Tajul - Sedalam-Dalam Rindu (Official Music Video)

Friday, 17 January 2014

RED VELVET ALMOND DELIGHT

Selamat pagi teman2 sayang. Dah sarapan kerr? kalau belom bole laa join putri sama2 kita gi sarapan yokk...sambil suap2 gitu hahaha....eeeii tak kusa mak tau hehehe. Ni haa kek anniversary yg kerr 24 thn hari tu yg mak nak share kat u aolls. Kek ni texture dia POWER ok sedap sangat2. Super lembut plus puas hati di golden chance muahahaha..apa seyy lain lak bunyi dia tau huhuhu. Seriously kalau korg nak rasa cam mana kek almond dan kek velvet yg tka bercuka ni haa try laa terbaik wok!!. Tuk deco atas kek tu ni laaa buat pertama kalinya mak try buat bunga tau. Menggigil tangan mak ni haa...bole dikatakan seluruh badan pun menggigil hehehe. Tak tau laa napa jadi gitu mungkin takot tak menjadi kot huhu...oh well lantak laa kes belasah jerrr. Dalam hati dah cakap kalau tak jadi akan ku kaup balik dan buat lagi n lagi n lagi sampai menjadi tapi nampaknya sekali menggigil tu laa yg menjadi tau. Sampai kejang2 otot hamba dibuatnya hahaha. Ekceli tak susah pun nak buat rose tu...sajerr mak ni buat tension sendiri muahahaha. Apa pun belajar dari kesilapan mmg after that kita akan lebih tahu teknik membuatnya dengan lebih baik lagi. Ok laa jom ktia terjah apa bahan2 yg nak kita beli tuk buat kek ni...jom jom.



BAHAN2 RED VELVET (GUNA LOYANG 8''INCI)

A
- 3 BIJI TELUR GRED A
- 100 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
- 90 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- ½ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA

½ SUDU KECIL ESEN VANILA

B
- 50 ML SUSU CAIR 
- 2 SUDU KECIL SERBUK KOKO
- 3 SUDU KECIL WARNA MERAH

C
- 50 ML MINYAK SAYUR


BAHAN2 ALMOND CAKE (GUNA LOYANG 8"INCI)

A
- 3 BIJI TELUR GRED A
- 100 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
- 90 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- ½ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA

½ SUDU KECIL ESEN VANILA

B
- 50 ML SUSU CAIR 
- 3 SUDU KECIL SERBUK ALMOND

C
- 50 ML MINYAK SAYUR

*** SUSU CAIR BOLE JERR DIGANTIKAN DENGAN SUSU SEGAR. MANAKALA TEPUNG NAIK SENDIRI BOLE JUGA DIGANTIKAN DENGAN TEPUNG GANDUM TAPI HASILNYA AKAN BERBEZA SEDIKIR DARI SEGI TEXTURE NYA YERR. ***

UNTUK CREAM DALAM KEK PUTRI GUNA SNOW WHITE CHOCOLATE CREAM KLIK SINI TUK RESEPINYA. 

UNTUK CREAM LUAR DIA PULA PUTRI GUNA BUTTER CREAM FROSTING KLIK SINI TUK RESEPINYA.



CARA2 KEK RED VELVET

1. PUKUL BAHAN A HINGGA PUTIH KEMBANG DAN PEKAT. BILA KITA ANGKAT ADUNAN TU DIA LAMBAT NAK JATUH.

2. MASUKKAN PULA BAHAN B KEDALAM BAHAN A DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK.

4. BAHAGI KAN ADUNAN KEPADA 2 LOYANG YG SAMA BANYAK DAN BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15-20 MINIT ATAU SEHINGGA MASA BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

CARA2 KEK ALMOND SAMA DENGAN KEK RED VELVET CUMA KITA BUAT BERASINGAN.




SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : MUMMY DANNS 
OLAHAN : PUTERI MANJA










Putri tak sure apa nama nozzle ni tapi dia tulis tepi tu 191 korea cam tu laa















FOR THIS RECIPE

Friday, 10 January 2014

BLOSSOM BREAD WITH SPICY SARDINES


Selamat malam pada teman2 yg setia menanti dari tadi lagi. Thks yerr sbb sentiasa tak jemu2 menantikan resepi2 dari blog putri ni. Oh yerr sebelum terlupa....pada mereka yg tak dapat add putri dan dah followed putri kat fb terimakasih yerr. Walaupun kita tak dapat berkawan di fb awak2 semua sudi nak like semua pic2 masakkan putri tau. Terharu sangat2....terimakasih atas perhatian kalian buat putri. Bukannya tak nak kawan yerr tapi fb ni ada limit tu laa masalah besar fb ni. Kalau ada ruang insyaAllah satu persatu akan putri appv.

Ok berbalik pasal resepi hari ni....actually lama dah nak cuba benda ni tapi tak sempat2 jerr. Hari ni baru laa dapat cuba. Cantik kan bentuk roti ni? ni yg mendatangkan selera pada seisi keluarga tau. Kalau kita tak buat bentuk cam ni mmg biasa2 jerr laa nampaknya kan tapi bila kita buat camni lebih menarik dan menyelerakan. Anak2 dan hubby tengok pun terbeliak biji mata kann hehehehe. Sesuai juga tuk buat gubahan sbb roti ni terbentuk mengikut acuan dan setelah dibakar ianya bole berdiri tanpa alas atau mangkuknya. So mmg sesuai dan disyorkan tuk gubahan. Intinya pula pastikan kering laa kalau nakkan rotinya bertahan seharian kan. Nak bakar lama kerr sekejap terpulang yerr....tapi jgn laa bakar lama sangat kang rentung pulak roti tu muahahaha. Kalau bakar kejap sangat baik tak yah bakar makan jerr gitu kannn hehehehe. Ikut waktu yg disyorkan ok. Oh yes thks to Ayu teman fb putri yg sudi share resepi ni kat putri n teman2. Dia dapat resepi ni dari majalah rasa. So thks juga pada majalah rasa dan pengirim resepinya sekali. Putri mohon share di blog putri pula yerr. So guys jgn tunggu lama2 yerr sbb buat benda ni senannnggggg laa sangat2. Inti terpulang tapi putri syorkan guna resepi putri otey...BAIKKKK punya heheheh pasan2. Kalau tak sedap tu sori ek sbb pada hamba pacar yg comei ni inti hamba adalah yg terbaik ekekekeke....cheyyy apa jerr. Pernah satu ketika dulu teman sekerja putri pernah menolak pelawak putri nak kasi dia epok2 sardin. Dia kata satu family tak gemar mana inti sardin. Putri kata cuba laa sekeping dua. Dia pun amik 4 keping...hehehe nasib baik dia amik lebih tau. Then esoknya SIAP CALL nak order terus huhuhu. Dia kata anak dia yg tak suka makan sardin bolekan hadap epok2 sardin putri..katanya "ibu kenapa kawan ibu buat sikit..tak cukup laa" hahahaha. kannnn nyesal tak amik semua yg putri kasi, Tu laa kena rasa baru tau kannn kannn hehehe. Apa pun tepuk dada tanya selera...LU jgn cerewet ek muahahahaha. Ok laa guys jom selam...resepinya ada bawah laut...heheh bole gitu huhu...jom jom.


BAHAN2NYA

- 1 PAKET ROTI PUTIH (PUTRI BELI YG GIANT PUNYA SBB RAMAI KAN SINI HEHE)
- SEDIKIT MARGARIN


BAHAN2 INTI SARDIN


- 2 TIN SARDIN (KUAH DIA PUTRI GUNA SESUDU BESAR SAJERR)
- 2 BIJI BAWANG BESAR DICINCANG HALUS
- 3 BATANG CILI MERAH (NAK PEDAS LETAK CILI PADI YERR) DICINCANG HALUS
- 3 ULAS BAWANG PUTIH DICINCANG HALUS
- 1 INCI HALIA DICINCANG HALUS
- 2 SUDU BESAR CILI BOH
- SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
- 2 SUDU KECIL GARAM @SECUKUP RASA

