Tuesday, 31 July 2012

RENDANG DIKIR PUTRI

Actually kan rendang putri ni simple jerr suka tau buat yg tak bz2nya rencah. Tak bz kerr nampak cam bz jerr hahaha. Anyway anak2 n suami cukup suka dengan rendang ni. Jgn tak tau kat tempat keje putri siap ada yg order ok...sedap laa tu agaknya hehe. Suami lak suka kalau daging ni di panaskan beberapa kali...kalau lagi kering lagi dia suka. Mak putri kalau masak rendang ni adoiii selalu jerr buat putri nanes tau...hahaha. Tau2 jer laa kan dia punya cili...buka cili kering kerr cili hidup tapi cili padi. Yg digunakan kan lak berbatang2...10 batang bagi mak anak jerr pedas dia. Uihhhh anak jerr...cam tu jerr dah buat mata putri berair jerr tau huhu. Mak tau putri tka kuat pedas tapi nak juga makan. Oh well rugilaa tak makan masakkan mak iyerr tak. Air tangan mak tetap terbaik kan kan hehe. Tapi tu laa siap putri membebel...'makk aiii pedasnya mati laa cam n' hahaha. Mak pun balas cakap...'pedas kerr...mak tak rasa apa2 pun'. Huhh tak rasa apa2...LOL LOL biar betul mak ni lidah kebal tul laa...apa petuanya ek ekekeke. Oklah teman2...bagi yg ingin nak mencuba cara putri buat..bola beli bahan2 dia ek. Haa raya nanti pun bole cuba ek. Yuk jengah resepinya....

BAHAN2NYA

- 1 KILO DAGING DIPOTONG2
- 200ML SANTAN PEKAT
- 250ML AIR
- 1 CAWAN KERISIK ATAU 2 PACKET KERISIK KELAPA INSTANT
- 2 SUDU BESAR GULA PASIR
- 1/2 CAWAN AIR ASAM JAWA
- 6 BATANG CILI PADI
- SEDIKIT DAUN LIMAU PERUT
- 5 SUDU MAKAN REMPAH KARI DAGING(PUTRI GUNA BRAND BABAS) DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR
- MINYAK DAN GARAM@SECUKUP RASA.


BAHAN2 KISAR

- 20 TANGKAI CILI KERING
- 3 BATANG CILI PADI (NAK PEDAS LAGI BOLE TAMBAH)
- 2 BIJI BAWANG BESAR
- 3 ULAS BAWANG PUTIH
- 1 INCI HALIA
- 1 INCI KUNYIT HIDUP ATAU GUNA 1 SUDU BESAR KUNYIT SERBUK PUN BOLE)
- 1/2 INCI LENGKUAS
- 8 BATANG SERAI



CARA2NYA


1. TUMISKAN BAHAN2 KISAR SEHINGGA GARENG DAN NAIK BAUNYA.

2. MASUKKAN REMPAH KARI DAN KACAU HINGGA GARENG SEDIKIT.

3. SETELAH GARENG MASUKKAN DAGING DAN KACAU RATA. BIAR KAN SEBATI SELAMA 5 MINIT.

4. MASUKKAN AIR DAN BIARKAN DAGING EMPUK SEDIKIT BARU MASUKKAN SANTAN, AIR ASAM JAWA, GULA DAN GARAM.

5. MASAK HINGGA DAGING LEMBUT DAN SENTIASA DIKACAU2 DAGINGNYA SUPAYA TAK HANGUS BAWAHNYA. PASTIKAN API SEDERHANA KECIL.

6. SETELAH DAGING LEMBUT MASUKKAN KERISIK DAN CILI PADI TADI. KACAU RATA.

7. AKHIR SEKALI MASUKKAN DAUN LIMAU DAN MASAK HINGGA KUAHNYA PEKAT DAN NAIK MINYAKNYA. SIAP TUK DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!



FOR THIS RECIPE

Monday, 30 July 2012

SPAGHETTI BOLOGNESE



Bertemu lagi kita diruangan masak memasak ni yerr. Masak apa tu ari ni...haa kalau pikiran buntu ayuh laa masak spaghetti jerr. Ni pun resepi mudah. Cuma kena ada laa semua bahan2. kebetulan anak2 mintak buat ni smlm tu yg buat. Lama dah tak makan. Mula2 dulu makan ni kat umah biras putri. Dia hidang kan ni. Alamakkk mula2 peliknyaa tak pernah makan seyyy kita kan tekak org kampung huhuhu. So tu laa 1st time merasa....hmmm pelik mula2...but then hahaha tetiba dah jadi taste kita laa. Betul ni guyss u aollss semua kena try makan. Kalau tak pernah try pun cer amik sikit...mesti tergodasss punay ngan rasa dia yg pedas2 masam2 SEDAP2! gitu hehehehe. Irah yg dulu LANGSUNG TAK mau rasa atau jamah...sekarang dah bole jamah dah. Ada peningkatan kan kan...1 point irah hahaha. Well tak kenal maka tak cinta yerr tak...so kena laa kenal maka kau akan tertarik pada ku nanti huhu terlebih sudah. Seriously kita org2 muda masih bole terima sesuatu yg baru...kita MUDA ek...kalau yg dah senior tu mmg tak bole ubah lidah dorg tu. Meka akan kata...ishhh mee hapo laa hang masak ni muahahahaha. So tak yah laa hidangkan ni buat org2 senior ek....tapi ada gak org2 senior yg sangat suka mencuba. Tengok org2 kot. Tapi nenek2 kita jgn arr masak ni kasi dorg makan...cian mereka kang nak makan susah lak sbb kita kan makan ni gulung2 pusing2 then suap...kalau dorg terus cucuk jerr then spaghetti ni kan licin....hahahaha paham2 jerr laa bila nak habis makan ni kan huhu. Oklah resepi ni lama dah ada dalam simpanan...putri siap minta biras tu ajar cam mana nak buat...thks to my SIL for the lovely resepi. Sis kata ni resepi dari mak dia...wah auntie taste luar biasa seyyy hehehe apa pun terbaikkk wok!!! jom laa sambil dengar lagu sambil kita salin resepi ek.


BAHAN2NYA:

- 1 BUNGKUS SPAGHETTI (DIDIHKAN DENGAN AIR DAN SEDIKIT MINYAK MASAK DIATAS API SAMPAI IANYA LEMBUT..ANGKAT DAN TOSKAN)
- 2 CAWAN SOS ITALIAN YANG HALAL
- 1 TIN CENDAWAN BUTANG YG DAH SIAP HIRIS
- 2 BIJI TOMATO - POTONG DADU KASAR2
- 500GM DAGING CINCANG
- 2 BIJI BAWANG BESAR (POTONG DADU KECIL2)
- 6 ULAS BAWAH PUTIH (POTONG DADU KECIL2)
- 4 SUDU BESAR CILI KISAR (NAK PAKAI CILI BOH PUN BOLE)
- 200ML AIR
- 2 BATANG LADA MERAH - DIHIRIS (OPTIONAL)
SEDIKIT GARAM@SECUKUP RASA

CARA2NYA:

1. PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAWANG DAN BAWANG PUTIH SAMPAI GARING DAN NAIK BAUNYA.

2. KEMUDIAN MASUKKAN CILI KISAR. KACAU SAMPAI GARING.

3. SETELAH GARING MASUKKAN AIR,DAGING DAN CENDAWAN BUTANG. KACAU RATAKAN.

4. AGAK2 LIMA MINIT CAM TU MASUKKAN SOS ITALIAN. KACAU RATAKAN.

5. BIARKAN MENDIDIH SELAMA 5-7 MINIT. KEMUDIAN MASUKKAN PULA TOMATO BIJI DAN HIRISAN CILI. JGN LUPA TABURKAN GARAM SEKALI.

6. SEKIRANYA KUAH PEKAT...BOLE LETAK AIR MASAK SEDIKIT LAGI...BIAR BERKUAH TAPI TIDAK CAIR. KACAU2 DAN TUTUP API...SIAP TUK DIHIDANG.

SELAMAT MENCUBA!!!



FOR THIS RECIPE

Sunday, 29 July 2012

KEK COKLAT RICE

Bila mana terbaca nama kek ni fuhhhh terkedu terus gi buat...hehehehe. Actually kek ni kek coklat rice...diubah kasi up sikit namanya jadi kek hujan panas...tak tau lerr mana dapatnya nama tu...nak tau kena laa tanya kak Sri kita sbb putri dapat resepi ni dari page kakak Sri kita tu. Thks kak dah share resepinya pada putri. I like U...nak buat pun senang...semua pukul last2 jerr minyak gaul. Mudah jerrr kan. Mula tu takot gak laa kek ni mendap kerr haperr kan...tapi tak laa cantik jerr kejadiannya. texture dia pun lembut jerr. Panas2 makan mmg laju jerr. Xceli makanan apa pun kita masak panas2 makan memeh lerr sedap. Sampai mulut terbako2 pun telan jerr muahahaha. Putri kan kalau soal kek ni mmg suka buat yg comel2..senang tak yah potong2. Terus ngap jerrr sebuku huhu. Kunyah tu biar betul2 ek jgn telah jerr cam ular kang terbegik susah kang hahaha. Ok bagi yg nak cuba resepi ni ayuh kita kerr dapur sambil pimpin tangan ek...LOL apa jerr putri!


