Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Tuesday, 4 February 2014

KUIH LOMPANG

Selamat pagi teman2 cayang....dah sarapan kerr?? kalau belom jom laa sarapa ngan putri. Hari ni putri sarapan kuih lompang jerr. Ni laa pertama kalinya putri merasa kuih lompang tau. Pulak tu siap buat sendiri lagi ok...kau ada? takde udah ek jgn cakap banyak hehehe...gurau jerr. Kuih ni lama dah tau tapi tak pernah lagi nak try makan atau try buat so smlm tu kira cam terpanggil laa nak try buat gituuu hehehe. Tuk pertama kalinya merasa kuih ni kira ok laa juga tpai putri masih gemar ngan kaswi tau ngee. Oh well apa pun ni sesuatu yg baru buat putri laa. Masa nak masak kuih ni cari laa mangkuk2 kecil kat store then kan sbb benda ni duk dalam plastik so putri ada segan sikit takot kak lipas yg sesat masuk kat dalam tu kerr kan. So apa putri buat...putri suruh anak putri si ira tu tlg bukakan dan kluarkan mangkuk2 kecil ni sbb nak basuh. Putri diri jauh2 sikit laa just incase kan muahahahaha. Tengok2 takde pun sajerr jerr sbb phobia pernah tlg seseorg bukakan plastik nak kluarkan barang dia dah tu kakak lipas kluar...fuhhhhh melompat dan terpekik sekejap hahaha. Sejak tu laa semua barang putri transfered kerr dalam tupperware. Cuma yg mangkuk2 kecil ni jerr tak masukkan lagi. Lepas ira kluarkan barang tu mama dia pun terus terang kat dia kenapa mama suruh dia buka plastik tu...hahaha dia pun melompat menjauhkan diri dari plastik yg dia buka tu...hahahaha sama2 penakot.tapi dia dah terlambat kannn ira hehehe. Sori darling mama terpaksa suruh ira so kalau apa2 mama LARI dulu laa hahahaha jahatnya mama ni ngee. Actually sama jerr kalau dia dapat tau dulu...dia laa org pertama CABUTTT lari dulu muahahahaha. Aduhhaiiii kalau cik hubby ada dia laa org pertama yg kena tlg buka plastik tu. Kalau si kakak dia ni susah sikit nak suruh dia tlg buat benda2 cam ni contoh buka plastik tu sbbnya dia suka SOAL jawab yg menyebabkan putri yg sedang berlakon terus terkantoi...LOL hahahaha. Dia cam tau2 jerr putri ada muslihat tau....nampak jerr dia yg putri ni tengah berlakon bagai......cissss bole baca laak reaksi mama ni hehehe. Apa pun segalanya telah selamat digunakan hehehe. Ok guys kalau apa lagi tunggu jom laa salin resepi...jom jom.


BAHAN2NYA

A
- 220 GM GULA PASIR
- 400 ML AIR

- SEHELAI DUA DAUN PANDAN (PUTRI GUNA 1 SUDU KECIL ESEN PANDAN)


B
- 280 GM TEPUNG BERAS
- 60 GM TEPUNG SAGU/TEPUNG UBI
- 400 ML AIR
- 1 SUDU KECIL AIR KAPUR


C
- KELAPA PARUT + SEDIKIT GARAM, DIGAUL RATA DAN DIKUKUS.

*** RESEPI DIATAS NI PUTRI IKUT CITARASA PUTRI TAU. SO NAK IKUT BOLE TAKNAK PUN BOLE HEHE. OK JGN LUPA MANGKUK2 KECIL DISAPU MINYAK TERDAHILU SEBELUM DIGUNAKAN YERR. ***





CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN A DAN MASAK ATAS API SEHINGGA MENDIDIH DAN GULANYA LARUT. DISEJUKKAN SEPENUHNYA.

2. SATUKAN PULA BAHAN B DAN KACAU HINGGA RATA.

3. MASUKKAN BAHAN A YG TELAH DISEJUK SEPENUHNYA KEDALAM BAHAN B TADI DAN KACAU HINGGA RATA. TAPIS ADUNAN NI DAN BAHAGIKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN.

4. LETAK WARNA PILIHAN ANDA DAN PANASKAN KUKUS. TUANG ADUNAN HANYA APABILA KITA HENDAK MENGUKUSNYA. JGN TUANG AWAL2 SBB ADUNAN AKAN MENDAK.

5. KUKUS ADUNAN SELAMA 20-25 MINIT DENGAN API YG SEDERHANA BESAR. SIAP TUK DIHIDANG BERSAMA KELAPA.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : CITARASAWAN
OLAHAN : PUTERI MANJA











FOR THIS RECIPE

4 comments:

  1. warna menarik dan lesung pipitnya menjadi lah...saya nak try...mohon share resepinya ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. try laa dearr insyaAllah menjadi....bole jerr share silakan...^__^

      Delete
  2. macamna boleh jd mcm lesung...ada lubang kt tgh tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan sendirinya dia terjadi masa kita kukus kuih ni...try laa buat...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...