Tuesday, 17 December 2013

NAGASARI JAGUNG

Nasib baik tau putri dah type dulu bahan2 dia kat sini....so tinggal nak story mory jerr pastu bole post resepi ni kan. Kalau tak mmg makan masa yg sangattttttt panjang nak postkan resepi tau hehehe biasa laa mana nak edit lagi nak type satu2 lagi kann. Yerr laa putri kan suka ikut cita rasa putri...kalau bole tak mau laa copy paste. Mak nak buat versi mak gitu huhuhu. Sebelum apa2 thks many2 to bro Rozzan yg sudi share resepi ni pada kita semua. Anyway sejak putri TER jamah makanan ni terus jatuh hati nak mencubanya. Kalau dulu duk tengok dari jauh jerr jgn kata nak jamah nak amik tau hal kuih ni pun tak ngeee. Al maklum kuih2 gini kan org takdo gigi jerr makan...mak ni masih penuh giginya muahahahaha. Ni kes cam baby laa makan pakai telan2 gitu...1st kemam tolak kiri kanan then telan hahahaha apa seyyy siap describe pulak dah hua3. Haa tengok ni dengan muka serious mak bagitau....MAK SUKA sangat2 kuih ni...dah laa senang nak buat bahan pun senang dapat dan yg paling terHANGATnya sedap dimakan wok. Sekali ngap berkeping2 licin jer masuk lam tekak tau hehehe. Kalau dulu fofular dengan isinya pisang sekarang banyak yg dah pelbagaikan isinya...ada letak nangka sorg kawan tu bilang...wah 1st time dengar laa hehe. Apa pun isinya terpulang pada tekak si pemakannya. Yg penting sekali semua org dalam rumah bole join makan sama. Oklaa tak mau story panjang2 sbb kalau story pun org skip kot hahaha kita terus kerr bahan2nya ek...jom kita pi cari tepung dia dulu...jom jom...


BAHAN2NYA

A
- 1 TIN JAGUNG (WHOLE KERNEL CORN)
- 250 ML SANTAN PEKAT + SECUBIT GARAM (PUTRI GUNA SANTAN KOTAK JERR)

B
- 450 ML AIR
- 180 GM GULA PASIR
- 1 HELAI DAUN PANDAN (PUTRI GUNA AIR PANDAN FLAVOR YG JERNIH)

C
- 200 ML AIR
- 1 PAKET TEPUNG HUN KWE

*** PUTRI AKAN UPLOADKAN GAMBAR TEPUNG HUN KWE DAN JUGA AIR PANDAN FLAVOR SEBAGAI BAHAN RUJUKKAN. INGAT YERR JAGUNG DLM TIN TU BUANG AIRNYA DAN TOSKAN.  ***



CARA2NYA

1. MASAK BAHAN B SEHINGGA MENDIDIH DAN GULANYA LARUT. MATIKAN API DAN DIBIARKAN SEJUK SEDIKIT.

2. SATUKAN BAHAN C DAN KACAU RATA TERDAHULU. KEMUDIAN MASAK SEBENTAR (DLM SEMINIT DUA) DIATAS API YG KECIL SEKALI SAMBIL DIKACAU2.

3. SETELAH ITU MASUKKAN BAHAN B TADI DAN SANTAN PEKAT. TERUS KACAU BAHAN2 DENGAN API YG KECIL SEHINGGA ADUNAN MENJADI HAMPIR PEKAT.

4. AKHIR SEKALI MASUKKAN JAGUNG DAN TERUS KACAU HINGGA ADUNAN MENJADI LEBIH PEKAT. MATIKAN API.

5. BUBUH LEBIH KURANG 2-3 SUDU BESAR KE DALAM BEKAS KECIL2 ATAU PUN PLASTIK DAN DIBUNGKUS RAPI. BOLE JUGA MENGGUNAKAN DAUN PISANG.

6. PASTIKAN ANDA MEMBUATNYA DENGAN PANTAS KETIKA ADUNAN MASIH PANAS2. DIBIARKAN SEJUK SEKETIKA DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER YERR) SELAMA BEBERAPA JAM SEBELUM DIHIDANG. MAKAN SEJUK2 MMG TERBAIK!!!


