Friday, 30 March 2012

CHIFFON PANDAN CAKE

BUKAN SAJERR LEMBUT TAPI CAM BELI KAT KEDAI KEK NI...TUL NI TAU...TAK CAYA SUDAH HEHEHE...APA KATA U AOLSS TRY BUAT N RASA SENDIRI...BARU TUL KAN HUHU.....ANYWAY THKS TO UMIEFEEZA FOR THE LOVELY RESEPI...PUTRI MOHON SHARE YERR

RESEPI NI PUTRI BUAT SETENGAH DARI ADUNAN ASAL KAT BAWAH NI...JOM REDAH RESEPINYA.
• 1 CAWAN TEPUNG NAIK SENDIRI
• 1 CAWAN GULA HALUS
• 8 BIJI KUNING TELUR
• 8 BIJI PUTIH TELUR
• 8 CAMCA BESAR MINYAK MASAK
• 10 CAMCA BESAR AIR DAUN PANDAN
• 1 CAMCA TEH KRIM TARTAR
• SEDIKIT GARAM DAN PEWARNA HIJAU

CARA2NYA:

1) SATUKAN SEMUA BAHAN KECUALI PUTIH TELUR DAN CREAM OF TARTAR. KACAU SEBATI.

2) CAMPURKAN PUTIH TELUR DAN KRIM TARTAR. PUKUL HINGGA PUTIH TELUR TU KAKU "BERTANDUK".

3) MASUKKAN PUTIH TELUR KE DALAM ADUNAN 1 DAN KAUP BALIK ADUNAN DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK HINGGA SEBATI.

4) TUANG KE DALAM ACUAN CHIFFON(YG BERLUBANG TENGAH TU) DAN BAKAR SELAMA LEBIH KURANG 45 MINIT ATAU HINGGA MASAK DENGAN SUHU 160C -170C....BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.

SELAMAT MENCUBA!!!!


KEK PISANG LEMBUT

DISBBKAN KAWAN2 SEMUA DAH BUAT KEK PISANG...MAKA PUTRI PUN CUBA LERR BUAT TADI PTG HUHUHU....RESEPI DAPAT FROM RITA MDM BUTTERFLY HEHEHE THK U FOR THE RESEPI TA... TAK SIA2 PUTRI BUAT TAU...^_^ MMG LEMBUT KEK NI...TAK BUAT MMG LERR KORG RUGI GIGIT PEHA LERR HUHUHU LOL...ANYWAY JOM REDAH RESEPINYA...MOHON SHARE YERR TA ..THKS ALOT ^_^

 

BAHAN2NYA

200 GM TEPUNG GANDUM(PUTRI DERHAKA SIKIT PAKAI TEPUNG NAIK SENDIRI..HUHU)
150 GM PISANG /6 BIJI PISANG EMAS YG BERSIZE KECIL
3 BIJI TELOR
150 GM GULA KASTOR
3/4 CAWAN MINYAK MASAK OR PLANTA CAIR
1 SUDU KECIL SODA BIKARBONATE
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
1 SUDU BESAR OVALETTE
SETITIK PEWARNA KUNING-OPTIONAL
SEDIKIT CHOCOLATE RICE
SECUBIT GARAM 


CARA2NYA

1) PUKUL GULA ,TELOR ,OVALETTE SAMPAI KEMBANG PUTIH.

2)MASUKKAN PISANG YANG SUDAH DILENYEK ,PLANTA CAIR , ESEN VANILLA DAN PUKUL SEBATI.

3)MASUKKAN TEPUNG YANG SUDAH DIAYAK DENGAN BAKING SODA, BAKING POWDER DAN GARAM .MASUKKAN SEKALI SETITIK PEWARNA DAN CHOCOLATE RICE. GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.

4)GREASE LOYANG DNGN BUTTER/MARGERIN DAN TARUK KERTAS BAKING LALU DI BAKAR DALAM OVEN PADA SUHU 180C SELAMA 1JAM ATAU SEHINGGA MASAK.


SELAMAT MENCUBA!!!