*** ROTI TU BELI YG SEGI EMPAT EK...YG LONJONG2 KERR PELIK2 BENTUK TAK NAK OTEYY HEHE. SARDINE LAK KALAU DAPAT YG MACKEREL LAGI BEST ISI DIA KENYAL2 PUTRI SUKA HEHEHE. KALAU YG BIASA2 CAM CAP AYAM MMG CEPAT HANCUR SO TAK MAU KACAU SAMPAI TERLALU HANCUR OKAY. PUTRI HANYA MENGGUNAKAN SARDINNYA SAHAJERR SEMENTARA KUAHNYA SESUDU BESAR YG LAIN BUANG. KITA NAK DAPATKAN INTI YG KERING DAN TIDAK BASAH. ***



CARA2NYA

1. SEPERTI DALAM GAMBAR, DENGAN MENGGUNAKAN KAYU PENGGELEK DOH DAN GELEKKAN ROTI HINGGA NIPIS. BUAT HINGGA SEMUA ROTI ABIS DIGELEK. JGN KITA TERGELEK PULAK KAT DAPUR TU EK HEHE.

2. PART NI OPTION YERR NAK SAPU MARGERIN ATAU TIDAK PUN BOLE SO TERPULANG YERR. SAPU MARGERIN HINGGA RATA PADA PERMUKAAN ROTI SAHAJERR.

3. SEPERTI DALAM GAMBAR GUNAKAN ACUAN MUFFINS/CUPCAKES DAN LETAKKAN ROTI TADI KEDALAMNYA. BENTUKKAN SEPERTI KELOPAK BUNGA. PASTIKAN EMPAT KEPOPAK TERBENTUK. LIHAT GAMBAR. BUAT SEHINGGA HABIS.

4. PANASKAN OVEN DAN BAKAR ROTI PADA SUHU 180C SELAMA 8-10 MINIT. PUTRI SUKA ROTINYA GARENG SO SBB TU PUTRI BAKAR LAMA SIKIT. DENGAN MENYAPU MARGERIN TADI MMG ROTI LEBIH GARENG DAN LEBIH ENAK. BAGI YG TAK BERAPA SUKA GARENG BOLE LAH MEMBAKARNYA SELAMA 6 MINIT.

5. SEMENTARA ROTI TENGAH BAKAR KITA SEDIAKAN BAHAN2 INTINYA. PANASKAN MINYAK DNA TUMIS CILI BOH HINGGA SEPARUH GARENG DAN MASUKKAN BAHAN2 CINCANG TADI. KACAU HINGGA BAHAN2 GARENG SELURUHNYA.

6. MASUKKAN SEMUA SARDIN DAN 1 SUDU BESAR KUAHNYA SAHAJERR YG SELEBIH KUAHNYA TIDAK DIGUNAKAN.

7. KACAU SARDIN HINGGA RATA DAN HANCUR2KAN SEDIKIT SAHAJERR. JGN TERLALU HANCUR. BUBUH GARAM SECUKUP RASA DAN KACAU2 LAGI. SETELAH MASAK TOSKAN INTI SARDIN DALAM TAPIS SUPAYA MINYAKNYA TERASING DAN INTI SARDIN AKAN LEBIH KERING. JIKA TIDAK NANTI ROTI AKAN MUDAH LEMBIK DAN BERMINYAK. SIAP TUK HIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : AYU JALINAN RASA & MAJALAH RASA
OLAHAN : PUTERI MANJA







KALAU SAPU MARGERIN ROTI AKAN LEBIH TERASA DAN RANGUP SERTA TIDAK PUCAT GITU HEHEHE.