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : BRO ROZZAN
OLAHAN : PUTERI MANJA









NI DIA CONTOH TEPUNG HUN KWE




NI PULA AIR PANDAN FLAVOR YG PUTRI GUNAKAN



FOR THIS RECIPE

Wednesday, 11 December 2013

APAM BALIK NYONYA

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat teman2 semua. Lama betul putri betapa lam gua ni tau. Sori banyak2 pada teman2 cayang yg masih menantikan resepi apam balik nyonya ni. Buat benda ni dah lama dekat 2 minggu lepas jugakkan tapi nak sharenya pulak terlewat akhibat perkara2 yg tak dapat putri elakkan. Apa pun hari ni baru lah terlaksana jua hajat putri nak sharekan resepi ni pada u aollss. Sbb apa putri namakan apam ni apam balik nyonya sbbnya bahan2 yg dia gunakan berbeza dengan resepi yg pernah putri cuba dulu. Yg ni lebih lembut lebih gareng tapi tak keras dan kejadianya sangat2 cantik. Pokoknya yahh ibu2 dan kang mas...putri jamin deh enak bangettt ngak omong kosong loh....hehehe. Apam ni kalau dah sejuk pun tetap sedap tau tapi kalau ada yg kata tak sedap tu...kompem wa cakap lu...lu punya lidah hor ada kerak susu so kena kasi gosok sikit ngan kertas pasir ek muahahahaha. Alaa jgn nak ngengader ek...ni resepi dah masuk buku dan dah terkenal pun maunya tak sedap...must be something wrong kann kann..."betui3" wah ramai lak yg cakap betul wahahaha...apa jerr. Ok laa sebelum putri sesat ni baik stop sini ek...jom kita baca dulu resepinya dengan tenang...jom jom.


BAHAN2NYA

- 5 BIJI TELUR GRED A
- 160 GM GULA KASTOR
- 200 ML SANTAN KOTAK
- 120 ML AIR BIASA
- 280 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- SEDIKIT PEWARNA KUNING


BAHAN2 TABUR

- SECUKUP KACANG TANAH
- SECUKUP GULA PASIR
- SECUKUP KREM JAGUNG DLM TIN


*** SEKIRANYA ANDA NAK BUAT PLAIN DAN TAK MAHU TABUR KACANG PUTRI SYORKAN TAMBAH 50 GM PURI DURIAN. PURI DURIAN NI ISI DIA KITA LENYEK2KAN SAMPAI JADI CAM JAM GITU. ***



CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN2 DAN PUKUL ADUNAN MENGGUNAKAN MIXER DENGAN KELAJUAN PERLAHAN SEHINGGA ADUNAN MENJADI SEBATI.

2. SEKIRANYA NAK BUAT PLAIN, MASUKKAN PULA PURI DURIAN DAN PUKUL SEBATI.

3. PANASKAN ACUAN APAM BALIK DAN BOLE LAH MEMULAKAN PROCESS MEMBUAT APAM BALIK SEHINGGA ABIS. PUTRI TAKDE ACUAN APAM BALIK SO PAKAI NON STICK PAN JERR.

4. PASTIKAN API KECIL KETIKA MEMASAK APAM BALIK. SEKIRANYA MENGGUNAKAN NON STICK PAN TIDAK PERLU GRIS PAN TERUS MASAK DAN ADUNAN AKAN MENJADI CANTIK GARENG DAN LEMBUT SEPERTI DALAM GAMBAR.


SELAMAT MECUBA!!!

