Tajul - Sedalam-Dalam Rindu (Official Music Video)

Monday, 11 November 2013

CHOCOLATE ALMOND TART

Assalamualaikum teman2 ku yg tersayang. Lamanya putri tak bersiaran kan...huhu. Bukan apa bz sikit laa dengan bermacam2 urusan. keje2 org pompuan ni kan takkan abisnya tau...bz dia sampai kerr mlm nak tido pun masih tak abis2 dengan keje2 umah tau. Pokoknya penat tak abis laa....tu laa dia namanya tanggungjawap kann. Tadi sebelum putri bukan lappy ni...I was chatting with my sista yg jauhhhh nunnn kat US tu lewat watsapp jerr huhu. Mmg watsapp ni bagus kan buat kita yg jauh2. So tadi tu dia ada amik gambar sebuah outlet dekat2 ngan area dia some where in kansas city I guess...lupa lak kat mana hahaha. Excited sangat bila tengok outlet COACH tu sampai terbelek2 hehe. Adoiiiyaiii dengan discountnya...hmmmm terus cair tergoda abis...I WILL VISIT her as well as that place some day...real soooonnn just wait for me ok hahaha. Apa pun since dia pernah datang visit putri sikit masa dulu so its my turn pulak laa visit dia...bila tu tungggguuu jerrr laa hehehe. Yg tak sanggupnya journey dia tu...21 jam dalam flight....wahhh takutnya makk laa lelama kat atas tu. Ear block tu dah pastikan so bertambah torek laa mak ni nanti muahahaha.

Oh well kita lupa kisah tu dulu dan mari kita sibuk2 amik tau pasal resepi berikut ni. Resepi ni mudah sangat2 nak membuatnya cuma kita perlukan beberapa step jerr. Tanpa cara2 camna nak buat benda ni tak menjadi juga tau hehehe. Anyway not to worry putri kan ada...huhu. Tak susah pun cuma kita kena tau beberapa perkara ttg nak buat tart ni yg menggunakan puff pastry. Ikutkan puff pastry ni pun ada resepinya tau tapi putri tak sempat lagi nak try buat next round laa bila sempat putri try ek. For now jom laa kita kerr library putri ok hehe....jom jom.

BAHAN2NYA

- 20 KEPING PUFF PASTRY SIZE KECIL BRAND KAWAN.
- 1 BIJI TELUR DIPUKUL SEDIKIT
- 3 SUDU BESAR GULA PASIR
- 80 GM COKLAT MASAK@SECUKUPNYA
- 60 GM BADAM DIBAKAR DAN DITUMBUK KASAR2

*** GRIS SIKIT LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER. JGN KLUARKAN SEMUA PUFF PASTRY DALAM SATU MASA. USE 2 PIECES AT A TIME OK. PASTIKAN PUFF LEMBUT SIKIT BARU DIGUNAKAN. ***



CARA2NYA

1. SEPERTI DALAM GAMBAR LIPAT LEBIH DARI ½ INCI SEKELILING PUFF. TEKAN2 SIKIT2. SUSUN DALAM LOYANG.

2. GUNAKAN GARFU DAN CUCUK DITENGAH2 PUFF. SAPU TELUR DISEKELILING PUFF DAN TABUR GULA.

3. BEKUKAN SELAMA 15 MINIT DALAM FREEZER. KALAU TAK MUAT NAK MASUK SEMUA DLM FREEZER TAKPE MASA KITA BAKAR ADUNAN SATU LOYANG YG LAIN MASUKKAN DALAM FREEZER OK.

4. KLUARKAN DARI FREEZER DAN TERUS BAKAR PUFF PADA SUHU 190C SELAMA 10-15 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SEMENTARA TU KITA CAIRKAN COKLAT. PUTRI GUNA MICROWAVE TUK CAIRKAN DIA BIAR CEPAT SIKIT.

5. SETELAH PUFF MASAK TEKAN PELAHAN2 DITENGAH2 PUFF DENGAN SUDU (LEAVE BORDER PUFFY).

6. SUDUKAN COKLAT YG TELAH DICAIRKAN TADI DITENGAH2 PUFF DAN TABURKAN BADAM. SEDIA TUK DIHIDANG TU JAM JUGA.



SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : MARTHA STEWART
OLAHAN : PUTERI MANJA








JGN LUPA BEKUKAN SELAMA 15 MINIT BARU DIBAKAR.

GUNA KAN SUDU TUK TEKAN DITENGAH2 PUFF. PELAHAN2 TEKAN.

