Assalamualaikum dan selamat tengah malam semuanya. Maaf yerr terlewat sikit nak masukkan n3 ni. Biasa laa kalau sang RAJA ada kat rumah mmg sibuk melayan dia laa kann...kebetulan dia off ari ni so kita ada plan pi JB jalan2 tengok wayang tengahari tadi...tu sbb lambat sharekan resepi ni. B4 citer pasal kek ni putri nak citer pasal tengok wayang tadi ptg kat JB City Square. Citer yg kami tonton tu citer lawak OPHILIA...ya ampunnn mmg lawak citer ni masa mula2...jalan citer mak betul2 tak paham pasal apa...kalau ada kaitan dengan ophilia mak mmg bole terima...mmg ada pun kaitannya masa pertengahan citer tetiba si OPHILIA ni muncul...fuhhh mak dah cam meremang bersemangat ingat mesti lain dari yg lain...tapi munculnya nama tu CIPOT jerrr...5 minit jerr pastu dia mampos laaa pulakkk muahahahaha...sbb terjatuh kat tangga di sergah oleh ozi gandum (lakonan Que haida)....masa tu TERUS MOOD MAK terjunam bawah kerusi wahahaha. Tak tau mak nak kata...script dia mmg lawak beb tapi jalan citer very2 LOST in the jungle...dia pusing sana sini...tau2 3 sahabat ni mati laaa pulak last2 tu...apa cer ni....lagi laaaa tak paham ekceli citer ni pasal apa ek...yg mak tau lawak jerr tapi tak tau apa kaitan tajuk citer ni dengan dorg ek...yg mak tau ophilia tu si adik2 yg bagi mak semangat 5 minit tu lerr wahahaha...tapi tu laaa dia mati lepas 5 minit...cian sungguh...nama POWER beb tapi 5 minit jerr munculnya hahahaha...adoiiiyaiiii sampai sekarang mak masih terpinga2.
Okla cukup laa pasal citer wayang tu ek....berbalik pasal kek ni. Masa mak duk surf2 sana sini mak terjumpa laa beberapa site yg duk tayang kek indah ni. Nama dia pun bole tahan Seroja dan kalau kita lihat kat internet ni rata2 semua tayang gambar jerr takde pun yg share resepinya. Mak tak sure istimewanya kek ni kat mana ek....nak kata kek ni hebat sbb susah nak dapat kat internet tak juga. Sejujurnya setelah mak kaji dalam2 bahan2 kek ni tak laa sehebat atau seunik mana pun...bahan tak lari pun dari resepi kek susu cuma dorg tabahkan horlicks jerr. Kebetulan mak terjumpa HANYA 1 blog tu yg dah tak beroeprasi lagi kot...perhaps kalau org masuk page dia pun org tak bersemangat nak try atau amik resepi dia pun. Seriously mmg takde gambar pun kat page tu...just resepi bulat2 mana org bole percaya kan. Sama laa putri pun mula tak percaya juga....just tulis jerr resepinya then buat kajian try cari lain blog. MMG TAKDE kat mana2...then tetiba ada sorg kawan tu kebetulan buat kek ni....so putri pun duk ngecek kat dia kot2 resepi dia lain kerr kan. Kita compare laa sebelum buat apa2 kan kan...tapi resepi yg dia kasi tu SEBIJI sama dengan apa yg putri dapat. Cara2 terlalu ringkas...so apa yg tertulis kat sini adalah cara putri yerr. Oklaa jom kita jeling bahan2 nyaa...jom jom
JGN TAK TAU YERR KEK PUTRI NI MASA TENGAH MASAK HUJAN LEBAT PETIR BERDENTAM DENTUM...TENGAH2 MASAK TETIBA SATU RUMAH TRIPPED. DAH TU KEK NI NASIB BAIK TAK TERBANTUT TAU....SBB TRIPNYA 3 KALI PULAK TU. KEJAP OFFF THEN ON BALIK THEN OFF LAGI ON LAGI...APA NAK JADI DAHHH SO HASILNYA CAM NI LAA KIRA OK GAK LAA...NAK BUAT CAMNA...NASIB MENJADI KALAU TAK MMG MAK BAKO KEK NI KASI RENTUNGG SEKALI PASTU KASI MR. TONG SAM PAH MAKAN LAAA MUAHAHAHAHA....HAIII LAA
BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG SIZE 9" INCI)
A
CARA2NYA
1. SATUKAN BAHAN2 A KECUALI AIR DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-7 MINIT SEHINGGA ADUNAN MENJADI PEKAT GEBU. TEST ADUNAN BILA ANGKAT NAK TURUNKAN DIA LAMBAT NAK JATUH TU KIRA DAH GEBU LAA. BOLE LIHAT GAMBAR.
