Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 1 March 2013

SETAHUN SUDAH INI LAH CERITA KU

Assalamualaikum teman2 sayang. Hari ni genap sudah setahun blog putri ni beroperasi. Cepat betul masa berlalu kan.  Pada teman2 yg sering kerr blog putri ni terimakasih yg tak terhingga yerr sbb tak pernah miss nak jenguk blog putri setiap hari. Sangat putri hargai kalian semua. Disini putri nak citer sikit ek harap sudi membacanya. Dulu masa mula2 bertapak dalam FB pada tahun 2010 mmg tak berapa nak active lagi. Kalau post apa2 kat wall pun mmg takde sapa pun yg nak respond huhu almaklum masa tu tak ramai teman cam sekarang ni. 

Masih segar dalam ingatan putri waktu mula2 berjinak dalam masakkan masa tu fb ni popular dengan fb KONGSI RESEPI mmg waktu tu satu benda pun tak reti nak buat dok tengok teman2 lain semua baking cantik2 sedap2 lak tu. Putri ni Jgn kata kek nak buat pudding atau kuih2 lain mmg tak tau buat dan tak pernah terlintas nak try buat pun. Kalau buat mesti tong sampah makan huhu. Putri masa tu tak bersemangat sangat sbbnya yg pertama sekali barang2 dan bahan2 kuih zero knowledge...langsung tak tau apa2. Seriously bila tengok dulu dan sekarang ya Allah jauh beza putri dulu dan kini. Terimakasih Allah telah memberi semcm keajaiban buat putri. Walau tak pernah sekali pun pegi mana2 kelas membaking namun masih mampu melakukan yg terbaik. Terimakasih juga pada Allah telah mengizinkan putri berkongsi segala ilmu pada teman2 semua yg punya minat baking sama cam putri. Walau tak secantik seperti kita pergi belajar baking namun masih tetap menjadi dan bole dihidang terutamanya pada keluarga tercinta. Alhamdulillah kini bole membaking dengan lebih yakin lagi. Kalau dulu nak dapatkan resepi begitu payah sekali org nak share. Tak tau laa kenapa susah sangat dorg nak share...resepi punya pasal sampai ada yg bertekak bertegang urat pun ada. Takot pulak putri bila jadi cam tu...sbb tu laa putri pasang niat nak sebarkan semua ilmu masakkan yg putri tau pada semua teman2 yg baru nak berjinak2 dalam dunia masakkan tapi tak tau cara2nya. Tanpa mereka 
(org2 yg lokek ni) bagi pun kita masih bole mendapatkannya di internet. Mungkin tak sama tapi serupa. Yg pastinya org lain tu tak lokek ilmu seperti setengah2 org yg ada. If u guys can see dah melambak2 resepi kat internet ni terutama mat2 saleh ni mereka sikit pun tak kedekut ilmu malah kat YOUTUBE juga melambak2 cara2 nak membuat berbagai jenis kek. Oleh itu teman2 semua berkongsi laa ilmu yg ada tu okay. Kalau tak nak share takpe jgn gusar layari jerr blog putri haaa amik kooo banyakkk resepi2 yg bole dicuba tau hehehe. Seperti kata suami putri....”kalau dah share resepi jgn pulak sakit hati bila org lain amik tak bagitau...ikhlaskan jerr...sbb resepi tu pun bukan hak awak...awak dapat pun dari org lain kan”...a’arr betul juga dia cakap kan. Sejak tu laa putri terus berniat akan berkongsi ilmu masakkan selagi hayat. Tak kisah laa org tu nak amik resepi kerr kan yg PENTING sekali JGN amik gambar masakkan putri yerr huhuhu.

Di Kongsi Resepi juga laa putri bertemu dengan teman2 fb lain yg kebanyakkannya dari Malaysia....tak sangka ramai yg daripada mereka telah pun menjadi sahabat terbaik putri. Terimakasih KR dah pertemukan kami semua disini. Pada teman2 semua thks banget dah sudi nak berteman dengan putri. Setelah beberapa2 kejadian yg berlaku kat KR seperti gambar tak bole lagi dikongsikan pada umum menyebabkan putri dan teman2 lain tak lagi berkongsi masakkan disana. Terdapat beberapa ruangan masakkan yg lain yg telah dicipta kawan2 fb bagi membole kan kita berkongsi ilmu. Part ni yg putri lemah sikit hehehe bukan apa ruangan2 tersebut hanya bole dilihat dan dikongsi oleh mereka yg telah menjadi ahli ruangan tersebut jerr. Kalau lom jadi ahli mmg tak bole nampak laa huhu. Apa pun niat baik mereka sangat2 putri hargai walaupun ada ruangan2 tu yg putri tak pernah masuk sekadar memerhatikan sajerr. Harap mereka2 tak marah yerr. Terlalu banyak sampai tak terikot sbb tu kebanyakkan resepi putri hanya post kat wall putri sahajerr. Ni pun sama juga kalau yg bukan teman putri mmg laa takkan nampak kena jadi teman baru bole nampak tapi tu laa fb limit pulak. Maaf sangat2 tak dapat putri approve mana2 pihak yg telah add putri. Ada dekat 300 org yg menanti tuk di appv manakala putri tak dapat buat apa2. Tekan button appv pun dia kata exceed so minta maaf yg tak terhingga buat mereka yg masih menanti. InsyaAllah kalau ada ruang nanti putri pasti akan appv u aollss. Maybe for now anda hanya bole subscribe page putri tuk bisa melihat masakkan yg terkini bila di post di wall putri nanti. Pada semua yg dah subcrb putri terimakasih yerr.

Dari FB putri berjinak2 pulak dengan DUNIA BLOG. Haa 1st of all SPECIAL THKS to DAHLIA DALI@KAK INA aka SIL putri tu yg telah merealisasikan impian putri tu. Dari tonggang langgang page tu sampai laa dah diubah suai oleh putri dan kak ina menjadikan blog tu lebih menarik walaupun simple. Ingat lagi waktu putri suruh kak ina buatkan blog ni sbbnya putri tak reti langsung nak buat tau. Start from scratch semua ditampal dicat dispray oleh kak ina hehehe. Sampai HAMPIR2 GIVE UP dia nak buat blog ni tau sbbnya kepala dia dah sakit sangat ngadap blog tu yg tak menjadi awalnya. Dia siap kata “nah sekarang semua ko buat laa aku dah cuci tangan pening kepala tak mau teruskan lagi dahh”...sampai cam tu sekali tau ayat dia hehehe. Putri apa lagi terkejut “BERUK” bila dia kata gitu. Siap cool her down dan kasi ayat2 bunga biar dia tenang sikit muahahaha. Akhirnya dia tenang dan setelah membiarkan blog tu hampir seminggu...kak ina kembali BERAKSI membetulkan dinding2 blog yg tersopak dan pasang semua lampu2 di blog tersebut hahaha. Tampal sana tampal sini...putri lak siap test dia bagitau...aku nak ni nak tu hehehe sendiri tak reti so kasi dia pressure sikit arr huhu tapi mmg salute abis kat dia laa semua yg putri nak dia dapat tunaikan dengan jayanya.

Akhirnya pada lewat February 2012 putri dah mula mengambil alih semuanya membetulkan posisi yg putri kehendaki. Menyusun kerusi pasang langsir kemas2 last sekali masak muahahaha kira2 cam tu laa kan. Kak ina you are the BEST!!! dalam apa jua rintangan yg datang u seboleh2 mencuba sedaya upaya you melakukan yg terbaik. Takde background knowledge pasal buat blog pun u mampu buat. Really admire u alot ok. Takde ayat yg dapat diungkapkan hanya kata2 terimakasih putri pada u my SIL aka sahabat ku. You rr my HERO man wahh gitu romantik pulak dahhh ekekeke. Thks again n again dah sudi tunjuk ajar putri serba sedikit ttg blog ni. Ramai yg luar sana masih tak reti nak buat blog tau termasuk diri ku ni. Setakat tokok tambah tu sonang jerr hehehe but you really impressed me tau huhu.