BAHAN2NYA:

4 BIJI TELUR GRED A
2 SUDU KECIL OVELETTE
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
300GM TEPUNG GANDUM
200GM GULA HALUS/KASTOR
250G SUSU CAIR/SEGAR
1 CAWAN MINYAK OLIVE (MINYAK MASAK PUN BOLE)
1 CAWAN CHOCOLATE RICE DIGAUL DGN SEDIKIT TEPUNG.

CARA2NYA

1. LOYANG DIGRIS DAN TABURKAN TEPUNG ATAU LETAK BAKING PAPER.

2. PUKUL TELUR, GULA, VANILLA DAN OVELETTE SAMPAI KEMBANG.

3. AYAK TEPUNG SERTA BAKING POWDER DAN MASUKKAN KE DLM ADUNAN TADI SELANG SELI DENGAN SUSU, PUKUL DGN SPEED PERLAHAN.

4. MASUKKAN MINYAK DAN KAUP BALIK HINGGA RATA.

5. AKHIR SEKALI MASUKKAN CHOCOLATE RICE GAUL RATA DAN TUANG KEDALAM LOYANG.

6. BAKAR PADA SUHU 160-180C SELAMA 50 MINS ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. PUTRI MASAK LAM LOYANG SQUARE2 SO BAKAR TAK LAMA…LEBIH KURANG 20 MINIT.

SELAMAT MENCUBA!!!






FOR THIS RECIPE

Saturday, 28 July 2012

BUTTER PRAWN

Assalamualaikum semua...bestnya esok dah hujung minggu kan. Mesti ada banyak plan korg kan...putri lak ingat hujung minggu ni nak menjahit lak. So tak kluar kemana kot. Lagi pun ada tempahan biskut dari teman2 rapat putri so kena bagi2 masa mana nak mula dulu. Biskut kena buat bile nak dekat2 raya nanti...so biar rasa biskut tu fresh. Tempahan kali ni ada coklat chip, makmur badam, snap madu, almond london, suji badam, coklat cornflakes dan peanut butter oreo...fuhhh banyak tu. Harap2 dapat laa siap sebelom raya nanti ek. Pada teman yg dah order tu thks yerr dah beri kepercayaan pada putri. Tahun depan order lagi ek hehehe. Ok laa kita berbalik kisah tuk hari ni ek...ni dia putri nak sajikan BUTTER PRAWN buat u guyss ek...tapi setakat resepi jerr nak kasi udang dah abis laa pulak hehehe. Putri dapat resepi dari internet gak...kalau tak silap dari blog sudipkayu kerr cam tu laa bunyinya. Kat blog hansue pun ada...pokoknya banyak yg dah cuba buat ni. Putri jerr baru nak try hehehe....then kan Fuyyoooo tergoda bila baca bahan2 n cara2nya...nak2 cara nak buat telur tu. Baca cam senang jerr hahaha tapi fuyooohhhh tka senang pun ekekek. Apa pun tau jerr laa putri kan kes belasah jerr last2 jadi u. BESTnyaa telur dia rasa butter. U aolss must try laaa. I just love the way dia buat telur tu. Agak berminyak so kena toskan minyak dia tu bila dah masak k. jgn hidang dulu lak. Kang minyak dia meresap lak. Ok apa pun jom kita baca bahan2 yg nak kira gunakan ni...yokkk kerr dapur.


BAHAN2NYA

12 EKOR UDANG SAIZ BESAR
2 SUDU BUTTER
3 BIJI KUNING TELUR
SEDIKIT DAUN KARI
SEDIKIT CILI PADI
SERBUK KUNYIT & GARAM
MINYAK UNTUK MENGGORENG


CARA2NYA

1. LUMUR SERBUK KUNYIT & GARAM KAT UDANG. PANASKAN SEDIKIT MINYAK DAN GORENG UDANG SEHINGGA MASAK. BILA UDANG HAMPIR MASAK TU, MASUKKAN DAUN KARI & CILI PADI.GAUL SEKETIKA SEBELOM DIANGKAT. BILA DAH MASAK UDANG YG DALAM KUALI DENGAN MINYAK2 KITA TAPISKAN...KETEPIKAN. MINYAKNYA DIMASUKKAN KEMBALI KEDALAM KUALI TADI.

2. DENGAN MENGGUNAKAN MINYAK YG SAMA, ANGGARAN DLM ½ CAWAN CAM TU (KALAU KURANG TAMBAH JERR MINYAK LAGI) PANASKAN MINYAK DAN MASUKKAN BUTTER. BIARKAN BUTTER CAIR & MINYAK BETUL2 PANAS.SEMENTARA TU,KACAU2 TELUR BAGI RATA DAN MASUKKAN TELUR KUNING DALAM BEKAS ROTI JALA. PUTRI GUNA BOTOL YG ADA TIGA LUBANG SUPAYA SENANG NAK HANDLE. NANTI LIHAT BOTOL TU PUTRI SERTAKAN SEKALI DALAM PAGE NI.