Thursday, 29 March 2012

CHOCOLATE IN CUPCAKES


KEK NI DI MARBLE KAN....NI FAV KAK ANI NI TAU...RESEPI MUDAH JERR NI..PUTRI PAKAI RESEPI COKLAT SWIRL TU...THEN MASUK LAM CUPCAKES....N LETAK COOKING COKLAT KAT TENGAH2 TU...NI LERR HASILNYAA....SENANG KAN....YG PASTI RASANYA YG LEMBUT TU TETAP TERSERLAH...JOM KITA REDAH RESEPINYA...^_^

BAHAN-BAHAN

• 200 GRM TEPUNG NAIK SENDIRI - DIAYAK
• 175 GRM GULA CASTOR
• 175 GRM MENTEGA
• 3 BIJI TELUR
• 4 SB SUSU SEGAR
• 1 SK ESEN VANILLA
• COOKING COKLAT SECUKUPNYA(POTONG DADU)

CARA2NYA

SATUKAN KESEMUA BAHAN2 KE DALAM MANGKUK MIXER.PUKUL ADUNAN HINGGA KENBANG. KALAU NAK MARBLE KAN...BAHAGI DUA ADUNAN INI....DAN SATU BAHAGIAN DI BUBUH 1 SUDU KECIL COKLAT PASTE DAN KACAU RATA.

MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN CORAKKAN IKOT CREATIVITY MASING2 OK..MASUKKAN SEDIKIT ADUNAN KEDALAM CUPCAKE DAN LETAK COKLAT DADU TADI DAN PIPEKAN LAGI MENUTUPI COKLAT TADI....LEBIH KURANG TIGA SUKU PENUH.

BAKAR PD SUHU 160C SELAMA 20-30 MIN ATAU HINGGA MASAK IKUT SESUAI SUHU OVEN MASING2.

SELAMAT MENCUBA!!!



Wednesday, 28 March 2012

KEK BATIK ARORA

MORNING2 SEMUANYAAA….TENGOKKK NIII PENGSAN SUDAH PUTRI TAU…HHEHEHE…APA TAKNYAAA SMLM SEBELOM KLUAR UMAH NAK GI JUMPA ADIK PUTRI TU…SEMPAT LAA TERPANDANG TERPANAH KAT KEK BATIK ARORA KAT BLOG MAT GEBU…MASYAALLAH TERBELIAK MATA PUTRI TAU…PENGSAN DALAM SEDAR HAHAHA….MABELES SEYYY KEK DIA..GABUNGAN WARNA YG SANGAT2 MENARIK PERHATIAN PUTRI…THEN TERNAMPAK LAK BEBERAPA ORG YG DAH TRY BUAT KEK NI KAT BLOG MASING2…SALAH SATU AZLITA….PUN PENGSAN JAP BILA TENGOK PASTU BANGUN BALIK…LOL….HEHEHE….CANTIK2 SEYYY…MMG SANGAT2 TERGODA SAMPAI MAU TERGOLEK DIBUATNYA HEHEHE…THEN KAN KAN KANN…APALAGII MALAM2 BUTA GI BUAT …..TERNYATA TERBAIKKK SANGAT2!!!!!....SBB TU PENGSAN LAGIII SEKALI HAHAHAHAHA….SBBNYA LOM PERNAH SEKALI PUN PUTRI BUAT CAM NI TUK KEK…MMG CAM MAIN2 BUAT KUIH TAU….CAM BIASA SETELAH BACA AYAT2 ITA YG KATA KURANG MANIS..MAKA PUTRI PUN ADJUST KASI RASANYA LEBIH BAIK…KEK KALAU KURANG SANGAT MANIS DIA…MMG TAK BERAPA KICK LAA EKEKEKE NI PENDAPAT PUTRI LAA…BUKAN NAK KASI MANIS SANGAT2 PUN TAPI JUST NICE CAM TU…THEN ADA GAK DERHAKA SIKIT SBB NAK KASI KEK TU GEBU….TEST2 MENJADI LAKKK SUKANYAAA…MENCORAKKAN KEK NI MENGIKOT KREATIVITI MASING2 SO HASILNYA AKAN SENTIASA BERUBAH2...SO HATI2 SEMASA MEWARNAKANNYA....PASTIKAN TOMPOK2 TU KITA CURAH DENGAN BETUL TAK YAH KETUK2 ATAU HENTAK2 KEK NI NAK KASI RATA KERR HAPERR...JUST TOMPOK2 MAKE SURE SEMUA SELARI THEN BAKAR.....NANTI DIA AKAN RATA DENGAN SENDIRINYA KETIKA MEMBAKAR NANTI...OK JOM KITA LIHAT RESEPINYA....

