Friday, 17 January 2014

RED VELVET ALMOND DELIGHT

Selamat pagi teman2 sayang. Dah sarapan kerr? kalau belom bole laa join putri sama2 kita gi sarapan yokk...sambil suap2 gitu hahaha....eeeii tak kusa mak tau hehehe. Ni haa kek anniversary yg kerr 24 thn hari tu yg mak nak share kat u aolls. Kek ni texture dia POWER ok sedap sangat2. Super lembut plus puas hati di golden chance muahahaha..apa seyy lain lak bunyi dia tau huhuhu. Seriously kalau korg nak rasa cam mana kek almond dan kek velvet yg tka bercuka ni haa try laa terbaik wok!!. Tuk deco atas kek tu ni laaa buat pertama kalinya mak try buat bunga tau. Menggigil tangan mak ni haa...bole dikatakan seluruh badan pun menggigil hehehe. Tak tau laa napa jadi gitu mungkin takot tak menjadi kot huhu...oh well lantak laa kes belasah jerrr. Dalam hati dah cakap kalau tak jadi akan ku kaup balik dan buat lagi n lagi n lagi sampai menjadi tapi nampaknya sekali menggigil tu laa yg menjadi tau. Sampai kejang2 otot hamba dibuatnya hahaha. Ekceli tak susah pun nak buat rose tu...sajerr mak ni buat tension sendiri muahahaha. Apa pun belajar dari kesilapan mmg after that kita akan lebih tahu teknik membuatnya dengan lebih baik lagi. Ok laa jom ktia terjah apa bahan2 yg nak kita beli tuk buat kek ni...jom jom.



BAHAN2 RED VELVET (GUNA LOYANG 8''INCI)

A
- 3 BIJI TELUR GRED A
- 100 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
- 90 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- ½ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA

½ SUDU KECIL ESEN VANILA

B
- 50 ML SUSU CAIR 
- 2 SUDU KECIL SERBUK KOKO
- 3 SUDU KECIL WARNA MERAH

C
- 50 ML MINYAK SAYUR


BAHAN2 ALMOND CAKE (GUNA LOYANG 8"INCI)

A
- 3 BIJI TELUR GRED A
- 100 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
- 90 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- ½ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA

½ SUDU KECIL ESEN VANILA

B
- 50 ML SUSU CAIR 
- 3 SUDU KECIL SERBUK ALMOND

C
- 50 ML MINYAK SAYUR

*** SUSU CAIR BOLE JERR DIGANTIKAN DENGAN SUSU SEGAR. MANAKALA TEPUNG NAIK SENDIRI BOLE JUGA DIGANTIKAN DENGAN TEPUNG GANDUM TAPI HASILNYA AKAN BERBEZA SEDIKIR DARI SEGI TEXTURE NYA YERR. ***

UNTUK CREAM DALAM KEK PUTRI GUNA SNOW WHITE CHOCOLATE CREAM KLIK SINI TUK RESEPINYA. 

UNTUK CREAM LUAR DIA PULA PUTRI GUNA BUTTER CREAM FROSTING KLIK SINI TUK RESEPINYA.



CARA2 KEK RED VELVET

1. PUKUL BAHAN A HINGGA PUTIH KEMBANG DAN PEKAT. BILA KITA ANGKAT ADUNAN TU DIA LAMBAT NAK JATUH.

2. MASUKKAN PULA BAHAN B KEDALAM BAHAN A DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK.

4. BAHAGI KAN ADUNAN KEPADA 2 LOYANG YG SAMA BANYAK DAN BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15-20 MINIT ATAU SEHINGGA MASA BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

CARA2 KEK ALMOND SAMA DENGAN KEK RED VELVET CUMA KITA BUAT BERASINGAN.




SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : MUMMY DANNS 
OLAHAN : PUTERI MANJA










Putri tak sure apa nama nozzle ni tapi dia tulis tepi tu 191 korea cam tu laa















FOR THIS RECIPE

6 comments:

  1. cantik n sedap sgt rupa tu..banyak lagi bunga ros,,SB tak reti la nak deco kek. guna buttercream ke atau fresh cream ni puteri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks dearr for ur compliment...ni 1st time buat main terjah jerr hehehe....yg luar kek tu putri guna butter cream dear...putri baru update nanti tengok yerr...lupa lak nak letak resepinya tadi pagi...^__^

      Delete
  2. As salam kak..salam kenal..mcm sedap jea..msk dlm list nk buat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr...salam perkenalan juga dari kak putri....mmg sedap must try dearr hehehe...

      Delete
    2. Agak susah juga ya membuat red velvet almond delight

      Delete
    3. Tak susah pun nak buat kek ni...ni kira mudah sbb semua bahan all in..means semua pukul tak asing2 telurnya.....

      Delete