Thursday, 1 March 2012

PEACH CAKE


PASTIKAN ANDA MENCUBA RESEPI TERBAIK DAN TERMUDAH NI...KALAU TAK  NYESAL SBB TAKKAN JUMPA KEK CAM NI KAT KEDAI.....KALAU JUMPA PUN NASIB SBB PUTRI YG BUAT EKEKEKEKE....APA PUN THKS TO NURE ATAS INSPIRASINYA.....PUTRI UBAH FROM MANGO TO PEACH...HASILNYA MMMAAAABEEEELLLLESSSS GILERRR!!!....

PEACH CAKE (GUNA LOYANG 6 ATAU 7 INCI)


BAHAN-BAHAN

• 100 GM NON-SALT BUTTER (SUHU BILIK)
• 80 GM GULA KASTOR
• 120 GM TEPUNG GANDUM DAN ½ SUDU TEH BAKING POWDER (DIAYAK)
• 2 BIJI TELUR GRED A (SUHU BILIK)
• 150 GM BUAH PEACH DLM TIN-DIPOTONG2 KECIL(NAK GUNA BUAH LAIN PUN BOLE JERR)

CARA-CARA

1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG PUTIH.

2. DALAM MANGKUK LAIN, PUKUL TELUR SEKEJAP(MCM NK BUAT TELUR DADAR). KEMUDIAN MASUKKN KEDALAM ADUNAN BUTTER TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIPUKUL.

3. DENGAN MENGGUNAKN SENDUK KAYU, MASUKKN BAHAN YG DIAYAK DAN KACAU SAMPAI RATA.

4. AKHIR SEKALI MASUKKAN PEACH DAN GAUL SAMPAI SEMUA BAHAN SEBATI.

5. GRISKAN LOYANG PEMBAKAR DAN LETAK KERTAS MINYAK. MASUKKN ADUNAN.

6. BAKAR DALAM OVEN YG TELAH DIPANASKN TERLEBIH DAHULU PADA SUHU 170C SELAMA 40 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

SELAMAT MENCUBA!!!





4 comments:

  1. sedapnya nampak...nak try bole

    ReplyDelete
  2. put3 timekasih sb tak pernah jemu berkongsi ilmu dengan kami semua...lap U

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome my dearrr...thks juga dah sudi singgah disini...^__^

      Delete