Wednesday, 11 April 2012

CEKODOK ROTI @JEMPUT2 ROTI


HAAA TU DIAAA TERSENTIL SUDAH UDANG SEGAR TU KAN KAN HEHEHEHE...HAAA APA TUNGGU LAGI TEMAN2 KU CAYANG...CEPAT TENGOK ROTI YG NAK DEKAT EXPIRED TU GI BUAT CEPAT....RUGI TAK BUAT...BUANG2 ROTI JERR TAU HUHUHU...APA PUN THKS SANGAT2 KAT MERPATI FOR THE MABELES RESEPI....LEMBUT SANGAT2 TEXTURE JEMPUT2 NI....ISHHH KALAU TAU CAM NI PUNYA SEDAP LAMA DAH KU BUAT TAU HEHEHE...OK TEMAN2 LALINK SIAP PEN EK CIKGU NAK KASI RESEPI NI HAHAHA...PERASAN SUDAH HUHU...YUKKK

BAHAN-BAHANNYA

• 5 KEPING ROTI SANDWICH (YANG DAH DEKAT EXPIRED OR DAH KERAS)
• 200GM UDANG SEGAR
• 1 SUDU KECIK SERBUK KARI (KARI IKAN KERR DAGING KERR TAK KISAH)
• 1 BIJI BAWANG BESAR
• 1 BIJI TELUR AYAM
• 1 SUDU KECIK GARAM@SECUKUP RASA
• 260GM TEPUNG GANDUM
• 120ML AIR@SECUKUPNYA
• ¼ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA(TAKDE PUN TAKPE)
SEDIKIT DAUN PARSLEY (OPTIONAL)


CARA-CARA

1. POTONG UDANG SEGAR - KECIL2 , KALAU GUNA UDANG KERING - RENDAM DAN TUMBUK KASAR2

2. POTONG BAWANG BESAR - DADU

3. RENDAM ROTI DLM AIR SEJUK SEBENTAR , SUPAYA KEMBANG, DAH KEMBANG KELUARKAN DARI AIR DAN HANCURKAN ATAU KOYAK2KAN DIA KASAR2….KIRA CAM KOYAK RABAK GITU HAHAHA.

4. SATUKAN ROTI, TEPUNG GANDUM, BAWANG, SERBUK KARI, TELUR,AIR DAN SERBUK PERASA. BANCUH MCM BUAT CEKODOK BIASA .
5. PANASKAN MINYAK DAN GORENG LAH HINGGA KEKUNINGAN. MAKAN PANAS2 BERSAMA SOS CILI THAI MMG TERANGKAT PUNGGUNG...KALAU TAKDE SOS THAI…APA2 CILI SOS PUN OK JUGAK…JANJI ADA…^_^


SELAMAT MENCUBA!!!! 



No comments:

Post a Comment