Monday, 25 February 2013

SPICY CHICK PEAS@KACANG KUDA

Assalamualaikum teman2 semua. Masak apa ari ni...kerr off dari masak memasak ni. Wah makan luar nampak ada yg belanja ek hehehe. Hari ni putri cuba masak spicy chick peas@kacang kuda my style gitu hehehe. Buat kudapan masa tengok tv laa kann baru best hehe. Anyway banyak cara2 nak buat kacang kuda ni. Yg penting ikot selera kita masing2...tapi ada juga yg buat plain. Putri rasa plain tu tak berapa nak TANGKAP lentuk beb hahaha. Betul ni cakap tau...sejak putri terbeli kacang kuda versi masalah ni terus jatuh cinta dan hari2 ku berbunga2 gitu hahaha over2 huhu. Versi masalah dia tu takde cili just daun kari dan biji sawi jerr manakala putri punya ada pedas2 sikit gitu...haa cam ni baru besttt....makan punnn laju jerr hehehe. So agak2 rasa cam mulut tu nak kunyah2 jerr kan haa buat chick peas cam ni sambil tengok tv...nak2 tengok sinetron Aliya sambil makan ni...fuuuhhh laju wa cakap lu muahahaha. Masak pun mudah tak yah rebus2...semua ready go jerr. Jom laa try...tak try mmg nak kena sengat dengan mak tau hahaha...ok laa jom jom.

BAHAN2NYA

- 1 TIN CHICK PEAS
- 7 BATANG DAUN KARI
- 1 SUDU BESAR BIJI SAWI
- 2 SUDU BESAR CILI PASTE (KANDUNGAN PASTE CILI KERING,BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH)


*** BIASANYA PASTE TU PUTRI MMG SELALU DAH SEDIAKAN DALAM PETI SEJUK TU. AWAL2 BLEND CILI DAN SIMPAN BILA NAK MASAK TINGGAL AMIK DAN TUMIS JERR SENANG KAN. MMG HARI2 GUNAKANNYA PASTE NI TAK KIRA LAA TUK MASAK APA...SO MESTI BLEND BANYAK2 PUNYA HEHE. ***


CARA2NYA


1. PANASKAN SEDIKIT MINYAK DAN TUMIS BIJI SAWI HINGGA NAIK BAUNYA. MASUKKAN SEBAHAGIAN DAUN KARI DAN KACAU RATA HINGGA NAIK BAUNYA.

2. MASUKKAN CILI PASTE DAN TUMIS HINGGA GARING. TAMBAHKAN SEDIKIT GARAM@ SECUKUP RASA DAN SECUBIT GULA.

3. PASTIKAN CILI GARING BARU MASUKKAN CHICK PEAS@KACANG KUDA DAN GAUL HINGGA RATA. TAK PERLU LETAK AIR ATAU GAUL LAMA SBB CHICK PEAS DALAM TIN NI DAH LEMBUT. SEDIA TUK DIHIDANG.



SELAMAT MENCUBA!!!




FOR THIS RECIPE


No comments:

Post a Comment