SUMBER : BUKU DELICIOUS NYONYA
OLAHAN PUTRI MANJA










FOR THIS RECIPE

Wednesday, 27 November 2013

BANGKIT NYONYA

Hari tu pegi jemputan kat melaka tak sempat nak singgah mana2 sempat singgah kat Mydin jerr ngeee. My gerl suka sangat kuih bangkit tu yg beli tu tapi dapatnya 2 bungkus jerr sbb kelam kabut punya hal. Tu laa kan timing lari tu pasal laa tak dapat nak jalan2 sangat. Anyway smlm terpanggil nak buat kuih ni. Bongkar punya bongkar putri terjumpa laa buku lama delicious nyonya ni...tu yg resepi kuih bangkit ada kat dalam tu. Belek sana belek sini wow ada banyak resepi mengancam sanubari ku laa hehehe. Berpinar2 mata duk tengok semua masakkan nyonya ni. Eh bila cakap perkataan nyonya ni dah mcm cakap ngan apek nyonya lak muahahaha. Ni nyonya more on katagori baba tau. Berciter pasal kuih bangkit ni...texturenya begitu halus dan rangup serta cair dimulut. Ada yg kata lum masuk mulut lagi tengok jerr dah cair camna tu hehehe. Mmg bangkit ni kegemaran ramai sejak dari dulu lagi. Tak perlu laa tunggu raya nak menikmatinya kan. Bila2 masa pun bole makan. Napa nama dia bangkit?? sbb dia memBANGKIT kan semangat org tuk makan kot tu pasal nama dia bangkit...eh eleehhh asal bole jerr putri tau wahahaha. Kuih bangkit ni banyak tul terjual dipasaran terutamanya di m'sia. Kat sini pun ada jual gak tapi bukan buatan tangan kebanyakkan dari factory kot. Kalau nak muai dan puas makan apa kata kita buat sendiri....haaa puas hati beb makan sampai mintak ampun hehehe. Oklaa apa kata kita intai2 apa barang yg perlu kita gunakan tuk buat kuih ni...jom jom..


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 150-60 KEPING)

A
- 350 GM TEPUNG UBI (TAPIOCA FLOUR)
- 350 GM TEPUNG SAGU (SAGO FLOUR)
- BEBERAPA HELAI DAUN PANDAN

B
- 3 BIJI KUNING TELUR GRED A
- 260 ML SANTAN PEKAT (PUTRI GUNA SANTAN KOTAK KARA)
- 250 GM GULA ISING DIAYAK

*** SEKIRANYA TAKDE ATAU PAYAH JUMPA TEPUNG SAGU BOLE JERR GANTIKAN TEPUNG UBI SELURUHNYA. SEBELUM MENGGORENG ATAU MEMBAKAR TEPUNG DIAYAK TERDAHULU BARU DIBAKAR. KEMUDIAN DISEJUKKAN DAN DIAYAK LAGI. KATANYA LEBIH LAMA KITA BAKAR TEPUNG NI LEBIH BAIK. ***





CARA2NYA

1. BAHAN A DIAYAK DAN DIBAKAR PADA SUHU 150C SELAMA 1 JAM. SETELAH MASAK SEJUKKAN DULU SEBELUM DIAYAK LAGI. KETEPIKAN.

2. SATUKAN BAHAN B DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN SEDERHANA SEHINGGA ADUNAN SEBATI.

3. MASUKKAN BAHAN A (TEPUNG2 YG TELAH SEJUK TADI) SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN KACAU GUNAKAN SPATULA DULU KEMUDIAN NANTI GUNAKAN TANGAN UNTUK MENGULI. JGN HABISKAN TEPUNG SEKIRANYA ADUNAN BOLE MEMBENTUK MENJADI DOH.

4. BAHAGI 2 ADUNAN. SATU ADUNAN SIMPAN DALAM PLASTIK SATU LAGI BOLE LAH MENCANAI DIATAS LAPISAN PLASTIK JUGA. ADUNAN TAK BOLE TERLALU TERDEDAH PADA UDARA SBB IANYA MUDAH KERING DAN MENGERAS.

5. CANAI DOH SETEBAL SUKU INCI DAN TERAP MENGGUNAKAN ACUAN PILIHAN. PUTRI SEPIT BAHAGIAN ATASNYA. SO TERPULANG PADA U GUYS NAK SEPIT ATAU PUN BIARKAN GITU JERR. KALAU NAK LETAK BIJAN PUN BOLE.

6. BAKAR PADA SUHU 160C-170C SELAMA 15-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. KALAU NAK GARENG DAN RANGUP BAKAR SELAMA 22 MINIT.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : BUKU DELICIOUS NYONYA
OLAHAN : PUTERI MANJA

TEPUNG YG TELAH DIBAKAR SELAMA 1 JAM

DAH SEJUK DAN DIAYAK LAGI.

