Wednesday, 11 April 2012

J-LOPEZ


Salam ptg teman2 cayang....masak apa tuk juadah ptg nanti? Putri masak J-LOPEZ ....ekekeekke...uiikkksss marah kang jlo putri pakai nama dia lam kuih ni..siap dia keja putri lak kang huhuhu...alaa suka2 jerr kan...kasi sikit glamor tu lopez punya nama....tapi kan ni haa nak khabar kat semua....LOPEZ ni mmg fav putri...dari ari tu lagi nak try...dok bongkar satu2 resepi yg sedia ada...tup2...satu jerr yg berkenan dihati....ada banyak resepi yg hampir sama semuanya...perhaps ubah sesikit sana sini tuk menyedapkan lagi hidangan ni...yg pasti hasilnya mmg tak mengecewakan ....walaaaaaa tak perlu beli lagi dah!!!!....kalau tau awal2 putri buat....haaa sekarang ni makan lerr daku sampai jemuuu...huhuhuhu...cam buat pencuci mulut pas makan tengahari lak...apa pun jemput makan semua....nyum nyumm....^_^..eh lupa lak nak cakap....setiap hidangan yg kita buat pastikan kita make up kasi dia cantik over pun takpe...so anak2 n hubby tengok pun selera jerr kan kan...gitu hehehe.....oh yerr satu lagi nak story ni....resepi kata rendam 3 jam..putri buat 2jam sbb tak sabo2 nak rasa ni tau....then dia kata kukus pertama 20 minit then kukus kedua 30 minit...wahh bila nak makan...putri belasah letak semua bahan then kukus 30 minit...menjadi gak.....hasilnya fuyooooo tak terkata!!!!! 



BAHAN-BAHANNYA

• 2 CAWAN BERAS PULUT(CUCI DAN DIRENDAM SELAMAT 2 JAM BERSAMA DGN SEDIKIT PEWARNA HIJAU DAN 1 SUDU KECIL KAPUR) KALAU TAKDE KAPUR PUN TAKPE.
• 2 CAWAN SANTAN CAIR (DICAMPUR DENGAN ½ SUDU KECIL GARAM)
• ½ CAWAN AIR PANDAN (DIKISAR)(PUTRI GUNA 1 SUDU KECIL PANDAN PASTE NGAN ½ CAWAN AIR)
• KELAPA PARUT YG DI GAUL DENGAN SEDIKIT GARAM(YG NI TUK GAUL NGAN PULUT NANTI...KUKUS DULU SUPAYA TAHAN LAMA PASTU BARU LETAK GARAM)


***PERINGATAN YERR…AIR TAK LEBIH TAK KURANG…IKOT RESEPI….SO JGN TAMBAH2…HASILNYA JUST NICE…TAK LEMBIK DAN TAK KERAS.***


• *** AIR GULA ***
• 2 KETUL GULA MELAKA
• 1 SB GULA
• 2 CAWAN AIR


CARA-CARA

1. BERAS PULUT YG DAH DIRENDAM DITOSKAN DAN MASUKKAN KE DALAM LOYANG. MASUKKAN SEKALI SANTAN & AIR PANDAN. KACAU RATA DAN KUKUS SELAMA 30MINIT. KACAU RATA2 PULUT YG TELAH DIKUKUS TADI. DIA BIAR KAN SEJUK SEKETIKA.

2. ALAS BEKAS 4SEGI/BULAT DENGAN PLASTIK/DAUN PISANG. AMBIL PULUT TEKAN PADAT2 DGN PLASTIK/DAUN PISANG. BIARKAN SEJUK,KEMUDIAN POTONGLAH IKUT BENTUK YG ANDA SUKA. PUTRI LAK PAKAI PLASTIC BIASA JERR…ADUNAN YG MASIH PANAS SIKIT TU KITA LETAK KAT PLASTIC DAN GULUNG KETAT2 DAN LEKATKAN PELEKAT(SCOTCH TAPE). BIAR DIA SEJUK BETUL2 SEBELUM DIPOTONG. PASTIKAN PISAU DISAPU DENGAN SEDIKIT MARGERIN BAGI MEMUDAHKAN KITA TUK MEMOTONG.

3. SETELAH HABIS DIPOTONG BOLE LAH DIGOLEKKAN KE DALAM KELAPA PARUT.

4. SEMASA MERENDAM PULUT,BOLEH BUAT AIR GULA. MASUKKAN SEMUA BAHAN DALAM PERIUK,BILA KAN MENDIDIH KECILKAN API DAN MASAK HINGGA AGAK LIKAT. BILA DAH SEJUK BOLEH DIMAKAN BERSAMA PULUT.

5. *** AIR GULA NIH BERGANTUNG PADA SAIZ GULA MELAKA YG ANDA GUNAKAN, BOLE KURANG DAN LEBIHKAN IKOT SUKA.***

SELAMAT MENCUBA!!!!




No comments:

Post a Comment