Thursday, 12 April 2012

ROTI PANDAN


PERCUBAAN PERTAMA MENGGUNAKAN BM.....MMG LERR RELAX ABIS.....PUTRI MASUKKAN SEMUA BAHAN THEN SET PASTU BUAT KEJE LAIN....MMG TAK TERKATA SANGAT2 PUAS HATI. SIAP GOYANG KAKI TENGOK TV LAGI TAU HUHUHU. MMG LAA BERBALOI2 MEMILIKI BM NI....TANGAN TAK PENAT KAN KAN....APA LAGI NGECEK ABG LERR SUH BELIKAN HIHIHI...TO MY SISTA YG JAUH MEKASIH BANYAK DAH HADIAH KAN BM NI KAT AKAK....HARI2 BUAT ROTI TAU...TAK JEMUUUU PUNNN HUHUHU.....OK BAGI YG NAK MENCUBA....SILA KAN....ADUNAN AGAK LEMBIK SEDIKIT....MMG CAM TU...SO BAGI YG MENGULI PAKAI TANGAN KENA SENTIASAN ADA TEPUNG KAT TANGAN LAU TAK NANTI LEKAT2....SAMA CAM ROTI PANDAN KEMARIN TAPI KALI NI PUTRI BUAT PAKAI LOAF PAN BUAT SEBIJIK BESAU GITU PUAS HATI!!!!....TAK MANIS JUST NICE LOV IT LAAA....

BUN PANDAN ..INSPIRASI DARI ONIGIRI....

BAHAN-BAHAN ( MENGHASILKAN 16-18 BIJI BUN )
• 250 GRAM TEPUNG ROTI
• 50 GRAM TEPUNG GANDUM
• 1 BIJI TELUR
• 140ML AIR SUAM
• 4 GRAM YIS ( 1 SUDU KECIL)
• 2 SUDU BESAR GULA
• 2 SUDU BESAR MARJERIN ATAU BUTTER
• 1/2 SUDU KECIL GARAM
• BEBERAPA TITIK PEWARNA HIJAU ATAU BULEH JUGA GUNA PES PANDAN
• 1 SUDU KECIL DOUGH SOFTNER ATAU BREAD IMPROVER (KALAU TAKDE PUN TAKPE)


CARA-CARA

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN DLM BEKAS ADUNAN DAN ULI HINGGA LEMBUT DAN TIDAK MELEKAT PADA TANGAN, KLU ADE BREADMAKER PILIH MENU DOUGH DAN TEKAN ON JE. KEMUDIAN BIARKAN DOH NAIK DUA KALI GANDA. ADUNAN AGAK LEMBIK...SO TANGAN KITA KENA SENTIASA BERTEPUNG....JGN TABURKAN TEPUNG....JUST CELUPKAN TANGAN KEDALAM TEPUNG DAN ULI....MMG MELEKAT2 SIKIT TAKPE...

2. SELEPAS ITU, TUMBUK DOH UTK KELUARKAN ANGIN, ULI DLM DUA TIGA MINIT DAN BAHAGI DOH PADA 16 BAHAGIAN. BIARKAN SEKETIKA LEBIH KURANG 8 HINGGA 15 MINIT.

3. KEMUDIAN LETAKKAN INTI KAYA PANDAN DAN TUTUP DOH, ATUR DOH TADI DIATAS DULANG PEMBAKAR DAN BIARKAN DOH NAIK DUA KALI GANDA, LEBIH KURANG 40 MINIT .

3. SEMBURKAN AIR DIPERMUKAAN DOH DGN SPRAY DAN BAKAR PADA SUHU 180 DARJAH SELAMA 20 MINIT.

4. SEJUKKAN ATAS REDAI DAN BOLEH LAH DIMAKAN. BUN NI AKAN LEMBUT JE SENTIASA. AMAT SESUAI DIJADIKAN SARAPAN ATAU MINUM PETANG.

SELAMAT MENCUBA!!!!


No comments:

Post a Comment