BUKAN SAJERR LEMBUT TAPI CAM BELI KAT KEDAI KEK NI...TUL NI TAU...TAK CAYA SUDAH HEHEHE...APA KATA U AOLSS TRY BUAT N RASA SENDIRI...BARU TUL KAN HUHU.....ANYWAY THKS TO UMIEFEEZA FOR THE LOVELY RESEPI...PUTRI MOHON SHARE YERR
RESEPI NI PUTRI BUAT SETENGAH DARI ADUNAN ASAL KAT BAWAH NI...JOM REDAH RESEPINYA.
• 1 CAWAN TEPUNG NAIK SENDIRI
• 1 CAWAN GULA HALUS
• 8 BIJI KUNING TELUR
• 8 BIJI PUTIH TELUR
• 8 CAMCA BESAR MINYAK MASAK
• 10 CAMCA BESAR AIR DAUN PANDAN
• 1 CAMCA TEH KRIM TARTAR
• SEDIKIT GARAM DAN PEWARNA HIJAU
CARA2NYA:
1) SATUKAN SEMUA BAHAN KECUALI PUTIH TELUR DAN CREAM OF TARTAR. KACAU SEBATI.
2) CAMPURKAN PUTIH TELUR DAN KRIM TARTAR. PUKUL HINGGA PUTIH TELUR TU KAKU "BERTANDUK".
3) MASUKKAN PUTIH TELUR KE DALAM ADUNAN 1 DAN KAUP BALIK ADUNAN DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK HINGGA SEBATI.
4) TUANG KE DALAM ACUAN CHIFFON(YG BERLUBANG TENGAH TU) DAN BAKAR SELAMA LEBIH KURANG 45 MINIT ATAU HINGGA MASAK DENGAN SUHU 160C -170C....BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!!
• 1 CAWAN GULA HALUS
• 8 BIJI KUNING TELUR
• 8 BIJI PUTIH TELUR
• 8 CAMCA BESAR MINYAK MASAK
• 10 CAMCA BESAR AIR DAUN PANDAN
• 1 CAMCA TEH KRIM TARTAR
• SEDIKIT GARAM DAN PEWARNA HIJAU
CARA2NYA:
1) SATUKAN SEMUA BAHAN KECUALI PUTIH TELUR DAN CREAM OF TARTAR. KACAU SEBATI.
2) CAMPURKAN PUTIH TELUR DAN KRIM TARTAR. PUKUL HINGGA PUTIH TELUR TU KAKU "BERTANDUK".
3) MASUKKAN PUTIH TELUR KE DALAM ADUNAN 1 DAN KAUP BALIK ADUNAN DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK HINGGA SEBATI.
4) TUANG KE DALAM ACUAN CHIFFON(YG BERLUBANG TENGAH TU) DAN BAKAR SELAMA LEBIH KURANG 45 MINIT ATAU HINGGA MASAK DENGAN SUHU 160C -170C....BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!!