Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Saturday, 8 November 2014

SARDINE/KENTANG ROLL

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu buat semua. Minggu lepas adalah minggu yg sangat membzkan putri tau. Tak sempat nak try apa2 cuma sempat buat roll ni jerr tu pun nak masukkan n3nya punyaa laaa makan bertahun hahahaha. Sori ek biasa laa mak ni berkeje sambilan dah tu urusan rumahtangga lagi dan lain2 benda mmg tak abis2 tau. Harap anda2 semua paham kat mak ni. Kalau tak paham meh sini mak kasi paham kaw2 punya muahahaha. Ok nak citer sikit pasal roll ni. By right laa ek bukan by left tau hahaha....roll ni guna inti sardin tapi biasa laa manusia ni kan mesti ubah2kan dia. Ad letak kentang laa kacang merah laa dan mcm2 lagi. So actually terpulang pada selera kita masing2 yg nak letak inti apa pun bole...takde pantang 44 hari pun tau huhu. Roll ni mmg sangat2 lembut....mak ni ek kadang main terjah jerr...bila dah super excited ni laa jadinya baca resepi pun tak betul hehehe. Nasib baik menjadi tau...ada kerr org tu tulis 1 sudu kecil yis then mak pi campak 1 paket yis....haaa koooo roll mak NAIK gebusss melampau2 wahahahaha. Masa ni tak perasan lagi dah salah letak yis...tup2 bila nak tulis resepi ni laa baru perasan...laaaa 1 sudu kecil rupanya hahahahaha gelak kat diri sendiri laa...tapi yg pasti mak suka roll mak gebu gebas bak kapas...tak yah gigit pakai gigi sbb dah lembut so kemam jerr pun dah bole putus muahahaha apa jerr tau. Anyway korg jgn ikut mak ni yg suka terjah2 bagai...korg ikut jerr resepi asal tau...haa tunggu apa lagi jom laa buat tuk family...jom jom



BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 30-32 KEPING ROLL)
  • 500 GM TEPUNG ROTI (PUTRI GUNA TEPUNG GANDUM JERR)
  • 1½ SUDU KECIL YEAST
  • 2 SUDU BESAR TEPUNG SUSU
  • 2 SUDU BESAR GULA
  • 2 SUDU BESAR MARGARINE
  • 1½ SUDU KECIL GARAM
  • 230 ML AIR 
*** AIR TU KALAU RASA PERLU TAMBAH BOLE JERR TAMBAH IKUT KEPERLUAN ADUNAN OK. ***

UNTUK RESEPI INTI SARDINE SILA KLIK SINI
UNTUK RESEPI INTI KENTANG SILA KLIK SINI



CARA2NYA


1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI AIR.

2. GAUL DENGAN MERAMAS2 ADUNAN HINGGA RATA.

3. TAMBAHKAN AIR DAN ULI HINGGA DOH MENJADI LEMBUT DAN TAK MELEKAT PADA TANGAN.

4. BAHAGIKAN DOH DAN TIMBANG 20GM SETIAP SATU.

5. CANAIKAN DAN BENTUKKAN ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR. BUAT HINGGA ABIS.

6. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DAN GORENG ADUNAN HINGGA MASAK SEKATA. (ADUNAN AGAK SUKAR NAK MEMBALIKKANNYA JADI SENTIASA MENGACAU SUPAYA ROLL NI MASAK SEKATA)


SELAMAT MENCUBA!!!


SUMBER : SARIYANTI SAHARI
OLAHAN : PUTERI MANJA
























FOR THIS RECIPE

6 comments:

  1. Wah menarik utk dicuba ni..nti boleh frozen bila nk mkn goreng jea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dearr bukan sajerr menarik tapi mmg sedap...bole jerr frozen sbb ramai yg buat gitu n bila nak makan kita kluarkan n goreng...

      Delete
  2. nampak sedap..dah tentu sedap.. i like, i like

    kelapangan singgah blog kami yer.. best tau

    www.izzium2u.blogspot.com ~ pelbagai produk dgn harga murah, murah dan murah

    www.ummyizzlife.blogspot.com ~ kesihatan anda masa depan anda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap sangat2...bila ada kelapangan bole laa cuba buat yerr....terimakasih sudi singgah disni...insyaAllah saya akan lawati blog yg disebutkan...^__^

      Delete
  3. Kalau nak frozen camne kak?? Kene goreng srkejap dulu ke cmne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dearr tak yah goreng dulu tau....camni...u buat sedulang2 dulu masa dulang pertama dah siap u bekukan selama 10 minit atau lebih...nanti dah beku u bole satukan ianya dalam satu plastik semasa masih keras..then cepat2 beku kan kembali...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...