Thursday, 12 April 2012

ROTI MARBLE COKLAT


SEKALI LAGI PUTRI TRY RESEPI ONAGIRI YG TAK KURANG HEBATNYA...MMG TERBAIK SEMUA JENIS ROTI YG DIA SHAREKAN...MASA SULU TAKDE BM SO PAKAI LERR TANGAN ULI CAM NAK RAK HEHEHE TAPI TENGOKKK TUUU HASILNYA TETAP TERBAIKK NAIKKKK TERUSSS WOOOO...THEN KAN DALAM DIA CANTIKKNYAAA HEHEHE SENDIRI PUJI ARR HUHUHU....ALAA MMG BETUL KAN...MARBEL DIA ELOK JERR MENGIKOT....KORG TAK NAK KERR TRY...YUK LERR TRY BUAT...SIA2 JER TAU DAPAT RESEPI TAK TRY...ROTI NI BEST GILERRR LEMBUTTTT BEB....


BAHAN-BAHAN ( SESUAI UNTUK SI MANJA ANDA )

• 200 GRAM TEPUNG ROTI (PUTRI GUNA SEMUA TEPUNG ROTIi)
• 50 GRAM TEPUNG GANDUM
• 1 SUDU BESAR BUTTER ATAU MARJERIN
• 140 ML SUSU SEGAR
• 1 SUDU KECIL YIS
• 2 SUDU BESAR GULA
• 1/2 SUDU KECIL GARAM
• 1 SUDU KECIL BREAD IMPROVER (TAKDE PUN TAKPE)
• 1 SUDU BESAR SERBUK KOKO DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR(PUTRI GUNA COKLAT EMULCO)

CARA-CARA

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN KECUALI SERBUK KOKO, ULI SAMPAI TAK MELEKAT PADA JARI. KALAU ADE BM TEKAN ON JE.

2. PERAP DOH SELAMA 40 MINIT. KEMUDIAN TUMBUK-TUMBUKKAN DOH TADI, KELUARKAN ANGIN.

3. BAHAGI DOH PADA TIGA BAHAGIAN. SATU BAHAGIAN MASUKKAN BACUHAN KOKO(ATAU COKLAT EMULCO) TADI, KALAU TELEMBIK BULEH TAMBAH SEDIKIT TEPUNG DAN ULI MACAM BIASA. PASTIKA ADUNAN BETUL BETUL SEBATI YE. WARNA SEKATA UNTUK DOH COKLAT TU.

4. SATUKAN DOH YANG BAKI TADI DAN TERAP MEMANJANG. LETAKKAN DOH COKLAT DI TENGAH-TENGAH.

5. TUTUPKAN KESELURUHAN ADUNAN DOH COKLAT TADI...PASTUKAN DIA BERBENTUK RECTANGLE.

6. POTONG TIGA ADUNAN DAN ANYAM BENTUK TOCANG.LETAK DLM SANDWISH LOAF.

7. BIARKAN NAIK DUA KALI GANDA DAN BAKAR PADA SUHU 160 DARJAH SELAMA 25 MINIT ATAU HINGGA PERMUKAAN NYA PERANG.

UNTUK MELIHAT TOCANG ROTI NI..SILA LIHAT GAMBAR DI SALAH SATU PAGE....^_^

SELAMAT MENCUBA SEMUA!!!!


No comments:

Post a Comment