Monday, 11 November 2013

CHOCOLATE ALMOND TART

Assalamualaikum teman2 ku yg tersayang. Lamanya putri tak bersiaran kan...huhu. Bukan apa bz sikit laa dengan bermacam2 urusan. keje2 org pompuan ni kan takkan abisnya tau...bz dia sampai kerr mlm nak tido pun masih tak abis2 dengan keje2 umah tau. Pokoknya penat tak abis laa....tu laa dia namanya tanggungjawap kann. Tadi sebelum putri bukan lappy ni...I was chatting with my sista yg jauhhhh nunnn kat US tu lewat watsapp jerr huhu. Mmg watsapp ni bagus kan buat kita yg jauh2. So tadi tu dia ada amik gambar sebuah outlet dekat2 ngan area dia some where in kansas city I guess...lupa lak kat mana hahaha. Excited sangat bila tengok outlet COACH tu sampai terbelek2 hehe. Adoiiiyaiii dengan discountnya...hmmmm terus cair tergoda abis...I WILL VISIT her as well as that place some day...real soooonnn just wait for me ok hahaha. Apa pun since dia pernah datang visit putri sikit masa dulu so its my turn pulak laa visit dia...bila tu tungggguuu jerrr laa hehehe. Yg tak sanggupnya journey dia tu...21 jam dalam flight....wahhh takutnya makk laa lelama kat atas tu. Ear block tu dah pastikan so bertambah torek laa mak ni nanti muahahaha.

Oh well kita lupa kisah tu dulu dan mari kita sibuk2 amik tau pasal resepi berikut ni. Resepi ni mudah sangat2 nak membuatnya cuma kita perlukan beberapa step jerr. Tanpa cara2 camna nak buat benda ni tak menjadi juga tau hehehe. Anyway not to worry putri kan ada...huhu. Tak susah pun cuma kita kena tau beberapa perkara ttg nak buat tart ni yg menggunakan puff pastry. Ikutkan puff pastry ni pun ada resepinya tau tapi putri tak sempat lagi nak try buat next round laa bila sempat putri try ek. For now jom laa kita kerr library putri ok hehe....jom jom.

BAHAN2NYA

- 20 KEPING PUFF PASTRY SIZE KECIL BRAND KAWAN.
- 1 BIJI TELUR DIPUKUL SEDIKIT
- 3 SUDU BESAR GULA PASIR
- 80 GM COKLAT MASAK@SECUKUPNYA
- 60 GM BADAM DIBAKAR DAN DITUMBUK KASAR2

*** GRIS SIKIT LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER. JGN KLUARKAN SEMUA PUFF PASTRY DALAM SATU MASA. USE 2 PIECES AT A TIME OK. PASTIKAN PUFF LEMBUT SIKIT BARU DIGUNAKAN. ***



CARA2NYA

1. SEPERTI DALAM GAMBAR LIPAT LEBIH DARI ½ INCI SEKELILING PUFF. TEKAN2 SIKIT2. SUSUN DALAM LOYANG.

2. GUNAKAN GARFU DAN CUCUK DITENGAH2 PUFF. SAPU TELUR DISEKELILING PUFF DAN TABUR GULA.

3. BEKUKAN SELAMA 15 MINIT DALAM FREEZER. KALAU TAK MUAT NAK MASUK SEMUA DLM FREEZER TAKPE MASA KITA BAKAR ADUNAN SATU LOYANG YG LAIN MASUKKAN DALAM FREEZER OK.

4. KLUARKAN DARI FREEZER DAN TERUS BAKAR PUFF PADA SUHU 190C SELAMA 10-15 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SEMENTARA TU KITA CAIRKAN COKLAT. PUTRI GUNA MICROWAVE TUK CAIRKAN DIA BIAR CEPAT SIKIT.

5. SETELAH PUFF MASAK TEKAN PELAHAN2 DITENGAH2 PUFF DENGAN SUDU (LEAVE BORDER PUFFY).

6. SUDUKAN COKLAT YG TELAH DICAIRKAN TADI DITENGAH2 PUFF DAN TABURKAN BADAM. SEDIA TUK DIHIDANG TU JAM JUGA.



SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : MARTHA STEWART
OLAHAN : PUTERI MANJA








JGN LUPA BEKUKAN SELAMA 15 MINIT BARU DIBAKAR.

GUNA KAN SUDU TUK TEKAN DITENGAH2 PUFF. PELAHAN2 TEKAN.

KALAU GUNA MICROWAVE TUK CAIRKAN COKLAT..HIRIS NIPIS2 SUPAYA COKLAT MUDAH CAIR DENGAN CEPAT.







FOR THIS RECIPE

6 comments:

  1. mcm senang je la sis nak buat ni...thk u for sharing...suka tau bila sis muncul dengan resepi2 sis...keep it up sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg seang dearr try laa...yg bestnyaa anak2 suka makan cam ni...thks for dropping by...^__^

      Delete
  2. perghhh...u goda I...tak tahannnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii sayang... mmg I suka goda tau yangg..hehehe u must try very2 nice dear...

      Delete
  3. wah..nmpak sedap & crunchy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes it is...u kena try seriously U gonna like it very2 much...try dearr...^__^

      Delete