Thursday, 12 April 2012

BUTTER CREAM FROSTING


NI LAAA HASILNYA BILA DAH SIAP TU....CAM ROSE KAN KAN....

BUTTER CREAM NI BERTAHAN SELAMA SEHARIAN TAU... TAHAN NI PUTRI DAH TEST BIARKAN DIA KAT LUAR WOHOOOOO MMG TERBAIKKK LAAA TAHAN SEYYY...EVEN DAH SEHARIAN PUN TETAP UTUH TAK CAIR2 PUN TAU....SO U GUYSSS AS U CAN SEE NI LAA ANTARA BUTTER CREAM FROSTING YG HARUS DICUBA...BOLE LAA KITA TRY BUAT GUBAHAN SINCE DIA TAK CAIR KANN...

NI LAH DIA RESEPI BUTTER CREAM FROSTING YG PUTRI AMIK KAT INTERNET....THKS SANGAT2 KAT MAT SALEH TU HUHUHU TAK TAU SAPA NAMANYA...NANTI KALAU TERJUMPA BALIK KITA BUBUH NAMA DIA KAT SINI....ANYWAY JOM IKOTI RESEPINYA....


BUTTER CREAM FROSTING

BAHAN2NYA

1 BUKU BUTTER-250GM
3 CAWAN GULA ICING(MMG BANYAK SBB NAK KASI PEKAT ADUNAN TU)
1 SUDU KECIL VANILA ESEN
2 SUDU BESAR WHIPPING CREAM
SEDIKIT COLOR PASTE-DALAM 4 JENIS WARNA



CARA2NYA

1. KACAU GULA DAN BUTTER MENGGUNAKAN SPECTULA DULU HINGGA RATA.

2. PUKUL BAHAN TERSEBUT MENGGUNAKAN MIXER PULA. PUKUL SAMPAI KEMBANG DAN SEBATI.

3. MASUKKAN ESEN VANILLA DAN PUKUL LAGI

4. AKHIR SEKALI MASUKKAN WHIPPING CREAM DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN DAN LETAK WARNA PILIHAN ANDA DAN GAUL RATA.

6. PASTIKAN ANDA MENGGUNAKAN COLOR PASTE. KALAU GUNA CECAIR KENA LETAK GULA HALUS LEBIH BANYAK SBB ADUNAN AKAN CAIR DAN BERLEBIHAN MANISNYA PULAK SO SEBAIKNYA GUNAKAN PASTE YERR.

7. GUNAKAN NOZZLE 1M. ADUNAN YG BERWARNA TADI KITA SELANG SELIKAN SEPERTI DALAM ALBUM INI. KALAU TAK MAU COLOR TONE PUN OK...IKOT CITA RASA MASING2 LAA OK...

8 THEN PAIPKAN ADUNAN KEATAS KEK BERMULA DITENGAH2 DAN PUTAR MENGIKOT PUSINGAN JAM (CLOCKWISE)SAMPAI HUJUNG BERHENTI DAN TARIK SEDIKIT. BUAT HINGGA HABIS....PASTI ANDA AKAN SUKA NAK MENCUBANYA BERKALI2...^_^

SELAMAT MENCUBA!!!!



14 comments:

  1. salam kenal
    ok kan kalau krim yg tak cepat cair ni..tq share resepi ni nanti nak trylah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Sara...salam kenal juga....yess mmg ok sangat krim ni tau...try laaa..

      Delete
  2. salam puteri...nak tanya..whipping cream tu kena putar dulu ker atau masukkan terus dlm adunan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dearr....tak payah dearr masuk terus dalam adunan

      Delete
  3. salamm..senang & ringkas jer resepi..insyaAllah sy akan mencubanya...tq kak sharekn resepi ni...^^,)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal my dearest...thks for dropping ur comment...yes sangat mudah...bole laa cuba nanti ek.....perfect for tunang or wedding sbb tak cair dearr...insyaAllah bole tahan sekurang2 1-2 hari at room temperature...^_^

      Delete
  4. Salam Akak..kita nak try la buttercream ni...harap2 menjadi la ye. thk u akak for sharing...;))
    salam kenalan...Hamidah Ac

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sayang....salam kembali....insyaAllah pasti menjadi my dearr try laa...sama2 kasih...salam kenal dari kak putri juga...^__^

      Delete
  5. salam.. boleh x kalau tukar butter dgn shortening?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali....lebih baik jangan nanti rasa dia pelik kang...^_^

      Delete
  6. salam.. whip cream tu guna dairy ke non dairy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali....saya biasa guna non dairy w/c...^__^

      Delete
  7. Salam
    Guna non dairy whipping cream mauripan blh x..yg kotak putih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali dearr....kalau mmg betul tu whipping cream non dairy...mmg bole guna dearr tak kira apa brandnya asalkan non dairy whipping cream...^__^

      Delete