Assalamualaikum teman2 cayang. Lagi rehat2 kerrr tu kerr tengah duduk depan pc ni tunggu putri ek...kannn kannn hehehe. Apa2 pun yg u aollss lakukan...lakukan dengan senyuman ewahh2 mula dahh hahaha. Hari ni lebih ceria seceria biskut ku yg berwarna warni menyinari diri ku umpama bercahaya walau pun di dalam gua yg gulap gulita...hua3 ayat apa jerr tu kah3. Ok putri serious ni ek biskut yg putri nak share kali ni mmg terbaik. Thks sangat2 pada kak wan dari citarasawan yg sudi share resepi terbaik ni. Kalau tengok resepinya dia menggunakan emplex sebagai perangup biskut manakala putri tak letak bahan tu. Melalui pengalaman membaking putri tukar emplex pada baking soda. Kalau bole dapatkan baking soda yg cap hammer tu lebih baik mmg tuk cookies tu. Kalau takde takpe bole jerr guna bicabonate of soda. Baking soda ni juga peranggup biskut so kalau rasa2 ada biskut yg u pernah buat tak berapa nak ranggup cuba letak baking soda insyaAllah rangup. Rasa pada kukis ni agak plain tapi tetap sedap sbb kerangupan dia yg begitu gareng. I really luv the texture. Cuma add satu jerr lagi bahan ia akan lebih wangi dan sedap dimakan. So tak pe not to worry putri akan letak resepi siap dengan satu bahan tu sekali yerr. Apa2 pun MUST try resepi ni terbaikk wookkk. Jgn2 ada diantara u guys yg nampak biskut ni guna emplex terus tak jadi nak try ek hehehe so takpe ikut cara putri ek...gunakan bahan yg ada dalam umah. Haa tunggu apa lagi gi laa bongkar satu umah cari bahan2 nak buat biskut ni. Best woo tengok warna dia yg bermacam2 ni. Bak pelangi timbul dikala senja sambil tersenyum tersipu2 melihat wajah siDIA ehem2 muahahahaha...apa jerr huhu. Ok laa apa tunggu lagi yuk kerr kolam renang...yuk yuk. Bukan nak berenang tau kita nak baking depan kolam biar nyaman gitu loh hehehe...jom jom...
BAHAN2NYA
- 125 GM BUTTER (SETENGAH BUKU)
- 90 GM GULA KASTOR
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 50 ML PUTIH TELUR
- 100 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 30 GM TEPUNG JAGUNG DIAYAK
- ½ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
*** SEPERTI YG PUTRI ADA TULIS KAT ATAS EMPLEX TU PUTRI TUKAR PADA BAKING SODA YG JUGA PERANGUP COOKIES. MANAKALA TEPUNG JAGUNG JUGA ADALAH SALAH SATU BAHAN YG MERANGUPKAN BISKUT. PASAL TELUR PULAK PUTRI BARU PERASAN GUNA ML HUA3...PUTRI GI TIMBANG 50 GM MENJADI JUGA SELAMAT HEHEHE ***
P.S JGN LUPA BAKAR GUNA API BAWAH SAJERR. KALAU GUNA ATAS BAWA NANTI WARNA PADA BISKUT TAK CANTIK. SATU LAGI KALAU BAKAR KURANG LAMA NANTI BISKUT TAK RANGUP SBB TU KENA BAKAR GUNA API BAWAH KALAU KURANG GARENG BAKAR LAMA SIKIT. KIRANYA WARNA ATAS TAK LAA RENTUNG KANN HEHEHE...
CARA2NYA
1. BUTTER, GULA DAN ESEN VANILA DIPUKUL HUNGGA KEMBANG.
2. MASUKKAN PUTIH TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL MEMUKUL. PASTIKAN BUTTER DAN TELUR BERSATU DENGAN SEMPURNA.
3. AKHIR SEKALI MASUKKAN SEMUA BAHAN2 TEPUNG DAN KACAU DENGAN SENDUK HINGGA RATA.
4. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN. PUTRI GUNA 4 WARNA SAHAJERR. MERAH, KUNING, HIJAU DAN OREN. BANCUH ADUNAN DENGAN SEMPURNA SECARA BERASINGAN.
5. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG. SEDIAKAN LOYANG CUPCAKE SEPERTI DALAM GAMBAR. SEBAIKNYA GUNAKAN LOYANG NON-STICK.
6. PIPEKAN SETIAP WARNA KEDALAM LOYANG SEPERTI DALAM GAMBAR DAN BAKAR PADA SUHU 150C MENGGUNAKAN API BAWAH SAHAJERR SELAMA 15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : CITARASAWAN
OLAHAN : PUTERI MANJA
- 125 GM BUTTER (SETENGAH BUKU)
- 90 GM GULA KASTOR
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 50 ML PUTIH TELUR
- 100 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 30 GM TEPUNG JAGUNG DIAYAK
- ½ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
*** SEPERTI YG PUTRI ADA TULIS KAT ATAS EMPLEX TU PUTRI TUKAR PADA BAKING SODA YG JUGA PERANGUP COOKIES. MANAKALA TEPUNG JAGUNG JUGA ADALAH SALAH SATU BAHAN YG MERANGUPKAN BISKUT. PASAL TELUR PULAK PUTRI BARU PERASAN GUNA ML HUA3...PUTRI GI TIMBANG 50 GM MENJADI JUGA SELAMAT HEHEHE ***
P.S JGN LUPA BAKAR GUNA API BAWAH SAJERR. KALAU GUNA ATAS BAWA NANTI WARNA PADA BISKUT TAK CANTIK. SATU LAGI KALAU BAKAR KURANG LAMA NANTI BISKUT TAK RANGUP SBB TU KENA BAKAR GUNA API BAWAH KALAU KURANG GARENG BAKAR LAMA SIKIT. KIRANYA WARNA ATAS TAK LAA RENTUNG KANN HEHEHE...
1. BUTTER, GULA DAN ESEN VANILA DIPUKUL HUNGGA KEMBANG.
2. MASUKKAN PUTIH TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL MEMUKUL. PASTIKAN BUTTER DAN TELUR BERSATU DENGAN SEMPURNA.
3. AKHIR SEKALI MASUKKAN SEMUA BAHAN2 TEPUNG DAN KACAU DENGAN SENDUK HINGGA RATA.
4. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN. PUTRI GUNA 4 WARNA SAHAJERR. MERAH, KUNING, HIJAU DAN OREN. BANCUH ADUNAN DENGAN SEMPURNA SECARA BERASINGAN.
5. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG. SEDIAKAN LOYANG CUPCAKE SEPERTI DALAM GAMBAR. SEBAIKNYA GUNAKAN LOYANG NON-STICK.
6. PIPEKAN SETIAP WARNA KEDALAM LOYANG SEPERTI DALAM GAMBAR DAN BAKAR PADA SUHU 150C MENGGUNAKAN API BAWAH SAHAJERR SELAMA 15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : CITARASAWAN
OLAHAN : PUTERI MANJA
FOR THIS RECIPE
sedappnya!!
ReplyDeleteBukan sajerr sedap yangg tapi cantik dipandang..bole laa buat time raya nanti yerr...
DeleteCedapla akak..suke wrnawrni..:)
ReplyDeleteWardah mmg cedap sangat tau try laa...yg bestnya warna dia tu yg menawan hati kan kan...must try tau hehehe
Deletecookies ni law xguna acuan juz paipkan kt loyang ada apa2 effect x ek?
ReplyDeletekukis ni kalau takde acuan susah sikit kang dia tak menjadi sbb adunan ni cair dearr...abis kang meleleh tak berbentuk nanti...mmg tka bole kalau takde acuan....guna acuan cupcake pun bole dearr...
DeleteKak mcm mne nk bt kiraan g??
DeleteDear kiraan gm tu semua timbang ada dearr...kak putri tak sure gm yg mcm mana yg adik maksudkan..
Delete50g tu sama dengan berapa biji telur?
ReplyDeleteLebih kurang sebiji telur yg kecil...
DeleteLoyang tu kena sapu mentega tak? Ke terus letak je adunan tu?
ReplyDeletekalau guna loyang non stick tak perlu sapu mentega..
Delete