Sunday, 29 July 2012

KEK COKLAT RICE

Bila mana terbaca nama kek ni fuhhhh terkedu terus gi buat...hehehehe. Actually kek ni kek coklat rice...diubah kasi up sikit namanya jadi kek hujan panas...tak tau lerr mana dapatnya nama tu...nak tau kena laa tanya kak Sri kita sbb putri dapat resepi ni dari page kakak Sri kita tu. Thks kak dah share resepinya pada putri. I like U...nak buat pun senang...semua pukul last2 jerr minyak gaul. Mudah jerrr kan. Mula tu takot gak laa kek ni mendap kerr haperr kan...tapi tak laa cantik jerr kejadiannya. texture dia pun lembut jerr. Panas2 makan mmg laju jerr. Xceli makanan apa pun kita masak panas2 makan memeh lerr sedap. Sampai mulut terbako2 pun telan jerr muahahaha. Putri kan kalau soal kek ni mmg suka buat yg comel2..senang tak yah potong2. Terus ngap jerrr sebuku huhu. Kunyah tu biar betul2 ek jgn telah jerr cam ular kang terbegik susah kang hahaha. Ok bagi yg nak cuba resepi ni ayuh kita kerr dapur sambil pimpin tangan ek...LOL apa jerr putri!


BAHAN2NYA:

4 BIJI TELUR GRED A
2 SUDU KECIL OVELETTE
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
300GM TEPUNG GANDUM
200GM GULA HALUS/KASTOR
250G SUSU CAIR/SEGAR
1 CAWAN MINYAK OLIVE (MINYAK MASAK PUN BOLE)
1 CAWAN CHOCOLATE RICE DIGAUL DGN SEDIKIT TEPUNG.

CARA2NYA

1. LOYANG DIGRIS DAN TABURKAN TEPUNG ATAU LETAK BAKING PAPER.

2. PUKUL TELUR, GULA, VANILLA DAN OVELETTE SAMPAI KEMBANG.

3. AYAK TEPUNG SERTA BAKING POWDER DAN MASUKKAN KE DLM ADUNAN TADI SELANG SELI DENGAN SUSU, PUKUL DGN SPEED PERLAHAN.

4. MASUKKAN MINYAK DAN KAUP BALIK HINGGA RATA.

5. AKHIR SEKALI MASUKKAN CHOCOLATE RICE GAUL RATA DAN TUANG KEDALAM LOYANG.

6. BAKAR PADA SUHU 160-180C SELAMA 50 MINS ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. PUTRI MASAK LAM LOYANG SQUARE2 SO BAKAR TAK LAMA…LEBIH KURANG 20 MINIT.

SELAMAT MENCUBA!!!






FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment