Assalamualaikum teman2 semua. Lama betul putri tak masukkan apa2 N3 kan. Biasa laa bz memanjang ditambahkan lagi dengan bencana yg berlaku bulan lepas. So sbb tu laa putri slow down sikit. Apa pun yg berlaku kehidupan harus diteruskan juga. Anyway sebelum putri citer pasal kek ni putri nak story sikit laa ttg anniversary putri yg telah berlalu few weeks back. Masih ingat lagi mmg sebelum tarikhnya sampai kita dah siang2 plan mana kita nak pegi makan untuk luangkan masa bersama...kira cam dating laa gitu kan kann ngee. Biasa laa kan tarikh2 tertentu camni kita kena laa cari masa untuk luang bersama amik cuti kerr kan then gi makan2 tak kira laa gi kedai kopi pun takpe asalkan just the 2 of U jerr tak mau ada org lain yg kacau daun gitu laa. Mmg betul laa kalau u guys kata hari2 lain pun dah banyak spent time bersama tapi tu lain tau...harinya tak SE BER makna seperti tarikh perkahwinan okay...mmg lain tau...kalau bagi korg tak lain alaaa nyampah tau kang mak gigit kang hahahaha. Oh well seperti yg mak kata tadi kita dah plan best2 nak pi makan kat Desa Kartika ntah apa mimpi tetiba dalam perjalanan kita ubah fikiran...kita kerr??? rasanya mak sorg jerr yg ubah fikiran muahahaha...gatai kan mak ni kikiki. Tak tau laa padahal masa ni cik abg tu dah pun buat panggilan kerr tempat tu then tetiba mak ajak dia pi tempat lain...kita kerr Carousel. Alaaaa rasa cam putar jam balik so that kita bole makan kat desa kartika tu tapi nasi dah pun menjadi bubur...cheyyy ayat mcm laa tempat tu teruk bebenor. Tempat ok jerr makan pun masih ok cuma putri rasa laa kann kita nak org serve kita...konon cam King n Queen laa gitu kan...perasan kejap hahaha. Ni tempat tu buffet so kena bangun duduk n bangun duduk many2 times. So macam tak enjoy laa...dah laaa mak ni ringan sangat wahahahaha....wah wah korg ketawa kan mak sakan nampak!! Tapi mmg pun akibat bangun duduk tu dah buat kita boringg (org lain tak boring..kita jerr hehe). So lepas2 ni mak kalau bole taknak dah makan tempat2 yg kena layan diri sendiri ni...mak nak betul2 cam raja...nak dorg yg dtg antar makan tu buat mak n hubby...kalau bole siap suap pun cantikkk hahahahaha terlebih sudah!!!. Apa pun mak betul2 enjoy pada hari tu. Bukan setakan makan jerr tau..kita siap pi tengok wayang bersama malah pi toilet pun sama2 okeyyy hahaha....apa kess laa laki bini kan tapi ofcoz laa lain2 tandas..pegi jerr pimpin tangan sampai kawasan tandas k.baiii U sana I sini kannn...korg jeles laa tu kann kan hahahaha. Oklaa sebelum mak merapu2..jom laa kita lihat bahan2 tuk buat kek yg lembut ni. Kalau kita perhatikan kek marble kali ni mak cuba olahkan dia menjadi satu sukatan yg sedikit dimana mak hanya menggunakan 3 biji telur. Biasanyakan kalau buat kek kan telur mesti banyak pakai so kadang kita nak cuba resepi pun takut sbb teurnya yg banyak digunakan tu. Sbb tu laa mak olahkan ianya menjadi satu adunan comei jerr. Comei pun tak laa comei sangat...kira loyang 6 inci tu kira ok laa. So pada yg teringin nak mencuba kek ni bole laa try yerr. Tak nyesal punya..jom laa tulis bahan2nya...jom2
BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG 6' INCI) JGN LUPA GRIS LOYANG LETAK BAKING PAPER OKAYY.
A
B
C
SELAMAT MENCUBA!!!