FOR THIS RECIPE


Wednesday, 8 January 2014

RAINBOW SWISS ROLL

Assalamualaikum teman2 ku semua. Lama sangat tak bersiaran kan. Almaklum sekolah dan buka ni macam2 nak dibuat...mmg bz tak terkata. Rasanya letih juga laa. Putri banyakkan berehat bila ada waktu tu yg baking tergendala seketika. Walaupun terlewat namun tetap nak share tetap nak baking juga2 tau cuma cam biasa laa slow like siput sikit hahaha. Anyway nak citer sikit yerr...kek ni putri buat sempena tahun baru kelmarin...uiikkss lamanya baru masuk N3nya fuhhh bz bebenor laa tu kannnn....oh well cakap pasal kek ni...resepi dia u aollss bole ikut kek gulung mana2 yg ada. Cuma cara dia gulung ada 2 jenis laa...samada nak gulung memanjang atau pun sebaliknya terpulang. Bagi putri gulung memanjang lagi cantik dari sebaliknya. Apa pun terulang laa...oh yerr nak lebih jelas cam mana cara dia gulung kek tu bole lihat kat YT dan type yoyomax cakes. Nanti mcm2 jenis kek akan kluar. Tahun ni kan azamnya nak try mcm2 resepi tapi kan tak sure termampu lakukan kerr idak ni....hopefully sikit2 dapat laa putri buat dan share pada korg ok. Harapan kali ni tuk diri ni...moga apa yg tak tercapai tahun lepas dapat laa dilaksanakan tahun ni...moga lebih menceriakan dan diluaskan rezekinya...amin2. U aollss harapannya apa pula yerr?? harap dapat jumpa putri kerr tu ekekeke pasan laa pulak hahaha anyway kalau betul laa insyaAllah pasti ketemu punyaa...tak reality dalam mimpi pun jadi laaa huhu kann. Yg pastinya jgn pernah lupakan daku lalink semua. Kerana kalian laa putri disini....sayang kamu semua. Opppss dah mcm retis laa pulak over2 hehehe. Ok guys apa lagi tunggu gi lerr cari bahan bole laa merasa kek sedap ni...jom2..




BAHAN2NYA

- 6 BIJI TELUR SIZE A
- 100 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 80 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1 SUDU BESAR TEPUNG SUSU DIAYAK
- 100 GM BUTTER DICAIRKAN (PUTRI GUNA 90 ML MINYAK MASAK)
- SEDIKIT COKLAT PASTE/EMULCO

- COKLAT NUTELLA SECUKUPNYA

*** GRISKAN 3 LOYANG 9X9 DAN LETAK PARCHMENT BAKING PAPER. MEMANDANGKAN KEK SANGAT LEMBUT ADALAH LEBIH BAIK KITA MENGGUNAKAN PARCHMENT PAPER. KETEBALAN KEK BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG. YG PUTRI GUNAKAN TEBALNYA SEDANG2 JERR KALAU U GUYS NAK TEBALKAN LAGI GUNAKAN 2 LOYANG 12X12. TAK CUKUP...NAK TEBAL LAGI HAA CURAH JERR SEMUA ADUNAN DALAM SATU LOYANG..AMIK KO JADI KEK TERUS MUAHAHA. ***




CARANYA2

1. TELUR, GULA, OVALETTE DAN ESEN VANILA DIPUKUL HINGGA KEMBANG DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-7 MINIT.


2. KEMUDIAN MASUKKAN SEMUA BAHAN2 YG TELAH DIAYAK DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK ATAU BUTTER DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.


4. BAHAGIKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN. PUTRI ASINGKAN KEPADA LIMA BAHAGIAN DAN SETIAP BAHAGIAN BUBUHKAN WARNA PILIHAN. MASUKKAN SETIAP WARNA DALAM PIPING BAG. LIHAT GAMBAR.

5. SEDIAKAN LOYANG YG TELAH DIGRIS DAN DIALAS PARCHMENT PAPER. SEPERTI DALAM GAMBAR, BARISKAN SETIAP WARNA DIATAS LOYANG. PASTIKAN GUNTING HUJUNG PLASTIK SELEBAR ¾ INCI BESAR. KALAU TAK NANTI ADUNAN KLUAR SIKIT DAN TERLALU TIPIS. SO AGAK2 LAA OTAYY.

6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG DAN OVEN MASING2.

7. SEDIAKAN 2 TUALA. SETELAH ADUNAN MASAK TERBALIKKAN PADA TUALA PERTAMA. TANGGALKAN KERTAS PADA KEK DAN TERBALIK LAGI ATAS TUALA KEDUA PULA. BERMAKNA KEK YG KERTASNYA DITANGGALKAN BERADA DIBAWAH. THEN NANTI BILA KITA GULUNG WARNANYA CANTIK. HARAP2NYA PAHAM YERR. 