PUKUL BAHAN2 B DAN MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT. TAK PERLU HABISKAN SEKIRANYA ADUNAN BOLE JADI DOH LICIN.



DOH TAK BOLE TERDEDAH PADA UDARA NANTI IANYA AKAN KERING DAN MENGERAS SO SBB TU KENA SIMPAN DALAM PLASTIK.


















FOR THIS RECIPE

Monday, 25 November 2013

SRI PANDAN CHIFFON CAKE

Selamat mlm pada teman2 ku tercayang yg setia menantikan kehadiran resepi2 dari putri ni. Sori laa lambat sikit masukkan N3 ni. Tau jerr laa hujung minggu cam ni mmg nak mengadap lappy ni susah tul. Bila dah mlm cam ni haa baru laa bole masukkan...aman sikit dunia hehehe. Sebelum apa2 putri nak mengucapkan setinggi2 terimakasih buat teman2 putri yg telah mendoakan kesembuhan buat ayah putri. Terimakasih yerr atas doa2 kalian semua. Moga Allah sahajerr yg dapat membalas segala kebaikkan anda. Alhamdulillah ayah putri dah pulih sedikit. Walaupun belum lagi 100% pulih sepenuhnya tapi ayah dah bole bangun dan selera makan makin bertambah. Mmg sangat2 mujarap laa saranan2 dari teman2 fb putri....kalau u aollss semua tak bagi pendapat dan nasihat mmg tak tau laa putri apa nak buat dengan sakit ayah tu. Sakit demam denggi mmg takde ubatnya. Atas saranan teman2 fb banyak yg menasihatkan agar putri cuba buat SUP KETAM dan minum AIR 100 PLUS. Lepas dapat tau mlm tu juga bilang mak putri dan esoknya mak buatkan sup ketam tuk ayah. Biasa laa sang ayah nak isteri dia laa masak tuk dia kalau putri masak kang dia tak mau makan lak hehehehe. So mak buat tumis air tuk lauk ketam tu, Kalau rebus cam tu mmg loya sikit laa so kena tumis2 sikit biar nak minum pun ada selera. Sbbnya pesakit2 demam denggi ni semua tekak mereka loya sampai tka bole nak makan apa2. Anyway lat sehari jerr minum sup ketam platelet terus naik. Masuk 3 hari minum sup dan minum air 100 plus terus naik lagi. Sampai laa hari ni dekat 1 minggu minum sup dan 100 plus tu yg buat ayah putri makin pulih....syukur alhamdulillah. Lega sikit...berkat doa kluarga dan kawan2 semua ayah pulih kembali...amin2. Then baru2 ni anak putri yg bongsu tu dapat result PSLE dia. Alhamdulillah lulus walaupun markah tak begitu memberangsangkan ira namun tetap bersyukur sbb lulus dalam semua mata pelajaran. Apa pun buat semua murid2 yg dah sedaya upaya buat yg terbaik...tahniah buat semua....all the best to them dan semoga dapat masuk sekolah yg diingini insyaAllah. Oppss terpanjang pulak story mak ni laa hehehe sori ek...

Ok tentang hal kek chiffon ni...fuhhhhlaaaammmakkkkk cam spring dahhh hahahaha. Mak tak reti nak sorok2 kata2 mak ni terhadap makanan yg sedap2 ni. Mak hembus jerr cakap apa yg bermain dalam kotak pikiran mak ni. Mmg ternyata kek chiffon ni sangat2 lembut dan enak bila makan...bak kata org tak yah kunyah duk kemam pun dah sedap muahahaha. Kalau duk kemam lama2 kang jadi sirih pulak dah kena tenyeh kiri kanan cam nyonya mansur daaa wahahahaha. Ekceli masuk ni dah 3 jenis chiffon putri try buat tu yg nama chiffon ni putri naikkan sikit pangkat dia kerr sri hahaha...apa jerr tau. Oh well hampir semua kek2 yg putri cuba mmg tip top...semuanya sedap. So u aollss semua bole laa try...pilih jerr mana nak otey. Kalau tak nak try mmg sah2 terliur laa nanti. Silap2 mimpi tiap2 malam kang hehehe. Oklaa bagi yg nak cuba...jom kita masuk kelas putri ek....jom jom..


BAHAN2NYA

A
- 6 BIJI KUNING TELUR GRED A
- 30 GM GULA KASTOR
- 80 ML SANTAN
- 80 ML MINYAK MASAK
- 100 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- 1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG DIAYAK
- 1½ SUDU KECIL PANDAN PASTE + SEDIKIT WARNA HIJAU

B
- 6 BIJI PUTIH TELUR GRED A
- 125 GM GULA KASTOR


***GUNAKAN LOYANG YG BERLUBANG DITENGAH2 (ANGEL CAKE TIN) DAN GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER AT THE BOTTOM PART SAHAJERR. KALAU NAK LETAK KAT PAPER CUPS CAM PUTRI BUAT PUN BOLE SO TERPULANG LAA NAK BUAT YG MCM MANA OK. CUMA KALAU PAKAI TIN BAKAR LAMA SIKIT LAA DAN KALAU PAKAI PAPERCUP CUPCAKES BAKAR TAK LAMA LAA DALAM 12-15 MINIT CAM TU. TUK ADUNAN PULA BIASANYA PUTRI AKAN PUKUL BAHAN B TERDAHULU DAN GUNAKAN MIXER YG SAMA PUKUL PULA BAHAN A.***



CARA2NYA

1. BAHAN B, PUKUL PUTIH TELUR SAMPAI KEMBANG BERTANDUK DAN MASUKKAN GULA DAN PUKUL LAGI SAMPAI GULA SEBATI DENGAN TELUR. KETEPIKAN.

2. GUNAKAN MIXER YG SAMA PUKUL PULAK BAHAN2 A SAMPAI KEMBANG PEKAT.

3. AMBIL SUKU DARI ADUNAN B (PUTIH TELUR) DAN MASUKKAN KE DALAM ADUNAN A DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK.

4. MASUKKAN SEMUA ADUNAN A KE DALAM ADUNAN B (PUTIH TELUR) DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA. HATI2 FOLD JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR PULAK.

5. TUANG DALAM LOYANG YG TELAH DIGRIS TADI DAN BAKAR PADA SUHU 160C-170C SELAMA 50 MINIT. ATAU KALAU MENGGUNAKAN PAPERCUP CUPCAKES BAKAR SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

6. SETELAH MASAK CEPAT2 TERBALIKKAN ADUNAN DENGAN TIN2NYA DAN DIBIAR HINGGA SEJUK BARU TANGGALKAN TINNYA. SIAP TUK DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : SIS ZITA ALI
OLAHAN : PUTERI MANJA

BAHAN B, PUKUL PUTIH TELUR DULU SAMPAI KEMBANG BERTANDUK BARU MASUKKAN GULA DAN PUKUL LAGI. KETEPIKAN.

GUNAKAN MIXER YG SAMA DAN PUKUL BAHAN2 A SAMPAI KEMBANG PEKAT.

CAM NI RUPA BILA DAH PUKUL BAHAN A.

THEN AMIK SUKU DARI ADUNAN B MASUKKAN PADA ADUNAN A DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA.

NAMPAK KAN RATA DAN ADUNAN MASIH TETAP KEMBANG.

MASUKKAN SEMUA ADUNAN HIJAU KEDALAM ADUNAN PUTIH TELUR DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA TAK BERBUKU2. HATI2 JGN SAMPAI TEROVER FOLD TAKUT DIA TERCAIR PULAK. 

CAMNI RUPA ADUNAN BILA DAH SEBATI SEMUANYA. MASUKKAN DALAM PIPPING BAG DAN BOLE PIPEKAN DALAM PAPER CUPS ATAU LANGSUNG TERUS MASUK DALAM LOYANG YG BERLUBANG TENGAH (ANGEL CAKE TIN)

BAKAR PADA SUHU 160C-170C SELAMA 12-15 MINIT. KALAU GUNA LOYANG BAKAR SELAMA 50 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.













FOR THIS RECIPE