Saturday, 7 April 2012

CHOCOLATE SWIRL CAKE

CHOCOLATE SWIRL ATAU COKLAT LOREK GITU HEHEHE...NI BAGI MEREKA YG SUKA MELOREK2 KAT KEK...MMG SESUAI KITA BUAT...DAH LERR SEDAPPP LEMBUT SENANG NAK BUAT SATU KALI MASUK SEMUA BAHAN2 TAK YAH ASING2...MMG BEST KAWAN2....TRY LERR...^_^ MASA PUTRI TERPANDANG KAT RESEPI NI MMG TAK TOLEH2 KAT LAIN DAH...RESEPI YG TAK BANYAK SONGEH YG SANGAT DIGEMARI OLEH KAKAK KU KAK THANIAH SBB KATANYA SENANG BETUL KAK NI...YG BANYAK TRY BUAT KAK ANI LERR PUTRI 2ND IKOT AKAK CAYANG DARI BELAKANG HEHEHE...APA PUN THKS PADA EMPUNYA RESEPI ....APA PUN JOM KITA REDAH BAHAN2NYA...

KEK NI TAK TINGGI TAU..YG SEDANG2 JERR...KALAU NAK TINGGI KENA DOUBLEKAN ADUNANNYA EK....

BAHAN2NYA (GUNAKAN LOYANG 9X9X3")

• 200 GM TEPUNG NAIK SENDIRI - DIAYAK
• 175 GM GULA CASTOR
• 175 GM MENTEGA
• 3 BIJI TELUR
• 4 SB SUSU SEGAR
• 1 SK ESEN VANILLA



• 50 GM CHOC. MASAKKAN - DICAIRKAN


CARA-CARA

1. LOYANG DIALAS KERTAS MINYAK DAN DISAPU MENTEGA SEKELILING. KETEPIKAN

2. SATUKAN KESEMUA BAHAN2 KECUALI CHOC. CAIR KE DALAM MANGKUK MIXER DAN PUKUL ADUNAN HINGGA KEMBANG.

3. TUANG SEMUA ADUNAN KE DALAM LOYANG PERSEGI(BAGI MEMUDAHKAN POTONGAN KECIK2) DAN RATAKAN. 


4. CAIRKAN COKLAT KEDALAM MICROWAVE SELAMA 1-2 SAAT DAN MASUKKAN KE DALAM PIPING BAG. PIPE KAN DIATAS ADUNAN TADI MENGIKOT KREATIVITI MASING2(TAK KIRA LAH PIPE MEMANJANG ATAU SEBALIKNYA)DAN AMBIL LIDI CUCUKKAN KE DALAM ADUNAN DAN LOREKKAN MEMBENTUK MARBLE.

5. BAKAR PADA SUHU 160C SELAMA 30 MIN ATAU HINGGA MASAK IKUT SESUAI SUHU OVEN MASING2.

6. SEJUKKAN KEK SEBELUM POTONG 4 PERSEGI DAN DISAJIKAN.

SELAMAT MENCUBA!!!!


NAMPAK KAN LOREK DIA YG CANTIK TU HEHEHE PERASAN LAK PUTRI TAU HUHU..OK BAGI YG TAK TAU LOREK TAKPE....NANTI PUTRI CUBA AMIK GAMBO SIAP NGAN CARA2 LOREK EK....

BILA DAH BAKO CAM NI LERR BEGITU LEMBUT MAUT TAU...CER TRY...TKA GURI MENCUBANYA TAU....


FOR THIS RECEPI

No comments:

Post a Comment