Monday, 15 July 2013

SNOWY CHOCOLATE SPONGE CAKE

Assalamualaikum. Wah diam tak diam dah 6 hari kita berpuasa. Cepat betul masa berlalu kan...banyak lagi keje2 yg belum diselesai. Kena speed up ni huhuhu. Oh yerr...ari ni putri ada buat kek ala2 kek besday gitu hahaha. Well takde besday sapa2 pun sajerr buat sbb teringin nak makan kek. Tak tau dah berapa bulan lamanya asyik buat kek org sampai sendiri punya tak buat2 mana aci kan kan. Teringin tu bukan sbb ngidam ek No No No...neyhee neyhee...andwae...hehehe...bahaya kalau ngidam. Company pun dah lama terkubur muahahahaha. Anyway sajerr tekak nak makan kek maka terhasil laa ciptaan yg kes redah sampai rebah hehehe. Haa ni laa dia kek yg putri bagi nama siap doa selamat lagi ok haha...nama pun canggih tak mau kalah ada snowy2 lak huhu. Rasa kek ni...yaaaa ampunnn mak dibah mak debab...maut betul rasa dia tau hehehe. Tengah duduk makan terus terbangun terloncat2 cam katak ekekekeke over2. Tu kira dah recharged battery yg tengah weak bila makan kek ni cam kena kejutan electrik tau makan jerr terus kejang2 hahahahaha. Tak caya try lerr baru tau...kalau tka kejang2 tu normal laa hidup anda tau wahahahaa. Ok laa putri dah mula tau kelaut kalau citerr lawak2 mmg tergelak sendiri bila type apa jerr mak ni kan huhu. Jom laa tunggu apa lagi...takkan nak tunggu laki baru nak salin resepi kan kan hahaha. Oh yahh terlupa lak...kek yg putri gunakan adalah kek span coklat dari resepi Rehal. Dear thks tau mmg kek span ni very the amazing tak retak seribu pun I like hehe. K laa jom jom...



BAHAN2 KEK SPAN

- 100 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- ½ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- 90 GM GULA KASTOR
- 3 BIJI TELUR GRED A
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 50 ML SUSU SEGAR
- 20 GM SERBUK KOKO DIAYAK
- 1 SUDU KECIL COKLAT PASTE
- 110 ML MINYAK MASAK

*** PUTRI GUNAKAN LOYANG 6" TUK DAPATKAN KETEBALAN YG PUTRI INGINKAN. PUTRI DAPAT 3 KEPING. BOLE JERR NAK GUNA LOYANG 7" TERPULANG. ***

BAHAN2 BUTTER CREAM FROSTING

BAHAN2NYA

½ BUKU BUTTER ABT 125 GM
- 1½ CAWAN GULA ICING(MMG BANYAK SBB NAK KASI PEKAT ADUNAN TU)
½ SUDU KECIL VANILA ESEN
- 1 SUDU BESAR WHIPPING CREAM
SEDIKIT COLOR PASTE


BAHAN2 COKLAT MOUSSE PUTIH

- 120 GM COOKING WHITE COKLAT
- 50 ML AIR
- 1 SUDU KECIL GELATIN
- 1 BIJI PUTIH TELUR
- 1 SUDU BESAR GULA KASTOR
- 100 ML WHIPPING CREAM




CARA2 KEK SPAN

1. GULA, TEPUNG, BAKING POWDER, OVALLETE DAN ESEN VANILA DIPUKUL HINGGA KEMBANG SEBATI.

2. SLOW KAN MIXER MASUKKAN SUSU, KOKO DAN COKLAT PASTE PUKUL LAGI HINGGA SEMUANYA SEBATI BERSATU.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA.

4. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 3 BAHAGIAN ATAU 2 BAHAGIAN BERGANTUNG PADA LOYANG YG HENDAK DIGUNAKAN.

5. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.



CARA2 BUTTER CREAM FROSTING

1. KACAU GULA DAN BUTTER MENGGUNAKAN SPECTULA DULU HINGGA RATA.

2. PUKUL BAHAN TERSEBUT MENGGUNAKAN MIXER PULA. PUKUL SAMPAI KEMBANG DAN SEBATI.

3. MASUKKAN ESEN VANILLA DAN WHIPPING CREAM. PUKUL HINGGA SEBATI.

4. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN DAN LETAK WARNA PILIHAN ANDA DAN GAUL RATA.

6. PASTIKAN ANDA MENGGUNAKAN COLOR PASTE. KALAU GUNA CECAIR KENA LETAK GULA HALUS LEBIH BANYAK SBB ADUNAN AKAN CAIR DAN BERLEBIHAN MANISNYA PULAK SO SEBAIKNYA GUNAKAN PASTE YERR.

7. SETELAH KEK SEJUK SEPENUHNYA BOLE LAA SAPUKAN BUTTER CREAM DIATASNYA.


BAGI YG NAK LIHAT CARA APA LAGI BOLE KITA GUNAKAN KREM NI SILA KLIK SINI

CARA2 COKLAT MOUSSE

1. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 50ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT. IA AKAN LARUT DENGAN SENDIRINYA. AWAS!!!! JANGAN MASUKKAN GELATIN DULU KEMUDIAN AIR. INI AKAN MENYEBABKAN GELATIN BERKETUL2 DAN TAK LARUT SEPENUHNYA.

2. CAIRKAN COKLAT MASAKKAN DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOILER'. PUTIH COKLAT AGAK SUKAR TUK CAIR. SO AGAK2 PERIUK COKLAT DAH PANAS ANGKAT DAN KACAU2 IA SAMPAI CAIR.

3. BILA COKLAT DAH CAIR, MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR. KACAU SEHINGGA GELATIN SEBATI DENGAN COKLAT TADI. LETAK SEMULA DIATAS PERIUK AIR TADI DAH KACAU2 TUK PASTIKAN COKLAT BENAR2 CAIR BARU DIANGKAT DAN DISEJUKKAN SEBENTAR.

4. DALAM BEKAS LAIN PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR TAK JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR MASUKKAN GULA DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

5. DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BENTUK KRIM DAN BERTANDUK JUGA.

6. MASUKKAN COKLAT CAIR DAN WHIPPING KRIM KE DALAM TELUR KACAU PERLAHAN2 SEHINGGA SEBATI. AWAS JGN TERCAIR LAK ADUNAN NI….PASTIKAN DIA TETAP GEBU BERTANDUK. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SELAMA SETENGAH JAM SEBELUM DIGUNAKAN. SIAP TUK SAPU BEDAK PADA KEK HEHE...


BAGI YG NAK LIHAT BOLE BUAT APA LAGI TUK KREM NI SILA KLIK SINI

SELAMAT MENCUBA!!!!

SUMBER KEK : RAHEL BLOGSPOT
OLAHAN : PUTERI MANJA






FOR THIS RECIPE

2 comments:

  1. Wah!!!Cantek giler bila tengok gummy bears atas sebiji kek ni...hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik lagi kalau dapat makan beb hehehehe...^_^

      Delete