum masukkan iv(I HATE IT)AGAIN...why pasang iv tu sbbnya during the procedure sejenis ubat pain relieve akan masuk melalui iv tu bila kita tekan butang. Maksudnya bila kita rasa sakit semasa procedure kita bole klik butang tu beberapa kali laa....but Im strong ok...sikit pun tak tekan...so whats the used of that iv kannn buat sakit tangan mak jerr benci tau hehe. Oh well tu semua just in case I need it. Anyway kalau korg nak tau camna procedure tu dilakukan...heres the video u can watch...its just 1 minute 30 seconds jerr.....



contoh gambar mesin ESWL yg akan dilakukan pada pesakit..




Kalau u tanya mana lebih sakit?? ofcoz laa PCNL lebih dahsyat u huhu..but still ESWL pun sama laa sensaranya Tuhan jerr yg tahu. Gegeran tu so noisy...telinga putri sampai naik pekak sbb bunyi ketukkan dari mesin tu. Disbbkan menahan sakit dari procedure tu...all I can think was "beranak lagi sakit" bertahan n bertahan....sampai tertido LOL hahahaha. Seriously bising camtu punya kuat dan sakit mcm tu punya dahsyat putri bole terlena. Tau2 mesin senyappp jerr n nurse datang kejutkan putri...aikkk dah abis kerr hahaha rasa cam 10 minit jerr but actually dah 1 jam OK!. Wow lamanyaa kannn. Seperti yg diberitahu oleh Pakar yg bertugas batu karang tidak pecah sepenuhnya hanya sedikit atau mungkin sebahagian sajerr. Kata Pakar I might need to it again more than once. Mmg nampak laa kat screen xray tu yg batu tu tak pecah sepenuhnya. Oh well...then after procedure putri ok jerr tak rasa apa pun pada belakang badan...cuma rasa agak kurang selesa pada bahagian bawah perut (lower abdomen). I feel the urge asyik nak kerr tandas jerr. Ketidak selesaan semakin terasa selepas beberapa jam. Its a day surgery(procedure) so lepas sejam eswl putri dah balik. Ingat nak jalan kejap tak jadi kami terus balik rumah sbb putri dah mula rasa sangat2 tak selesa. Sampai rumah jerr terus baring rehat tuk beberapa hari.

OH YA LUPA nak bagitau laa sebelum tarikh ESWL procedure tu, putri ada laa juga mencuba beberapa tips bagi mengeluarkan batu karang ni...seriously putri nak baik punya pasal putri cuba tau...jom ikuti kisah cubaan kedua putri setelah cubaan pertama dengan memesan dan membeli secara online tidak berhasil. Yes cubaan pertama atas usaha cik hubby yg terbaca satu ruangan dimana terdapat satu jenis ubat yg dijual secara online. Terlupa lak apa nama ubat yg dibuat secara traditional brew herbal kinda medicines. Putri agak ragu2 nak minum ubat tu tapi hubby kata cuba jerr dulu. Menurut cerita yg hubby baca ada org yg mencubanya berkesan dan siap buat testimony lagi. So dia pun ordered laa. Bersusah payah cik hubby kena turun jb jumpa kawan dia tuk dapatkan ubat ni dimana alamat kawannya kami gunakan untuk memesan barang ni sbb dia tak post kerr s'pore tu yg leceh. Bila hubby bawak balik ubat tu...hmmm it took me awhile to consume it. Belek punya belek akhirnya satu mlm tu putri cuba laa. Menurut arahan yg diberi pada kotak ubat tu...putri kena minum 3 botol (1 botol setiap mlm) selama 3 mlm berturut2. Ya ampun rasa dia punya laaa pelik...masam plus masin mcm kicap masin tu. Ishhh dah laa tak bole minum air after consumed it so tahan jerr tekak ni yg rasa semcm jerr...lepas sejam baru bole minum tu pun setengah cawan air...cheyyy mana cukup kann. Oh well since hubby dah bersusah payah membelinya...putri pun habiskan setiap botol tu. Lepas dah abis...nothing happened LOL hahahaha...entah laa putri tak sure apa yg patut putri perhatikan samada buang air kecil tengok ada batu kerr tak atau sebagainya. Yg pasti tak nampak apa2 punggg hehehe....apa pun tetap berterimakasih pada hubby yg dah berusaha mendapatkan ubat tu tuk putri....sayang bini ok hehehe..kita pungg sayang somi kita..dia laa cinta hati ku fuuyooo drama mama laa pulok wahahaha. Ok now jom ikuti kisah percubaan KEDUA pula....