3. MATIKAN API BILA MINYAK TU DAH BETUL2 PANAS. DENGAN MENGGUNAKAN 2 TANGAN, TANGAN KIRI PEGANG BOTOL YG ADA KUNING TELUR TU DAN TANGAN KANAN PEGANG GARFU. TUANG/PICIT PERLAHAN2 TELUR SAMBIL TANGAN KANAN MENGACAU TELUR DLM BENTUK PUSINGAN. KACAU2@PUSING2KAN BIAR DIA BERTALI2. KEMUDIAN BILA DAH SELESAI, ANGKAT TELUR TU DAN DITAPISKAN UTK MEMBUANG MINYAK BERLEBIHAN. SEDIA TUK DIHIDANG.

SELAMAT MENCUBA!!!



NI DIA BOTOL ROTI JALA YG PUTRI GUNAKAN...SENANG SIKIT NAK HANDLE MASA KITA BUAT TELUR FLOSS TU NANTI. KALAU PAKAI JENIS LAMA MMG MENITIK2 LAA SUSAH SIKIT HEHEHE. THKS TO ZARA LALINK YG DAH BELIKAN TUL KITA...BERBALOI2 U BAGI PUTRI NI TAU...BANYAK MEMBANTU...


FOR THIS RECIPE

Thursday, 26 July 2012

NASI MINYAK SUNQUICK

Mcm mana hari ni teman2 semua? Terasa lemah kerr...sbb cuaca panas terik ni mmg malas nak jalan cari makanan kan. Kalau nak beli bahan2 masakkan pegi laa pagi2. Jgn cam putri...adoiii balik keje jam 2 ptg...matahari tengah terpacak memancar atas pala...huhu. Dugaan betul...masa pi keje malas nak jalan kaki...patutnya waktu cam tu laa jalan bagus kan sejuk jerr angiun sepoi2 bahasa hehehe. Ni time balik tengah2 panas terik berjalan...apa kes seyyy sendiri yg mau sendiri laa jawap huhu. Bukan apa tempat putri tinggal ni dekat sangat dengan cosway point....so tadi singgah laa supermarket gi belanja sikit. Then nak patah balik naik bas...kira cam jauh sbbnya putri di tengah2 antara perjalanan balik umah dengan interchange. Kalau pilih naik bas kena jalan then kena tunggu bas...makan masa. Hmmm then kalau jalan kaki kejap jerr dah sampai...tapi kena laa redah panas terik. Aduhhh pikir punya pikir...last2 jalan laaa kaki...exercise sikit...sapa tau kot2 kurus kerr muahahahahaha. Fuhhh menitik2 peluh masam tau hahaha. Sampai umah jerr terus tett tett...on AIRCON...kah kah kah. Apa pun yg pasti routine harian ni mmg kena tempuh tak bole elak. Ni laa namanya tanggungjawap kita sebagai isteri dan ibu kan...biasa laa tu hehe. Anyway ari ni nak share resepi yg putri dapat dari album kak Sherry...kak Sherry kata resepi ni dari Rohaida Rasdi....Aida cayang thks yerr dah buat putri tergoda dan sudi share resepi ni....so bila terpandang nasi ni terus cam wahh nak try laaa...yg kelakarnya masa beriya2 nak cuba buat...putri dah set my mind nak masak NASI MINYAK SUNQUICK ni tapi tak pulak tengok resepinya wahahahah baca ayat sekerat bahagia atas tu jerr yg tertulis...MMG SIMPLE DAN SEDAP DAN TAK MUAK!! takat tu jerr baca...terus nak buat wahahahaha. Pelik kann then ketawa sendiri bila sampai kat kedai baru terpikir laaa resepinya tak amik setakat tau pakai beras BASMATI jerr hua3. Alamak kalau ada bahan yg takde baru betul nasi kemana resepi kemana huhu. So gamble jerr laa kalau ada bahan yg takde kira BELASAH jerr laa. MMG betul pun sbb tak tau dlm resepi ada pakai daun pandan maka putri tak pakai lerr...sib baik resepinya simple semua bahan lain ada...amin2 selamatttt seyyy. Pandan takde takpe laa kan hehe. So operasi pun bermula pada jam 5pm. Org masak awal2 putri star karat haa jam 5pm baru nak start...amik ko cam lipas kudung putri berperang...terkangkang2 nak siapkan rendang daging, sambal kerang dan BUTTER PRAWN!!!! woohooo I love the butter prawn seyyyy...yg tu nanti putri share ek. Ada sesuatu yg istimewa dalam masakkan butter prawn tu tau...ternyata 1st time ku buat telur bersarang...fuyyoooo not easy tapi best...mencabar dan menguji kebolehan kita. Ok ok yg tu nanti dulu ek...kita try resepi nasi ni dulu tau. Nasi ni sangat ringkas...very the ringan...tak berminyak dan yg best sukatan nak masak nasi disukatkan sekali buat kita....so nasi masak dengan cantik sekali tak lembik dan tak keras...lembut jerr. Walaupun ada sunquick dalam tu...tak rasa pelik pun tau...sedap lagi ada...putri tak tau nak gambarkan...yg pasti sekali...nasi ni tak kecoh haaa gitu laa bunyinya muahahaha. Alaaa u guys try laa ok...nasi ni makan ngan lauk apa pun LAZAT!!! takde lauk makan nasi jerr pun dah sedap!! so apa lagi try laaa....pasti ibu jari menegak menandakan BESTnyaaa!!! hehe


