Wednesday, 27 February 2013

FRIED POPIAH SEAWEED

Salam sejahtera semuanya. Ptg ni baru laa putri berkesempatan mencuba resepi dari sorg adik di fb yg pernah membuat popiah goreng seaweed ni...thks to my Adik Anna Ridzyanna....sedap bangetttt tapi haus wooo ekekeke. Setembayan akak ko minum tau gara2 makan popiah ni muahahaha....tapi mmg unik rasa dia...kak putri pakai seaweed yg hot cili tu wohooo powerr dearr hehe thks again darling for sharing. Akak mohon letak kat blog akak tau tuk reference dimasa2 akan dtg atau lebih tepat lagi tuk buat bz kan blog ni laa ekekeke. Pada teman2 lain yg minat makan seaweed dan belom pernah try buat ni...haa jgn tunggu lagi mlm ni juga pegi buat ek kalau tak try mmg nak kena GIGIT tu kaki tangan ek muahahaha. Alaa gigit manja jerr rela kan kan kan...huhu. Ok kalau u aollss lihat kat gambar popiah ni...haa putri ada tambah gula icing sikit biar ada rasa manis2 pendas2 ranggup haaa kan kan lagi powerr gitu. Apa yg pasti buat benda ni mudah jerr semudah 123 masuk mulut banyak lega woo hehe. Jom laa try...tak yahhh resepi tengok jerr kejam mata dah bole buat tau lalink semua...senang wokk bukan 123 lagi dah jadi ABC I makan u see hahaha. Ok laa putri tetap nak share bagi memudahkan u aolss mengagak banyak mana yg u aollss nakkan. Selamat mencuba...jgn lupa buat air nescafe setekoh ek...sedap tau makan ni sambil minum air panas nescafe...kalau tak pun sirap pun layannnn laa beb huhu.

BAHAN2NYA

- SEAWEED PILIHAN 1 PAKET
- KULIT POPIAH 1 PAKET
- 1 BIJI TELUR (TUK MELEKATKAN KULIT POPIAH)
- GULA ICING OPTIONAL
- MINYAK YG BANYAK TUK MENGGORENG


CARA2NYA

1. AMBIL SATU KULIT POPIAH....PATAHKAN DUA SEAWEED DAN LETAK SEBAHAGIAN NYA DITENGAH2 KULIT POPIAH DAN GULUNG KEMAS.

2. PART NAK GULUNG SEKALI SEAWEED NI NANTI IA AKAN PECAH2 SIKIT (SBB TU PAKAI SEPARUH SEAWEED KALAU SATU KEPING CAM TU NANTI LAGI SUSAH NAK GULUNG)...TAKPE TERUSKAN MENGGULUNG DAN HUJUNGNYA DISAPU DENGAN SEDIKIT TELUR BIAR MELEKAT HUJUNGNYA.

3. GUNTING SERUNG SELEBAR 1 INCI ATAU SEPERTI YG KITA INGINKAN. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DAN GORENG POPIAH HINGGA KEKUNINGAN.

4. ANGKAT DAN TOSKAN MINYAKNYA. BIARKAN SEJUK SEDIKIT BARU TABUR SEDIKIT GULA ICING DAN GAUL RATA. TAK LETAK GULA PUN TAKPE IKOT SELERA KITA EK...NI IKOT SELERA SUKA HATI MAK LAA MAK LETAK GULA HEHEHE.


SELAMAT MENCUBA!!!







FOR THIS RECIPE


No comments:

Post a Comment