**** BAGI YG TAKOT2 NAK TRY CARA PUTRI BOLE SELONGKAR BLOG AZLITA TUK DAPATKAN RESEPI ASAL DAN JUGA LINK KERR PAGE TUAN PUNYA RESEPI IAITU CIDA...THKS CIDA....PUTRI UBAH SIKIT2..JGN MARAH YERR THKS FOR SHARINGG****

BAHAN2NYA

250GM MENTEGA
160GM GULA KASTOR
½ CAWAN SUSU PEKAT MANIS
250GM TEPUNG NAIK SENDIRI
6 BIJI TELUR GRED ‘A’
1 SUDU TEH BAKING POWDER
5 JENIS PEWARNA (PUTRI GUNA 2 PERISA ….COKLAT DAN PANDAN LAGI 3 GUNA WARNA SAHAJA)
1 SUDU TEH OVELATE


****PERHATIAN: JIKA LETAK 5 PERISA BERBEZA DALAM SATU LOYANG RASA KEKNYA AGAK PELIK SEDIKIT…SO TERPULANG PADA ANDA YERR…BAGI PUTRI 2 PERISA NI DAH CUKUP MEMBUAT KEK NI RASA SEPERTI KEK MARBLE. ANDA BOLE JUGA GUNA PERISA STRAWBERRY DAN PANDAN ATAU APA2 PERISA TAPI JGN KESEMUANYA BERBEZA PERISA.CUKUP PILIH 2 PERISA SAHAJA.APA PUN TERPULANG JUGA KEPADA ANDA SENDIRI)


CARA2NYA


1.SEDIAKAN LOYANG UKURAN 8 INCI DAN GRISKAN LOYANG DENGAN BUTTER DAN ALAS DASAR LOYANG DENGAN BAKING PAPER.


2.SATUKAN TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWDER KEMUDIAN DI AYAK ~ KETEPIKAN


3.PUKUL MENTEGA, OVELATE DAN GULA SEHINGGA KEMBANG DAN MEMUTIH. TAMBAHKAN SUSU PEKAT MANIS DAN TERUS PUKUL HINGGA ADUNAN SEBATI.


4.MASUKKAN TELUR SEBIJIK DEMI SEBIJIK ( PASTIKAN TELUR TU DAH RATA BARU MASUKKAN SATU BIJIK LAGI) HINGGA HABIS.


5.MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG DAN BAKING POWDER TADI DAN KAUP BALIK HINGGA RATA DENGAN MENGGUNAKAN SPECTULA ATAU SENDUK.


6.BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 5 BAHAGIAN
LETAKKAN SETIAP BAHAGIAN DENGAN PILIHAN PERISA DAN WARNA YANG DISUKAI GAUL ADUNAN RATA.


7.TOMPOK-TOMPOKKAN SETIAP WARNA DALAM LOYANG HINGGA HABIS
SETIAP TOMPOKAN 1 SENDUK ATAU 2 SUDU BESAR.


8.BAKAR PADA SUHU 160C-180C DENGAN MENGGUNAKAN API BAWAH SELAMA 45MINIT ~ 1 JAM. ATAU SEHINGGA KEK MASAK DENGAN SEMPURNA.


SELAMAT MENCUBA!!!!!

Tuesday, 27 March 2012

FRUIT TART

THKS TO HANIS...RESEPI DAH UBAH SUAI SIKIT....HEHEHE...KAK SHERRY....PERNAH NAMPAK AKAK BUAT....PUTRI PUN IKOT GAK LETAK CUSTARD...HEHEHE SEDAPPP GILERRRRRRRR


BAHAN-BAHAN ( 35 KEPING )


PASTRY

200G BUTTER
100G GULA AISING
370G TEPUNG GANDUM
1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR
½ SUDU KECIL ESEN VANILA


FILLING

1 ½ CAWAN AIR
½ CAWAN SUSU CAIR
½ CWN TEPUNG KASTARD
5 SUDU BESAR GULA

CARA2 PASTRY

1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG.

2. MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

3. MASUKKAN TEPUNG SAMPAI JADI DOH.
4. RATAKAN SETEBAL 1/2 CM DAN TERAP DALAM ACUAN.

5. CUCUK DENGAN GARFU SUPAYA TIDAK KEMBUNG. DAN BAKAR SELAMA 10MIN PADA SUHU 180C. SETELAH MASAK DISEJUKKAN….BARU BOLE LETAK FILLING OK…^_^

CARA2 BUAT FILLING CUSTARD

MASUK KAN SEMUA BAHAN DAN KACAU SAMPAI PEKAT…JGN LAMA2 OK NANTI CUSTARD KERAS…SO AGAK2 DAH CAM PEKAT…TUTUP API DAN BIARKAN SEJUK….MASUKKAN LAM PIPPING BAG. BILA DAH SEJUK PIPEKAN LAM TART PASTRY TADI TU….THEN BOLE LAH BUBUH BUAH2AN KEGEMARAN ANDA…

SELAMAT MENCUBA!!!





Monday, 26 March 2012

EGG TART WITH STEP BY STEP PUTRI STYLE

KULIT TART NI BOLE DI LETAK FILLING APA2 PUN JUA...SO U CAN TRY RESEPI NI....^_^

                                                                                                    
BAHAN-BAHAN ( 30 KEPING )
• PASTRY
• 200G BUTTER
• 100G GULA AISING
• 360G TEPUNG GANDUM
• 1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR(DIPUKUL MANJA SEDIKIT)
• ½ SUDU KECIL ESEN VANILA

• FILLING :
• 1 CAWAN SUSU CAIR
• 4 BIJI TELUR
• 1 CAWAN GULA (NAK KURANG PUN BOLE...)
• 1 CAWAN AIR
• 1 ½ SUDU BESAR TEPUNG KASTARD
• ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
• PEWARNA KUNING

CARA2 PASTRY

1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG.

2. MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

3. MASUKKAN TEPUNG SAMPAI JADI DOH.

4. RATAKAN SETEBAL 1/2 CM DAN TERAP DALAM ACUAN.

5. CUCUK DENGAN GARFU SUPAYA TIDAK KEMBUNG. DAN BAKAR SELAMA 10MIN PADA SUHU 180C. KELUARKAN DARI OVEN. MASUKKAN FILLING DAN BAKAR SEMULA SELAMA 10 MINIT LAGI....ATAU SEHINGGA FILLING GELEMBUNG SIKIT DAH BOLE DIANGKAT

CARA2 FILLING

6. CAMPURKAN SEMUA BAHAN DAN GAUL HINGGA SEBATI. KEMUDIAN KITA TAPIS SUPAYA YG BERGENTEL2 TU TAK MEMBEKU....

SELAMAT MENCUBA!!!!




































FOR THIS RECIPE


Sunday, 25 March 2012

CHERRY BLOSSOM PUDDING

SELAMAT PTG BUAT SEMUA TEMAN2...KEMBALI KITA KE ALAM DUNIA BAKING NI EK HEHEHE LAMA TUL TAK MASAK APA2 TAU WINDUU GITU HAHAHA...MAKLUM LAA LAST WK KAN BUDAK2 CUTI SO BZ LAYAN BUDAK2 N BAPAK BUDAK GAK HUHUHU....MANA GI CUTI LAGI KAN KAN...SO HARI NI LERR BARU PUTRI DAPAT BUAT SESUATU TUK ALBUM MASAKKAN PUTRI...KALI NI PUTIR TRY BUAT PENCUCI MULUT....MAKKKKK MAKKK MAAKKKK AIIII PUTRI SUKA SUKA SUKA SUKA....SANGATT NGAN PUDING@AGAK2 NI....ADUHHH TKA TAU NAK CITER TAU....NAK MAKAN NGAN SOS KASTARD BOLE NAK MAKAN GITU PUN BOLE YG PASTINYA LAZATTTT TAK HINGGGATTTT NAK MAKAN LAIN EKEKEKE...TERLEBIH SUDAH...TAPI TUL NI TEMAN2 CAYANG...RASA DIA TERBAIK LAAA...YG PENTING SENANG NAK BUAT!!!!! NI LAA DIA CHERRY BLOSSOM PUDING....BEST WOKKK KALAU TAK TRY MMG NANES MUKA BURUK NANTI HAHAHAHA GURAU JERR...APA PUN JOM LAYANNNN JEMPUT MAKAN SEMUA...CUASA 'PANASS' CAM NI MAKAN NI LEGAAAA RASANYA....^_^ OH YERR ADA YG TAK BERAPA NAK JELAS KAN TENGAH TU...HAAA KALAU NAK TAU TENGAH TU LAICI TAU BUAT BENTUK BUNGA...CEDAPPPPPP!!!! HEHEHE

CAM NI LAAA RUPANYA DARI DEKAT CANTIK KAN HEHEHE..BUAT GUBAHAN PUN OK KAN KAN...