BAHAN2NYA

5 CAWAN BERAS WANGI JASMINE AAA SPECIAL (PUTRI GUNA BERAS BASMATI) - BASUH BERSIH DAN TOSKAN.
1 CAWAN SUSU CAIR
6 CAWAN AIR
4 BIJI BAWANG MERAH- DIHIRIS NIPIS
6 ULAS BAWANG PUTIH- DI HIRIS NIPIS
3 INCI HALIA – TUMBUK HALUS
DAUN PANDAN (DI SIMPUL)
REMPAH 3 SERANGKAI - KULIT KAYU MANIS, BUNGA PELAGA DAN BUNGA LAWANG
MINYAK CANOLA UNTUK MENUMIS (PUTRI PAKAI MINYAK SAYUR JERR N SEDIKIT MINYAK SAPI HEHE…MENAMBAH JERR PUTRI)
4 SUDU BESAR SUNQUICK

GARAM SECUKUP RASA



CARA2NYA

1) GUNAKAN PERIUK RICE COOKER TENGGEK ATAS DAPUR GAS. PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN2 HIRIS,HALIA DAN REMPAH 3 BERADIK HINGGA NAIK BAUNYA.

2) BILA DAN NAIK BAU MASUKAN BERAS DAN GAUL2 SEBENTAR. KEMUDIAN MASUKKAN AIR , SUSU CAIR, SUNQUICK, DAUN PANDAN DAN SIKIT GARAM. MATIKAN API LALU ANGKAT RICE COOKER DAN MASUKKANNYA KE TEMPAT ASAL PERIUK ELETRIK DAN MASAK SEPERTI BIASA HINGGA NASI MASAK. (ONKAN@TEKAN LAA PERIUK ELESTRIK TU EK..KANG TAK MASAK LAK)

3) NASI NI SEDAP DI HIDANGKAN DENGAN APA2 SAJE LAUK SEPERTI RENDANG, UDANG MASAK MERAH DAN ACAR JERUK. TAKDE LAUK MAKAN GITU PUN SEDAPPP!!!





FOR THIS RECIPE

Wednesday, 25 July 2012

KEBAB GULUNG PUTRI STYLE

Assalamualaikum...bertemu lagi kita di ruang masak memasak ni bulan Ramadhan ni. Tentu kawan2 semua hari2 duk pikir apa nak masak. Sama laa ngan putri punggg pikiran gak siap garu2 pala cam ada kutu lak hua3....hehehe bukan apa kadang masa terhad cam smlm...letih yg amat..tertido lagi. So apa lagi sedar2 jerr dah jam 5pm. Pikiran terus amik yg mudah jerr. Jadi tercipta laa hidangan yg sangat2 MUDAH. Mengenyangkan dan yg penting lazat!!! kalau beli mahal ni tau...maunya cicah 5-6 dolar segulung. Lagi pun putri buat ikot suka hati jerr...cepat siap cepat masuk mulut...telan muahahahaha. Tul ni teman2 mmg mudah sangat. Tak perlu nak susah2 panggang kerr haperr. Ikot cam putri buat pastinya teman2 akan buat lagi dan lagi...eh cam betul jerr huhu. Oklah...putri tkanak citer panjang sbb nak masuk dapur gi perang ni hehehe jumpa lagi mlm ni ek...ada resepi nak share ni tau. So pada yg takde idea atau nak ringkas...bole laa cuba buat juadah ni. Selamat mencuba....JOM REDAH KASI RABAK hehehehe.

