Tuesday, 24 July 2012

TAHU SUMBAT@TAHU GORENG

Wah diam tak diam dah nak masuk 4 hari kita berpuasa...cepat tul masa berlalu kan. Kejam celik kejam celik....tau2 dah sebulan jerr. Tau2 dah nak raya lak...hehe. Apa2 pun suasana puasa mmg terasa...sana2 sini dah mula menjual berbagai juadah berbuka puasa...tapi tak semua gerai jual makanan yg enak. Kebanyakkannya mengecewakan laa....tak tau napa ek main asal bole jerr dorg tu buat juadah. Nak untung tapi juadah hampeh seyyy...ada tu basi lagi huhuhu. Frust wooo kalau kena cam tu. Ada lak dah beli langsung tak makan apa tah lagi nak jamah....pandang pun tak....tapi terbeli juga hua3. Last2 buat laa sendiri. Resepi ni putri dapat dari my SISTA in Law. Lama dah putri simpan elok2 mmg nak try buat...bertahun2 simpan hari ni baru laa terlaksana sudah...hehe. Fuhhhhh BERAPI tingerr pastu bibir cam KUNTAKINTIR lak muahahahahaha. Bukan apa semuanya gara2 cili PADI yg terdapat dalam resepi ni. Nasib baik putri tak ikot letak banyak cam kak ipar buat. Dorg tu semua mmg KAKI PEDAS....mak putri pung sama...siap letak 30 tangkai cili PADI dlm masakkan lemak dia...fuhhhhhhh MENANGISS sampai kluar hingus putri kah kah kah kah. Hubby putri pun sama tak tahan pedas. Agaknya lepas kawin ngan dia terus terikot pattern hubby lak tak kuat pedas. Dulu2 masa lom kawin kalau tak pedas mmg tak sah...batal jerr ekekeke. So u guys kalau nak buat tu ikot rentak masing2 ek nak pedas cam mana. Kalau kurang 30 nak letak 50 pun ok lagi tu hehehe. Jgn tak tau mmg ada org yg masih kata 30 batang cili padi takde rasa apa pun...fuhhh gitu sekali...terlebih sudah!!! hahaha. Apa pun jom laa kita saksi sudutan gamba2 berikot hehehe resepi sekali lerr kan. Satu lagi...ada kakak2 cayang bagitau putri mereka letak cuka...agak2 bole tak letak lam resepi yg sedia ada ni ek...hmm bole try kan kan heheh..apa2 pun ikot cita rasa tekak kita yg nak makan tau...


BAHAN2NYA

- TAHU SECUKUPNYA-DIGORENG
- 6 BATANG LADA MERAH-DIKISAR
- 10-12 BATANG CILI PADI (PUTRI TAK TAHAN PEDAS SO LETAK 6 JERR PUN PEDAS GAK HEHE)-DIKISAR
- SEDIKIT JERR BELACAN DIBAKAR-DIKISAR
- 3-4 ULAS BAWANG PUTIH-DIKISAR
- 1OOGM KACANG TANAH DIGORENG DAHULU DAN DITUMBUK/BLEND
- 300ML@SECUKUP RASA AIR ASAM JAWA
SECUBIT DUA GARAM@SECUKUP RASA

- 2-3 SUDU BESAR BROWN SUGAR
- 4 SUDU BESAR PETIS
- 2 BIJI LIMAU KASTURI(CALAMANSI)
- 1 SUDU KECIL CUKA (NI BARU LETAK LAM RESEPI SBB KAKAK2 ADA BAGITAU ABT CUKA...SO PUTRI RASA TUK LAGI SEDAP LETAK CUKA...TAPI TERPULANG PADA TOKAK ANDA YERR HEHEE)

***PERHATIAN YERR...SEMUA BAHAN2 YG NAK DIKISAR DISATUKAN THEN KISAR KERING TANPA LETAK AIR YERR. KALAU TAK BOLE BLEND YAH DITUMBUK YAH HEHE. PUTRI PAKAI AIR ASAM TU SECUKUP RASA IKOT SELERA KITA EK...BILA KACANG DISATUKAN ATAS DAPUR NANTI KUAH AKAN PEKAT SO BOLE LAA LETAK AIR MASAK SIKIT.***


BAHAN2 SUMBAT...HEHE

TIMUN
CARROT
DAUN SALAD
TAUGEH


***SEMUA BAHAN2 DIPOTONG2@SUKA HATI NAK BELAH CAM MANA EK KIKIKI...KALAU BUAT TAHU GORENG LETAK LERR SENGKUANG SIKIT BARU DAP OK. TAHU SUMBAT TAK YAG LETAK TAK MUAT DOH EKEKEK***



CARANYA


1. MASUKKAN BAHAN2 KISAR KEDLM PERIUK. MASUKKAN PULAK CUKA DAN AIR ASAM@SECEKUP RASA. KACAU RATA.

2. KEMUDIAN MASUKKAN PULA BROWN SUGAR, PETIS, KACANG TANAH DAN GARAM@SECUKUP RASA KEDLM PERIUK TADI. KACAU RATA.

3. DIDIHKAN DI ATAS API YG SEDERHANA KECIL. BILA DAH DIDIH BOLE PERAHKAN AIR LIMAU KASTURI KE DLMNYA.

4. SEKIRANYA KUAH PEKAT BOLE LAA TAMBAH SEDIKIT AIR MASAK DAN DIDIHKAN LAGI.


SELAMAT MECUBA!!








4 comments:

  1. nyamannnnya akk..adik suke niii..peberet..hihi..time kacih akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun nyaman adik cayang...cer buat...heheh

      Delete
  2. agak2 boleh tak kalau kuah tu kita campurkan sikit hirisan bunga kantan untuk menambahkan kelazatan nya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abg Man...thats a gd idea...why not kan...pasti lebih sedap....nanti dah buat let me know abg man...^_^

      Delete