Episode kali ni mak nak share resepi lauk yg mak buat masa raya haji kemarin. Jgn marah haaa sbb baru ni laa mak free nak type resepinya. Mak cukup suka cara masakkan cam ni tau. Mak tak ingat nama org yg share resepi ni sbb mak amik dari suria channel sikit masa dulu. Dah takde dah link suria resepi lama ni. Yg pasti banyak yg dah mak ubah mengikut selera tekak mak ni hehehe. Apa pun mak ucap terimakasih banyak2 kat org tu diatas resepi basic yg pernah disharekan di lelaman suria tu. Ikutkan resepi ni guna daging beefsteak tapi mak ubah tukar bonesteak. Makan dengan roti fuhhhhh berasap2 telinga dengan rasanya yg begitu hebat...wah hebat kerr ngeee. Tak banyak pic sbb semua dah kelaparan so snap sesikit terus serbu ngadap bonesteak ni. Anyway bagi yg nak mencubanya bole laa try resepi ni yerr...insyaAllah pasti akan sukakan hasilnya. Mak dah ratus kali masak lauk ni tau...hehe. Bonesteak mamak style ni mak tak berapa nak on sbb kena guna warna dalam lauk tu yg tak best. Kalau kek ok laa mmg guna banyak pewarna kalau lauk ni mak ada sikit cam hmmm hahahaha. Oh well selera masing2 kan. Kalau makan luar tu sesekali bole laa jugak tapi tak bole selalu oteyyy. Oklaa guyss apa tunggu lagi pi lerr amik pen kita salin resepinya ok...jom jom
BAHAN2NYA
A
*** BOLE JERR KALAU NAK LETAK KENTANG, KOBIS CARROT DAN LAIN2 MENGIKUT SELERA MASING2. SOS CILI GUNA BRAND MAGGI YERR LAIN BRAND MMG RASA PELIK SIKIT NANTI ***
CARA2NYA
1. REBUS BAHAN2 A TULANG DENGAN AIR YG MENUTUPI TULANG SELAMA 2 JAM. SEKIRANYA AIR KERING ATAU BERKURANGAN BOLE TAMBAH SEDIKIT TAPI JGN TERLALU BANYAK SBB NANTI KITA AKAN CURAH BAHAN2 TUMIS KEDALAM PERIUK REBUS NI.
2. TUMIS BAHAN2 YG TELAH DIBLEND HALUS TADI SEHINGGA GARENG DAN NAIK BAUNYA.
3. SETELAH GARENG CURAH KE DALAM REBUSAN TULANG TADI YG TELAH EMPUK DAN MASUKKAN BAHAN2 B.
4. DIDIHKAN SEHINGGA KUAH MENJADI PEKAT SEPERTI YG DIKEHENDAKI. SIAP TUK DIHIDANG.
- 2 KG TULANG KAMBING
- 5 INCI HALIA DI KETUK SEDIKIT
- AIR YG PENUH MENUTUPI TULANG
- 1 KEPING SUP BUNJUT
*** PUTRI ADA TAMBAH ISI DAGING KAMBING SEKALI. REBUS TULANG SEJAM THEN MASUKKAN DAGING DAN REBUS LAGI SEJAM...SO TOTAL 2 JAM IN ALL. ***
B
- REMPAH BEEFSTEAK $2 (BANCUH DENGAN SEDIKIT AIR)
- 3 SUDU BESAR REMPAH KARI BABAS (BANCUH DENGAN SEDIKIT AIR)
- ½ BOTOL SOS CILI MAGGI
- ½ BOTOL SOS TOMATO MAGGI
- 3 SUDU BESAR KICAP MANIS
- 3 SUDU BESAR KICAP MASIN
- GARAM DAN GULA@SECUKUP RASA
- SEDIKIT AIR JIKA PERLU
*** BOLE JERR KALAU NAK LETAK KENTANG, KOBIS CARROT DAN LAIN2 MENGIKUT SELERA MASING2. SOS CILI GUNA BRAND MAGGI YERR LAIN BRAND MMG RASA PELIK SIKIT NANTI ***
BAHAN2 TUMIS
- 10 TANGKAI CILI KERING + 3 TANGKAI CILI PADI KERING
- 4 BIJI BAWANG BESAR
- 2 ULAS BAWANG KECIL
- 5 ULAS BAWANG PUTIH
- 1 INCI HALIA
*** SEMUA BAHAN2 TUMIS NI DIBLEND HALUS ***
CARA2NYA
1. REBUS BAHAN2 A TULANG DENGAN AIR YG MENUTUPI TULANG SELAMA 2 JAM. SEKIRANYA AIR KERING ATAU BERKURANGAN BOLE TAMBAH SEDIKIT TAPI JGN TERLALU BANYAK SBB NANTI KITA AKAN CURAH BAHAN2 TUMIS KEDALAM PERIUK REBUS NI.
2. TUMIS BAHAN2 YG TELAH DIBLEND HALUS TADI SEHINGGA GARENG DAN NAIK BAUNYA.
3. SETELAH GARENG CURAH KE DALAM REBUSAN TULANG TADI YG TELAH EMPUK DAN MASUKKAN BAHAN2 B.
4. DIDIHKAN SEHINGGA KUAH MENJADI PEKAT SEPERTI YG DIKEHENDAKI. SIAP TUK DIHIDANG.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : RESEPI DARI SURIA CHANNEL
OLAHAN : PUTERI MANJA
wah..sedap makan steak...serius tergoda..heheh..
ReplyDeletehehehe mmg sedapp hingga tak terkata....^__^
Delete