                                                                                                                                                                    
HAA NI DIA RESEPINYA YG KITA NANTI2KAN....TO SUNKIST YG DAH SHAREKAN RESEPI NI THKS SANGAT2...MMG BEST TERBAIK WOK!!!...


BAHAN2NYA


• 10GM AGAR-AGAR (STRIPS)
• 10 BIJI BUAH LAICI (DALAM TIN)
• 2 ¼ CAWAN AIR BIASA
• 1 CAWAN SIRAP BUAH LAICI(DARI AIR BUAH LAICI YG DALAM TIN TU)
• 130GM GULA PASIR
• SEDIKIT PEWARNA MERAH (OPTIONAL)
• CERI MERAH - DIPOTONG DUA


CARA-CARA


1. RENDAM AGAR AGAR SELAMA LEBIH KURANG 30-45 MINIT.


2. SEMENTARA TU GUNTING/BELAH2 BUAH LAICI SEHINGGA MENJADI BENTUK BUNGA….KETEPIKAN.


3. KEMUDIAN, CAIRKAN AGAR-AGAR DENGAN 2¼ CAWAN AIR DAN SIRAP BUAH LAICI DIATAS API YG SEDERHANA KECIL. MASUKKAN GULA. TITISKAN SEDIKIT PEWARNA MERAH JIKA MAHU.


4. BILA AGAR2 SUDAH CAIR, ANGKAT DAN TAPISKAN AGAR2.


5. TUANGKAN SEDIKIT AGAR-AGAR KE DALAM ACUAN PILIHAN. KEMUDIAN LETAKKAN LAICI YG TELAH DIGUNTING/BELAH BENTUK BUNGA TADI & CERI MERAH DITENGAHNYA.


6. SETELAH ITU TUANGKAN LAGI AGAR-AGAR SEHINGGA MENUTUPI LAICI DAN DISEJUKKAN SEBELOM DIHIDANGKAN DENGAN SOS KASTARD ATAU DIMAKAN BEGITU SAJERR PUN BOLE…


SELAMAT MENCUBA!!!  


    



Wednesday, 7 March 2012

BROWNIES


MEMANDANGKAN RAMAI YG NAK RESEPI KEK NI MAKA PUTRI SHARE KAT 2 ALBUM RESEPI NI...JADI SAPA2 YG LOM LAGI TAG...BOLE LERR MINTA IZIN PUTRI YERR HEHEHE APA PUN SELAMAT MENCUBA SAYANGGGG ^_^

BAHAN-BAHAN ( GUNA LOYANG 7")INGAT YERR JG...N LETAK KEK NI DALAM PETI SEJUK...BIAR IANYA KERAS SENDIRI...KALAU TAK NANTI SUSAH NAK POTONG.....


• 80GM BUTTER
• 120GM GULA HALUS
• 2 BIJI TELUR GRED ‘A’
• 100GM TEPUNG GANDUM
• 20GM SERBUK KOKO
• 50GM BAKED ALMONDS- TUMBUK KASAR2
• 200/250GM COOKING COKLAT(PUTRI GUNA TULIP)

CARA-CARA

1. BUTTER DAN TELUR BIAR DALAM SUHU BILIK. AYAK TEPUNG GANDUM DAN SERBUK KOKO.

2. PUKUL BUTTER DAN GULA SEHINGGA KEMBANG KEPUTIHAN.

3. MASUKKAN PULA TELUR. PUKUL SEHINGGA KEMBANG.

4. MASUKKAN BAHAN AYAK DAN ALMOND KACAU SEHINGGA BERGAUL RATA.

5. TUANGKAN KE DALAM LOYANG. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 25-30 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

6. BILA DAH SIAP MATIKAN OVEN DAN KELUARKAN BROWNIES DARI OVEN. KEMUDIAN PATAH-PATAHKAN COKLAT BAR TADI KE ATAS BROWNIES. MASUKKAN SEMULA KE DALAM OVEN YG MASIH PANAS DAN BIARKAN COKLAT TU CAIR SENDIRI DIDALAM OVEN. BILA COKLAT DAH CAIR, KELUARKAN DR OVEN DAN RATA-RATAKAN.

