Assalamualaikum dan salam sejahtera buat teman2 semua. Lama betul putri betapa lam gua ni tau. Sori banyak2 pada teman2 cayang yg masih menantikan resepi apam balik nyonya ni. Buat benda ni dah lama dekat 2 minggu lepas jugakkan tapi nak sharenya pulak terlewat akhibat perkara2 yg tak dapat putri elakkan. Apa pun hari ni baru lah terlaksana jua hajat putri nak sharekan resepi ni pada u aollss. Sbb apa putri namakan apam ni apam balik nyonya sbbnya bahan2 yg dia gunakan berbeza dengan resepi yg pernah putri cuba dulu. Yg ni lebih lembut lebih gareng tapi tak keras dan kejadianya sangat2 cantik. Pokoknya yahh ibu2 dan kang mas...putri jamin deh enak bangettt ngak omong kosong loh....hehehe. Apam ni kalau dah sejuk pun tetap sedap tau tapi kalau ada yg kata tak sedap tu...kompem wa cakap lu...lu punya lidah hor ada kerak susu so kena kasi gosok sikit ngan kertas pasir ek muahahahaha. Alaa jgn nak ngengader ek...ni resepi dah masuk buku dan dah terkenal pun maunya tak sedap...must be something wrong kann kann..."betui3" wah ramai lak yg cakap betul wahahaha...apa jerr. Ok laa sebelum putri sesat ni baik stop sini ek...jom kita baca dulu resepinya dengan tenang...jom jom.
BAHAN2NYA
- 5 BIJI TELUR GRED A
- 160 GM GULA KASTOR
- 200 ML SANTAN KOTAK
- 120 ML AIR BIASA
- 280 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
BAHAN2NYA
- 5 BIJI TELUR GRED A
- 160 GM GULA KASTOR
- 200 ML SANTAN KOTAK
- 120 ML AIR BIASA
- 280 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- SEDIKIT PEWARNA KUNING
BAHAN2 TABUR
- SECUKUP KACANG TANAH
- SECUKUP GULA PASIR
- SECUKUP KREM JAGUNG DLM TIN
CARA2NYA
1. SATUKAN BAHAN2 DAN PUKUL ADUNAN MENGGUNAKAN MIXER DENGAN KELAJUAN PERLAHAN SEHINGGA ADUNAN MENJADI SEBATI.
2. SEKIRANYA NAK BUAT PLAIN, MASUKKAN PULA PURI DURIAN DAN PUKUL SEBATI.
3. PANASKAN ACUAN APAM BALIK DAN BOLE LAH MEMULAKAN PROCESS MEMBUAT APAM BALIK SEHINGGA ABIS. PUTRI TAKDE ACUAN APAM BALIK SO PAKAI NON STICK PAN JERR.
4. PASTIKAN API KECIL KETIKA MEMASAK APAM BALIK. SEKIRANYA MENGGUNAKAN NON STICK PAN TIDAK PERLU GRIS PAN TERUS MASAK DAN ADUNAN AKAN MENJADI CANTIK GARENG DAN LEMBUT SEPERTI DALAM GAMBAR.
SELAMAT MECUBA!!!
SUMBER : BUKU DELICIOUS NYONYA
OLAHAN PUTRI MANJA
BAHAN2 TABUR
- SECUKUP KACANG TANAH
- SECUKUP GULA PASIR
- SECUKUP KREM JAGUNG DLM TIN
*** SEKIRANYA ANDA NAK BUAT PLAIN DAN TAK MAHU TABUR KACANG PUTRI SYORKAN TAMBAH 50 GM PURI DURIAN. PURI DURIAN NI ISI DIA KITA LENYEK2KAN SAMPAI JADI CAM JAM GITU. ***
1. SATUKAN BAHAN2 DAN PUKUL ADUNAN MENGGUNAKAN MIXER DENGAN KELAJUAN PERLAHAN SEHINGGA ADUNAN MENJADI SEBATI.
2. SEKIRANYA NAK BUAT PLAIN, MASUKKAN PULA PURI DURIAN DAN PUKUL SEBATI.
3. PANASKAN ACUAN APAM BALIK DAN BOLE LAH MEMULAKAN PROCESS MEMBUAT APAM BALIK SEHINGGA ABIS. PUTRI TAKDE ACUAN APAM BALIK SO PAKAI NON STICK PAN JERR.
4. PASTIKAN API KECIL KETIKA MEMASAK APAM BALIK. SEKIRANYA MENGGUNAKAN NON STICK PAN TIDAK PERLU GRIS PAN TERUS MASAK DAN ADUNAN AKAN MENJADI CANTIK GARENG DAN LEMBUT SEPERTI DALAM GAMBAR.
SELAMAT MECUBA!!!
SUMBER : BUKU DELICIOUS NYONYA
OLAHAN PUTRI MANJA
FOR THIS RECIPE
wow smthg diffnt lah put3...I really would like to give it a try...thnx for shrng...=)
ReplyDeleteyes a must try recipe dearr...mmg lembut dan sedap...tak rugi cuba...^__^
DeleteSedapppnya laa tngok apam ni so tempting. ..nyum nyum
ReplyDeletetu baru tengok dearr lom lagi makan...kalau makan lagi laa sedap hehe
Delete