Pada tanggal 1st March 2012 pulak blog ni dilancarkan buat pertama kalinya di layar perak wahhh macam promosi wayang pulak muahahahaha. Tergelak putri tau tapi tu laa kenyataannya mula berkongsi pada umum ttg blog ni pada awal March. Di sini laa titik permulaan putri berkarya dalam bidang masakkan. Berkongsi ilmu dan memperluaskan ilmu pada semua teman2 yg seangkatan dengan putri. Blog ni tidak sama sekali ingin menunjuk pandai atau melawan mana2 pihak. Hanya sekadar berkongsi ilmu dan hanya ingin menyimpan segala masakkan di album koleksi blog putri ni. Putri hanya manusia biasa yg tak lari dari membuat kesilapan. Putri akui putri sangat kecil disini tidak ada yg istimewa dapat putri persembahkan selain yg termampu putri lakukan. Putri bukan siapa2 hanya seorg insan yg minat terhadap dunia membaking dan suka nak berkongsi ilmu ttg apa jua hanya pada yg sudi. Tanpa teman2 semua blog RASA RASA SELERA tak mungkin wujud. Teman2 laa yg telah menyokong dan membuat putri seperti mana putri sekarang...lebih yakin lebih berani. Tak lupa juga sang suami dan anak2 yg sentiasa menjadi tester bila putri masak. Pada suami terimakasih sbb sentiasa memahami minat ku dan tak pernah sekali pun abg menghalangnya. Sokongan abg dan teman2 semua sangat putri hargai.

Sebelom putri mengakhiri ruangan kali ni mohon ampun dan maaf pada semua sekiranya putri pernah secara sengajerr atau tidak menyakiti mana2 teman2 atau pihak yg tidak berpuashati dengan putri...maafkan putri yerr. Putri tak dapat nak gembirakan atau menyenangkan hati semua org. Kalau ada yg terasa dihati pohon kemaafan ikhlas dari putri. Halalkan segala resepi2 yg telah anda kongsikan pada putri yerr. Sekiranya ada mana2 resepi yg tak putri sertakan nama pemiliknya harap beritahu putri yerr akan putri perbetulkan mana2 yg tersilap. Terimakasih teman2 sayang walaupun ada diantara kita tak pernah bersua namun kalian telah menjadi sahabat terbaik buat putri. Terimakasih juga pada yg telah mengirim berbagai hadiah buat putri sangat2 putri hargai...tak ternilai harganya pemberian kalian semua. U guys always dihati ku...LOVE U AOLLS!!!



6 comments:

  1. Sonok baca blog sthn Put3..timerkacih la kata2 yg sgt bererti utk D.d ...smoga blog Put3 ni akan tros maju dgn perkembangan yg baru dan menarik..klau Put3 hepi..aku pun hepi..always keep in touch no matter we are okay...salam dan slmt maju jaya buat SIL yg serba boleh...hehe..

    ReplyDelete
  2. Aduh Put3..ni kali ketiga aku cuba nk post kt dlm Blog Sthn Sudah...mcm tk menjadi memanjang je...aku kurang pasti la..anyway..seperti post yg dh lepas tu..trimakasih atas kata2 mu yg amat bererti buat ku..smoga maju jaya dlm bidang baru yg ko ceburi skrg..dunia blogging.You're also d Best SIL i ever had...Thx ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beb...sori aku terpaksa block semua komen dulu kena tunggu appv beb atas sbb tertentu...nanti kita meet up aku story ek hehehe...anyway beb i should be the wan yg patut berterimakasih pada ko yg dah susah paya perah otak nak buat blog aku ni hehehe...apa aku nak sedaya upaya ko masukkan kat sini fuhhh kalau aku dah nanes buat blog ni hahaha...thks beb atas komen ko...u r the best SIL aka BEST FREN i ever had too...^__^

      Delete
  3. Salam sis,

    Harap sihat2 ya...sebenarnya after reading ur blog ni, I dah print a few of ur cookies recipes..heehee..tapi byk2 resepi, yg I da fall in love is dgn kek pink u ni huh yg ada heart shape tu..bole tk u kongsi resepi ni dgn.. I

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearest sis...

      Wahh terimakasih laa dah sudi singgah disini dan sudi cuba resepi2 kat sini...resepi kek ni ada yang...alamak lupa lak nama dia...jap ek let me check nama kek ni dulu hehe tuan dia dah banyak2 resepi terlupa lak nama resepi ni hehehe be rite back...

      Delete
    2. Oh yes baru ingat...nama kek ni DEALOVA CAKE...nanti u type kat cari resepi saya disini ok...kat box tu nanti just type dealova cake...selamat mencuba...sekiranya ada apa2 kemuskilan bole jerr tanya putri...^_^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...