Friday, 6 April 2012

BAHULU GULUNG

BAULU GULUNG...HAAA TU DIAAAA....SUDAH MARI HEHEHEHE...OK KAWAN2...KEK NI MMG CAM BANTAL...BOLE BUAT TIDO TAU...LEMBUT SRING2 GITU HUHUHU....ANYWAY KEK NI JGN LAK TEKAN2 NANTI DIA KEMEK LAKK...TAK CANTIK NANTI BIAR GEBU GEBAS...TEBAL GITU BARU SEBATI NGAN JAM DALAM TU...ANYWAY THKS TO DAYANG ZACK FOR SHARING THE RESEPI....MMG TERBAIK!!!

BEST TAU KEK NI CAM TILAMMMM......GEBUUUUU SANGAT2.....PUTRI SUKAAAAA HEHEHEHE...BAHAN2NYA MMG SEMUA ORG ADA STOK KAT UMAH...BETUL NI CAKAP TAU...TAK CAYA SUDAH EKEKEKE...APA PUN JOM LAYANNNN KEK NI...
BAHULU GULUNG

BAHAN-BAHAN ( DULANG SAIZ 9" X 7") ATAU 10' X 8 PUN BOLE GAK)

• 90 GM / 3/4 CAWAN TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
• 3 BIJI TELUR GRED ‘A
• 4-5 SUDU BESAR GULA HALUS KASTOR
• 1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
• 3 SUDU BESAR JEM RASPBERI(NAK GUNA STRAWBERRY BLUEBERRY ATAU APA2 BERRY YG SEWAKTU DENGANNYA PUN BOLE)
• SEDIKIT GULA HALUS UTK TABURAN

CARA-CARA

1. PUTAR TELUR DGN GULA SEHINGGA BETUL2 KEMBANG DAN RINGAN. (PASTIKAN ADUNAN INI BETUL2 KEMBANG DAN GEBU, INI AKAN MEMBANTU KEK MENJADI LEBIH RINGAN DAN LEMBUT SETELAH MASAK)

2. MASUKKAN ESEN VANILLA DAN PUTAR LAGI HINGGA SEBATI.

3. MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT DLM ADUNAN TADI SAMBIL DIKACAU SECARA CARA KAUP BALIK SEHINGGA RATA.

4. TUANGKAN ADUNAN KE DLM DULANG YG TELAH DISEDIAKAN… RATAKAN ADUNAN INI.

5. BAKAR PADA TETINGKAT ATAS(HIGH RACK) SELAMA 15-20 MINIT ATAU SEHINGGA KEK KEPERANGAN PADA SUHU 180C.BERGANTUNG PADA JENIS OVEN MASING2.

6. SEMENTARA TUNGGU KEK MASAK…PANASKAN JEM RASPBERI SEHINGGA CAIR SECARA DOUBLE BOILER. DAH CAIR KETEPIKAN.

7. ALASKAN SEKEPING KERTAS MINYAK DI ATAS KAIN LEMBAB(PASTIKAN KAIN TAK TERLALU BASAH)

8. TABURKAN SEDIKIT GULA DI ATASNYA KERTAS TADI.

9. SETELAH BAHULU MASAK, TERUS KELUARKAN DAN TERBALIKKAN DI ATAS KERTAS MINYAK TADI. POTONG KERAK DI BAHAGIAN TEPINYA JIKA SUKA. SAPUKAN JEM DI ATAS BAHULU HINGGA RATA.

10. GULUNG DGN KEMAS MENGGUNAKAN KERTAS MINYAK. SEJUKKAN SEBELUM DIPOTONG.


No comments:

Post a Comment