Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Saturday, 20 December 2014

JEMPUT JEMPUT MUSHROOM

Ada satu hari tu mak putri buat jemput2 ni tapi dia gunakan cendawan putih yg halus2. Mula cam huh...ok kerr rasa dia tu...then wow ok sangat laa tak rasa apa cuma rasa cam kenyah dan sedap. Sesuatu yg baru buat putri masa tu. So Kali ni putri pun nak cuba tapi putri guna jenis cendawan yg lain sikit dari mak buat. Masa beli cendawan jenis bunashimeji ni putri terbaca yg ianya berkhasiat. Mmg kenyal sedap dah unik rasa dia. Bagi yg tau makan cendawan bole laa mencubanya pada hujung minggu ni yerr. Selain di buat jemput2 Cendawan jenis ni juga bole buat mcm2 tau. Yg mcm2 tu kena laa pikir yerr buat laa kajian menyeluruh bagi mendapatkan resepi2 yg menggunakan cendawan ni. Ok laa mak tak mo citer banyak dah laa....mak pun tak berapa sihat laa pulak sekarang ni. Flu melanda pulak dah...dua2 hidung tersumbat cam kena sumbat kapas dalam hidung ni hahahaha. Mmg rabak tak bole nak bernafas kat hidung...asyik menga nge jerr mulut nak amik nafas tau....sungguh tersiksanyaa. Bila datang dia punya ITCHY...bersin bagai nak rak...macam nak tercabut hidung mak ni tau huhuhu. Apa2 pun selamat berhujung minggu guyss....takde care ok jgn sampai kena flu cam putri sudah yerr. Ok jom buat jemput2 tuk sarapan esok...^_^



BAHAN2NYA

  • 300 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
  • 220 ML AIR
  • 1 SUDU KECIL GARAM
  • 1 KIUB KNORR IKAN BILIS DI BANCUH DENGAN SEDIKIT AIR 
  • ¼ SUDU KECIL BAKING SODA
  • 1 BIJI TELUR
  • ½ BATANG CARROT DIHIRIS HALUS
  • BEBERAPA TANGKAI DAUN KUCAI DI HIRIS2
  • 1 PAKET MUSHROOM BUNASHIMEJI DI POTONG2
  • 1-2 BATANG CILI MERAH DI HURIS HALUS (OPTIONAL)



CARA2NYA

SEBELUM SATUKAN SEMUA BAHAN PASTIKAN KIUB KNORR DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR SEHINGGA LARUT. KEMUDIAN SATUKAN SEMUA BAHAN DAN GAUL HINGGA RATA. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DAN GORENG LAA SEPERTI MENGGORENG JEMPUT2 IKAN BILIS. SIAP DIMAKAN BERSAMA DENGAN CILI SOS SEMASA MASIH PANAS.

SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER & OLAHAN : PUTERI MANJA














THIS RECIPE

2 comments:

  1. Dah try buat...anak2 sukakannya...mmg jenis suke cendawan sis sb tu la laju je dorg makn

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh tahniah dearr....mmg sapa suka mushroom mmg pasti sukakan jemput2 ni...thks yerr dah sudi try resepi dari blog ni...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...