Haiii laaa mlm2 camni laa baru sempat nak masukkan en3. nak buat camna dari tadi sibuk melayan family. Biasa laa laa kan ada jerr curahan2 yg nak diceritakan pada putri tu yg bz mendengar celoteh dorg. Tu baru dorg yg celoteh lum lagi putri nya turn hahaha. Tau jerr laa kalau mama yg duk celoteh lagiiiii panjang storynya dari dorg semua tau...hehehe. Oh well hari ni putri ada masa sikit tu yg duk mencuba resepi mantou ni. Roti mantou ni terkenal dikalangan org2 cina dan org2 kita pun dah pandai memakannya. Dipasaraya pun ada terjual mantou ni yg mengandungi berbagai perisa. Mantou yg homemade punya tak laa 100% sama dengan yg terdapat kat restaurant2 atau yg terjual dikedai tu ok tapi bagi putri dah cukup baik dari segi rasanya. Kalau u aollss belum pernah rasa haa bole laa try buat mantou homemade ni. Sesuai dimakan bersama dengan sambal tumis atau digolekan dengan gula. Terpulang pada tekak masing2. Bagi putri sendiri mmg putri suka makan dengan sambal tumis. Pulak tu makan masa panas2 siap makan damai dengan hubby lagi tau...apalagi layan laa sampai licin hehehe. Pastu main suap2...tetiba bf sound "ni dah kenapa pulak ni" muahahahaha.... cara dia cakap terus buat mak tergelak2 sendiri. Ishhh nak manja2 pun tak bole hahahaha dah kena sound...apa arr panglima ni sungguh tak lomantik...huhuhu. Asal mak nak manja jerr dia bagi THAT LOOK!!! pastu sound..aiyooo. Apa seyyy potong stem betuiii laa hahahaha. Anyway sajerr jerr mak usik2 dia cam tu...biasa laa mmg suka kena sound sbb setiap kali dia kata camtu mesti mak tergelak2 tengok muka dia yg menjeling heran wahahahaha. Yg pasti kalau bf mak buat lawak mmg tak kelakar langsung lawak dia tapi yg kelakarnya bila dia citer dia sendiri gelak muahahaahha tu yg mak ikut gelak sbb muka dia lawak bila dia gelak sendiri hahahahaha. Aduh sakit perut aku bila ingat2 pasal bf aku ni. Oppsss tersasar jauh lak pasal bf....jgn marah ngeee. Ok berbalik pasal mantou ni....well u guys kena try buat kalau nak tua rasanya camna. Jgn lupa sediakan sambal tumis ikan bilis kerr atau sambal udang kerr...ada yg kata sambal crab pun sodap!!...FUHHHh terliur lak dengar....mmg betul2 sedap cicih dengan yg tersebut diatas. Jom laa try buat...jom jom
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN ANTARA 8-10 KEPING BERGANTUNG KEPADA SIZE)
CARANYA
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN ANTARA 8-10 KEPING BERGANTUNG KEPADA SIZE)
- 130 ML AIR SUAM (BIAR HANGAT SIKIT)
- 1 SUDU KECIL YEAST
- 30 GM GULA KASTOR
- 250 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 1 SUDU KECIL MINYAK SAYUR
CARANYA
1. SATUKAN GULA DAN YEAST KE DALAM AIR SUAM. KACAU2 SEHINGGA GULA LARUT. KTEPIKAN
2. DALAM MANGKUK LAIN SATUKAN TEPUNG DENGAN MINYAK DI IKUTI DENGAN AIR SUAM TADI. ULI HINGGA MENJADI DOH. JGN TAMBAH AIR JUST ULI DAN ULI SAMPAI JADI DOH DAN MANGKUK LICIN.
3. TUTUP DOH DENGAN KAIN KERING DAN REHATKAN SELAMA 10-15 MINIT.
4. KLUARKAN DOH DAN CANAI DOH SEPERTI DALAM GAMBAR. KETIKA INI DOH ELASTIK DAN SENANG TUK DICANAI.
5. LIPAT DOH ATAS DAN BAWAH MENJADIKAN TIGA LIPATAN. LIHAT GAMBAR SEBAGAI CONTOH.
6. KEMUDIAN CANAIKAN LAGI DOH KIRI KANAN ATAS DAN BAWAH. JADIKAN BENTUKNYA 4 SEGI MEMANJANG. LIHAT GAMBAR SEBAGAI CONTOH.
7. SAPUKAN AIR DIATAS PERMUKAAN DOH. DAN GULUNG DOH KEMAS2 SEPERTI DALAM GAMBAR.
8. PERHATIAN YERR GUNAKAN PISAU BERGIGI TUK POTONG DOH JGN GUNAKAN APA YG PUTRI GUNAKAN SBB NANTI DOH PENYEK SEBELAH DAN TAK CANTIK.
9. LETAK ATAS BAKING PARCHMENT DAN REHATKAN 5 MINIT SEBELUM DIGORENG DENGAN API YG KECIL DAN MINYAK YG BANYAK.
10. SEKIRANYA NAK KUKUS PUN BOLE TERPULANG PADA SELERA MASING2. SANGAT SESUAI MAKAN MANTOU NI DENGAN SAMBAL TUMIS. MAKAN PANAS2 MMG LAYAN.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : GOOGLE
OLAHAN : PUTERI MANJA