Tuesday, 12 May 2015

BENOFFEE CUPCAKES

Ptg2 mcm ni mmg mata mengantuk yg amat sangat. Dari tadi tersangguk2 depan lappy ni. Adoiiiyaiii kalau putri tido ni kompem mlm jadi burung hantu payah tido....huhu. Jadinya mak tahan jerr mata ni sampai cukup waktu hehehe. Kalau dulu2...zaman jepun bole laa berjaga malam bagai kannn tapi sejak terlebih remajanya..ngeeee hahaha mak jadi lemah gemalai oteyyy hehehe. Alaa biasa laa kann kita kasi peluang dorg2 yg zaman sekarang lak ganti tempat kita yg dolu2 super power...kononnya muahahahahaha. Anyway nak citer sikit kisah kek kali nie....kalau tengok kek ni mmg mcm kek pisang tapi texture dan rasanya dia yg sangat2 beza. Tak reti nak story tang mana yg beza...apa kata anda buat dan nilai sendiri. Yg pasti kek ni manis dia sedang2 jerr...mungkin bergantung kepada pisang yg kita guna juga kot. Kalau yg masak gilerrss mmg manis kot....putri guna pisang del monte so mmg kurang manis dia tu berbanding pisang2 lain. Alaaa tak kisah laa nyahhh guna jerr pisang apa yg ada tak yah nak pikir2 ek hehehe. Kalau ikut resepi asal mmg banyak laa dapat cupcake nya tapi tu laa putri nak buat testing so kena laa bahagi dua dari resepi asal. Dari sukatan cawan putri tukar kepada gm. Senang sikit nak sukat tau...aduhhhaiiii bertungkus lumus perah otak main kira2 tau. Nasib baik laa menjadi...kalau tak majok setahun okeyyy hahahaha. Oklaa mak nak stop dulu sbb nak gi masak lak ngeee....korg belek2 laa resepi ek..kot2 terasa nak buat kerr kannn bole laa try. Jom belek resepinyaa..jom jom...


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN ANTARA 25-30 KEPING BERGANTUNG KEPADA SIZE CUPCAKES)

A
  • 390 GM TEPUNG KEK (PUTRI GUNA TEPUNG NAIK SENDIRI)
  • 1 SUDU KECIL BAKING SODA
  • SECUBIT GARAM
B
  • ½ BUKU BUTTER (125GM)
  • 260 GM GULA KASTOR
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
  • 2 BIJI TELUR
C
  • 120 ML BUTTERMILK (120ML SUSU SEGAR + 1 SUDU KECIL JUS LEMON/CUKA MASAK)
  • 1 CAWAN PISANG YG TELAH DILENYEK (250ML)

*** SEBAIKNYA GUNAKAN BUTTER YG SEDIA ADA GARAM SO TAK PERLU LETAK GARAM DALAM ADUNAN. PUTRI GUNAKAN BUAH LEMON UNTUK BUAT BUTTERMILK. RASANYA LEBIH ENAK DARI CUKA. PASTIKAN PISANG DILENYEK TERDAHULU SEBELUM DISUKAT. ***


BAHAN2 TOPPING
  • 150 ML WHIPING CREAM NON DAIRY
  • CARAMEL SYRUP (PUTRI TAK GUNAKAN SBB STOCK TAKDE)
  • 2 SUDU BESAR NUTELLA (OPTIONAL)

*** BAHAN TOPPING TERPULANG PADA MASING2 NAK GUNA YG MANA PUN BOLE. BAHAN UTAMA YG PERLU ADA YELAH W/CREAM. ***



CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN2 A DAN KETEPIKAN.

2. PUKUL BAHAN B KECUALI TELUR DENGAN KELAJUAN TINGGI SAMPAI ADUNAN SEBATI BERSATU.

3. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL HINGGA RATA.

4. SELANG SELIKAN TEPUNG, BUTTERMILK DAN PISANG KEDALAM ADUNAN. BERMULA DENGAN TEPUNG. MASUKKAN 4 SUDU BESAR TEPUNG(KITA NAK ULANG SEBANYAK 4 KALI) DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN PALING RENDAH. TAK PERLU PUKUL LAMA JUST KASI DIA SEBATI BERSATU. PUKUL LAH SELAMA BEBERAPA SAAT SAHAJERR.

5. DI IKUTI DENGAN BUTTERMILK MASUK SEDIKIT DAHULU (KITA NAK ULANG SEBANYAK 3 KALI) DAN PUKUL PELAHAN HINGGA SEBATI. SAMA JUGA DIPUKUL BEBERAPA SAAT SAHAJERR. JGN TERLEBIH PUKUL.

6. KEMUDIAN MASUKKAN PULAK SEDIKIT PISANG LENYEK TADI. (SAMA JUGA KITA NAK ULANGI SEBANYAK 3 KALI). PUKUL PERLAHAN HINGGA SEBATI.