EPAL HIJAU, MINYAK ZAITUN, GARAM EPSOM!!


Selama 5 hari berturut2 minum jus epal hijau sebanyak 5 gelas sehari!! banyakk tu n manisnya serta masamnya...ishhh ku telan juga...12 biji epal setiap hari ok....then...


Hari ke 6 pula jgn makan mlm...pukul 6pm makan 1 sudu besar garam epsom. U can get this kat mana2 pharmacy tau. Bila makan jerr garam ni.....Astaghfirullah...rasa dia sungguh payau...ibarat u makan aji na moto camtu jerr...ishh soo weird tau rasa dia...putri tak tau camna nak terangkan tapi seriously I WILL NEVER ever wanna try this again...takpe laa nak baik punya pasal telan juga...kali ni jerr ok huhuhu...siap muka cramp n nak muntah lakk...ubat periuk jauh lebih senang nak minum berbanding yg nie...haa lu pikir laa sendiri ek hahahaha. Lepas tu again ok...sekali lagi same day pukul 8pm makan lagi garam epsom ni!!! ishhh menyumpah betul laa benda nie hahaha....then..


Pukul 10 mlm hari yg sama juga....ya ampun part yg sama juga mmg AKU TAKKAN ULANG LAGI MAKAN!!!!! taubat betul!!! kena telan setengah cawan minyak zaitun yg dicampurkan dengan setengah cawan lemon. Nasib baik laa ada lemon tu so bole jugak laa telan...tu pun nak termuntah hahahaha...nak baik kannn ok teruskan juga. Mlm tu juga perut mengulas2 mcm kena basuh...selebihnya tau2 jerr laa ek hahaha. Esok pagi pun sama juga sakit perut...dlm 3-4 kali juga laa buang2 air then it stop.....tapi hasilnya sori to say tak berkesan sbbnya hasil ujian xray mendapati batu tu masih ada lagi....so tu yg putri kena jalani procedure ESWL tu...sambung balik kisah selepas procedure tu n putri balik umah terus...

Sampai umah kejap2 kerr tandas...rasa tak selesa menghantui ku selama seminggu lebih juga laa. Dalam pada tu ayah ada belikan sejenis ubat dari kedai sinseh. Ubat tu mmg khas tuk batu karang dan sewaktu dengannya huhu...putri mula memakannya. Yerr laa kan kita kena usaha mana yg baik kan. Lagi pun kedai2 sinseh ni semua yg bertauliah so tak laa takut nak makan apa2 darinya. Sinseh ni more on TCM (traditional chinese medicine) product....so kita cuba laa. Sehari 3 kali...5 biji sekali telan. I took it from the 2nd day after my EWSL procedure. Lebih kurang sebotol juga laa putri habiskan then I stop for awhile (ayah ada beli 2 botol)..sbbnya tak selesa masih terasa n I went to my clinic for some advice. Was given medications for 5 days to complete then lepas dah abis baru laa putri teruskan lagi makan ubat yg ayah beli tu. So total ard 2 botol putri abiskan n appointment to see Dr. n xray again was on the 3rd JULY. Sehari sebelum jumpa Pakar putri try pula tips Lobak Putih!!hahaha semua try sbb nak baik tau....Im so worried sampai semuanya nak cuba ngee. So putri surf internet cari resepi jus lobak putih ni....surf punya surf termasuk dalam blog amie's pasal lobak putih nie. Masa tu mak putri ada cakap yg minum air ni mmg rasa dia sangat2 tak sedap...cari laa kat blog nak tau apa rasanya lobak ni...tak banyak yg nak dedahkan camna rasanya. Ada satu blog tu dia bagitau rasanya pedas hahaha ok...sikit2 dah tau laa rasanya camna kann. Then putri ikut resepi dari kak amie ttg lobak putih tu. Fuhh nebes mak nak minum jus tu hahaha penakut cam ni laa kannn...but again nak baik punya pasal ok ON jerr laa. Since lobak putih yg somi belikan tu besar so putri ambil suku jerr. Potong kecil2 dan masuk dalam blender n campurkan setengah gelas air masak. Blend sampai hancur dan tapiskan. Putri masukkan 1 sudu kecil madu plus setengah biji lemon jus ke dalam jus lobak putih yg telah ditapis tadi. OK...well sebelum minum amik bau dulu wahahaha. Bau nampaknya cam ok sbb haruman jus lemon tu. Sekali teguk jerr tau...baca bismillah tahan nafas terus teguk!!! eeeiiiii adoiiiiii terus pegang leher sbbnya MMG PEDAS nak mampos muahahahaha. Kelam kabut cari asam kerr kopok kerr nak ilangkan pedas tu...haiii laaaa putri nie mcm2 jerr tau hehehe. Dalam 10 minit camtu baru laa reda pedas tu....amik hp call mak n tanya dia..."mmg pedas ek lobak ni" mak kata a'ar...laaa awat tak bagitau siang2. Masa tu kata rasa pelik ingat yg mcm mana punya pelik...haiii laa makk hehehe. Perhaps resepi mak bulat2 lobak tu sbb tu tak sedap muahahahaha. Yg putri buat ada jus lemon ada madu haaa mmg bole minum punyaa laaa...thks to kak amie for the recipe.

