Monday, 26 March 2012

EGG TART WITH STEP BY STEP PUTRI STYLE

KULIT TART NI BOLE DI LETAK FILLING APA2 PUN JUA...SO U CAN TRY RESEPI NI....^_^

                                                                                                    
BAHAN-BAHAN ( 30 KEPING )
• PASTRY
• 200G BUTTER
• 100G GULA AISING
• 360G TEPUNG GANDUM
• 1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR(DIPUKUL MANJA SEDIKIT)
• ½ SUDU KECIL ESEN VANILA

• FILLING :
• 1 CAWAN SUSU CAIR
• 4 BIJI TELUR
• 1 CAWAN GULA (NAK KURANG PUN BOLE...)
• 1 CAWAN AIR
• 1 ½ SUDU BESAR TEPUNG KASTARD
• ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
• PEWARNA KUNING

CARA2 PASTRY

1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG.

2. MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

3. MASUKKAN TEPUNG SAMPAI JADI DOH.

4. RATAKAN SETEBAL 1/2 CM DAN TERAP DALAM ACUAN.

5. CUCUK DENGAN GARFU SUPAYA TIDAK KEMBUNG. DAN BAKAR SELAMA 10MIN PADA SUHU 180C. KELUARKAN DARI OVEN. MASUKKAN FILLING DAN BAKAR SEMULA SELAMA 10 MINIT LAGI....ATAU SEHINGGA FILLING GELEMBUNG SIKIT DAH BOLE DIANGKAT

CARA2 FILLING

6. CAMPURKAN SEMUA BAHAN DAN GAUL HINGGA SEBATI. KEMUDIAN KITA TAPIS SUPAYA YG BERGENTEL2 TU TAK MEMBEKU....

SELAMAT MENCUBA!!!!




































FOR THIS RECIPE


6 comments:

  1. salam kak puteri.lepas nie kite follow blog akak jer lah ye :D
    salam kenal

    ReplyDelete
  2. salam Nonie cayang...salam kenal juga thks sbb sudi singgah n komen kat sini...jgn jemu tua follow2 i ekeke muuahh2...

    ReplyDelete
  3. puteri..bahan2 filling tu..dh dicampurkan kesemuanya..kena masak ke x...

    ReplyDelete
  4. Tak perlu dearr tak perlu masak terus masuk dlm tart tu n bakar.....

    ReplyDelete
  5. salam...
    bestnya akak dpt follow blog...
    lg best nk menjamu mata...thanks kak pu3...
    thanks so much 4 d best recipe... :))

    ReplyDelete
  6. Sri Idayu.....salam dearr....Thks juga dah sudi singgah sini cayang....yes kat sini jelas sikit kan dengan resepinya pun jelas besau2 akak buat hehehe....sama2 kasih dearr...^_^

    ReplyDelete