7. BILA DAH SEJUK DAN COKLAT HAMPIR NAK KERAS BOLEHLAH DIPOTONG. PUTRI TAK SEMPAT TUNGGU SEJUK…BARU TUNGGU KEJAP BUDAK2 ASYIK TANYA JERRR LAST2 POTONG GAK LEPAS ½ JAM HEHEHE….SODAPPPP!!!!


SELAMAT MENCUBA!!!!


                                                                                                                                                                  


Sunday, 4 March 2012

CREAM PUFF

CREAM PUFF RESEPI DARI KAK SRI ANDA SALLEH...KAKAKKU SRI THK U SO MUCH FOR THE RESEPI....PUTRI SUKA SANGAT SBB MMG FAV NI....PUTRI DAH NGAP BANYAKKKK WOOOOO HEHEHEHE

BAHAN2 UNTUK MEMBUAT PUFF

125 GM TEPUNG GANDUM
2 SUDU KECIL BAKING POWDER
100 GM BUTTER
250 ML AIR
½ SUDU KECIL GULA
3 TELUR

BAHAN UNTNK MEMBUAT KASTARD

1 ½ CAWAN AIR(KAK SRI PUTRI TAMBAH SIKIT KASI LEMBUT)
½ CAWAN SUSU CAIR
½ CWN TEPUNG KASTARD
5 SUDU BESAR GULA

CARA MEMBUAT PUFF


MASAK AIR, GULA DAN BUTTER HINGGA MENDIDIH. TAMBAHKAN TEPUNG, KACAU HINGGA TIDAK MELEKAT DIPERIUK. BIARKAN SEJUK. PUKUL TELUR…DIMASUKKAN ADUNAN TADI KACAU HINGGA RATA. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG BERSAMA NOZZLE BENTUK BUNGA. PICIT ADUNAN KEATAS LOYANG DAN BAKAR SELAMA 30MINS ATAU HINGGA BERTUKAR WARNA KEEMASAN DENGAN SUHU 180C. SETELAH SEJUK, GUNTING SIKIT PUFF DAN ISIKAN DGN KASTARD. 



CARA MEMBUAT KASTARD

MASAK TEPUNG KASTARD BERSAMA AIR. MASUKKAN SUSU DAN GULA. KACAU ADUNAN HINGGA BERWAP ATAU MASAK. BIARKAN SEJUK BARU MASUKKAN KEDALAM PUFF. JGN MASAK TERLALU LAMA…NANTI KERAS…

SELAMAT MENCUBA!!!

Friday, 2 March 2012

FRENCH MACARONS



PADA TEMAN2 SEMUA INSYAALLAH PUTRI AKAN LETAK RESEPI PADA 2 GAMBAR MACARONS NI....SO BAGI KAWAN2 YG NAK TAG...BAGI SALAM EK JGN DIAM2 TAU HEHEHEHE...ANYWAY MAK AARON NI KADANG KALA MAKARENA..SUKA BUAT HAL2 YG DILUAR JANGKAAN. MULA PUTRI INGAT TRY YG LAIN MUNGKIN PASTI MENJADI TAPI SALAH LAA TANGGAPAN PUTRI BILA ADA KAWAN2 KATA MEREKA BUAT CARA YG SATU LAGI PUN TAK MENJADI JUGAK...ADUHHH PAYAH NAK RAMALKAN MAK ARON NI BILA MASA DIA OK...SBB PUTRI BUAT TAK MENGHAMPAKAN TU YG PUTRI SHARE...TAPI TU LAA TANGAN MASING2 KOT. CARA KITA ADUN TU KENA ADA TEKNIK. APA2 PUN KITA TERUS MENCUBA DAN JGN PERNAH HILANG SEMANGAT.