BAHAN2 YG DIPERLUKAN


- SEBUNGKUS ROTI PITA (YG BULAT CAM LEMPENG)
- SEBUNGKUS CRISPY CHICKEN (TAK KIRA LAA APA JENIS)-DIGORENG KEMUDIAN DI HIRIS2 ATAU DI SIAT2 ISINYA.
- 3 BIJI TELUR (GORENG BUAT SCRAMBLED EGGS CAM TU@BERGINTIL2 GITU HEHE)
- DAUN SALAD SECUKUPNYA.
- 1 KEPING TAHU-DIPOTONG2 DADU DAN GORENG. (JGN TERLALU GARENG) OPTIONAL LAA TAKDE PUN TAKPE.
- CILI SOS DAN MAYONIS SECUKUPNYA.


CARA2NYA


1. ROTI PITA TU DIGORENG TANPA MINYAK.

2. TELUR DIGORENG BUAT CAM SCRAMBLED EGGS CAM TU.

3. GORENG ISI AYAM SEGERA(CRISPY CHICKEN) DAN DIHIRIS ATAU SIAT2.

4. TAHU DIPOTONG2 DADU DAN DIGORENG.

5. DAUN SALAD DIHIRIS2.

6. SEMUA BAHAN2 YG DIATAS DI BUBUH DIPERMUKAAN PITA DAN JGN LUPA LETAK CILI SOS DAN MAYONIS LALU DIGULUNG RAPAT2...KIRA CAM GULUNG POPIAH GITU. SIAP TUK DIHIDANG. MUDAH JERR KAN.


SELAMAT MENCUBA!!



Tuesday, 24 July 2012

TAHU SUMBAT@TAHU GORENG

Wah diam tak diam dah nak masuk 4 hari kita berpuasa...cepat tul masa berlalu kan. Kejam celik kejam celik....tau2 dah sebulan jerr. Tau2 dah nak raya lak...hehe. Apa2 pun suasana puasa mmg terasa...sana2 sini dah mula menjual berbagai juadah berbuka puasa...tapi tak semua gerai jual makanan yg enak. Kebanyakkannya mengecewakan laa....tak tau napa ek main asal bole jerr dorg tu buat juadah. Nak untung tapi juadah hampeh seyyy...ada tu basi lagi huhuhu. Frust wooo kalau kena cam tu. Ada lak dah beli langsung tak makan apa tah lagi nak jamah....pandang pun tak....tapi terbeli juga hua3. Last2 buat laa sendiri. Resepi ni putri dapat dari my SISTA in Law. Lama dah putri simpan elok2 mmg nak try buat...bertahun2 simpan hari ni baru laa terlaksana sudah...hehe. Fuhhhhh BERAPI tingerr pastu bibir cam KUNTAKINTIR lak muahahahahaha. Bukan apa semuanya gara2 cili PADI yg terdapat dalam resepi ni. Nasib baik putri tak ikot letak banyak cam kak ipar buat. Dorg tu semua mmg KAKI PEDAS....mak putri pung sama...siap letak 30 tangkai cili PADI dlm masakkan lemak dia...fuhhhhhhh MENANGISS sampai kluar hingus putri kah kah kah kah. Hubby putri pun sama tak tahan pedas. Agaknya lepas kawin ngan dia terus terikot pattern hubby lak tak kuat pedas. Dulu2 masa lom kawin kalau tak pedas mmg tak sah...batal jerr ekekeke. So u guys kalau nak buat tu ikot rentak masing2 ek nak pedas cam mana. Kalau kurang 30 nak letak 50 pun ok lagi tu hehehe. Jgn tak tau mmg ada org yg masih kata 30 batang cili padi takde rasa apa pun...fuhhh gitu sekali...terlebih sudah!!! hahaha. Apa pun jom laa kita saksi sudutan gamba2 berikot hehehe resepi sekali lerr kan. Satu lagi...ada kakak2 cayang bagitau putri mereka letak cuka...agak2 bole tak letak lam resepi yg sedia ada ni ek...hmm bole try kan kan heheh..apa2 pun ikot cita rasa tekak kita yg nak makan tau...


BAHAN2NYA

- TAHU SECUKUPNYA-DIGORENG
- 6 BATANG LADA MERAH-DIKISAR
- 10-12 BATANG CILI PADI (PUTRI TAK TAHAN PEDAS SO LETAK 6 JERR PUN PEDAS GAK HEHE)-DIKISAR
- SEDIKIT JERR BELACAN DIBAKAR-DIKISAR
- 3-4 ULAS BAWANG PUTIH-DIKISAR
- 1OOGM KACANG TANAH DIGORENG DAHULU DAN DITUMBUK/BLEND
- 300ML@SECUKUP RASA AIR ASAM JAWA
SECUBIT DUA GARAM@SECUKUP RASA