A
- 3 BIJI TELUR GRED A
- 70 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
B
- 100 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
C
- 70 GM BUTTER LEMBUT
- 1 SUDU BESAR SUSU PEKAT
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
CARA2NYA
1. PASTIKAN BUTTER BETUL2 LEMBUT SEBELUM MENGGUNAKANNYA.
2. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 3-5 MINIT SEHINGGA ADUNAN PUTIH KEMBANG BERKREM. BOLE LIHAT GAMBAR SEBAGAI RUJUKAN.
3. MASUKKAN BAHAN YG TELAH DIAYAK KEDALAM BAHAN A TADI DAN GAUL DULU DENGAN MIXER PERLAHAN2.(JGN PUKUL DULU SBB NANTI BERDEBU/BERSERAK SBB TEPUNG SO GAUL DULU YERR) THEN BARU PUKUL ADUNAN DENGAN KELAJUAN RENDAH KEMUDIAN TINGGI SELAMA SEMINIT DUA.
4. DALAM MANGKUK BERASINGAN SATUKAN BAHAN C DAN PUKUL HINGGA KEMBANG BERSATU.
5. SATUKAN KEDUA2 ADUNAN DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA.
6. BAHAGIKAN ADUNAN DAN BUAT SEPERTI MEMBUAT KEK MARBLE DAN BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 25-35 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
1. PASTIKAN BUTTER BETUL2 LEMBUT SEBELUM MENGGUNAKANNYA.
2. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 3-5 MINIT SEHINGGA ADUNAN PUTIH KEMBANG BERKREM. BOLE LIHAT GAMBAR SEBAGAI RUJUKAN.
3. MASUKKAN BAHAN YG TELAH DIAYAK KEDALAM BAHAN A TADI DAN GAUL DULU DENGAN MIXER PERLAHAN2.(JGN PUKUL DULU SBB NANTI BERDEBU/BERSERAK SBB TEPUNG SO GAUL DULU YERR) THEN BARU PUKUL ADUNAN DENGAN KELAJUAN RENDAH KEMUDIAN TINGGI SELAMA SEMINIT DUA.
4. DALAM MANGKUK BERASINGAN SATUKAN BAHAN C DAN PUKUL HINGGA KEMBANG BERSATU.
5. SATUKAN KEDUA2 ADUNAN DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA.
6. BAHAGIKAN ADUNAN DAN BUAT SEPERTI MEMBUAT KEK MARBLE DAN BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 25-35 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!
OLAHAN : PUTERI MANJA
BAHAN A YG DIPUKUL HINGGA PEKAT BERKRIM. BILA KITA ANGKAT DIA SUSAH NAK JATUH TU KIRA DAH KEMBANG.
THEN MASUKKAN BAHAN B DAN GAUL SUPAYA TAK BERDEBU KEMUDIAN BARU PUKUL LAGI SELAMA SATU DUA MINIT.
CAMNI LAA KELIHATANNYA BILA DAH BERSATU DENGAN TEPUNG. MASIH KEMBANG PEKAT. PUN SAMA BILA ANGKAT NAK TURUNKAN DIA LAMBAT NAK JATUH. TU YG KITA NAK.
SETELAH ITU MASUKKAN BAHAN C KEDALAM ADUNAN TADI. DENGAN MENGGUNAKAN SPATULA, GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.
JGN OVER KACAU TAKUT ADUNAN CAIR PULA. SO AGAK2 YERR.
BAHAGIKAN KEPADA 2 BAHAGIAN DAN BUAT SEPERTI KITA BUAT KEK MARBLE. BAKAR ADUNAN MENGIKUT SUHU YG TERTULIS PADA RESEPI.
FOR THIS RECIPE
Cantik coraknya...camner nk buat camtu ye? Mohon tnjuk ajar ku sifu hihi...
ReplyDeleteOhhh ok kalau u nak try bentuk cam tu u can do dis...satu sudu besar yg putih dan satu sudu kecil warna coklat...buat selang seli ok...^__^
DeleteThank u for sharing! Love your style!
ReplyDeleteMost welcome my dear n thks for dropping ur comment here ^__^
DeleteSalam puteri...sukatan koko brp ye?
ReplyDeletesalam kembali....yg coklat tu putri guna coklat paste 1 sudu kecil...^__^
Delete