FRENCH MACARONS ~~~ SPECIAL THKS TO RAIZA FRM NEW YORK FOR SHARING THE LOVELY RECIPE….^_^

BAHAN2 ‘A’

90 GRM PUTIH TELUR YG SEJUK (INGAT TAU KUNING DIA JGN BUANG SBB ADA RESEPI MENANTI TUK GUNAKANNYA…)
3 SUDU BESAR GULA KASTOR
1 SUDU KECIL VANILA POD ATAU SERBUK VANILA(TAKDE TAKPE-OPTIONAL)

BAHAN2 ‘B’
200GM GULA ICING(SUGAR POWDER) –DIAYAK
110G SERBUK BADAM - ALMOND POWDER( AYAK DULU THEN TIMBANG)

CARA2NYA


1. SEDIAKAN LOYANG LETAK BAKING PAPER. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA SEPARUH KEMBANG DAN MASUKKAN GULA KASTOR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL TERUS MEMUKUL.

2. ADUNAN KELIHATAN BERKILAT SIDIKIT DAN KENTAL BERTANDUK…BILA TERBALIKKAN DIA TKA JATUH.

3. MASUKKAN PEWARNA DAN VANILA POD/SERBUK VANILA DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.

4. AYAK BAHAN2 ‘B’ PASTIKAN AYAK SERBUK BADAM DAHULU DAN TIMBANG..KEMUDIAN AYAK BERSAMA GULA ICING. KACAU RATA KEDUA2 BAHAN AYAK TADI DENGAN MENGGUNAKAN SUDU.

5. MASUKKAN BAHAN2 AYAK KEDALAM ADUNAN TELUR…KACAU KAUP BALIK SEHINGGA RATA SEMUANYA. JGN TAKOT2 NAK GAUL…BUAT CAM BIASA JERR OK.

6. BILA DAH RATA KITA TEST ADUNAN NI…TENGOK ADA TONCET KERR TAK ATAS DIA TU…KITA NAK ADUNAN RATA LICIN GITU…SIKIT2 TOCANG2 TU TAKPE LAA HEHEHE…GUNA SUDU N TUANG SIKIT LAM PIIRNG…GOYANG2 KAN..KALAU ADUNAN TAK MAU RATA..MAKA KENA GAUL LAGI N LAGI DAN TEST SEKALI LAGI..MAKE SURE ADUNAN TU TAK TEROVER GAUL TAU….TEST TENGOK…BILA DIA FLAT MASA KITA GOYANG2 KAN DIA KAT PIRING TU…HAA TU KIRA DAH OK SANGAT LAA TU.

7. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PAIPKAN KEATAS LOYANG YG TELAH DIALAS DENGAN BAKING PAPER…PAIPKAN SAMPAI HABIS. THEN BIARKAN ADUNAN KERING SENDIRI SELAMA 45-1 JAM.TEST DENGAN JARI TENGOK KERING TAK…BILA PEGANG ADUNAN TAK LEKAT KAT TANGAN TU DAH BOLE BAKAR OK.

8. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 140C-150C SELAMA 15-20 MINIT…BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2 YER….AGAK2 ADUNAN SUSAH NAK TANGGALKAN MASUKKAN SEMULA BAKAR SIKIT LAGI….BIARKAN ADUNAN BETUL2 SEJUK BARU KUPAS DARI BAKING PAPER. HARAP2 RESEPI KALI NI DAPAT MEMBANTU ANDA SEMUA….AYUHHH RAMAI2 MENCUBANYA….


SELAMAT MENCUBA!!!










Thursday, 1 March 2012

PEACH CAKE


PASTIKAN ANDA MENCUBA RESEPI TERBAIK DAN TERMUDAH NI...KALAU TAK  NYESAL SBB TAKKAN JUMPA KEK CAM NI KAT KEDAI.....KALAU JUMPA PUN NASIB SBB PUTRI YG BUAT EKEKEKEKE....APA PUN THKS TO NURE ATAS INSPIRASINYA.....PUTRI UBAH FROM MANGO TO PEACH...HASILNYA MMMAAAABEEEELLLLESSSS GILERRR!!!....

