Wednesday, 11 April 2012

APAM PANDAN MAURIPAN/YEAST


1ST OF ALL NAK THKS TO ZAHARA LALINK YG DAH BUAT COLOR2 PUTRI PUN IKOT LERR HEHEHE….RESEPI ASAL DARI KAK SUZANA SHAHAMIDON...IBUUUU MEKASIH DAH SHARE RESEPI IBU...PUTRI KAN GATAI SUKA BUAT PEMBAHARUAN TU YG LETAK KAT ACUAN NI...HEHEHE HAA NANTI MESTI POPULAR ORG2 IKOT CAM NI TAU KAN KAN KAN CAM NI SENANG SIKIT NAK MAKAN...CANTIK PUN IA KAN IBUUU....ORG TENGOK JERR NAK TRY MAKAN HEHEHE...YG NI PUTRI LETAK PERISAN PANDAN JERR KASI DIA WANGI SIKIT HEHEHE...KUIH NI NAIK DIAA MASYAALLAH GEBUUUU CAM TUANNYA EKEKEKE...APA PUN REDAH JERR LAAAA HUHUHU....

RESEI ASAL TAKDE SUKATAN AIR SO NI STYLE PUTRI OK...HUHUHU

BAHAN2NYA ( GUNA ACUAN DAPAT 22-23 BIJI) PUTRI BUAT SETENGAH ADUNAN
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
½ CAWAN GULA PASIR
½ PACKET YEAST ATAU MAURIPAN( PUTRI PAKAI YEAST)
250 ML AIR SUAM
SEDIKIT PANDAN PASTE
SEDIKIT PEWARNA KEGEMARAN


CARA2NYA

MASUKKAN SEMUA BAHAN DIATAS DALAM SATU BEKAS….KACAU RATA. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN DAN LETAK PANDAN PASTE DAN WARNA KESUKAAN ANDA. MASUKKAN KEDALAM ACUAN YG TELAH DI SAPU MINYAK TERDAHULU DAN BIAR NAIK SIKIT SELAMA 15-20 MINIT. SETELAH ITU KUKUS SELAMA 8-10 MINIT. TUNGGU SEJUK DAN BOLE HIDANG DENGAN KELAPA.


TIPS: KETIKA KUKUS…UNTUK ELAKKAN AIR MENITIS KE DALAM ADUANAN…BALUT PENUTUP KUKUS DENGAN ALUMINIUM FOIL…GERENTI TAK TITIS AIR…TAK YAH LAP2 PUN TUTUP TU…^_^

SELAMAT MENCUBA!!! 



No comments:

Post a Comment