Esoknya 3rd July 2015 buat xray dulu then jumpa Dr. but sebelum tu mmg tak menaruh sebarang harapan memandangkan tips pertama dan kedua pernah gagal dulu kann. Dalam otak cuma pikir nak delay kan tarikh 2nd ESWL tu jerr. Lain2 tak pikir but then bila jumpa Dr. jerr Dr.terus kata "I HV GD NEWS 4 U!". My reaction was like REALLY!! whats the gd news! (muka ada senyum sikit..hehe). Bila Dr. kata batu karang dah takde seluruhnya siap tunjukkan xray lama dengan yg baru n compared it, putri mula rasa bersyukur sangat2 hapi sampai tak terkata. Senyuman terukir sepanjang perjalanan balik...^__^. Lepas jumpa Dr. terus bagitau my sis yg kat US tu then call my dad n my mum...then MIL...then my kids n my bro si nyott tu hahaha. Ni sebahagian org2 yg tahu ttg masalah putri. Alhamdulillah bersyukur sangat2 pada ILAHI sbb dengan izinNYA jua putri pulih dari sakit yg dialami. Terkabul segala doa2 putri..doa2 suami...doa2 ibu bapa n mertua...doa2 family dan doa2 para sahabat semua. Amin2 terimakasih pada semua yg mendoakan moga Allah sajerr yg dapat membalas segala kebaikkan kalian. So sekarang ni masih meneruskan memakan ubat ni sesekali. Jus lobak putih mungkin sebulan sekali. Since Ubat ni membantu Y not teruskan makan dan Jus lobak putih juga banyak khasiatnya dan juga membantu dalam memecahkan batu karang juga akan diteruskan mengikut resepi sedap tu hehehe. Diharap ruangan ni dapat memberi sedikit info buat mereka2 yg ingin tahu serba sedikit ttg sejarah batu karang nie...lain org mungkin lain symptoms nya. Salah satu sbb terjadinya batu karang adalah kerana kurang minum air. Ingat tau dalam apa jua keadaan air adalah sangat penting dalam tubuh kita...jadi tlg laa minum air sekurang2nya 2 hingga 3 litres sehari. Satu lagi apa pun terjadi jgn pernah mengalah untuk terus berusaha...teruskan dengan apa jua yg kita rasa kita mampu lakukan. Terimakasih kerana sudi membaca ruangan kali nie....Wassalam.

contoh nama ubat yg putri makan....prihatian yerr...kita kena ingat sebagai manusia kita berusaha dan mencuba apa yg termampu tapi segalanya yg terjadi adalah dengan izinNYA inshaa Allah...amin.

P.S Putri sangat berterimakasih pada sang suami yg telah menjadi tulang belakang putri selama putri jatuh sakit. Tak pernah sekali pun dia tinggalkan putri sendirian...kemana putri pergi mesti bertemankan cik hubby. Dia tak nak temankan putri cekik2 dia muahahaha. Seriously I dnt think I can do all this without him. Thanks Abg for everything...love you eternity.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...