8. GULUNG KEK DENGAN TUALA2NYA SEKALI DAN BIARKAN KEK SEJUK. SETELAH SEJUK SELURUHNYA SAPUKAN CREAM DIATAS COKLAT. PUTRI MENGGUNAKAN SNOW WHITE COKLAT CREAM. KLIK SINI TUK RESEPINYA.

9. KEK HARUS DISEJUKKAN TERDAHULU DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER) DAN BARU BOLE DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER RAINBOW KEK : YOYOMAX YT
OLAHAN : PUTERI MANJA



















FOR THIS RECIPE

Tuesday, 17 December 2013

NAGASARI JAGUNG

Nasib baik tau putri dah type dulu bahan2 dia kat sini....so tinggal nak story mory jerr pastu bole post resepi ni kan. Kalau tak mmg makan masa yg sangattttttt panjang nak postkan resepi tau hehehe biasa laa mana nak edit lagi nak type satu2 lagi kann. Yerr laa putri kan suka ikut cita rasa putri...kalau bole tak mau laa copy paste. Mak nak buat versi mak gitu huhuhu. Sebelum apa2 thks many2 to bro Rozzan yg sudi share resepi ni pada kita semua. Anyway sejak putri TER jamah makanan ni terus jatuh hati nak mencubanya. Kalau dulu duk tengok dari jauh jerr jgn kata nak jamah nak amik tau hal kuih ni pun tak ngeee. Al maklum kuih2 gini kan org takdo gigi jerr makan...mak ni masih penuh giginya muahahahaha. Ni kes cam baby laa makan pakai telan2 gitu...1st kemam tolak kiri kanan then telan hahahaha apa seyyy siap describe pulak dah hua3. Haa tengok ni dengan muka serious mak bagitau....MAK SUKA sangat2 kuih ni...dah laa senang nak buat bahan pun senang dapat dan yg paling terHANGATnya sedap dimakan wok. Sekali ngap berkeping2 licin jer masuk lam tekak tau hehehe. Kalau dulu fofular dengan isinya pisang sekarang banyak yg dah pelbagaikan isinya...ada letak nangka sorg kawan tu bilang...wah 1st time dengar laa hehe. Apa pun isinya terpulang pada tekak si pemakannya. Yg penting sekali semua org dalam rumah bole join makan sama. Oklaa tak mau story panjang2 sbb kalau story pun org skip kot hahaha kita terus kerr bahan2nya ek...jom kita pi cari tepung dia dulu...jom jom...


BAHAN2NYA

A
- 1 TIN JAGUNG (WHOLE KERNEL CORN)
- 250 ML SANTAN PEKAT + SECUBIT GARAM (PUTRI GUNA SANTAN KOTAK JERR)

B
- 450 ML AIR
- 180 GM GULA PASIR
- 1 HELAI DAUN PANDAN (PUTRI GUNA AIR PANDAN FLAVOR YG JERNIH)

C
- 200 ML AIR
- 1 PAKET TEPUNG HUN KWE

*** PUTRI AKAN UPLOADKAN GAMBAR TEPUNG HUN KWE DAN JUGA AIR PANDAN FLAVOR SEBAGAI BAHAN RUJUKKAN. INGAT YERR JAGUNG DLM TIN TU BUANG AIRNYA DAN TOSKAN.  ***



CARA2NYA

1. MASAK BAHAN B SEHINGGA MENDIDIH DAN GULANYA LARUT. MATIKAN API DAN DIBIARKAN SEJUK SEDIKIT.

2. SATUKAN BAHAN C DAN KACAU RATA TERDAHULU. KEMUDIAN MASAK SEBENTAR (DLM SEMINIT DUA) DIATAS API YG KECIL SEKALI SAMBIL DIKACAU2.

3. SETELAH ITU MASUKKAN BAHAN B TADI DAN SANTAN PEKAT. TERUS KACAU BAHAN2 DENGAN API YG KECIL SEHINGGA ADUNAN MENJADI HAMPIR PEKAT.

4. AKHIR SEKALI MASUKKAN JAGUNG DAN TERUS KACAU HINGGA ADUNAN MENJADI LEBIH PEKAT. MATIKAN API.

5. BUBUH LEBIH KURANG 2-3 SUDU BESAR KE DALAM BEKAS KECIL2 ATAU PUN PLASTIK DAN DIBUNGKUS RAPI. BOLE JUGA MENGGUNAKAN DAUN PISANG.

6. PASTIKAN ANDA MEMBUATNYA DENGAN PANTAS KETIKA ADUNAN MASIH PANAS2. DIBIARKAN SEJUK SEKETIKA DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER YERR) SELAMA BEBERAPA JAM SEBELUM DIHIDANG. MAKAN SEJUK2 MMG TERBAIK!!!


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : BRO ROZZAN
OLAHAN : PUTERI MANJA









NI DIA CONTOH TEPUNG HUN KWE




NI PULA AIR PANDAN FLAVOR YG PUTRI GUNAKAN



FOR THIS RECIPE

Wednesday, 11 December 2013

APAM BALIK NYONYA

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat teman2 semua. Lama betul putri betapa lam gua ni tau. Sori banyak2 pada teman2 cayang yg masih menantikan resepi apam balik nyonya ni. Buat benda ni dah lama dekat 2 minggu lepas jugakkan tapi nak sharenya pulak terlewat akhibat perkara2 yg tak dapat putri elakkan. Apa pun hari ni baru lah terlaksana jua hajat putri nak sharekan resepi ni pada u aollss. Sbb apa putri namakan apam ni apam balik nyonya sbbnya bahan2 yg dia gunakan berbeza dengan resepi yg pernah putri cuba dulu. Yg ni lebih lembut lebih gareng tapi tak keras dan kejadianya sangat2 cantik. Pokoknya yahh ibu2 dan kang mas...putri jamin deh enak bangettt ngak omong kosong loh....hehehe. Apam ni kalau dah sejuk pun tetap sedap tau tapi kalau ada yg kata tak sedap tu...kompem wa cakap lu...lu punya lidah hor ada kerak susu so kena kasi gosok sikit ngan kertas pasir ek muahahahaha. Alaa jgn nak ngengader ek...ni resepi dah masuk buku dan dah terkenal pun maunya tak sedap...must be something wrong kann kann..."betui3" wah ramai lak yg cakap betul wahahaha...apa jerr. Ok laa sebelum putri sesat ni baik stop sini ek...jom kita baca dulu resepinya dengan tenang...jom jom.


BAHAN2NYA

- 5 BIJI TELUR GRED A
- 160 GM GULA KASTOR
- 200 ML SANTAN KOTAK
- 120 ML AIR BIASA
- 280 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- SEDIKIT PEWARNA KUNING


BAHAN2 TABUR

- SECUKUP KACANG TANAH
- SECUKUP GULA PASIR
- SECUKUP KREM JAGUNG DLM TIN


*** SEKIRANYA ANDA NAK BUAT PLAIN DAN TAK MAHU TABUR KACANG PUTRI SYORKAN TAMBAH 50 GM PURI DURIAN. PURI DURIAN NI ISI DIA KITA LENYEK2KAN SAMPAI JADI CAM JAM GITU. ***



CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN2 DAN PUKUL ADUNAN MENGGUNAKAN MIXER DENGAN KELAJUAN PERLAHAN SEHINGGA ADUNAN MENJADI SEBATI.

2. SEKIRANYA NAK BUAT PLAIN, MASUKKAN PULA PURI DURIAN DAN PUKUL SEBATI.

3. PANASKAN ACUAN APAM BALIK DAN BOLE LAH MEMULAKAN PROCESS MEMBUAT APAM BALIK SEHINGGA ABIS. PUTRI TAKDE ACUAN APAM BALIK SO PAKAI NON STICK PAN JERR.

4. PASTIKAN API KECIL KETIKA MEMASAK APAM BALIK. SEKIRANYA MENGGUNAKAN NON STICK PAN TIDAK PERLU GRIS PAN TERUS MASAK DAN ADUNAN AKAN MENJADI CANTIK GARENG DAN LEMBUT SEPERTI DALAM GAMBAR.


SELAMAT MECUBA!!!

SUMBER : BUKU DELICIOUS NYONYA
OLAHAN PUTRI MANJA










FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...