Tuesday, 4 December 2012

STRAWBERRY SNOW PUDING

Salam sejahtera teman2 semua....dah makan petang kerr belom tu kerr posa hari ni?? Bagi yg berpuasa...selamat berpuasa yerr. Jgn tengok gambo makanan lama2 tau kang tergugat iman tu...terliur lak hehe. Yg pastinya ronda2 cari juadah tuk berbuka ek. Bagi kita2 yg tak posa ni haa apa kata cuba buat SNOW PUDING ni. Putri dapatkan resepi ni kat blog Ita...thks ita for sharing. Ni haa nak kata Makkk oiiiii makkk kauuu makkk datukkkk sedapnyaaa snow puding ni bila makan sejuk2. Dah laaa cantik dipandang mata sedap pula menjamahnya ishhh ishhh ishhh mmg package laa juadah ni. Mula2 mmg pikat pada mata dulu....sesiapa sajerr yg memandangnya mmg akan terpaku terpikat tertawan dengan bentuk rupanya yg CANTIK. Then bila makan mmg meninggalkan kesan pada rasanya yg ENAK!! Cuma satu jerr...bagi putri laa 2 warna yg teratas tu yg paling sedap tapi coklat tu ada rasa pelik sikit laa. Mula2 sbb dia ada rasa cam pahit2 sikit...tak laa pahit mana sbb ada gula cuma rasa dia tu serba tak kena. Mungkin rasa koko yg beza dari coklat cair kan. Kita biasa tengok strawberry makan dengan coklat tapi yg ni bukan coklat sepenuhnya so ada laa rasa koko pahit2 gitu...alaaa susah laa nak xplain huhuhu. Mungkin kalau coklat tu alone by itself haa kalau yg tu sedap laa kot hehehe. Apa kata u guys cuba buat....mungkin pada u aolss gabungan ketiga2nya ok. Still I would suggest kalau u aollss nak buat gunakan 2 warna putih dan pink tu then yg coklat bawah tu gantikan dengan putih jugak. It will taste BOOMMM!!! wah gituuu. Anyway keseluruhannya puding ni mmg menarik. Sangat sesuai tuk buat hantaran. Apa kata Persembahkan puding ni pada RAJA dihati kita...alaa sang suami laa sapa lagi kan kan hahaha...tuk sang BF sang TUNANG sang TEMAN TAPI MESRA muahahaha pun bole kan kan mesti dorg tergoda tengok puding tu langsung terus makan punyaa. Yg penting dorg tak sangSi dengan keikhlasan kita dah ek....lau tak siap ko...kita call GENG masak2 kita belasah dorg ek muahahaha apa jerr huhu. Oklaa takmo story banyak2 ek putri nak share resepi cara putri buat k...siap sedia tuk berjuang demi kluarga ek. Jom jom...




BAHAN2NYA (PUTRI GUNA LOYANG 7")

LAPISAN SUSU
- 4 GM AGAR-AGAR SERBUK(1 SUDU KECIL)
- SEDIKIT ESEN VANILA
- 200 ML SUSU SEGAR
- 50 GM GULA KASTOR
- 175 ML WHIPPING CREAM

LAPISAN STRAWBERRY
- 4 GM AGAR-AGAR SERBUK(1 SUDU KECIL)
- 250 GM STRAWBERRIES
- 75 ML AIR
- 75 GM GULA KASTOR
- 1 BIJI PUTIH TELUR
- SEDIKIT PEWARNA PINK

LAPISAN COKLAT
- 4 GM AGAR-AGAR SERBUK (1 SUDU KECIL)
- 375 ML SUSU SEGAR
- 25 GM SERBUK KOKO DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR PANAS DAN SEDIKIT COKLAT PASTE/EMULCO KEMUDIAN DITAPIS
- 70 GM GULA KASTOR
- 1 BIJI KUNING TELUR + 1 SUDU BESAR SUSU SEGAR DIPUKUL SEDIKIT.


** BEBERAPA BIJI STRAWBERRIES DI HIRIS UNTUK HIASAN **







CARA2NYA

1. HIRIS BEBERAPA BUAH STRAWBERRIES DAN SUSUN DALAM LOYANG.

2. MULAKAN DENGAN LAPISAN SUSU DAHULU. 

- SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI WHIPPING CREAM. MASAK ATAS API DAN KACAU SEHINGGA GULA LARUT. 
- MATIKAN API, MASUKKAN WHIPPING CREAM TADI DAN KACAU HINGGA RATA. 
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK MASUKKAN ADUNAN SUSU KEDALAM LOYANG YG SEDIA ADA STRAWBERRIES. MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT. KETEPIKAN.

3. LAPISAN STRAWBERRY PULA.

- BUAH STRAWBEERIES DIKISAR BERSAMA AIR DAN PEWARNA PINK HINGGA LUMAT. 

- KLUARKAN DAN MASUK KEDLM PERIUK. SATUKAN SEKALI DENGAN GULA DAN AGAR2. 
- MASAK HINGGA GULA DAN AGAR2 LARUT. MATIKAN API. 
- DLM BEKAS LAIN PUTIH TELUR DIPUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KENTAL BERTANDUK. 
- MASUKKAN SEDIKIT AGAR2 STRAWBERI TADI KEDALAM PUTIH TELUR SAMBIL MEMUKUL. 
- MASUK BAKI AGAR2 STRAWBERI KEDALAM PUTIH TELUR DAN KACAU RATA. 
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK JUGA TUANG AGAR2 STRAWBERI DIATAS LAPISAN SUSU TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT. KETEPIKAN.

4. LAPISAN COKLAT PULA.

- SATUKAN SUSU, GULA, AGAR2 DAN KOKO. MASAK HINGGA GULA DAN AGAR LARUT. 
- MASUKKAN KUNING TELUR DAN KACAU RATA DENGAN API YG KECIL. 
- MATIKAN API DAN KACAU2 LAGI SEHINGGA ADUNAN SEDIKIT SEJUK. 
- SAMA JUGA DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK TUANGKAN AGAR2 COKLAT DIATAS AGAR2 STRAWBERI TADI.

5. PASTIKAN SEMUA DAH MELAPIS BARU MASUKKAN KEDALAM PETI SEJUK. BIAR KAN SELAMA 1 JAM ATAU LEBIH SEBELOM MEMOTONG.


SELAMAT MENCUBA!!!







FOR THIS RECIPE

4 comments:

  1. salam..

    eeermmm...sedapnyer...telan air liur tgk gambar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu baru tengok gambo tau kalau dapat rasa mmg kompem akan jatuh cinta hehehe...cuba laa...

      Delete
  2. salam...nak tanya guna whiping cream jenis dairy whiping cream or non whipinv cream..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr..maaf terlewat reply...anyway guna non dairy tapi kurang kan gula ok...sbb non dairy WC dah manis...

      Delete