Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 21 March 2013

WHITE CHOCOLATE FROSTING CUPCAKES

Sekarang ni masih musim hujan kerr. Kat sini pokok hari macam nak hujan bila musim panas aduhh makkk hehehe berpeluh2 jalan tau. Rasa macam tak nak kluar umah jerr bila ptg2 tu. Dalam umah jerr dah rasa bahang dia sampai bukak kipas pun tak rasa kerr kipas tak lap ek muahahaha. Tapi betul laa mmg terasa bahangnya dan sentiasa menanti2kan hujan datang segera. Just love bila hari hujan...sejuk jerr cuaca tau tapi hujan tanpa petir laa hehe. Kalau petir kompem putri budak yg paling baik sekali hahaha. Sekarang ni musim cuti sekolah seminggu kan so putri agak bz sikit...bz melayan makarena si irah tu. Tu yg tak sempat nak buat apa2. Lagi2 kalau tengah buat kek kejap2 dia datang tanya dah masak kerr belom kek tu. Then macam putri nak snap pic kalau belum masak lagi dah tanya. Bila dah masak kejap2 amik bau...nak makan laa tu hahaha. Belum apa2 dah ada penunggu kek tau hehehe tapi bagus kan cam tu dari pada kita buat kasi mak tong makan kan kan. Kalau dulu putri pernah buat coklat frosting dan butter frosting kali ni cuba pula buat white chocolate frosting. Fuhhh mmg terbaik laa rasa dia. Manis tu biasa laa semua frosting kena ada rasa manis kalau tak mmg tak menjadi laa. Mmg menggunakan gula tepung yang banyak tuk mendapatkan frosting yg cantik kalau tak nanti frosting akan lembik dan tak terbentuk dengan elok katanya walaupun hahaha. Bila mana coklat putih digunakan...putri dah terbayang kalau buat bunga rose putih pasti menawan dan ternyata mmg menawan tertawan disawan pun ada tau hehehe. Apa yg putri suka tentang frosting ni adalah pada rasa dia. Mungkin sbb coklat putih tu kot yg buat rasa dia kena pada keseluruhannya. Anyway putri ada buat kajian sikit tetang sejauh mana frosting ni bole bertahan. Seharian nampaknya ok lagi tapi tak sure kalau kena cahaya matahari dia cair atau pun tidak kan. Suhu dalam rumah kalau panas kita bole buka kipas kalau kat luar ek bahang panas bole mencairkan frosting kot. Seriously kalau kita dapat buat ni tuk majlis2 mmg cantik tapi tu laaa tak berani nak amik risiko tau huhu. Apa pun kita buat tuk besday ek gerenti best punyaaa hehehe. Oh yah di sbbkan kita guna coklat puith tu so kalau kita letak dalam peti sejuk frosting akan keras tau..tapi bila dah kluarkan setengah kemudian dia akan lembut kembali so not to wori. Oklah dah banyak story ni...jom laa kita intai sikit belakang langsir tengok dia punya resepi ek...jom jom.



BAHAN2NYA

- 120 GM COKLAT PUTIH DIPOTONG2
- 100 GM BUTTER
- 220 GM GULA ICING DIAYAK
- 50 ML SUSU SEGAR
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA




CARA2NYA

1. COKLAT PUTIH DIMASAK SECARA DOUBLE BOILER SEHINGGA COKLAT CAIR SEPENUHNYA. KETEPIKAN.

2. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI COKLAT PUTIH DAN PUKUL HINGGA KEMBANG PUTIH.

3. MASUKKAN COKLAT PUTIH YG TELAH SEJUK SEBENTAR DAN PUKUL LAGI SEHINGGA SEMUANYA SEBATI.

4. MASUKKAN ADUNAN DALAM PIPING BAG BERSERTA DENGAN NOZZLE ROSE DIMANA PUTRI MENGGUNAKAN NOZZLE 1M. 

5. SEJUKKAN ADUNAN NI DALAM PETI SEJUK SELAMA 15-20 MINIT SEBELOM DIGUNAKAN.

6. BOLE LAA DI BENTUKAN DIATAS KEK ATAU CUPCAKES..TUK RESEPI CUPCAKES VANILA SILA KLIK SINI. BOLE JUGA GUNA RVC CUPCAKES SO TERPULANG PADA PILIHAN ANDA.

*** NOZZLE TUK BUAT BUNGA ROSE ADA BERBAGAI2 JENIS. SALAH SATUNYA NOZZLE 1M. ADA LAGI YG JENIS LAIN PUTRI TENGHA CARI JENIS YG KECIL SIKIT SBB KALAU BESAR MMG TKA SESUAI TUK CUPCAKES. NANTI KALAU PUTRI JUMPA AKAN PUTRI SHARE DISINI YERR. ***


SELAMAT MENCUBA!!!!


SUMBER: DIANA'S BOOK
OLAHAN: PUTERI MANJA







FOR THIS RECIPE

2 comments:

  1. Puteri, saya nak cuba resepi ini ya. Pasti sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zie bole jerr try laa mmg sedap sbb guna coklat putih....kalau guna kek RVC mm kena laa hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...