Sunday, 25 March 2012

CHERRY BLOSSOM PUDDING

SELAMAT PTG BUAT SEMUA TEMAN2...KEMBALI KITA KE ALAM DUNIA BAKING NI EK HEHEHE LAMA TUL TAK MASAK APA2 TAU WINDUU GITU HAHAHA...MAKLUM LAA LAST WK KAN BUDAK2 CUTI SO BZ LAYAN BUDAK2 N BAPAK BUDAK GAK HUHUHU....MANA GI CUTI LAGI KAN KAN...SO HARI NI LERR BARU PUTRI DAPAT BUAT SESUATU TUK ALBUM MASAKKAN PUTRI...KALI NI PUTIR TRY BUAT PENCUCI MULUT....MAKKKKK MAKKK MAAKKKK AIIII PUTRI SUKA SUKA SUKA SUKA....SANGATT NGAN PUDING@AGAK2 NI....ADUHHH TKA TAU NAK CITER TAU....NAK MAKAN NGAN SOS KASTARD BOLE NAK MAKAN GITU PUN BOLE YG PASTINYA LAZATTTT TAK HINGGGATTTT NAK MAKAN LAIN EKEKEKE...TERLEBIH SUDAH...TAPI TUL NI TEMAN2 CAYANG...RASA DIA TERBAIK LAAA...YG PENTING SENANG NAK BUAT!!!!! NI LAA DIA CHERRY BLOSSOM PUDING....BEST WOKKK KALAU TAK TRY MMG NANES MUKA BURUK NANTI HAHAHAHA GURAU JERR...APA PUN JOM LAYANNNN JEMPUT MAKAN SEMUA...CUASA 'PANASS' CAM NI MAKAN NI LEGAAAA RASANYA....^_^ OH YERR ADA YG TAK BERAPA NAK JELAS KAN TENGAH TU...HAAA KALAU NAK TAU TENGAH TU LAICI TAU BUAT BENTUK BUNGA...CEDAPPPPPP!!!! HEHEHE

CAM NI LAAA RUPANYA DARI DEKAT CANTIK KAN HEHEHE..BUAT GUBAHAN PUN OK KAN KAN...

                                                                                                                                                                    
HAA NI DIA RESEPINYA YG KITA NANTI2KAN....TO SUNKIST YG DAH SHAREKAN RESEPI NI THKS SANGAT2...MMG BEST TERBAIK WOK!!!...


BAHAN2NYA


• 10GM AGAR-AGAR (STRIPS)
• 10 BIJI BUAH LAICI (DALAM TIN)
• 2 ¼ CAWAN AIR BIASA
• 1 CAWAN SIRAP BUAH LAICI(DARI AIR BUAH LAICI YG DALAM TIN TU)
• 130GM GULA PASIR
• SEDIKIT PEWARNA MERAH (OPTIONAL)
• CERI MERAH - DIPOTONG DUA


CARA-CARA


1. RENDAM AGAR AGAR SELAMA LEBIH KURANG 30-45 MINIT.


2. SEMENTARA TU GUNTING/BELAH2 BUAH LAICI SEHINGGA MENJADI BENTUK BUNGA….KETEPIKAN.


3. KEMUDIAN, CAIRKAN AGAR-AGAR DENGAN 2¼ CAWAN AIR DAN SIRAP BUAH LAICI DIATAS API YG SEDERHANA KECIL. MASUKKAN GULA. TITISKAN SEDIKIT PEWARNA MERAH JIKA MAHU.


4. BILA AGAR2 SUDAH CAIR, ANGKAT DAN TAPISKAN AGAR2.


5. TUANGKAN SEDIKIT AGAR-AGAR KE DALAM ACUAN PILIHAN. KEMUDIAN LETAKKAN LAICI YG TELAH DIGUNTING/BELAH BENTUK BUNGA TADI & CERI MERAH DITENGAHNYA.


6. SETELAH ITU TUANGKAN LAGI AGAR-AGAR SEHINGGA MENUTUPI LAICI DAN DISEJUKKAN SEBELOM DIHIDANGKAN DENGAN SOS KASTARD ATAU DIMAKAN BEGITU SAJERR PUN BOLE…


SELAMAT MENCUBA!!!  


    



2 comments:

  1. akk,,,,,,,semuanya nampak sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg dah cayang...cer try buat...cantik jugak kan kalau buat gubahan mesti best kan hehe

      Delete