7. ULANGI LAGI DARI TEPUNG, BUTTERMILK DAN PISANG. DI AKHIRI DENGAN TEPUNG. PASTIKAN ANDA TIDAK TERLEBIH PUKUL ADUNAN.

8. SEDIAKAN KERTAS CUPCAKES DAN PIPEKAN ADUNAN KEDALAMNYA. SEKIRANYA ANDA MENGGUNAKAN TEPUNG NAIK SENDIRI, MASUKKAN HANYA SETENGAH ADUNAN KEDLM ACUAN. MANAKALA SEKIRANYA MENGGUNAKAN TEPUNG KEK BOLE LA MASUK LEBIH SEDIKIT.

9. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. DISEJUKKAN SEBELUM MELETAK TOPPING.


SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : CHEF IZYAN MASTERCHEF
OLAHAN : PUTERIMANJA














FOR THIS RECIPE

Thursday, 7 May 2015

BISKUT GAJUS

Salam sejahtera semua. Harap semua teman sihat2 sajerr. Lama blog ni tak bersiaran sbb tuan tanah jatuh sakit. Terimakasih yg tak terhingga buat sahabat2 FB yg mendoakan putri hingga kerr hari ini. Syukur punya teman alam maya sebaik kalian semua. Sangat prihatin dan peduli pada putri. Walaupun kita tidak pernah bersua muka namun tu tak menghalang anda untuk berdoa buat putri. Moga Allah sajerr yg dapat membalas segala kebaikkan awak2 semua. Tak lupa pada sepupu ku yg di msia...terimakasih atas doa dan keprihatinan kalian. Alhamdulillah putri dah sihat sikit. InsyaAllah akan bertambah sihat dari masa ke semasa.

Ok laa nak citer sikit pasal resepi kali ni. Ari ni ptg tadi putri cuba lagi buat biskut ni sbbnya tka puas hati dengan hasil smlm. Setelah diuji kaji dan membuat beberapa perubahan hasilnya kali ni sangat puas hati. Wa cakap lu...wa muka ada senyum juga sbb wa kukis slimmm u aollss hahahahaha. Yup2 smlm punya kukis dia ada sikit naik cam tilam....mak tengok pun gerun sbb dia naik tak agak2 sampai tak nampak share badan nya muahahahaha. Haa kali ni selepas diet kukis mak slim melim tau hehehehe. Hasil dari meng google perbagai blog...maka mak gabungkan mana2 yg patut...mmg part gabung2 fav mak gituuu ngeee. So guys apa kata u try buat...tak buat mmg nak kena pelangkung hahaha. Ok laa jom ke istana beta di kayu land jom jom....




BAHAN2NYA (MENGHASILKAN LEBIH KURANG 60-65 KEPING BERGANTUNG KEPADA ACUAN)

A
  • 125GM BUTTER
  • 50 GM GULA ICING
  • 1 SUDU BESAR BROWN SUGAR
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
  • 1 BIJI KUNING TELUR 
  • 30 GM KACANG GAJUS DIBAKAR SEBENTAR DAN DITUMBUK HALUS
  • 180 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
  • 60 GM TEPUNG JAGUNG DIAYAK
  • ¼ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK

BAHAN HIASAN
  • SECUKUP GAJUS DIBAKAR SELAMA 5-6 MINIT DAN DIBELAH DUA
  • 1 BIJI KUNING TELUR + 1 SUDU KECIL SUSU SEGAR

*** PERHATIAN YERR SEKIRANYA GULA ICING BERKETUL2 HENDAK LAA DIAYAK SEBELUM MENGGUNAKANNYA. SEMUA GAJUS HARUS DIBAKAR SEBENTAR SEBELUM DIGUNAKAN DALAM ADUNAN. KACANG GAJUS LEBIH ENAK DITUMBUK DARI DIBLEND HALUS.  TUK PENGETAHUAN SEMUA PUTRI GUNAKAN GAJUS PAKET CAMEL BRAND. TERUS GUNAKAN TANPA PERLU DIBAKAR. ADA 2 JENIS GAJUS DALAM PAKET PUTRI GUNAKAN YG GAJUS PUTIH. KALAU BELI GAJUS MENTAH INGAT YERR HARUS DIBAKAR TERDAHULU. ***




CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN2 B DAN KETEPIKAN.

2. PUKUL BAHAN2 A HINGGA SEBATI. TIDAK PERLU TERLALU LAMA.

3. MASUKKAN BAHAN2 B DAN PUKUL LAGI HINGGA ADUNAN MENJADI DOH.

4. ULI PULA DENGAN TANGAN DAN PASTIKAN MANGKUK LICIN DOH MENJADI LEMBUT. SEKIRANYA LEMBIK TABURKAN SEDIKIT SAHAJERR TEPUNG KEDLM ADUNAN. REHATKAN ADUNAN SELAMA 10 MINIT. ADUNAN AKAN LEBIH PADAT SEDIKIT BILA KENA ANGIN.

5. BOLE LAA MENCANAI ADUNAN DAN TERAP MENGGUNAKAN ACUAN PILIHAN. BUAT SAMPAI HABIS.

6. SAPUKAN KUNING TELUR DIATAS BISKUT DAN LETAK GAJUS.

7. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.



SELAMAT MENCUBA!!!
OLAHAN : PUTERIMANJA



















FOR THIS RECIPE