- 2-3 SUDU BESAR BROWN SUGAR
- 4 SUDU BESAR PETIS
- 2 BIJI LIMAU KASTURI(CALAMANSI)
- 1 SUDU KECIL CUKA (NI BARU LETAK LAM RESEPI SBB KAKAK2 ADA BAGITAU ABT CUKA...SO PUTRI RASA TUK LAGI SEDAP LETAK CUKA...TAPI TERPULANG PADA TOKAK ANDA YERR HEHEE)

***PERHATIAN YERR...SEMUA BAHAN2 YG NAK DIKISAR DISATUKAN THEN KISAR KERING TANPA LETAK AIR YERR. KALAU TAK BOLE BLEND YAH DITUMBUK YAH HEHE. PUTRI PAKAI AIR ASAM TU SECUKUP RASA IKOT SELERA KITA EK...BILA KACANG DISATUKAN ATAS DAPUR NANTI KUAH AKAN PEKAT SO BOLE LAA LETAK AIR MASAK SIKIT.***


BAHAN2 SUMBAT...HEHE

TIMUN
CARROT
DAUN SALAD
TAUGEH


***SEMUA BAHAN2 DIPOTONG2@SUKA HATI NAK BELAH CAM MANA EK KIKIKI...KALAU BUAT TAHU GORENG LETAK LERR SENGKUANG SIKIT BARU DAP OK. TAHU SUMBAT TAK YAG LETAK TAK MUAT DOH EKEKEK***



CARANYA


1. MASUKKAN BAHAN2 KISAR KEDLM PERIUK. MASUKKAN PULAK CUKA DAN AIR ASAM@SECEKUP RASA. KACAU RATA.

2. KEMUDIAN MASUKKAN PULA BROWN SUGAR, PETIS, KACANG TANAH DAN GARAM@SECUKUP RASA KEDLM PERIUK TADI. KACAU RATA.

3. DIDIHKAN DI ATAS API YG SEDERHANA KECIL. BILA DAH DIDIH BOLE PERAHKAN AIR LIMAU KASTURI KE DLMNYA.

4. SEKIRANYA KUAH PEKAT BOLE LAA TAMBAH SEDIKIT AIR MASAK DAN DIDIHKAN LAGI.


SELAMAT MECUBA!!








Friday, 20 July 2012

BISKUT BANGKIT SANTAN

Sori teman2 smlm betul2 tak sempat nak masukkan resepi kuih ni. So ari ni laa baru putri sempat nak masukkan. Ni pun baru balik dari keje. Terlebih dahulu putri nak ucapkan berbanyak terimakasih pada teman2 yg dah selalu menyokong putri dari dulu kini dan selamanya wah gitu hehehe. Tanpa anda semua sapa laa kita kan kan ahakss. Suka citanya dimaklumkan Resepi Cookies Munchy akan melabuhkan tirainya tuk tahun ni. Cukup dulu tuk kali ni putri sharekan resepi2 biskut...insyaAllah tahun2 akan dtg akan lebih banyak lagi resepi menanti kita ek. Harap setia selalu tau huhu. Seperti yg putri janjikan smlm nak share BANGKIT SANTAN ni pada u guys kan...haa hari ni laa baru terlaksana. Bangkit ni kuih org lama tapi tetap tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas....haa cam tu laa bunyinya. Mmg ternyata kuih ni begitu enak. Bagi putri...putri suka kuih jenis ni ada rasa manis sedikit. Kalau manis2 buah mmg tak kena. Walau apa pun semuanya bergantung kepada selera kita masing2. Kata org tepuk dada tanya selera...hehe. Oklah bagi yg teringin sangat nak mencuba bole laa cuba ek. Lama dah putri simpan resepi ni. Banyak yg diubah suai mengikot cita rasa putri. Apa pun u aollss semua bole laa membuatnya mengikot citarasa sendiri ok....Salam RAMADHAN buat semuanya. Kita bertemu didapur lauk pauk & kuih muih lak ek hehehe.

BAHAN2NYA

1 PACKET/500GM TEPUNG UBI (DIGORENG TERDAHULU DAN DISEJUKKAN-DIAYAK)
180GM GULA KASTOR/GULA HALUS
3 BIJI KUNING TELUR GRED A
½ SUDU KECIL BAKING POWDER
1 KOTAK KECIL/200ML SANTAN



BAHAN HIASAN
SECUKUP BIJAN & PUTIH TELUR



CARA2NYA


1. TEPUNG UBI DIGORENG TERDAHULU ATAU BAKAR DALAM OVEN...TAPI SETIAP 5 MINIT KENA BALIK2KAN. INI BAGI MERINGANKAN TEPUNG. ASINGKAN 100GM TEPUNG UBI NI.


2. TELUR, GULA DAN SANTAN DI PUKUL HINGGA KEMBANG PEKAT.


3. MASUKKAN TEPUNG UBI YG DIAYAK BERSAMA BAKING POWDER KEDALAM ADUNAN TELUR TADI. ULI SEHINGGA MENJADI DOH MEMBUAT BISKUT.


