Tuesday, 31 July 2012

RENDANG DIKIR PUTRI

Actually kan rendang putri ni simple jerr suka tau buat yg tak bz2nya rencah. Tak bz kerr nampak cam bz jerr hahaha. Anyway anak2 n suami cukup suka dengan rendang ni. Jgn tak tau kat tempat keje putri siap ada yg order ok...sedap laa tu agaknya hehe. Suami lak suka kalau daging ni di panaskan beberapa kali...kalau lagi kering lagi dia suka. Mak putri kalau masak rendang ni adoiii selalu jerr buat putri nanes tau...hahaha. Tau2 jer laa kan dia punya cili...buka cili kering kerr cili hidup tapi cili padi. Yg digunakan kan lak berbatang2...10 batang bagi mak anak jerr pedas dia. Uihhhh anak jerr...cam tu jerr dah buat mata putri berair jerr tau huhu. Mak tau putri tka kuat pedas tapi nak juga makan. Oh well rugilaa tak makan masakkan mak iyerr tak. Air tangan mak tetap terbaik kan kan hehe. Tapi tu laa siap putri membebel...'makk aiii pedasnya mati laa cam n' hahaha. Mak pun balas cakap...'pedas kerr...mak tak rasa apa2 pun'. Huhh tak rasa apa2...LOL LOL biar betul mak ni lidah kebal tul laa...apa petuanya ek ekekeke. Oklah teman2...bagi yg ingin nak mencuba cara putri buat..bola beli bahan2 dia ek. Haa raya nanti pun bole cuba ek. Yuk jengah resepinya....

BAHAN2NYA

- 1 KILO DAGING DIPOTONG2
- 200ML SANTAN PEKAT
- 250ML AIR
- 1 CAWAN KERISIK ATAU 2 PACKET KERISIK KELAPA INSTANT
- 2 SUDU BESAR GULA PASIR
- 1/2 CAWAN AIR ASAM JAWA
- 6 BATANG CILI PADI
- SEDIKIT DAUN LIMAU PERUT
- 5 SUDU MAKAN REMPAH KARI DAGING(PUTRI GUNA BRAND BABAS) DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR
- MINYAK DAN GARAM@SECUKUP RASA.


BAHAN2 KISAR

- 20 TANGKAI CILI KERING
- 3 BATANG CILI PADI (NAK PEDAS LAGI BOLE TAMBAH)
- 2 BIJI BAWANG BESAR
- 3 ULAS BAWANG PUTIH
- 1 INCI HALIA
- 1 INCI KUNYIT HIDUP ATAU GUNA 1 SUDU BESAR KUNYIT SERBUK PUN BOLE)
- 1/2 INCI LENGKUAS
- 8 BATANG SERAI



CARA2NYA


1. TUMISKAN BAHAN2 KISAR SEHINGGA GARENG DAN NAIK BAUNYA.

2. MASUKKAN REMPAH KARI DAN KACAU HINGGA GARENG SEDIKIT.

3. SETELAH GARENG MASUKKAN DAGING DAN KACAU RATA. BIAR KAN SEBATI SELAMA 5 MINIT.

4. MASUKKAN AIR DAN BIARKAN DAGING EMPUK SEDIKIT BARU MASUKKAN SANTAN, AIR ASAM JAWA, GULA DAN GARAM.

5. MASAK HINGGA DAGING LEMBUT DAN SENTIASA DIKACAU2 DAGINGNYA SUPAYA TAK HANGUS BAWAHNYA. PASTIKAN API SEDERHANA KECIL.

6. SETELAH DAGING LEMBUT MASUKKAN KERISIK DAN CILI PADI TADI. KACAU RATA.

7. AKHIR SEKALI MASUKKAN DAUN LIMAU DAN MASAK HINGGA KUAHNYA PEKAT DAN NAIK MINYAKNYA. SIAP TUK DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!



FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment