Friday, 10 January 2014

BLOSSOM BREAD WITH SPICY SARDINES


Selamat malam pada teman2 yg setia menanti dari tadi lagi. Thks yerr sbb sentiasa tak jemu2 menantikan resepi2 dari blog putri ni. Oh yerr sebelum terlupa....pada mereka yg tak dapat add putri dan dah followed putri kat fb terimakasih yerr. Walaupun kita tak dapat berkawan di fb awak2 semua sudi nak like semua pic2 masakkan putri tau. Terharu sangat2....terimakasih atas perhatian kalian buat putri. Bukannya tak nak kawan yerr tapi fb ni ada limit tu laa masalah besar fb ni. Kalau ada ruang insyaAllah satu persatu akan putri appv.

Ok berbalik pasal resepi hari ni....actually lama dah nak cuba benda ni tapi tak sempat2 jerr. Hari ni baru laa dapat cuba. Cantik kan bentuk roti ni? ni yg mendatangkan selera pada seisi keluarga tau. Kalau kita tak buat bentuk cam ni mmg biasa2 jerr laa nampaknya kan tapi bila kita buat camni lebih menarik dan menyelerakan. Anak2 dan hubby tengok pun terbeliak biji mata kann hehehehe. Sesuai juga tuk buat gubahan sbb roti ni terbentuk mengikut acuan dan setelah dibakar ianya bole berdiri tanpa alas atau mangkuknya. So mmg sesuai dan disyorkan tuk gubahan. Intinya pula pastikan kering laa kalau nakkan rotinya bertahan seharian kan. Nak bakar lama kerr sekejap terpulang yerr....tapi jgn laa bakar lama sangat kang rentung pulak roti tu muahahaha. Kalau bakar kejap sangat baik tak yah bakar makan jerr gitu kannn hehehehe. Ikut waktu yg disyorkan ok. Oh yes thks to Ayu teman fb putri yg sudi share resepi ni kat putri n teman2. Dia dapat resepi ni dari majalah rasa. So thks juga pada majalah rasa dan pengirim resepinya sekali. Putri mohon share di blog putri pula yerr. So guys jgn tunggu lama2 yerr sbb buat benda ni senannnggggg laa sangat2. Inti terpulang tapi putri syorkan guna resepi putri otey...BAIKKKK punya heheheh pasan2. Kalau tak sedap tu sori ek sbb pada hamba pacar yg comei ni inti hamba adalah yg terbaik ekekekeke....cheyyy apa jerr. Pernah satu ketika dulu teman sekerja putri pernah menolak pelawak putri nak kasi dia epok2 sardin. Dia kata satu family tak gemar mana inti sardin. Putri kata cuba laa sekeping dua. Dia pun amik 4 keping...hehehe nasib baik dia amik lebih tau. Then esoknya SIAP CALL nak order terus huhuhu. Dia kata anak dia yg tak suka makan sardin bolekan hadap epok2 sardin putri..katanya "ibu kenapa kawan ibu buat sikit..tak cukup laa" hahahaha. kannnn nyesal tak amik semua yg putri kasi, Tu laa kena rasa baru tau kannn kannn hehehe. Apa pun tepuk dada tanya selera...LU jgn cerewet ek muahahahaha. Ok laa guys jom selam...resepinya ada bawah laut...heheh bole gitu huhu...jom jom.


BAHAN2NYA

- 1 PAKET ROTI PUTIH (PUTRI BELI YG GIANT PUNYA SBB RAMAI KAN SINI HEHE)
- SEDIKIT MARGARIN


BAHAN2 INTI SARDIN


- 2 TIN SARDIN (KUAH DIA PUTRI GUNA SESUDU BESAR SAJERR)
- 2 BIJI BAWANG BESAR DICINCANG HALUS
- 3 BATANG CILI MERAH (NAK PEDAS LETAK CILI PADI YERR) DICINCANG HALUS
- 3 ULAS BAWANG PUTIH DICINCANG HALUS
- 1 INCI HALIA DICINCANG HALUS
- 2 SUDU BESAR CILI BOH
- SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
- 2 SUDU KECIL GARAM @SECUKUP RASA

