Friday, 3 August 2012

MINI PIZZA

Salam pada semua teman2....masak apa hari ni. Ni haa putri nak share resepi yg terdapat lam album putri. Lama dah buat ni...terlupa lak nak masukkan lam sini..apa pun..ada dua jenis resepi pizza ni...satu pizza biasa satu lagi minit pizza. Lembut sangat2....yg minit pun gitu sangat lembut. U aolls kena try buat kalau tak rugi...nanes laa korg takde sapa nak pujuk putri lagi tak kuasa ek muahahahaha. Gurau jerr. Putri lupa dari mana putri dapat resepi ni...ada kot tulis kat album tak sempat redah sbb jap lagi nak kluar ni haa...apa pun THKS sangat2 pada yg dah share resepi sedap ni...putri pohon share kat sini gak. Jom layan..sapa tau kot2 sempat lagi nak cari bahan buat ni...putri ari ni BUKA umah MAK KITA wahahahaha...so dapur ku tka berasap...relaz sikit. Mak masak apa gaknya ek..call2 tak amik laa hp mak...wah hp seyy jgn main2 org2 sekarang...nenek2 pun pakai hp tau...hehehe. Tapikan mak TLG ek jgn laaa buat putri nanes ngan masakkan mak yg pedas tu kang sapa lak nak kesat air mata ni haa wahahahahaha. Tak kisah laa nyahhh...mak redha jerr makan...bukan selalu dapat makan masakkan mak kita kan kan hehehe...Ok laa jom layan resepi MINI PIZZA ni yerr...selamat berbuka buat semua...


BAHAN-BAHAN ( DAPAT 8-10 BIJI )

• 200ML AIR
• 300G TEPUNG ROTI
• 14G GULA
• 3.5G GARAM
• 16G SHORTENING
• 3G DRY YEAST
• 6G SUSU TEPUNG
• TOPPING: IKOT SUKA HATI OKKKK
• - PIZZA CHEESE (MOZARELLA CHEESE)
• - MINI TOMATO
• - SOSEJ
• - DAGING CINCANG(MASAK DULU YERR KASI KERING)
• - MUSHROOM
• - SOS TOMATO / SOS PIZZA
• - TELUR UNTUK SAPU PADA ROTI (PUTRI PAKAI SOS CILI JERR TAK YAH TELUR...HUHU)


CARA2NYA

1. MASUKKAN BAHAN-BAHAN UNTUK BUAT DOH ROTI KE DALAM BREADMAKER. SETTING UNTUK DOH. LEPAS TU ON KAN.

2. BILA DAH SIAP, TUMBUK UNTUK KELUARKAN ANGIN. KEMUDIAN BAHAGIKAN KEPADA 10 BAHAGIAN. BUAT BENTU BULAT. REHATKAN SELAMA 10 MINIT

3. BUAT BENTU BULAT. REHATKAN SELAMA 10 MINIT

4. AMBIK SEBIJI DOH. CANAIKAN BIAR DIAMETER LEBIH KURANG 10CM... BUAT SEHINGGA HABIS. BIARKAN NAIK 2 KALI GANDA…LEBIH KURANG 20-30 MINIT

5. SAPUKAN KESEMUA ROTI DENGAN TELUR ATAU SOS CILI. LEPAS TU LETAKLAH TOPPING KEGEMARAN MASING2….CAM DAGING CINCANG, TOMATO, MUSHROOM DAN LAIN2….

6. BAKAR SELAMA 12 MINIT PADA SUHU 180C. BILA DAH MASAK BOLE LAH DIHIDANG….SEDAP TU GERENTI TAU!!! HEHEHE


SELAMAT MENCUBA!!!



HAA JGN SALAH SANGKA LAK EK NI MAKAN MASA DAH BUKA LAA BUKAN ARI NI PUNYA TAU DAH LAMA OK HEHEHE ^_^


FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment