Tajul - Sedalam-Dalam Rindu (Official Music Video)

Saturday, 15 April 2017

OREO ALMOND CORNFLAKES COOKIES

Assalamualaikum dan selamat tengah malam buat teman2 semua. Wah lama betul putri tak masuk blog nie dan sharekan apa2 masakkan. Windu seyy nak berceloteh kat sini...yerr laa kita nie dah biasa menulis citer2 n gosip2 kann...gosip kerr hahaha tak laa cakap yg baik2 jerr lagi pun its public ramai kat luar sana yg membacanya. Putri lebih suka berceloteh hal2 sendiri atau apa yg lalu kat otak nie main terjah jerr berbual janji ada penamat kann kalau tak apa kes jalan terus main langgar tiang jerr nanti kang mampos sapa nak jawap bahahaha. Dah mula dah...alaa manja2 joke takpe kan...really I miss all those jokes n story tau. Bila baca kisah2 yg ada kat blog nie buat putri tergelak sendiri tau mcm tak caya lak putri yg tulis...rasa cam bukan aku jerr kikiki. Pulak dah tak caya...konon nak maintain putri laa sangat..kira cam kepit simpan2 gitu ishhh plsss tak main ok kepit2...biar laa kangkang kiap kerr kengkang kerr peduli laa dah mmg camnie nak buat camna kan. Anyway yg penting kita tak sakitkan hati sesapa ek sbb mak sayang kamu kamu kamu. 

Ok mak nak citer sikit pasal cookies terbaru mak nie. Biasa laa selalunya mak akan google dan baca semua bahan2 yg mereka gunakan dan dari situ mak compare resepi yg mak ada then mak gabungkan dan cipta satu resepi unik yg lain dari yg lain. Mak suka nak try sesuatu yg berlainan tu yg terhasilnya resepi Oreo Almonds Cornflakes Cookies nie. Tak sangka tau semuanya kebetulan jerr...kat umah ada sekotak cornflakes yg nak expired then ada almond flakes yg cukup2 plus bahan2 lain...cuma beli coklat cips jerr. Then apa lagi buat laa resepi yg terbaru nie...tup2 wow!!! mantappp dohh...anak2 n suami makan tak bole nak stop. Sampai ira kata "mama kenapa buat kukis camnie....buat ira tak stop makan tau...camna nak diet"...hahahaha. Alaaa ira mama pun sama selalu gak cakap camna nak diet pastu jawap sendiri esok laa diet...last2 cekik laa sampai kojol malas nak diet wahahahahahaha. Mama dah ada bf tak diet sangat pun takpe tau sbb dah laku hahahaha. 

Oh well berbalik pasal kukis nie...nak tambah sikit. Putri tak pandai nak secret2 pasal resepi laa...putri suka nak share buat semua yg diluar sana...putri rasa sangat berterimakasih dan menghargai pada teman2 yg masih lagi sudi mengunjung blog yg tak seberapa ini dan sudi nak mencuba resepi2 yg terdapat disini. Thk u sangat2...inshaa Allah putri akan cuba masukkan resepi2 yg putri dah cuba buat untuk teman2 yg setia dengan blog ini. Sejauh nie ada beberapa resepi yg telah putri share disini...banyak teman2 yg dah try buat malah siap buat bisness lagi tau....tahniah buat kalian....kipidap ok. Oklah jom kita gi selak langsir dapur mak yg berlapis2 tu jom jom (jgn salah selak udah lerr hahaha)...=)




BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 110-120 KEPING)
  • 250 GM BUTTER
  • 140 GM BROWN SUGAR
  • 2 BIJI TELUR GRED A
  • 320 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
  • ¼ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
  • 140 GM OREO TANPA KREM DIPATAH2 KECIL
  •  250 GM CHOCOLATE CHIPS
  • 20 GM ALMONDS FLAKES DIBAKAR SEBENTAR

BAHAN2 SALUT
  • 140 GM CORNFLAKES DIRAMAS2
  • 120 GM ALMOND FLAKES DIBAKAR SEBENTAR. 
SATUKAN BAHAN2 SALUT DAN GAUL RATA (SEKALI LAGI RAMAS2 SEDIKIT). KETEPIKAN





CARA2NYA

1. PUKUL BUTTER DAN GULA PERANG HINGGA KEMBANG BERKRIM.

2. MASUKKAN TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI DAN PUKUL HINGGA ADUNAN RATA BERSATU.

3. MASUKKAN PULA TEPUNG NAIK SENDIRI, OREO, CHOCOLATE CHIPS DAN ALMONDS FLAKES. GAUL HINGGA RATA. SEJUKKAN DALAM PETI SEJUK NON FREEZER SELAMA 20 MINIT.

4. KELUARKAN ADUNAN DARI PETI SEJUK DAN DENGAN MENGGUNAKAN 2 SUDU KECIL BENTUKKAN BULAT2 DAN MASUKKAN KEDALAM BAHAN SALUT YG TELAH DIRAMAS2 TADI. KEPAL2KAN ADUNAN DAN PASTIKAN FLAKES TERSALUT RATA MENUTUPI ADUNAN OREO. BENTUKKAN BULAT SEMULA DAN TEKAN2 SEDIKIT. SUSUN DALAM DULANG PEMBAKAR.

5. BUAT HINGGA ABIS DAN BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

SELAMAT MENCUBA !!!
OLAHAN : PUTERI MANJA










FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...