Wednesday, 8 January 2014

RAINBOW SWISS ROLL

Assalamualaikum teman2 ku semua. Lama sangat tak bersiaran kan. Almaklum sekolah dan buka ni macam2 nak dibuat...mmg bz tak terkata. Rasanya letih juga laa. Putri banyakkan berehat bila ada waktu tu yg baking tergendala seketika. Walaupun terlewat namun tetap nak share tetap nak baking juga2 tau cuma cam biasa laa slow like siput sikit hahaha. Anyway nak citer sikit yerr...kek ni putri buat sempena tahun baru kelmarin...uiikkss lamanya baru masuk N3nya fuhhh bz bebenor laa tu kannnn....oh well cakap pasal kek ni...resepi dia u aollss bole ikut kek gulung mana2 yg ada. Cuma cara dia gulung ada 2 jenis laa...samada nak gulung memanjang atau pun sebaliknya terpulang. Bagi putri gulung memanjang lagi cantik dari sebaliknya. Apa pun terulang laa...oh yerr nak lebih jelas cam mana cara dia gulung kek tu bole lihat kat YT dan type yoyomax cakes. Nanti mcm2 jenis kek akan kluar. Tahun ni kan azamnya nak try mcm2 resepi tapi kan tak sure termampu lakukan kerr idak ni....hopefully sikit2 dapat laa putri buat dan share pada korg ok. Harapan kali ni tuk diri ni...moga apa yg tak tercapai tahun lepas dapat laa dilaksanakan tahun ni...moga lebih menceriakan dan diluaskan rezekinya...amin2. U aollss harapannya apa pula yerr?? harap dapat jumpa putri kerr tu ekekeke pasan laa pulak hahaha anyway kalau betul laa insyaAllah pasti ketemu punyaa...tak reality dalam mimpi pun jadi laaa huhu kann. Yg pastinya jgn pernah lupakan daku lalink semua. Kerana kalian laa putri disini....sayang kamu semua. Opppss dah mcm retis laa pulak over2 hehehe. Ok guys apa lagi tunggu gi lerr cari bahan bole laa merasa kek sedap ni...jom2..




BAHAN2NYA

- 6 BIJI TELUR SIZE A
- 100 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 80 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1 SUDU BESAR TEPUNG SUSU DIAYAK
- 100 GM BUTTER DICAIRKAN (PUTRI GUNA 90 ML MINYAK MASAK)
- SEDIKIT COKLAT PASTE/EMULCO

- COKLAT NUTELLA SECUKUPNYA

*** GRISKAN 3 LOYANG 9X9 DAN LETAK PARCHMENT BAKING PAPER. MEMANDANGKAN KEK SANGAT LEMBUT ADALAH LEBIH BAIK KITA MENGGUNAKAN PARCHMENT PAPER. KETEBALAN KEK BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG. YG PUTRI GUNAKAN TEBALNYA SEDANG2 JERR KALAU U GUYS NAK TEBALKAN LAGI GUNAKAN 2 LOYANG 12X12. TAK CUKUP...NAK TEBAL LAGI HAA CURAH JERR SEMUA ADUNAN DALAM SATU LOYANG..AMIK KO JADI KEK TERUS MUAHAHA. ***




CARANYA2

1. TELUR, GULA, OVALETTE DAN ESEN VANILA DIPUKUL HINGGA KEMBANG DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-7 MINIT.


2. KEMUDIAN MASUKKAN SEMUA BAHAN2 YG TELAH DIAYAK DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK ATAU BUTTER DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.


4. BAHAGIKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN. PUTRI ASINGKAN KEPADA LIMA BAHAGIAN DAN SETIAP BAHAGIAN BUBUHKAN WARNA PILIHAN. MASUKKAN SETIAP WARNA DALAM PIPING BAG. LIHAT GAMBAR.

5. SEDIAKAN LOYANG YG TELAH DIGRIS DAN DIALAS PARCHMENT PAPER. SEPERTI DALAM GAMBAR, BARISKAN SETIAP WARNA DIATAS LOYANG. PASTIKAN GUNTING HUJUNG PLASTIK SELEBAR ¾ INCI BESAR. KALAU TAK NANTI ADUNAN KLUAR SIKIT DAN TERLALU TIPIS. SO AGAK2 LAA OTAYY.

6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG DAN OVEN MASING2.

7. SEDIAKAN 2 TUALA. SETELAH ADUNAN MASAK TERBALIKKAN PADA TUALA PERTAMA. TANGGALKAN KERTAS PADA KEK DAN TERBALIK LAGI ATAS TUALA KEDUA PULA. BERMAKNA KEK YG KERTASNYA DITANGGALKAN BERADA DIBAWAH. THEN NANTI BILA KITA GULUNG WARNANYA CANTIK. HARAP2NYA PAHAM YERR. 

8. GULUNG KEK DENGAN TUALA2NYA SEKALI DAN BIARKAN KEK SEJUK. SETELAH SEJUK SELURUHNYA SAPUKAN CREAM DIATAS COKLAT. PUTRI MENGGUNAKAN SNOW WHITE COKLAT CREAM. KLIK SINI TUK RESEPINYA.

9. KEK HARUS DISEJUKKAN TERDAHULU DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER) DAN BARU BOLE DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER RAINBOW KEK : YOYOMAX YT
OLAHAN : PUTERI MANJA



















FOR THIS RECIPE

14 comments:

  1. Sis meriahnya color...I Loike...thx for sharing...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2 ceria kan hehehe thks yerr dearr...sama2 kasih too...^__^

      Delete
  2. Ala hai sukanya jenguk ke sini..keknya cantik2 semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. thks for ur compliment cheq da...ni main try2 buat jerr...^__^

      Delete
  3. Salam sis Putri Manja, sekira nya saya ingin menggunakan loyang kecikl berukuran 7x7 bleh? Tapiketebalan nya bagaimana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali sis...sekiranya kalau nak guna loyang kecil sedikit dari yg disyorkan kek akan tebal sedikit ...perhaps bole guna beberapa loyang tuk pastikan kek tak begitu tebal....loyang apa yg ada jerr sis...so kena agak2 tau

      Delete
  4. Tuala tu nak kena basah ke sis? Atau just normal je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. NO jgn basahkan tau...tuala tu harus yg kering...kita nak buat asas supaya gulungan dia terikut dan kemas nanti...

      Delete
  5. Sis..cream tu resepi ada x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada dearr atas nama White chocolate cream....type kat ruang mencari yerr...

      Delete
  6. Cantik yer...menyelerakan ..resepi tu cream dia mcm ner sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks dearr....nanti bole laa u cuba yerr...cream jgn lupa type kat ruang mencari atas nama white chocolate cream...selamat mencuba...

      Delete