Friday, 2 March 2012

FRENCH MACARONS



PADA TEMAN2 SEMUA INSYAALLAH PUTRI AKAN LETAK RESEPI PADA 2 GAMBAR MACARONS NI....SO BAGI KAWAN2 YG NAK TAG...BAGI SALAM EK JGN DIAM2 TAU HEHEHEHE...ANYWAY MAK AARON NI KADANG KALA MAKARENA..SUKA BUAT HAL2 YG DILUAR JANGKAAN. MULA PUTRI INGAT TRY YG LAIN MUNGKIN PASTI MENJADI TAPI SALAH LAA TANGGAPAN PUTRI BILA ADA KAWAN2 KATA MEREKA BUAT CARA YG SATU LAGI PUN TAK MENJADI JUGAK...ADUHHH PAYAH NAK RAMALKAN MAK ARON NI BILA MASA DIA OK...SBB PUTRI BUAT TAK MENGHAMPAKAN TU YG PUTRI SHARE...TAPI TU LAA TANGAN MASING2 KOT. CARA KITA ADUN TU KENA ADA TEKNIK. APA2 PUN KITA TERUS MENCUBA DAN JGN PERNAH HILANG SEMANGAT.

FRENCH MACARONS ~~~ SPECIAL THKS TO RAIZA FRM NEW YORK FOR SHARING THE LOVELY RECIPE….^_^

BAHAN2 ‘A’

90 GRM PUTIH TELUR YG SEJUK (INGAT TAU KUNING DIA JGN BUANG SBB ADA RESEPI MENANTI TUK GUNAKANNYA…)
3 SUDU BESAR GULA KASTOR
1 SUDU KECIL VANILA POD ATAU SERBUK VANILA(TAKDE TAKPE-OPTIONAL)

BAHAN2 ‘B’
200GM GULA ICING(SUGAR POWDER) –DIAYAK
110G SERBUK BADAM - ALMOND POWDER( AYAK DULU THEN TIMBANG)

CARA2NYA


1. SEDIAKAN LOYANG LETAK BAKING PAPER. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA SEPARUH KEMBANG DAN MASUKKAN GULA KASTOR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL TERUS MEMUKUL.

2. ADUNAN KELIHATAN BERKILAT SIDIKIT DAN KENTAL BERTANDUK…BILA TERBALIKKAN DIA TKA JATUH.

3. MASUKKAN PEWARNA DAN VANILA POD/SERBUK VANILA DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.

4. AYAK BAHAN2 ‘B’ PASTIKAN AYAK SERBUK BADAM DAHULU DAN TIMBANG..KEMUDIAN AYAK BERSAMA GULA ICING. KACAU RATA KEDUA2 BAHAN AYAK TADI DENGAN MENGGUNAKAN SUDU.

5. MASUKKAN BAHAN2 AYAK KEDALAM ADUNAN TELUR…KACAU KAUP BALIK SEHINGGA RATA SEMUANYA. JGN TAKOT2 NAK GAUL…BUAT CAM BIASA JERR OK.

6. BILA DAH RATA KITA TEST ADUNAN NI…TENGOK ADA TONCET KERR TAK ATAS DIA TU…KITA NAK ADUNAN RATA LICIN GITU…SIKIT2 TOCANG2 TU TAKPE LAA HEHEHE…GUNA SUDU N TUANG SIKIT LAM PIIRNG…GOYANG2 KAN..KALAU ADUNAN TAK MAU RATA..MAKA KENA GAUL LAGI N LAGI DAN TEST SEKALI LAGI..MAKE SURE ADUNAN TU TAK TEROVER GAUL TAU….TEST TENGOK…BILA DIA FLAT MASA KITA GOYANG2 KAN DIA KAT PIRING TU…HAA TU KIRA DAH OK SANGAT LAA TU.

7. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PAIPKAN KEATAS LOYANG YG TELAH DIALAS DENGAN BAKING PAPER…PAIPKAN SAMPAI HABIS. THEN BIARKAN ADUNAN KERING SENDIRI SELAMA 45-1 JAM.TEST DENGAN JARI TENGOK KERING TAK…BILA PEGANG ADUNAN TAK LEKAT KAT TANGAN TU DAH BOLE BAKAR OK.

8. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 140C-150C SELAMA 15-20 MINIT…BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2 YER….AGAK2 ADUNAN SUSAH NAK TANGGALKAN MASUKKAN SEMULA BAKAR SIKIT LAGI….BIARKAN ADUNAN BETUL2 SEJUK BARU KUPAS DARI BAKING PAPER. HARAP2 RESEPI KALI NI DAPAT MEMBANTU ANDA SEMUA….AYUHHH RAMAI2 MENCUBANYA….


SELAMAT MENCUBA!!!










4 comments:

  1. sy share ya resepi ni. sy letak kat fb sy senang untuk sy nak buat.tq

    ReplyDelete
  2. Faridah....nak resepi silakan dearr...^_^

    ReplyDelete
  3. kak puteri manja.. nak mintak resepi ya.. tq : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hafizah bole jerr dearr silakan....sama2 kasih...^_^

      Delete