2. DAH KEMBANG PEKAT MASUKKAN PULA AIR DAN PUKUL LAGI.
3. SATUKAN SEMUA BAHAN2 B DAN MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT KEDALAM BAHAN A TADI DAN KACAU KAUP BALIK SEHINGGA RATA. MASUKKAN SEBANYAK 3 KALI TUANG. KETEPIKAN
4. SATUKAN BAHAN2 C DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA ADUNAN KEMBANG.
5. SATUKAN ADUNAN C KEDALAM ADUNAN A DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA. PASTIKAN ADUNAN TETAP KEMBANG PEKAT.
6. BAHAGIKAN KEPADA 3 BAHAGIAN. SATU BAHAGIA DIBIARKAN DENGAN WARNA ASAL, SATU BAHAGIAN DENGAN WARNA HIJAU DAN SATU BAHAGIA LAGI DENGAN WARNA COKLAT. MASUKKAN KE DALAM PIPING BAG.
7. GRISKAN LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER. PIPEKAN ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR BERSELANG SELI. BUAT HINGGA ABIS.
8. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 45 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!
Okla cukup laa pasal citer wayang tu ek....berbalik pasal kek ni. Masa mak duk surf2 sana sini mak terjumpa laa beberapa site yg duk tayang kek indah ni. Nama dia pun bole tahan Seroja dan kalau kita lihat kat internet ni rata2 semua tayang gambar jerr takde pun yg share resepinya. Mak tak sure istimewanya kek ni kat mana ek....nak kata kek ni hebat sbb susah nak dapat kat internet tak juga. Sejujurnya setelah mak kaji dalam2 bahan2 kek ni tak laa sehebat atau seunik mana pun...bahan tak lari pun dari resepi kek susu cuma dorg tabahkan horlicks jerr. Kebetulan mak terjumpa HANYA 1 blog tu yg dah tak beroeprasi lagi kot...perhaps kalau org masuk page dia pun org tak bersemangat nak try atau amik resepi dia pun. Seriously mmg takde gambar pun kat page tu...just resepi bulat2 mana org bole percaya kan. Sama laa putri pun mula tak percaya juga....just tulis jerr resepinya then buat kajian try cari lain blog. MMG TAKDE kat mana2...then tetiba ada sorg kawan tu kebetulan buat kek ni....so putri pun duk ngecek kat dia kot2 resepi dia lain kerr kan. Kita compare laa sebelum buat apa2 kan kan...tapi resepi yg dia kasi tu SEBIJI sama dengan apa yg putri dapat. Cara2 terlalu ringkas...so apa yg tertulis kat sini adalah cara putri yerr. Oklaa jom kita jeling bahan2 nyaa...jom jom
JGN TAK TAU YERR KEK PUTRI NI MASA TENGAH MASAK HUJAN LEBAT PETIR BERDENTAM DENTUM...TENGAH2 MASAK TETIBA SATU RUMAH TRIPPED. DAH TU KEK NI NASIB BAIK TAK TERBANTUT TAU....SBB TRIPNYA 3 KALI PULAK TU. KEJAP OFFF THEN ON BALIK THEN OFF LAGI ON LAGI...APA NAK JADI DAHHH SO HASILNYA CAM NI LAA KIRA OK GAK LAA...NAK BUAT CAMNA...NASIB MENJADI KALAU TAK MMG MAK BAKO KEK NI KASI RENTUNGG SEKALI PASTU KASI MR. TONG SAM PAH MAKAN LAAA MUAHAHAHAHA....HAIII LAA
BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG SIZE 9" INCI)
A
- 6 BIJI TELUR + 2 KUNING TELUR
- 100 GM GULA ICING
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU BESAR AIR
B
- 300 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 2 SUDU KECIL RATA BAKING POWDER DIAYAK
- 150 GM SERBUK HORLICKS
C
- 350 GM BUTTER
- 250 GM SUSU PEKAT
- 2 SUDU KECIL ESEN VANILA
*** SEPERTI YG PUTRI ADA BAGITAU KAT FB TELUR GRED APA PUTRI TAK SURE SO PUTRI GUNA APA YG ADA KAT RUMAH JERR....BIASANYA PUTRI MMG SUKA GUNA TELUR GRED A KALAU BUAT APA2 KEK...KALAU TAKDE GRED A...APA2 TELUR PUN BOLE LAA YERR. GULA PULAK MASA TU TERSILAP TENGOK PUTRI GUNA GULA KASTOR HUHU. THEN TEPUNG PUN SAMA DALAM KEADAAN DARURAT CAMNI TENGAH2 BUAT TEPUNG HONGKONG TAKDE...GUNA LAA TEPUNG GANDUM...SO PLS YERR JGN TIRU MCM SAYA..IKUT RESEPI TAU...HUHU ***
CARA2NYA
1. SATUKAN BAHAN2 A KECUALI AIR DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-7 MINIT SEHINGGA ADUNAN MENJADI PEKAT GEBU. TEST ADUNAN BILA ANGKAT NAK TURUNKAN DIA LAMBAT NAK JATUH TU KIRA DAH GEBU LAA. BOLE LIHAT GAMBAR.
2. DAH KEMBANG PEKAT MASUKKAN PULA AIR DAN PUKUL LAGI.
3. SATUKAN SEMUA BAHAN2 B DAN MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT KEDALAM BAHAN A TADI DAN KACAU KAUP BALIK SEHINGGA RATA. MASUKKAN SEBANYAK 3 KALI TUANG. KETEPIKAN
4. SATUKAN BAHAN2 C DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA ADUNAN KEMBANG.
5. SATUKAN ADUNAN C KEDALAM ADUNAN A DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA. PASTIKAN ADUNAN TETAP KEMBANG PEKAT.
6. BAHAGIKAN KEPADA 3 BAHAGIAN. SATU BAHAGIA DIBIARKAN DENGAN WARNA ASAL, SATU BAHAGIAN DENGAN WARNA HIJAU DAN SATU BAHAGIA LAGI DENGAN WARNA COKLAT. MASUKKAN KE DALAM PIPING BAG.
7. GRISKAN LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER. PIPEKAN ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR BERSELANG SELI. BUAT HINGGA ABIS.
8. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 45 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!
OLAHAN : PUTERI MANJA
BAHAN2 A YG TELAH DI PUKUL HINGGA KEMBANG PEKAT
LETAK BAHAN2 B SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA (MASUKKAN 3 KALI TUANG)
BAHAN2 C YG TELAH DI PUKUL RATA
SATUKAN BAHAN C KEDALAM BAHAN A TADI. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA
BAHAGIKAN KEPADA 3 BAHAGIAN DAN WARNAKAN THEN MASUK PIPING BAG.
LOYANG GRIS DAN LETAK BAKING PAPER DAN PIPEKAN BERSELANG SELI SEPERTI DALAM GAMBAR
FOR THIS RECIPE
Mmg tkd org yg nk shr resepi ni...lokek sngt...apa pn thnx put3 sudi shr kat kt org....jasa mu dikng
ReplyDeleteTakperr laa dearr mungkin dorg ada reason tersendiri sbb tu takmo share....apa pun dalam internet ni banyak lagi org yg sudi nak share kita kena laa rajin surfing...^_^
DeleteTq utk resepi.. Masih ade yg sudi kongsi
ReplyDeleteSama2 kasih kak nik ja...insyaAllah walaupun tka ramai org nak share pasti ada satu 2 yg sudi nak share...^__^
Deletebeselang seli ni bape layer ye..1st time tgk guna piping..
ReplyDeletekalau layer ke 2 tu xtenggelam ke smp ke bawah..
berapa layerr tu tak pasti...putri selang seling sampai adunan2 tu semua habis...sbb guna piping bag nie sbb mudah nak susun adunan dalam loyang...maksudnya tinggal pipekan jerr...^__^
Delete