Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 20 March 2015

CHURROS

Akhirnya selesai jugak masukkan en3 kedua tuk minggu ni...tapi sebelum putri citer ttg resepi churros ni..putri ada benda sikit nak cakap.

Hari rabu ari tu cik hubby off so biasa laa bila dia off baru laa berkesempatan nak masuk JB. Haa masuk sana pun bersbb tau hehehe, Bukan apa sajerr jerr masuk sbb nak tengok wayang. Tau jerr laa kat spore ni film melayu dah tak amik lagi...mungkin kalau ada pun jauh dan satu tempat jerr...pun tak semua film melayu dia bawak masuk sini. Tak tau laa pasal apa kannn tapi nasib baik jb tu dekat jerr...tapi jam dia yg tak bole angss tapi sbb nak sangat tengok film CICAK MAN 3 dan UCOP WAREWOLF KERR APA TU kami gagahi semua rintangan tau huhu. Hmmm...film pertama pilihan kami ada lah warewolf tu..alamakkkk apa sudah jadi seyyyy...mak tak sure laa nak start citer dari mana ttg film tu ek....mak ni minat ngan pengarah mamat khalid tu tau hehehe sbb orgnya mudah senyum dan setiap kali dia bagi komen kat mana2 rancangan nyanyian mmg buat mak ketawa terbahak2. Bila dia mula bersuara jerr mak dah gelak2 hehehehe berbalik pasal film tu..citer ttg apa ek aduhhhaiiii mak terus lost dalam hutan lerr hahahaha...seriously walaupun ada zizan dalam tu tapi tetap tak berapa nak kelakar huhuhu. Starting jerr alahaiiiii hahahaha mak tak tau nak cakap tapi ada part2 yg ok laa bole tersenyum tapi kebanyakkan nya weird face dtg dari mak ni hehehe. Haaa bab citer cicak man 3 fuyoooooo!!!!! 10 bintang mak kasi oteiiii film terbaik dari cicak man 1 dan 2...yg 3 adalah yg paling terlajak bestnya. SERIOUSly mak enjoy sangat2 dari awal sampai laa akhir citer tu...tak sedar pun 2 jam dah berlalu. Sangat2 mak puji script dorg mmg terbaik ada sajerr lawak dari mula sampai akhir. Tak kering gusi dibuatnya. Walaupun berlainan dari yg pertama dan kedua...film ni dari awal susunan critenya begitu bagus sekali...korg kalau nak tau kena laa tengok ek...film yg telah mengutip untung lebih dari 1.3 juta dalam masa beberapa hari sajerr. Guyss tak rugi tengok film ni...puas hati mak masuk jb walaupun jam tapi terhibur tau tonton film tu. Kalau smlm mak masuk jb dapat gak tengok film baru isyarat cinta...ruginyaa huhu. Oppss terpanjang lak story mory mak ni ngeee.

Berbalik hal churros mak ni...setelah sekian lama mak aim resepi ni baru hari tu terlaksana jua. Churros ni kalau makan panas2 mmg layan tak bole stop kunyah tu yg nyampas tu hahaha....tapi churros ni tak bole disimpan sampai besok sbbnya rasanya jadi pelik kurang sedap hehehe. So kalau u guys nak buat churros ni make sure ada mulut2 yg bole mengunyahnya sampai habis tau hehehe. Ok laa jom kita teropong resepinya ek...tak susah pun nak buat....jom laa apa tunggu lagi tu...jom jom..




BAHAN2NYA

A

  • 200 ML AIR
  • 1 SUDU BESAR BUTTER
  • 130 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
B
  • 1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG DIAYAK
  • 3 SUDU KECIL TEPUNG SEMOLINA
  • 2 BIJI TELUR GRED A
C
  • 5 SUDU BESAR GULA KASTOR YG HALUS
  • ¼ SUDU KECIL CINNAMON POWDER




CARA2NYA

1. DIDHKAN AIR DAN BUTTER DENGAN API SEDERHANA BESAR.

2. SETELAH AIR MENDIDIH SEDIKIT DAN BUTTER LARUT, MASUKKAN TEPUNG GANDUM DAN MATIKAN API. KACAU RATA2 HINGGA ADUNAN MENJADI SATU DOH. ALIHKAN DOH KEDALAM MANGKUK UNTUK DISEJUKKAN SEBENTAR SEKURANG2NYA 10 MINIT.

3. SETELAH AGAK SEJUK SEDIKIT MASUKKAN BAHAN2 B SERTA TELURNYA DIMASUKKAN SEBIJI DEMI SEBIJI. PUKUL ADUNAN MENGGUNAKAN MIXER DENGAN KELAJUAN RENDAH HINGGA RATA.

4. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG YG MENGGUNAKAN NOZZLE 1M.

5. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DENGAN API YG KECIL. PIPEKAN ADUNAN KEDALAM PAN/KUALI DAN GUNAKAN GUNTING UNTUK MEMUTUSKAN SETIAP ADUNAN. SEPANJANG MANA YG ANDA MAHUKAN CHURROS INI TERPULANG KEPADA MASING2.

6. SATUKAN BAHAN2 C. SETELAH ADUNAN GARENG SEKATA, ANGKAT DAN DITOSKAN MINYAKNYA. DISEJUKKAN SEKEJAP JERR DAN GOLEKKAN ATAS GULA TADI. UNTUK MENAMBAHKAN KELAZATANNYA CELUP CHURROS DENGAN COKLAT CAIR.


SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : EASY TURKISH 
OLAHAN : PUTERI MANJA













FOR THIS RECIPE


2 comments:

  1. waduhh kak puteri.. enak bangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mayang....serious ni tau mmg enak sangat2,,,try lalinkkk...siap goreng terus makan tau best woooo hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...