Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Tuesday, 7 April 2015

COFFEE ALMOND COOKIES

Assalamualaikum teman2 semua. Maaf laa sbb lama tak bersiaran....biasa laa dengan keje luar lain keje rumah yg tak abis2nya lain. Mana nak layan kerenah anak2 lagi kan so jarang2 dapat buat apa yg putri inginkan. Harapnya lepas ni akan ada lebih banyak lagi resepi2 kukis bakal putri kongsi yerr. Kalau ikutkan buku mak yg ada nie dari zaman jepun lagi dah ada tau tapi tu laa asal nampak yg baru jerr terus beli yg lama cam terkubur laa pulak huhu. Ni pun putri cangkul balik kasi kluar semua buku2 lama nak try resepi yg ada tu. Tu pun mana yg terdetik dihati jerr yg mak amik...yg tak terdetik mak sekali imbas jerr buat tak nampak hehehe. Ye laa kan bukan sikit tau resepi yg ada...melambak2 tapi yg berkenan cam sejemput jerr apa kes kannn hahahaha sbb tu laa asyik beli n beli jerr buku resepi. Lagi pun tak rugi pun beli sbb bole pilih mana berkenan kannn. Haa tuk hari ni putri cuba resepi coffee almond cookies ni...mmg best...dah laa rangup rasa dia then bau dia punyaaa laaa menusuk kalbu sampai my dotter tak sabar tunggu nak ngap hehehe. Dia tak stop2 kluar masuk bilik dia asyik aim jerr kukis mak ni haaa huhu. Masa tu mak ngah sibok posingkan kukis ni n dia lak sibok tanya dah kerr belum banyak kali...adooiiiyaiiiii. Last2 snap ala kadar....nahh amik koooo....fuyooo lajuuuu jerrr dia gigit cam hamster tengah makan gitu wahahahaha. Haruman dari kukis tu yg membuatkan semua org disekelilingnya nak makan...baik kucing kerr hamster kerr ayam kerr burung kerr...kompem dorg pun nak rasa hehehehe. Haa guys tunggu apa lagi tu...jom laa redah resepinya dan bole try testing2 tuk buat raya nanti kannn jom jom...





BAHAN2NYA (MENGHASILKAN ANTARA 45-50 KEPING BERGANTUNG KEPADA SIZENYA)

A
  • 120 GM BUTTER
  • 110 GM BROWN SUGAR
B
  • 2 SUDU KECIL COFFEE ESEN/OIL
  • 1 SUDU KECIL SIRAP MAPLE/MADU
C
  • 170 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
  • ½ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
  • ½ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
  • 80 GM ALMOND DICE/NIBS DIBAKAR SEBENTAR

*** JUST FOR INFO KANDUNGAN GULA SEBAIKNYA TIDAK DIKURANGKAN SBB ADA PERISA KOPI YG MEMBUATKANNYA SEIMBANG MANISNYA. DALAM RESEPI COOKIES YG NI TIDAK MENGGUNAKAN TELUR. PASTIKAN KACANG ALMOND DIBAKAR TERDAHULU SEBELUM MENGGUNAKANNYA. ***



CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL HINGGA KEMBANG SEBATI.


2. MASUKKAN PULA BAHAN B DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN BAHAN C DAN ULI HINGGA MENJADI SATU DOH LEMBUT.

4. BULAT2KAN MENGIKUT KEPADA SIZE YG ANDA INGINKAN. KEMUDIAN TEKAN DENGAN TAPAK TANGAN BAGI MEMBENTUK ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR.

5. PERKEMASKAN ADUNAN DAN SUSUN DALAM LOYANG YG TELAH DI ALAS DENGAN BAKING PAPER. BUAT SAMPAI HABIS.

6. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 15-17 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. PASTIKAN ADUNAN SEJUK SEPENUHNYA SEBELUM DIMAKAN.


SELAMAT MECUBA!!!
SUMBER : KOLEKSI BUKU RESEPI
OLAHAN : PUTERI MANJA







FOR THIS RECIPE

2 comments:

  1. dah lama akak tak ber cookies teringin lah pulak nengok ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sama laa kak..putri pun sekarang ni tengah buat testing2 tuk raya tahun nie punya...^__^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...