PEACH CAKE (GUNA LOYANG 6 ATAU 7 INCI)


BAHAN-BAHAN

• 100 GM NON-SALT BUTTER (SUHU BILIK)
• 80 GM GULA KASTOR
• 120 GM TEPUNG GANDUM DAN ½ SUDU TEH BAKING POWDER (DIAYAK)
• 2 BIJI TELUR GRED A (SUHU BILIK)
• 150 GM BUAH PEACH DLM TIN-DIPOTONG2 KECIL(NAK GUNA BUAH LAIN PUN BOLE JERR)

CARA-CARA

1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG PUTIH.

2. DALAM MANGKUK LAIN, PUKUL TELUR SEKEJAP(MCM NK BUAT TELUR DADAR). KEMUDIAN MASUKKN KEDALAM ADUNAN BUTTER TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIPUKUL.

3. DENGAN MENGGUNAKN SENDUK KAYU, MASUKKN BAHAN YG DIAYAK DAN KACAU SAMPAI RATA.

4. AKHIR SEKALI MASUKKAN PEACH DAN GAUL SAMPAI SEMUA BAHAN SEBATI.

5. GRISKAN LOYANG PEMBAKAR DAN LETAK KERTAS MINYAK. MASUKKN ADUNAN.

6. BAKAR DALAM OVEN YG TELAH DIPANASKN TERLEBIH DAHULU PADA SUHU 170C SELAMA 40 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

SELAMAT MENCUBA!!!





CHOCOLATE MOUSSE BROWNIES



NI BUAT LAGI KEK....KAWANNYA BESDAY DIA ORDER...SO AMIK GAMBO LAGI....BIAR IN DETAIL SIKIT....^_^

CHOCOLATE MOUSSE BROWNIES.....SEDAP GILERRR MUST TRY!!!!!

THKS TO YANI DARI MYR ATAS RESEPI YG SANGAT2 LAZAT...


...

BAHAN-BAHAN ( LOYANG 7’’atau 8’’) ADUNAN NI PUTRI DAH DOUBLEKAN KADUNGANNYA SBB RESEPI ASAL TERLALU TIPIS TAK SEIMBANG NGAN MOUSSE TU....^_^

• BROWNIES
• 90G BUTTER
• 130G GULA HALUS
• 2 BIJI TELUR
• 100G TEPUNG GANDUM
• 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
• 2 SUDU BESAR SERBUK KOKO


• CHOCOLATE MOUSSE
• 140G COKLAT MASAKAN
• 1 SUDU BESAR GELATIN
• 100ML AIR
• 2 BIJI TELUR PUTIH
• 200G WHIPPING CREAM
• 40G GULA HALUS

CARA-CARA

1. PENYEDIAAN BROWNIES. PUKUL BUTTER DENGAN GULA SEHINGGA KEMBANG/PUTIH.

2. KEMUDIAN MASUKKAN TELUR. PUKUL LAGI DALAM 3-4 MINIT.

3. AYAK TEPUNG, BAKING POWDER DAN SERBUK KOKO KE DALAM NO.2 TADI. KACAU RATA.

4. MASUKKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG. KEMUDIAN BAKAR DENGAN SUHU 190 DEGREE SELAMA 12-15 MINIT.

5. BILA DAH MASAK, KELUARKAN DARI OVEN DAN BIARKAN SEJUK.



6. PENYEDIAAN MOUSSE. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT. AWAS!!.. JANGAN MASUKKAN GELATIN DULU KEMUDIAN AIR.. INI AKAN MENYEBABKAN GELATIN BERKETUL2 DAN X LARUT SEPENUHNYA.


7. CAIRKAN COKLAT MASAKAN DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).


8. BILA COKLAT DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK
COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR. KACAU SEHINGGA GELATIN SEBATI DENGAN COKLAT TADI. BIARKAN SEHINGGA SEJUKKAN.




9. PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.


10. DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BTK KRIM.


11. MASUKKAN NO.10 DAN NO.7 KE DALAM NO.9. KACAU PERLAHAN-LAHAN SEHINGGA SEBATI. TUANGKAN ADUNAN INI KE DALAM LOYANG BROWNIES. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEHINGGA MOUSSE KERAS DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN.


12. SEBELUM DIHIDANGKAN TU, BOLEH DIHIAS DENGAN SERBUK KOKO DIPERMUKAAN MOUSSE.


SELAMAT MENCUBA!!!



INSYAALLAH ADA MASA NANTI PUTRI CUBA LOADKAN STEP BY STEPNYA...