Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Wednesday, 11 February 2015

TART NENAS TERBAIK

Haiii laaa kita nak cepat jadinya lambat pulak huhu. Dari tadi putri cuba nak masukkan N3 resepi tart nenas ni tengok2 tenet slow like siput laaa. Dugaan betul laa nak kasi kengkawan tengok posing maut sekut putri ni....tapi takpe putri teruskan juga tunggu dia pusing punya pusing tak masuk2...wah mak darah uppp jerr tadi...kalau ikut kan hati sentap ni abis mak banting lappy ni padahal lappy tak salah yg salah tenet hua3. Oh well akhirnyaaa dapat juga putri masukkan setelah berhempas pulas ngee. Guys sori laa pic sepit2 mmg tak amik sbb tak terpikir langsung ada yg berkenan sedang kan mak main redah jerr ikut suka hati, Mula buat tegak jerr sepit tau2 ada masa dia cam nak senget...haaa amik ko senget kan semua hehehe tu yg kejadiannya cam bunga2 cinta kann hehe. Seriously mak mmg bab2 sepit tak berapa nak reti sbb kalau mak sepit GERENTI besau2 sbb nak cepat game hahaha. Kalau halus2 rasanya laaa ibarat setahun baru game kot wahahahaha...over tul ayat mak ni. Kalau nak buat cantik cam bunga2 cinta bole jerr...nak cakap senang pun tak senang nak cakap susah pun tak susah...hahaha. Payah nak terangkan ni....tau jerr laa sepit tart mana bole laju2 kannn....lagi2 mak ni tak expert...lain laaa kalau tart tu mak jahit kannnn muahahahaha. Ni kalau ada yg tak reti sepit kang tertanggal pulakkk kelopak2 dia...dah tongel cam gigi ronggak pulakkk dahh wahahahahahaha....tapi mak tau ramai kat luar sana mesti expert punyaa sepit2 ni...alaa apa susah kannn sepit jerr laa cam sepit rambut kah3....lol. Ishh mak ni kan kalau mlm2 gini...cam ni laa citerr jalan terus jerr cam langgar tiang hehehe. Well apa yg patut u aolss tau tart ni adalah yg TERBAIK sekali yg pernah putri cuba. Thks pada teman fb dan blog ady yg sudi nak share resepi ni. Ada sikit2 tu putri ubah n tokok tambah mengikut cita rasa putri kalau nak yg ori bole layari blog ady yerr. Ok guyss apa tunggu lagi tu...jom laaa terjun botol kita cari bahan2nya dalam lumpur yerr hehehe...jom jom...







BAHAN2NYA (MENGHASILKAN ANTARA 70-80 KEPING BERGANTUNG KEPADA SIZENYA)
  • 250 GM BUTTER (SEBUKU BUTTER)
  • 3 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
  • 1 BIJI KUNING TELUR
  • 40 GM TEPUNG JAGUNG DIAYAK
  • 370 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
  • SECUKUP INTI NENAS ABT 200 GM

TUK SAPUAN ATAS TART
  • 1 BIJI KUNING TELUR YG KECIL + 1 SUDU BESAR SUSU SEGAR

*** PERHATIAN YERR ADUNAN NI BILA KITA ULI DIA AGAK SEDIKIT LEMBUT. JUST ULI JADIKAN DIA SATU DOH. KALAU AGAK SUKAR BOLE TABUR HANYA SEDIKIT LAGI TEPUNG SAJERR. ANYWAY NANTI BILA DIA KENA ANGIN DIA AKAN KERING SBB TU JGN TAMBAH TERLALU BANYAK TEPUNG. AGAK2 LAA YER. ***



CARA2NYA

1. SATUKAN BUTTER, SUSU, ESEN DAN KUNING TELUR. PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI HINGGA KEMBANG BERSATU.

2. MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT2 DAN ULI HINGGA MENJADI SATU DOH LEMBUT. BENTUKKAN BULAT2 ATAU NAK TERAP SUKA HATI LAA YERR HUHU. 

3. KALAU BUAT MCM DALAM GAMBAR DIATAS MASUKAN INTI DALAM ADUNAN DAN BULATKANNYA. TANPA MELEPERKAN BEBOLA SEPIT MENYERUNG DARI BAWAH KERR ATAS. SEPIT SEKELILINGNYA SAMPAI HABIS DAN SAPU KUNING TELUR DIATASNYA.

4. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15-18 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. PUTRI SUKA BAKAR HINGGA KEKUNINGAN PADA ADUNAN. PUTRI BAKAR 18-20 MINIT.

SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : BLOG ADY
OLAHAN : PUTERI MANJA






















FOR THIS RECIPE

4 comments:

  1. Ya Allah punya lah sdap ngok tart nie...resepi pun brlainan...nak cuba lah tkasih shr resepi..minta halalkan yerr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg terbaik dearrr kena cuba tau..pastinya halal....^__^

      Delete
  2. Alaa kak putri..nak tgk cara sepitnya..jatuh cinta pd pandangan pertama nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa tu sis...banyak pulak permintaan camna nak buat sepit tu...ni kita tengah usahakan nak buat videonya nantikan yerr...mudah2an menjadi...^__^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...