Wednesday, 13 November 2013

TRIO MARBLE CAKE

Bila kek kita buat menjadi hati pun berbunga2 indah bagai ditaman Rasidah utama...huhuhu. Lagu dari wings pun ku terjah....haha. Apa taknya hapi dah 2 kalu buat baru laa puas hati. Kek yg pertama tu tak laa teruk mana pun masih menjadi cuma warna dia tu SUKA2 nak kawin ramai2 tanpa my approval wahahahaha...speaking laa pulak haha. Tak tau laa mana silapnya. Lain2 takde masalah kek naik pun cantik jerr cuma warna dia tu dah bercampur2 cam jom kawin2.com muahahaha....kannn. Sapa yg tak fedup kan...mak terus murung semalaman dok sugul semacam jerr padahal keknya menjadi cuma warna punya pasal dengan2 kek sekali terbabit sama huhuhu. Alkisah mak sanggul dah majok lerr tu....biasa laa kalau bole nak yg terbaik tapi sebagai manusia kita tak lari dari membuat kesilapan dan dari kesilapan tu laa kita perbetulkan dan membaiki mana yg kekurangan...gitu. Wah ceramah laa pulak mak sanggul ni hehehe. However kekecewaan semalam terubat bila kek percubaan kedua menjadi dengan jayanya....fuhhh siap potong dengan hati2nya tau. So mak tau dah mana silapnya....mmg tak sesuai pun nak buat swirl pada kek marble ni unless kalau nak buat pada permukaan kek tu ok. Kalau nak buat swirl sampai sebelah dalam bole jerr tapi kejadian dia tak berapa nak cantik. Lebih baik2 biarkan belang2 gitu jerr lebih menarik alunannya dari swirl. Apa pun terpulang laa pada diri masing2...tepuk dada tanya selera...tepuk pelan2 tau kalau tepuk kuat2 tu namanya terbegek sudah muahahaha.

Keindahan kek terletak pada pilihan warna dan creativiti individu tu sendiri. Yg pastinya kek marble ni mmg dari zaman batu lagi dah terkenal kot...hahaha asal bole jerr mak ni tau huhu. Sekarang ni macam2 resepi kek marble yg bole kita dapati di internet. Type jerr apa nak semua link yg berkaitan dengannya akan terpampang...senang kan. Ok laa dah tiba waktunya stop all the story mory hahaha...kita terus kerr bahan2 yg diperlukan. Ok jom kita jengah diluar jendela putri kay...nak masuk dalam mmg tak muat sbbnya umah atas pokok gitu laa gayanya hahaha....eh kalau umah atas pokok cam mana nak jengah ek...wahahaha takpe laa dtg sorg2 buat appointment dulu ek hua3...jom jom...


BAHAN2NYA (GUNA LOYANG 8"INCI)

A
- 300 GM BUTTER

B
- 5 BIJI TELUR GRED A
- 250 GM GULA KASTOR

- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 280 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 1 SUDU BESAR TEPUNG SUSU DIAYAK
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK


C
- 50 ML SUSU SEGAR

 BAHAN2 PEWARNA

- 2 SUDU KECIL COKLAT EMULCO/PASTE
- 1 SUDU KECIL STRAWBERRY EMULCO + SEDIKIT WARNA PINK
- 1 SUDU KECIL WARNA OREN ATAU KUNING

*** GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PARCHMENT PAPER. PASTIKAN BUTTER BETUL2 LEMBUT SEBELUM DIGUNAKAN. GUNAKAN TEPUNG GANDUM JENAMA BAKE KING ATAU PRIMA BAGI MENGHASILKAN KEK YG RINGAN DAN GEBU. KALAU TAKDE TAKPE GUNA JERR TEPUNG BIASA. CUMA KALAU ADA TEPUNG JENAMA YG PUTRI SEBUT TU LEBIH BAIK SBB KANDUNGAN TEPUNGNYA LEBIH HALUS BERBANDING YG BIASA. BAGI YG NAK LETAK ESEN ROS BOLE JERR TAPI JGN GUNA COKLAT PASTE JUST GUNA WARNA COKLAT SBB GABUNGAN COKLAT PASTE DENGAN ESEN ROS AGAK PELIK RASANYA TAPI KALAU ANDA SUKA YG PELIK2 BOLE JERR...BANTAI JERR LAA EK..HAHA. ***