KALAU GUNA MICROWAVE TUK CAIRKAN COKLAT..HIRIS NIPIS2 SUPAYA COKLAT MUDAH CAIR DENGAN CEPAT.







FOR THIS RECIPE

Sunday, 27 October 2013

FLUFFY DOUGHNUTS WITH STEP BY STEP PUTRI STYLE

Assalamualaikum dan selamat malam teman2 cayang. Harap2nya masih ada yg setia menanti resepi dari putri ni. Banyak pic2 yg perlu putri edit dulu so ambil masa sikit tuk nak menghabiskan semuanya. Mlm ni laa baru semuanya dapat dikongsikan. Donut yg dikata turun termurun dari resepi sang ibu kepada puan Peggy ni sangat lembut, ringgan dan gebu. Menurut citer beliau pernah memasuki pertandingan membuat donut ni dan mendapat ribon biru(tempat pertama kot) dalam katagori ni dan telah disiar di akbar diseluruh U.S. Beliau juga ada menyatakan yg ibunya pernah memiliki buku masakkan yg beliau masih simpan sehingga kerr hari ini. 

Setelah putri amati dan membaca kisah beliau serta membaca review komen2 dari org ramai yg telah mencubanya...banyak komen positif. Tu yg berkobar2 putri nak buat. Pada mulanya adalah sikit terpinga2 sbb nak memahami apa yg diperkatakan. Almaklum dalam bahasa omputih so bisasa laa nak kena translate kerr bahasa melayu dan nak cuba paham terutama cara2 dia membuat donut. Kalau tuk putir sendiri takpe laa kes belasah tapi sekarang ni nak sahre dengan teman2 so putri nak pastikan putri tak miss satu pun cara2nya.



Ni laa kalau mlm2 duk membaca..jawapnyaa berkali2 laa baca sbb blurr susah nak masuk hahaha. Last skali mak dah penat letih baca ulang2 kat situ jerr dan mak pun dah ngantuk kot hahahaha...terus mak agak2 laa ikot cara mak. Then bila tengok dan baca balik haa betul pun cara mak buat hehehe. Mmg takot jugak tak menjadi tapi tawakal jerr laa. Tak tau laa mana silapnya...mak termiss baca kerr atau mak blurr kerr sbb dah mlm2 buta tulis resepi kerr atau alaa apa2 pun alasannya yg penting dah menjadi wok!!! tengok laa donut mak BESAU2 cam tayar BULLDOZER muahahahaha. Terlebih sudah naiknya kembang setempayan ni namanya hehehe. Anyway donut yg telah siap ni bole dibedakkan mengikot citarasa masing2 laa nak letak gula kerr coklat kerr haa suka hati. Dalam rumah ni tak abis2 dengna coklatnya. InsyaAllah dimasa2 akan datang putri akan menggunakan resepi ni....next round nak buat yg bulat2 laa puas hati bila kembang nanti jadi cam bola sepak muahahahaha. Ok guy sikit lagi nak bagitau ni...sekiranya u aolls buat tak menjadi....haa jgn salahkan resepi tau salahkan tangan tu ek hehehe. Puan Peggy ada menyatakan mereka yg buat tak menjadi tu adalah salah teknik dan bukan salah resepi yg diberi. Ok tak note yerr pastikan yeast yg digunakan adalah dalah keadaan baik dan lom expired lagi tau. Well jom laa kita pi siasat tengok apa bahan2 yg kita perlukan...jom jom!


Puas hatikan coklat banyak...amik ko makan laa puas2 hehehe...

BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 24 KEPING)

A
- 100 ML AIR SUAM (50ML AIR PANAS MENDIDIH+50ML AIR BIASA)

- 1 PAKET YEAST OF 11G
- 1 SUDU KECIL GULA PASIR

B

- 80 ML SUSU SEGAR
- 80 GM SHORTENING

C
- 70 GM GULA KASTOR + SEDIKIT GARAM

D

- 2 BIJI TELUR SIZE A
- 500 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK


*** TIMBANG DAN SEDIAKAN BAHAN2 LAIN DULU BARU SUKAT AIR PANAS. YEAST YG BAIK AKAN MENENTUKAN NAIKNYA DONUT TU NANTI. SEPERTI KATA TUANNYA TEMPERATURE AIR TU PUN MAINKAN PERANAN. TERLALU PANAS AKAN MEMATIKAN YEAST TU. TU YG PUTRI SUKAT IKOT CARA PUTRI LAA...HOPEFULLY MEMBANTU. ***




PUTRI ADA SERTAKAN BEBERAPA STEP BY STEPNYA BAGI MEMBANTU MEREKA YG INGIN MENCUBANYA. NANTI TENGOK YERR...