4. SEKIRANYA ADUNAN LEMBIK BOLE LAA DITAMBAH TEPUNG UBI YG DIASINGKAN TADI DAN SEKIRANYA ADUNAN KERAS BOLE LAA MENAMBAH SANTAN KEDALAMNYA. ADUNAN DOH HARUS LEMBUT. GUNAKAN PLASTIK TUK MENCANAI DOH.


5. CANAI DOH DAN TERAP MENGIKOT ACUAN BANGKIT. SAPU SEDIKIT PUTIH TELUR DIATASNYA DAN TABUR BIJAN. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15 MINIT ATAU LEBIH BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


SELAMAT MENCUBA!!!





FOR THIS RECIPE

Tuesday, 17 July 2012

BISKUT IRISH

Assalamualaikum semuanya...dah makan mlm kerr ni. Putri baru jerr lepas makan dan terus kerr blog ni nak share satu lagi resepi yg menjadi kesukaan anak2 mahu pun org dewasa bila tiba nak menjamah kuih raya.. Kuih ni menurut yg putri tengok dah lama dalam pasaran cuma putri tak perasan kot ianya dah kluar. Dengarnya kuih ni sangat laku dipasaran mungkin sbb namanya yg sungguh unik kot. Tang mana dtgnya nama tu pun tak tau. Anyway resepi ni putri dapat dari blog Naz dan resepi asal dari Noor Baya. Mekasih banyak pada kedua2nya yg dah sudi share resepi sedap ni kat kita semua. Putri pun tak mau ketinggalan nak gak merasa kuih Irish ni. Mmg ternyata tak syak lagi bukan setakat nama saja cantik malah RASA nya yg amat lazat. Barangkali juga sbb adanya cornflake tu kot menambahkan lagi keenakkan pada kuih ni. Keharuman pada kopi dan nescafe aduhhh tak terkata wa cakap sama lu hehehe. Tadi tu cari punya cari nescafe rupanya dah abis huhu pakai lerr coffee 3 in 1...haaa gasak menjadi jugak hehehe. Apa pun yg dah serang biskut ni irah. Katanya tak tahan tengok coklat tu hehehe. Anak2 kecil mmg suka akan kehadiran coklat. Tak kira sikit kerr banyak kerr dorg tetap suka tanpa ada rasa jemu...putri pung huhu. Apa kata kita selongkar satu rumah putri tuk dapatkan resepinya ek...muahahaha. Ayuhh jgn tunggu lagi esok juga gi cari bahan2 ek...Puasa dah nak dekat ni...bole laa mencuba resepi ni pulak.


BAHAN A:

180 GM MENTEGA
20 GM VEGE SHORTENING
130 GM GULA KASTOR
1 BIJI KUNING TELUR
1 SUDU KECIL SERBUK NESCAFE
1 SUDU KECIL ESEN KOPI/COFFEE EMULCO



BAHAN B:

200 GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK
100 GM TEPUNG UBI-DIAYAK
½ SUDU KECIL BAKING POWDER-DIAYAK
40 GM NESTUM ATAU CORNFLAKE-DIKISAR

BAHAN HIASAN:
COKLAT MASAKKAN SECUKUPNYA.



CARA2NYA:

1. SATUKAN SEMUA BAHAN A KE DALAM MIXING BOWL DAN PUKUL HINGGA SEBATI DAN BERKRIM.

2. MASUKKAN BAHAN B DAN ULI HINGGA RATA. BOLE LAH DICANAI DAN DITERAP MENGIKUT ACUAN PILIHAN.

3. BAKAR BISKUT PADA SUHU 170'C SELAMA 15-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

4. SETELAH MASAK DAN DISEJUKKAN BOLE LAH PIPEKAN COKLAT YG TELAH DICAIRKAN KE ATAS BISKUT TADI. SEDIA TUK DIHIDANG PADA HARI RAYA ATAU PADA BILA2 MASA.


***PERHATIAN....MENURUT KATA NAZ SEKIRANYA KITA TAK MAU BISKUT KITA KEMBANG SETAMAN...MASA DAH SIAP ULI BOLE LAA SIMPAN DALAM PETI SEJUK SELAMA BEBERAPA JAM SEBELUM MENERAP. INI BAGI MENGELAKKAN BISKUT KEMBANG SETAMAN GITU MUAHAHAHA. *** (AS FOR PUTRI...PUTRI TAK MAU TUNGGU2 SO TAK LAA SIMPAN DALAM PETI SEJUK TERUS TERAP JERR DAN HASILNYA TETAP TERBAIK!!!)


SELAMAT MENCUBA!!!





FOR THIS RECIPE