*** PERINGATAN YERR ADUNAN NI PEKAT LIKAT DAN TIDAK SEPERTI ADA SESETENGAH YG MENGATAKAN ADUNAN NI SEPERTI KEK CHIFFON...TIDAK DAN TIDAK SAMA SEKALI. ITS NOT LIKE CHIFFON BATTER OK. ITS MORE LIKELY CAM BAULU BATTER SO PLS TAKE NOTE YAH. ADUNAN NI PEKAT DAN HEAVY MANAKALA ADUNAN CHIFFON KEMBANG DAN RINGAN...TU YG BEZANYA. SATU LAGI UNTUK YG PERTAMA KALI NAK BUAT KEK NI...TAK YAH PAKAI LIDI ATAU CHOPSTICK TUK NAK MENCORAKKAN NYA. JUST LEAVE IT LIKE THAT OK. BUKAN APA TAKUT SEMUA TERKAWIN DALAM TU KANG HAHAHA. SO KALAU NAK KEK KELIHATAN CANTIK BIAR JERR CAM TU DNT BOTHER ABT NAK MENCORAKKANNYA OK. ***


CARA2NYA

1. PUKUL BAHAN A SEHINGGA KEMBANG PUTIH DAN KETEPIKAN.

2. SATUKAN BAHAN2 B KECUALI BAHAN2 AYAK DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-7 MINIT.

3. PERLAHANKAN MIXER DAN MASUKKAN BAHAN2 AYAK SEPERTI TEPUNG GANDUM, TEPUNG SUSU DAN BAKING POWDER SEDIKIT DEMI SEDIKIT. PUKUL DENGAN KELAJUAN RENDAH SEHINGGA SEMUA BAHAN TERGAUL RATA. ADUNAN AKAN KELIHATAN PEKAT LIKAT DAN TIDAK MUDAH JATUH BILA DIANGKAT.

4. MASUKKAN BAHAN A KEDALAM BAHAN B TADI DAN GAUL KAUP BALIK SEHINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA.

5. MASUKKAN PULA BAHAN C DAN GAUL KAUP BALIK SEHINGGA RATA.

6. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 3 BAHAGIAN DAN LETAK WARNA PILIHAN ANDA PADA SETIAP BAHAGIAN.

7. SEPERTI DALAM GAMBAR MASUKKAN ADUNAN MENGIKUT CREATIVITY MASING2. SO TAK KIRA LAA CARA CAMNA ANDA ATURKAN DIA ASALKAN BERKENAN OK HEHE.

8. BAKAR PADA SUHU 170C-180C SELAMA 40-45 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK TERBALIKKAN KEK DAN DIBIARKAN SEJUK SEBELUM MEMOTONGNYA. NI BAGI MERATAKAN ATAS KEK SEKIRANYA KEK MEMBUAK....ALKISAHNYA HEHE.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : IZAH'S KITCHEN

RESEPI ASAL DARI : CMG
OLAHAN : PUTERI MANJA






SATUKAN BAHAN2 B KECUALI BAHAN2 AYAK DIPUKUL HINGGA KEMBANG PEKAT KEMUDIAN BARU MASUKKAN BAHAN2 AYAK SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.




MASUKKAN BUTTER KEDALAM BAHAN B DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.


LAST SEKALI MASUKKAN SUSU SEGAR DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA. KEMUDIAN DIBAHAGIKAN KEPADA 3 BAHAGIAN.




NI CARA PUTRI LAA SENGETKAN SIKIT LOYANG SEPERTI DALAM GAMBAR. GUNAKAN TUALA YG DILIPAT2 DAN LETAK BAWAH LOYANG SEBELAH TEPI.