CARANYA2

1. SATUKAN BAHAN2 'A' KACAU DAN DIBIARKAN SELAMA 8-10 MINIT. BIAR DIA KEMBANG DAN BERBUIH2 NAIK NANTI.

2. SATUKAN PULAK BAHAN2 'B' KERR DALAM PERIUK KECIL DAN MASAK ATAS API YG SEDERHANA SEHINGGA SHORTENING LARUT DAN SUSU BERBUIH KECIL DITEPINYA. MATIKAN API DAN KETEPIKAN.

3. MASUKKAN BAHAN 'C' KERR DALAM SUSU PANAS TADI DAN KACAU2 HINGGA GULA LARUT. DIBIARKAN SEJUK SEDIKIT SELAMA 5 MINIT.

4. SATUKAN BAHAN 'A' TADI KEDALAM SUSU. MASUKKAN SEKALI TELUR DAN 1 CAWAN TEPUNG DAHULU. PUKUL ADUNAN DENGAN KELAJUAN RENDAH HINGGA RATA.

5. MASUKKAN LEBIHAN TEPUNG TADI DAN ULI DENGAN TANGAN SEHINGGA MENJADI DOH. ADUNAN KELIHATA MELEKAT2 SEDIKIT. JGN TAMBAH TEPUNG.

6. TABUR SEDIKIT TEPUNG PADA PERMUKAAN BERSIH DAN KLUARKAN DOH DARI MANGKUK. TABUR SEDIKIT LAGI TEPUNG PADA DOH DAN ULI DIATAS PERMUKAAN TERSEBUT SEHINGGA DOH MENJADI BULAT DAN ELASTIK SEPERTI DALAM GAMBAR. (PERMUKAAN TU KIRA TEMPAT LUAS ATAU ATAS PAPAN CANAI)

7. PERAP DOH DALAM MANGKUK YG TELAH DIGRIS SELAMA 1½ JAM.

8. SETELAH DOH NAIK DUA KALI GANDA KLUARKAN DOH DAN TUMBUK2 BUANG ANGINNYA.

9. CANAI DOH SETEBAL ½ INCI DAN TERAP DENGAN ACUAN DONUT BERSIZE 3½ INCI DAN LETAK DALAM LOYANG YG JUGA TELAH DIGRIS SEDIKIT. PERAP LAGI 30-40 MINIT SEHINGGA DOH NAIK DAN KERING DIPERMUKAANNYA

10. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DAN GORENG ADUNAN DENGAN API YG KECIL SEHINGGA KEKUNINGAN. ANGKAT DAN TOSKAN MINYAKNYA. DIBIARKAN SEJUK SEPENUH SEBELUM MENABUR GULA ATAU COKLAT.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : PEGGY ANNE
OLAHAN : PUTERI MANJA





NAMPAK KAN DIA BERBUIH NAIK...NI KIRA JADI PUNYA LAA HEHE...

SUSU DAN SHORTENING DIMASAK ATAS DAPUR DENGAN API SEDERHANA BESAR SEHINGGA SHORTENING LARUT DAN SUSU BERBUIH KECIL DITEPI. MATIKAN API.


DALAM GAMBAR PERTAMA NI GULA TU KACAU DULU HINGGA LARUT THEN SEJUKKAN SEKEJAP BARU MASUK BAHAN2 LAIN TAU.


ADUNAN AGAK LEMBUT DAN ELASTIK...INGAT JGN TERLALU BANYAK TABUR TEPUNG. WALAUPUN LEMBUT DAN ELASTIK IANYA TAK MELEKAT PADA TANGAN.






KETIKA MENCANAI ADUNAN ALASKAN DENGAN PLASTIK BARU CANAI.


ACUAN DONUT YG DIGUNAKAN SIZE 3½ INCI.








PUTIH MULUS DAN GEBUKANNN....



















FOR THIS RECIPE


Friday, 25 October 2013

KEK BATIK ROLL LAPIS OREN DAN COKLAT

Aduhaiii sbb keletihan terlena laa pulak tadi ptg tak sempat nak load. Ni mlm2 baru laa free sikit dapat laa share resepi ni buat tatapan semua. Tadi anak putri ada bagitau yg putri ngigau tak tau membebel apa siap bercakap2 dengan anak lagi masa tengah mimpi tu. Wooo bahaya ni kalau ada rahsia2 yg tak patut budak kecil tau tapi terbilang camna ek...mampos aku hehehe. Bila siasat tanya apa mama cakap tadi...ira kata "tak tau laa mama cam merepek pasal masak kerr apa laa" muahahahaha. Tergelak2 putri bila ingat balik apa yg putri dah cakap tadi. Dok pikir2 balik...a'ar laa putri ada cakap pasal berapa biji nak gunakan buat kek...muahahahaha LOL. MasyaAllah sampai termimpi2 pasal baking pulak dahhh...ishh ishhh dahsyat tul laa putri ni kan sbb baking bole termimpi2. Ni belom lagi pasal tengok citer drama korean yg sedang putri ikoti...silap2 punnn bole terbawak2 mimpi jugak akan watak dalam satu drama tu. Tngah hot bengkak hati sbb kekasih hati sang gadis adalah org yg telah membunuh ayahnya dan si gadis lom tau lagi...uwaaa geramnya mak tengok....huhuhu. Jgn termimpi dah laa kang siap bertekak pulak ngan org2 yg tak bersalah lam umah ni hahaha. Alkisah terbawak2 dalam tido...ni laa dia....ada aku kisah wahahaha.

Ok berbalik kisah nyata yerr...kali ni putri nak share resepi yg putri cuba buat smlm. Kek ni kalau tak mau lapiskan dia pun bole buat asing2 tapi kalau lapis lagi best wooo rasa dia sangat2 unik oren dan coklat. Seperti mana yg putri buat ni putri laspikan dia. Warna oren yg sangat mengancam tu membuatkan kek ni manis dipandang dan keharuman bau oren tu yg tergoda maut tu. Masa masak kek ni bau oren dia adoiiiyaiiii terkenyit2 mata menahan air liur dari terkeluar hehehe. Hidung lak sampai nak tersumbat sbb haruman oren menusuk hingga kerr tulang sum2 muahahaha over2 hehe. Oh well apa yg putri bole katakan...kek ni unik mesti nak try buat...dapat laa merasa yerr tak. Kalau tak buat pun takpe...tatap jerrr pun ok lagi kira berimaginasi makan kek ni laa ek hehehe. Ok pada semua2 yg nak kan resepinya...jom kita pegi minang ok hehehe...jom jom...


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 4 GULUNGAN KECIL)

- 4 BIJI TELUR
- 70 GM GULA KASTOR
- 60 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1½ SUDU KECIL TEPUNG SUSU DIAYAK
- ¾ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
-1½ SUDU KECIL OVALETTE
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 60 ML MINYAK MASAK
- SEDIKIT COLKAT PASTE
- SEDIKIT WARNA OREN/ORANGE PASTE

*** PUTRI GUNA 2 LOYANG SIZE 14X10 INCI. GRISKAN DAN LETAK PARCHMENT BAKING PAPER. SETELAH MASAK TERBALIKKAN ATAS TUALA DAN GULUNG. UNTUK MENGELAKKAN KEK DARI TERKUPAS KULITNYA, PASTIKAN KEK DISEJUKKAN SEMALAMAN SEBELOM MEMOTONGNYA. ***






CARA2NYA

1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI MINYAK, WARNA OREN DAN COKLAT PASTE. PUKUL HINGGA ADUNAN MENJADI KEMBANG PEKAT SELAMA 5-7 MINIT DENGAN KELAJUAN TINGGI. BIASANYA TERBALIKKAN PUN DIA TAK GERAK.

2. SETELAH PEKAT MASUKKAN MINYAK MASAK TADI DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. 

3. ADUNAN DIBAHAGI KEPADA 2 BAHAGIAN. SATU BAHAGIAN LETAK OREN PASTE DAN SATU LAGI COKLAT PASTE.

4. TUANG ADUNAN KE DALAM LOYANG BERASINGAN YG TELAH DIGRIS TADI DAN RATAKAN. ASINGKAN SEDIKIT WARNA COKLAT TUK BUAT CORAK BATIK SEPERTI DALAM GAMBAR.

5. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.

6. SETELAH MASAK TERBALIKAN PADA KAIN SEPERTI DALAM GAMBAR. POTONG DUA DAN GULUNG DENGAN KAIN2 SEKALI. DI BIARKAN SEBENTAR DAN BUKA SEMULA GULUNGAN.

7. SAPUKAN NUTELLA PADA KEK OREN DAN LAPISKAN DENGAN KEK COKLAT. SAPU LAGI NUTELLA PADA KEK COKLAT PULA DAN GULUNG DENGAN KEMAS. BALUTKAN PLASTIK CLING DAN PERKEMASKAN LAGI BIAR MAMPAT.

8. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEMALAMAN SEBELUM DIPOTONG.


SELAMAT MENCUBA!!!

OLAHAN : PUTERI MANJA












FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...