*** ROTI TU BELI YG SEGI EMPAT EK...YG LONJONG2 KERR PELIK2 BENTUK TAK NAK OTEYY HEHE. SARDINE LAK KALAU DAPAT YG MACKEREL LAGI BEST ISI DIA KENYAL2 PUTRI SUKA HEHEHE. KALAU YG BIASA2 CAM CAP AYAM MMG CEPAT HANCUR SO TAK MAU KACAU SAMPAI TERLALU HANCUR OKAY. PUTRI HANYA MENGGUNAKAN SARDINNYA SAHAJERR SEMENTARA KUAHNYA SESUDU BESAR YG LAIN BUANG. KITA NAK DAPATKAN INTI YG KERING DAN TIDAK BASAH. ***



CARA2NYA

1. SEPERTI DALAM GAMBAR, DENGAN MENGGUNAKAN KAYU PENGGELEK DOH DAN GELEKKAN ROTI HINGGA NIPIS. BUAT HINGGA SEMUA ROTI ABIS DIGELEK. JGN KITA TERGELEK PULAK KAT DAPUR TU EK HEHE.

2. PART NI OPTION YERR NAK SAPU MARGERIN ATAU TIDAK PUN BOLE SO TERPULANG YERR. SAPU MARGERIN HINGGA RATA PADA PERMUKAAN ROTI SAHAJERR.

3. SEPERTI DALAM GAMBAR GUNAKAN ACUAN MUFFINS/CUPCAKES DAN LETAKKAN ROTI TADI KEDALAMNYA. BENTUKKAN SEPERTI KELOPAK BUNGA. PASTIKAN EMPAT KEPOPAK TERBENTUK. LIHAT GAMBAR. BUAT SEHINGGA HABIS.

4. PANASKAN OVEN DAN BAKAR ROTI PADA SUHU 180C SELAMA 8-10 MINIT. PUTRI SUKA ROTINYA GARENG SO SBB TU PUTRI BAKAR LAMA SIKIT. DENGAN MENYAPU MARGERIN TADI MMG ROTI LEBIH GARENG DAN LEBIH ENAK. BAGI YG TAK BERAPA SUKA GARENG BOLE LAH MEMBAKARNYA SELAMA 6 MINIT.

5. SEMENTARA ROTI TENGAH BAKAR KITA SEDIAKAN BAHAN2 INTINYA. PANASKAN MINYAK DNA TUMIS CILI BOH HINGGA SEPARUH GARENG DAN MASUKKAN BAHAN2 CINCANG TADI. KACAU HINGGA BAHAN2 GARENG SELURUHNYA.

6. MASUKKAN SEMUA SARDIN DAN 1 SUDU BESAR KUAHNYA SAHAJERR YG SELEBIH KUAHNYA TIDAK DIGUNAKAN.

7. KACAU SARDIN HINGGA RATA DAN HANCUR2KAN SEDIKIT SAHAJERR. JGN TERLALU HANCUR. BUBUH GARAM SECUKUP RASA DAN KACAU2 LAGI. SETELAH MASAK TOSKAN INTI SARDIN DALAM TAPIS SUPAYA MINYAKNYA TERASING DAN INTI SARDIN AKAN LEBIH KERING. JIKA TIDAK NANTI ROTI AKAN MUDAH LEMBIK DAN BERMINYAK. SIAP TUK HIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : AYU JALINAN RASA & MAJALAH RASA
OLAHAN : PUTERI MANJA







KALAU SAPU MARGERIN ROTI AKAN LEBIH TERASA DAN RANGUP SERTA TIDAK PUCAT GITU HEHEHE.













FOR THIS RECIPE


6 comments:

  1. salam puteri..

    lamanya x singgah sini..wow, nampak sedap ja..belum makan lagi ni..pasti sedap kan..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr...yes mmg dap tau...must try...sekali makan mmg tak cukup sekeping dearr...hehe

      Delete
  2. creativenya put3 ni...saya mohon share ye...terimakasih put3 :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. try dearr bukan sajerr tomeii malahan sedap tau...^__^

      Delete