KORG TERJAH JERR LAA IKUT CREATIVITY KORG OK.










ABAIKAN RUANGAN NI YERR...NI TUK RUJUKKAN PUTRI JERR...KALAU ADA SESAPA NAK JUGA IKUT..HAA IKUT JERR LAA..ADA MAK KISAH EKEKEKE...

BAHAN2 TUK SETENGAH ADUNAN MY STYLE

- 150 GM BUTTER
- 3 BIJI TELUR GRED A
- 130 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL OVALLETE
- SEDIKIT ESEN VANILA
- 150 GM TEPUNG GANDUM + 1 SUDU KECIL RATAKAN TEPUNG NAIK SENDIRI
- 1 SUDU KECIL TEPUNG SUSU
- ½ SUDU KECIL BAKING POWDER
- SEDIKIT WARNA COKLAT PASTE, STRAWBERRY PASTE DAN KUNING



SEKALI IMBAS APAKAH YG ANDA DAPAT LIHAT PADA KEK SAYA NI? HMMM...




FOR THIE RECIPE


16 comments:

  1. terujanya tengok kek kak put3.suka singgah sini dalam diam..yg bestnya kebanyakkan resepi kak pu3 ada step by step.sgt2 ikhlas dlm berkongsi..thanks ya kak pu3.semoga ilmu yg dikongsi memberi manfaat buat saya dan rakan2 lain.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sayang...wah terharunya kak putri laa bila membaca komen u dearr...sama2 kasih dearr...terimakasih juga dah sudi mampir di blog serba kekurang kak putri ni...insyaAllah kak putri akan terus berkongsi ilmu selagi termampu...teruskan menyokong my dear...muahh2...^__^

      Delete
  2. salam... gebuuunyaaaa nampak kek yummy .. mau nak cuba rasa siap step by step lagi :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam wani....a'ar kan gebus ikut sapa lagi ikut tuan tanah hehehe....worth trying dearr sangat lembut dan lazat kek ni...tunjuk step2 tu biar kawan2 jugak laa dearr hehehe...

      Delete
  3. Cantiknya kek Puteri...terpegun sebentar melihat corak kek puteri yg terakhir tu. Jelas sgt tulisannya. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks fiza...ni kek kedua baru menjadi...then bila dibedah siasat...sekali imbas seperti kalimah Allah kan...masyaAllah sesungguhnya Allah Maha Besar....

      Delete
  4. superb lah put3 kek u...I tergoda sangat2...terutama kek yg terakhir tu...mmg kelihatan jelas kalimah Allah tu...SubahanaAllah kagum sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thks awak...kebetulan kan...tu laa dia namanya keajaiban....moga kita diperlihara...anyway thks for ur komen...^__^

      Delete
  5. salam puteri..

    sukanya tengok trio marble kek yang cantik dan gebu tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr..oh thks alot...putri main belasah jerr buat dearr..u can try it too...^__^

      Delete
  6. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of
    the images aren't loading properly. I'm not sure why but I
    think its a linking issue. I've tried it in two different internet
    browsers and both show the same outcome.

    Check out my web page: buy soundcloud plays

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii there...Im not sure why u cnt view some of the pic's here but to me it seems fine and nothings wrong with the images...anyway perhaps the server is not loading properly I think...btw thks for dropping ur comment here...I'll visit u..thks yahh

      Delete
  7. assalam sis nak tanya apa itu glycerin

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr....haa tu laa masak google benda ni cam kegunaan tuk kulit kasi lembut dan kilat cam tu..ntah laa napa dorg letak tu...sbb tu putri gantikan yg lain dan alhamdulillah menjadi...anyway putri tka sure kalau glycerin ni ada yg masakkan punya tak tau laa

      Delete
  8. Fantastic post but I was wondering if you could write a litte more on this
    subject? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more.
    Cheers!

    my homepage ... discover this info here

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm im not sure which part that need to elaborate more...I guess due to post was written in malay so perhaps translation was not perfect enough to make u understand what was written here. Anyway thks for dropping by...

      Delete